Problemy i sugestie

Sprawy organizacyjne.

Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Bednaar
zremasterowany digipack z bonusami

Re: Problemy i sugestie

Post autor: Bednaar »

Nie ma sprawy Inkwizytorze :) Sam szczerze mówiąc nie bardzo mam czas na grzebanie w poszukiwaniu bootlegów - więc trochę (bardzo) żeruję na Tobie ;) Swoje poszukiwania ostatnio ograniczam do Spotify: jak coś się bardzo spodoba, kupuję na CD. Sporo też mi pomaga grupa na facebooku "Jazz jak nikotyna" - tam właśnie poznałem Mazzolla, no i jest tam sporo członków - znanych muzyków: Ewa Bem, Krzysztof Ścierański, Maciej Obara... i tak można by wymieniać.
Zresztą i tu na FD sam bardziej korzystam z wiedzy doświadczenia innych Forumowiczów, bo niewiele mam do zaoferowania od siebie - czasem aż wstyd mi się przyznać gdy okazuje się, że nie znam jakiegoś muzyka, który okazuje się być np. kluczowy dla jakiegoś nurtu w jazzie. Całe życie jest nauką, wciąż jest coś do odkrycia - i to jest piękne.
Boczeq`a na razie nie miałem okazji bliżej poznać - faktycznie na forum robi wrażenie, skromnego, cichego faceta (sporadycznie pisuje), ale jak już coś napisze, to jest to konkret, esencja.
vertical_invader
Awatar użytkownika
Inkwizytor
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: Inkwizytor »

W jakimś serialu czy filmie padły wymowne słowa: "... chłopcy nie potrafią się dzielić...." :wink: ,,, idealnie oddaje to istotę rzeczy - nieprawdaż Oscarze i Woolfsonie ? :D
...Nobody expects the Spanish inquisition !
Crazy

Post autor: Crazy »

sequencer pisze: 13.09.2024, 13:38 Piszcie tu o tym czego słuchacie bo się tu zrobił off-top.
O waszych przemyśleniach na temat gitarzystów piszcie może w wątku "No i gitara!":
viewtopic.php?t=1331
Jestem zdecydowanie za tym, żeby przenieść do wyżej wspomnianego wątku posty o gitarzystach począwszy od tego mojego, który odruchowo napisałem w wątku bieżącym i już w drodze do pracy tego pożałowałem, przypomniawszy sobie o wątku o gitarzystach - jak się okazuje słusznie i przepraszam za zabałaganienie.
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
esforty

Post autor: esforty »

Crazy, nie wyrzucaj sobie. Nic złego nie zrobiłeś :wink:
Ja uważam, że wątek: Czego teraz słuchacie?, ma tak dygresyjny charakter, że akurat "to" odejście od tematu, nic mu nie zaszkodzi.
Tym bardziej, iż wątek: No i gitara! zaludniają, głównie :mrgreen:

cudaki co grają sznurówką na gitarze a na widowni siedzi 30 osób.
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Crazy

I - ogólnie - bardzo dobrze, ponieważ staramy się odkrywać coś nowego i sznurówki, a nie ma potrzeby odkrywać Ameryki, że Jimmy Page wspaniałym gitarzystą był. Ale to też nie znaczy, że nie ma dla niego miejsca w wątku o Gitarze.

Zgadzam się, że wątkowi Czego słuchamy dygresja nie zaszkodzi. Natomiast dyskusji o sznurówkach takie jej umiejscowienie szkodzi, gdyż w tym wątku potem trudno cokolwiek znaleźć. Dlatego podpisuję się pod swoim apelem o przeniesie rzeczonych postów.
jeżeli nam zabraknie sił
Awatar użytkownika
gharvelt

Post autor: gharvelt »

Offtopowa dyskusja przeniesiona. Gdzieniegdzie dla zachowania sensu czy spójności przydałoby się pociąć same posty na kawałki, natomiast nie bardzo jest jak - może później coś wymyślę, jak to lepiej rozwiązać.
Awatar użytkownika
crescent

Post autor: crescent »

esforty pisze: 15.09.2024, 23:00 Ja uważam, że wątek: Czego teraz słuchacie?, ma tak dygresyjny charakter, że akurat "to" odejście od tematu, nic mu nie zaszkodzi.
Słusznie.
gharvelt pisze: 16.09.2024, 09:13 Offtopowa dyskusja przeniesiona. Gdzieniegdzie dla zachowania sensu czy spójności przydałoby się pociąć same posty na kawałki, natomiast nie bardzo jest jak - może później coś wymyślę, jak to lepiej rozwiązać.
Ręce opadają...
Zwłaszcza kolejny wpis MT o PF w wątku o gitarze jest "kompatybilny" jak cholera.
Awatar użytkownika
Monstrualny Talerz

Post autor: Monstrualny Talerz »

Przepraszam, miałem napisać tam gdzie było, czyli w Czego słucham, ale przerzuciło mnie do Gitary. To akurat taki temat, ze pasuje zupełnie wszędzie, ale już nie rozdzielajcie tego na osobne wątki "Pink Floyd", "Bas", "Nick Mason" i "Przy muzyce o okładkach Pink Floyd" ;)
Awatar użytkownika
crescent

Był porządek, jest bajzel.
Awatar użytkownika
Duch 1532
japońska edycja z bonusami
Kontakt:

Post autor: Duch 1532 »

Czy to Dobra Zmiana, czy Demokracja Walcząca --- niepolitycznie, nie rozstrzygam, chociaż rozważyłbym anulowanie kontrasygnaty ;-)
„Po co podnosiłem cały ten rwetes — pomyślałem sobie — ten człowiek jest istotą ludzką jak i ja; ma akurat tyle samo powodów, by lękać się mnie, co ja, by lękać się jego. Lepiej spać z trzeźwym kanibalem niż z pijanym chrześcijaninem”.

