Problemy i sugestie

Sprawy organizacyjne.

Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy

Crazy
zremasterowany digipack z bonusami

Re: Problemy i sugestie

Post autor: Crazy »

Wątek Czego słuchamy jest bardzo dobry jako taki bieżący blog slasz czat, na którym od czasu do czasu pojawiają się bardzo fajne dyskusje. Nie wiem tylko, czy to dobrze, że jest jeden od zarania dziejów i ma trzy tysiące stron. Ale w sumie nie wiem też, czy to w czymś przeszkadza.
Generalnie to ja lubię podziały tematyczne, ale czy akurat wiele by one nam do forum w tej chwili jego istnienia wniosły - przeczuwam, że nie. Mogę się wszakże mylić :-)
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
Awatar użytkownika
Monstrualny Talerz
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: Monstrualny Talerz »

No ja się niezmiernie zdziwiłem, że nie ma wątku o The Police!!!

Czasem dodatkowe wydzielenia mają sens, kiedy indziej nie. Trudno to wyczuć. Są artyści o których chce się pisać (oczywiście SBB, KC), a są też tacy, którzy wydawałoby się że mają potencjał (dajmy na to wymyślony wątek o Agitation Free), które właściwie po kilku wpisach się kończą, no bo cóż więcej pisać o Agitation Free. Osobna historia natomiast to nie rokująca początkowo najlepiej Barbara Sikorska, która jak widzimy kwitnie i zmierza spokojnie do tysiąca stron...
Awatar użytkownika
Inkwizytor

Post autor: Inkwizytor »

Dzięki, tak się śmiałem z ostatniego postu, że o mało co nie zrzuciłem kalafiora z talerza :D . Taaak, rozmach i pojemność wątku o Sikorskiej zaskoczył i mnie samego. Agitation Free choć lubię - nie ma takiego "potencjału" :wink: . W kolejce czeka Beata Bartelik - choć już o niej wspomniałem. Może ktoś inny to pociągnie.
...Nobody expects the Spanish inquisition !
Awatar użytkownika
sequencer
singel analogowy
Kontakt:

Post autor: sequencer »

Monstrualny Talerz pisze: 09.10.2024, 08:23 No ja się niezmiernie zdziwiłem, że nie ma wątku o The Police!!!

Czasem dodatkowe wydzielenia mają sens, kiedy indziej nie. Trudno to wyczuć. Są artyści o których chce się pisać (oczywiście SBB, KC), a są też tacy, którzy wydawałoby się że mają potencjał (dajmy na to wymyślony wątek o Agitation Free), które właściwie po kilku wpisach się kończą, no bo cóż więcej pisać o Agitation Free. Osobna historia natomiast to nie rokująca początkowo najlepiej Barbara Sikorska, która jak widzimy kwitnie i zmierza spokojnie do tysiąca stron...
Wypraszam sobie :P
Agitation Free wydali jakiś rok temu nowy (dobry!) album, więc może byłoby o czym pisać :P
lanie betonu
Awatar użytkownika
Inkwizytor

Pamiętam lata temu - podkreślam - LATA - pojawiały wręcz prośby by nie zamieszczać zbyt rozbudowanych opisów płyt czy artystów w "Czego słuchacie" ale przenieść do stosownych wątków lub by założyć zupełnie nowe poświęcone konkretnym nazwiskom / grupom. Chodziło by to wszystko nie "utonęło" lub nie zostało "zasypane" w tym gąszczu i ogromie informacji a ktoś mógłby się czegoś wartościowego i przydatnego dowiedzieć - poszerzyć wiedzę, dostać cynk że to-i-tamto warto poznać i posłuchać. Ale to było naprawdę dawno - z kilkanaście lat temu. Widać z nowymi użytkownikami podejście się zmieniło. Z podziałem na artystów, nazwiska, grupy - łatwiej można było wrócić do pewnych problemów lub coś odnaleźć. W przypadku "czego aktualnie słuchacie" to prawie niewykonalne. Niektórzy młodzi wiekiem aczkolwiek całkiem wyrobieni lubili "błyszczeć" i popisywać się wiedzą - jakby znali pewne zagadnienia od dekad. Pomijam kompromitujące niekiedy "besztanie" i "prymusikowe poprawianie" wpisów lub drobnych pomyłek / potknięć. Jak wspomniałem - świat i inni miłośnicy muzyki poszli do przodu, pewna wiedza straciła status "niedostępnej" i "tajemnej" skończyło "brylowanie" i "rumakowanie" :wink: więc obrażeni unieśli się "honorem" i odeszli. Za podsunięcie choćby The Enid lub Lonnie Listona Smitha niektórym forumowiczom mimo "różnic światopoglądowych" zawsze będę dozgonnie wdzięczny.
Crazy

Inkwizytor pisze: 15.10.2024, 08:54 Chodziło by to wszystko nie "utonęło" lub nie zostało "zasypane" w tym gąszczu i ogromie informacji a ktoś mógłby się czegoś wartościowego i przydatnego dowiedzieć - poszerzyć wiedzę, dostać cynk że to-i-tamto warto poznać i posłuchać.
To samo przyświecało nam na forum Armii, kiedy zaczęliśmy tworzyć wątki monograficzne (a potem zrobiliśmy dla nich osobny dział forum) z opisami kolejnych płyt - specyfika lokalna nakazywała tam "gwiazdkować", stąd być może tak a nie inaczej wyglądały moje tutejsze monografie P.J. Harvey, Armii czy Kultu - ale to tylko kwestia formy. Treściowo było to zwykle na bardzo wysokim poziomie, pisane przez osoby znające się na rzeczy i zdolne odnieść się do całości lub istotnej większości dyskografii wybranych artystów. Kiedy to kwitło w latach 2005-2006 (potem miało swoje kontynuacje, ale większość najważniejszych wątków była już założona) było to niesamowite wprost źródło wiedzy. Nie wiem, jak u Was było w takich latach, ale u nas taka dogłębna znajomość całej twórczości artysty była czymś wyjątkowym. Bardzo często ktoś zakładał wątek a ja w ogóle nie wiedziałem, o co chodzi! No, oczywiście tu na Dinazaurach to jest wręcz fraza-zaklęcie: "oczywiście wszyscy znają...", a ja oczywiście nie znam, więc może to taka moja słabość, he he.
Zachęcam do zajrzenia do "Ocenarium" na forum Ultima thule, to są tam najbardziej wartościowe (muzycznie) wątki.
jeżeli nam zabraknie sił
Awatar użytkownika
Inkwizytor

