Czego teraz słuchacie?

Forum podstawowe.

Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Maciek
box

Re: Czego teraz słuchacie?

Post autor: Maciek »

esforty pisze: 29.08.2024, 14:39
Tylko ta okładka :shock: , jakieś nieporozumienie.
Jakieś wentyl dla zamiłowania Andersona do kiczu musiał być, lepiej, że na okładce niż w samej muzyce. ;)
Adoptuj, adaptuj i ulepszaj.
Awatar użytkownika
Leptir
box

Post autor: Leptir »

Widocznie cały budżet poszedł na studio i muzyków, a grafikę zrobiła pani sekretarka w wydawnictwie. :wink:
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
Awatar użytkownika
crescent
zremasterowany digipack z bonusami

Post autor: crescent »

Podzielam powyższe opinie Kolegów o płycie "True", zwłaszcza, że płytę "Tormato" darzę dużym sentymentem. Okładka wcale nie taka tragiczna w porównaniu do np. "Tormato", debiutu Yes (w wersji europejskiej), czy choćby "Talk".
esforty pisze: 29.08.2024, 14:39 Wskazanie na Tormato, sądzę że trafione. Tak to mogłaby być niezła kontynuacja po wydawnictwie z 78.
Tak, tak (Yes, Yes), ale praktycznie wówczas niemożliwa. Zbyt duże tam były napięcia i niesnaski na linii Squire - Anderson. Aby to do końca zrozumieć, trzeba posłuchać bonusów z remastera "Dramy", tych z udziałem Andersona i Wakemana. Raz jeden tych potworków wysłuchałem i zęby bolały...
esforty
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: esforty »

Nie dworuj sobie!
Okładka Tormato- pyszna.
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Awatar użytkownika
crescent

Nie dworuję. Okładka "Tormato" nie ma nic wspólnego z duchem tej płyty. Jakby to jakieś new-wave było, czy disco-srisco, to proszę bardzo.
Awatar użytkownika
Leptir
box

Post autor: Leptir »

Ale ten pomidor ma swój urok. Zawsze, jak odkładam okładkę winyla, to po chwili łapię się na tym, że szukam szmaty, żeby to zetrzeć. :)
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
Awatar użytkownika
crescent

"Tormato" to był jeden z moich pierwszych winyli zachodnich, kupiony na kiermaszu pod PKiN. Mimo, że "pieczątka", nie był bardzo drogi, gdyż pochodził z berlińskich wyprzedaży. Wtedy znałem z radia tylko ich pojedyncze utwory, a tą płytę kupiłem w ciemno. Muzyka mi się bardzo spodobała. Okładka zupełnie nie.
Awatar użytkownika
WOJTEKK
box z pełną dyskografią i gadżetami

Post autor: WOJTEKK »

Leptir pisze: 29.08.2024, 15:00 Widocznie cały budżet poszedł na studio i muzyków, a grafikę zrobiła pani sekretarka w wydawnictwie. :wink:
No i tak lepiej, gorzej jak jest odwrotnie. Płyta bardzo dobra!!!! Jedna z lepszych jakie słyszałem w tym roku.
Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.

http://artrock.pl/
Awatar użytkownika
B.J.

Post autor: B.J. »

Obrazek

Pete Rugolo and His Orchestra with The Rugolettes – Rugolomania (1955)
Mistrz aranżacji tradycyjnie z orkiestrą, a dodatkowo ze swoim "band of gypsies", a w nim m.in. Jimmy Giuffre, Shelly Manne czy Bud Shank.
Awatar użytkownika
Bednaar

Post autor: Bednaar »

Miles Davis And Horns (nagrane 17/01/1951 oraz 19/02/1953, wydane w 1956)

Obrazek

Wczesne nagrania Davisa w wybornym składzie (m.in. John Lewis - pianista Modern Jazz Quartet, Percy Heath - basista MJQ a także m.in. Zoot Sims, Sonny Rollins, Roy Haynes...). Klasyczny be-bop. Uwiebiam takie granie, jest mi bliższe niż współczesny jazz spod znaku ECM czy ACT (mam na myśli np. Bałdycha, Paolo Fresu, Wasilewskiego: więcej kreowania klimatu niż emocji, coraz więcej nudy - cała moja nadzieja we free/avant jazzie).
vertical_invader
Awatar użytkownika
Bednaar

Post autor: Bednaar »

Spiral Trio - Broken Blue (2022)

Obrazek

Tym razem jednak sięgnąłem po współczesny jazz, bo Spiral Trio ma grać w Łodzi w tę sobotę w Domu Kultury Ariadna - więc chciałem sprawdzić, jak grają - no i jest super. Wydawać by się mogło, że już nic nowego nie można wymyśleć w formule klasycznego fortepianowego trio - no, w sumie niby nie, ale ci Grecy - prosto z Aten - grają bardzo ekspresyjnie, chętnie wybrałbym się zobaczyć ich na żywo. Szczerze mówiąc, ciekawsza muzyka niż Marcin Wasilewski Trio - a na pewno bardziej różnorodna. Moje serce hellenofila jest ukontentowane :)

Skład:
Spyros Manesis: fortepian
Arionas Gyftakis: kontrabas
Anastasis Gouliaris: perkusja

https://open.spotify.com/album/33y9tsuW ... GKYTKN_CLA
vertical_invader
Awatar użytkownika
B.J.

Obrazek

Raw Material – Time Is... (1971)
Drugi album brytyjskiego zespołu wykazujący podobieństwa karmazynowe, co nie jest jakąś wielką wadą. Klasyczny, dobrze nieznany starym dinozaurom NKR.
Awatar użytkownika
B.J.

Obrazek

Jack Millman – Jazz Studio 4 (1955)
Nieznany kanon west coast jazzu przedstawia... pana grającego na trąbce i skrzydłówce z kolegami. Wszyscy dają radę. Jest przy tym nieco latynosko.
Awatar użytkownika
Białystok
box

Post autor: Białystok »

B.J. pisze: 03.09.2024, 18:33 Raw Material – Time Is... (1971)
Drugi album brytyjskiego zespołu wykazujący podobieństwa karmazynowe, co nie jest jakąś wielką wadą. Klasyczny, dobrze nieznany starym dinozaurom NKR.
Czyli jeden z Neonowej świętej Trójcy. Świetny Time and Illusion ze słabiutkiego debiutu chyba usłyszałem u Beksińskiego (formacja automatycznie wylądowała w notesie). A Time Is ... stawiano tu nawet obok właściwego debiutu VDGG.
Awatar użytkownika
Białystok
box

Post autor: Białystok »

Obrazek

DEPECHE MODE - Music for the Masses (1987)

Są tu 3 mega hity chociaż dla mnie jak diabli podoba się niezaliczany do nich nostalgiczny The Things You Said - obecnie mój ulubiony utwór na tym albumie i jeden z ulubionych DM.

Dziennikarz, filozof, pisarz, eseista, erudyta z TOK FM ich bardzo lubi co wskazuje, żeby nie przejmować się co myślą inni o naszych gustach. :wink:
ODPOWIEDZ