Złośliwość rzeczy martwych nigdy nie doścignie złośliwości martwych ludzi

Blues na harfę, umieranie i pianino

Niedźwiedź kręcący warkoczami
Awatar użytkownika
gharvelt

Post autor: gharvelt »

crescent pisze: 16.09.2024, 09:54
esforty pisze: 15.09.2024, 23:00 Ja uważam, że wątek: Czego teraz słuchacie?, ma tak dygresyjny charakter, że akurat "to" odejście od tematu, nic mu nie zaszkodzi.
Słusznie.
Owszem, zgadzam się, nic złego by się nie stało, gdyby te posty pozostały w wątku "Czego słuchacie". Ale jeszcze bardziej zgadzam się z Crazy'm, że niektóre, ciekawe offtopy warto przerzucać do wątków tematycznych, aby tam były łatwiej dostępne i nie zginęły w morzu postów typu "Posłuchałem płyty X, 5/10".
Monstrualny Talerz pisze: 16.09.2024, 10:02 Przepraszam, miałem napisać tam gdzie było, czyli w Czego słucham, ale przerzuciło mnie do Gitary.
Przerzuciłem do "Czego słuchacie".
Crazy

Crescent, generalnie bardzo lubię jak piszesz, ale mam przeczucie, że jak za cztery lata na olimpiadzie pojawi się konkurencja "czepianie się gharvelta", to masz szanse na podreperowanie polskiej tabeli medalowej :-)

Ja sobie przeczytałem/przejrzałem kilka ostatnich stron wątku Gitara i uważam, że jest bardzo dobrze. Osobiście dziękuję za uwzględnienie mojej prośby!
jeżeli nam zabraknie sił
Awatar użytkownika
crescent

Ty i tak te medale olimpijskie liczysz po swojemu, więc nie ma się czym jarać. Do historii te Twoje pomysły nie przejdą. :P
Awatar użytkownika
Dobromir
epka kompaktowa

Post autor: Dobromir »

gharvelt pisze: 07.05.2024, 18:45 Coś mi się wydaję, że jak bym zaczął dzielić wątki, to przy okazji - chcąc nie chcąc - mógłbym też podzielić ludzi ;) Dostrzegam rzecz jasna to, jak niektóre wątki czy wydarzenia narzucają okresowe dominacje w Hyde Parku, jednak nie mam pomysłu na bezproblemowe rozwiązanie. Jedynym bardziej sensownym pomysłem, który od pewnego czasu mam w głowie, jest podział stopniowy, na poddziały, np.
Hyde Park:
1) poddział Sport - a tam wątki poświęcone różnym dyscyplinom, mundiale, fantasy etc.
2) poddział Sztuka - w rozumieniu, inna niż muzyka, czyli choćby film, literatura czy fotografia;
3) Hyde Park okołomuzyczny - wątek audiofilski, giełda płytowa, autografy, dyskusja o końcu muzyki etc.;
4) poddział krajoznawczy (światoznawczy?) - o górach, zwiedzaniu, przyrodzie etc.;
5) inne wątki.

Niewykluczone, że efekt okazałby się korzystny. Z drugiej strony ilość pracy do wykonania, a także potencjalne źródła konfliktów (np. czy rozbijać dyskusje już przeprowadzone, choćby w takich kobyłach jak obecny temat Sport?) zniechęcają. Stąd najprawdopodobniej pozostanie tak, jak jest. W ramach urozmaicenia od sportowego natłoku zachęcam wszystkich również do udzielania się w działach innych niż Hyde Park, żeby nam się nie zrobiło muzyczne forum bez muzyki :)
Szczerze mówiąc, mi zawsze na Dinozaurach najbardziej przeszkadzało to, że wszystko musi być ściśnięte w kilku działach w wątkach na tysiące stron i najchętniej przeorganizowałbym wszystko na trochę bardziej szczegółowe poddziały. Dokładniej to zamiast dwu działów Wykonawcy i Muzyka, działy gatunkowe (prog rock, jazz, hard'n'heavy itd. oraz "inne") i jeden najbardziej ogólny, kategoria offtopikowa również zapewne by skorzystała na takim podziale, jaki przedstawiłeś.
esforty

Post autor: esforty »

Myślę, że tymczasem nie trzeba wprowadzać zmian rewolucyjnych. Forum (jego userzy) jakoś specjalnie się nie ożywia.
Sam korzystam jedynie z kilku wątków, umieszczając tam jakieś opinie i sugestie, a będąc internetowym dyletantem, mógłbym się nie odnaleźć. Jesli jednak Koleżanki i Ķoledzy będą chcieli zmian, to się będę dostosowywał.
Kiedyś tam, dopatrywałem się, że wątek Czego teraz słuchamy, może mieć destrukcyjny wpływ na taki ogólny porządek. Jakby go nie było, chcący napisać czego słucha/ał, szukałby w Wykonawcach, wątkach rocznikowych czy plebiscytowych, ale to mogłoby jeszcze bardziej osłabić aktywność.
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
ODPOWIEDZ