Powiem Ci szczerze, że z "dwojga złego" - to ja już wolę frazę "oczywiście wszyscy znają" - niż te "... słuchajcie ludziska, co JA odkryłem, odkopałem,nie możecie tego znać.... ale zaraz was zmiażdżę bo jestem debeściak..." :wink: Niekiedy w istocie - to co niby "wszyscy świetnie znają" okazuje nie aż takie znane czy oklepane - ktoś może być oczarowany i dla niego to szok, przełom i odkrycie - naturalnie wielka radocha. I bardzo dobrze. Jak w przypadku mojej rekomendacji Soaring Al Di Meoli - co tak zachwyciło Monstrualnego (serce rośnie). Przyznam, że dla mnie ten album to też takie "pewnie wszyscy znają i większość lubi"... okazuje się, że nie i to jest fajne. Podobnie te "szokujące odkrycia" i chęć "oświecenia innych" - okazuje, że nie ma się czym aż tak podniecać czy inni wręcz wzruszą ramionami czy właśnie tu może pojawić takie ziewnięcie że "...aaaaa..... wiemy, znamy od dawna... ok, może być..." :D To uczy pokory.
Crazy

Tak sobie myślę, że świetna wymiana kwestii sylvianowych, którą rozpoczął niniejszy post Clive'a to typowa sytuacja, gdzie przydałoby się mieć to w jakimś konkretnym wątku, do którego mógłbym zajrzeć, gdybym kiedyś postanowił dać temu artyście kolejną szansą (próbowałem coś słuchać, ale póki co szybko zapominam, o co tam chodziło). Wyszukiwarka forumowa na szczęście nieźle działa, więc jakby co znajdę i na stronie trzytysięcznej wątku bieżącego ;-)
Ale.
jeżeli nam zabraknie sił
Crazy

Bardzo ciekawą sytuację właśnie miałem - ciekaw jestem, czy to przypadek, czy też ktoś zrobił specjalne zabezpieczenia dla Wielkiej Gry? Otóż napisawszy pierwszą część posta (z Johnem Smithem i Joe Hendersonem) odruchowo kliknąłem "wyślij" i mamy post taki, jaki mamy. Ale że odpowiedź (jak sądzę, tę właściwą) też znalazłem, a miałem ją umieścić w drugiej części posta, to chciałem szybko zrobić edycję i dokleić odpowiedź. Kilkukrotne próby z różnych stron mówiły jednak głośno: FORBIDDEN! Myślałem w pierwszej chwili, że forum się wykrzaczyło, ale okazało się, że w innym wątku post mogę nie tylko napisać, ale i zedytować - tu natomiast niet!

I tak to nie udało się oszukać systemu :(
jeżeli nam zabraknie sił
Awatar użytkownika
crescent

Post autor: crescent »

Coś się krzaczy w Wielkiej Grze. Żadne tam edytowanie, nie można dodać kolejnego postu. Pokazuje się taki komunikat:

[403] Forbidden : Dostęp zabroniony
Zapytanie odrzucone przez serwer. Nie masz dostępu do /forum/posting.php?mode=reply&t=1544 na tym serwerze.

You don't have permission to access /forum/posting.php?mode=reply&t=1544

P.S. Przeglądarki aktualne (Brave, Firefox). A może niektórzy dostali bana na ten wątek? :D
Awatar użytkownika
B.J.
box z pełną dyskografią i gadżetami

Post autor: B.J. »

Mnie wywalało z hasłem [403] Forbidden : Dostęp zabroniony, kiedy chciałem zalinkować bezpośrednio drugiego pana z tej listy: https://en.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Smith
Awatar użytkownika
crescent

Post autor: crescent »

Wygląda na to, że jestem zbanowany. Może to i dobrze.
EDIT: Tutaj jakimś cudem coś dało się wpisać, ale jakiekolwiek linkowanie z Wikipedii kończy się zablokowaniem dostępu. A potem nawet gdy się nic nie linkuje, to też odrzuca wpisy. Dziwna sprawa.

EDIT 2: Swoją drogą trochę dziwne, że strona forum nie ma dotąd wgranych aktualnych certyfikatów bezpieczeństwa i pokazuje się w przeglądarkach jako niezabezpieczona/niebezpieczna.
Awatar użytkownika
WOJTEKK
box z pełną dyskografią i gadżetami

Post autor: WOJTEKK »

Bo tu piszemy o niebezpiecznych rzeczach
Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.

http://artrock.pl/
Crazy

Ja miałem ten sam komunikat, co cytujecie, ale wcale nie wklejałem żadnego linka z wikipedii ani nic. Po prostu chciałem dodać jedną linijkę tekstu o tym Jimmym Jammin, no ale przez gapiostwo straciłem punkt!
jeżeli nam zabraknie sił
Awatar użytkownika
Białystok
box

Post autor: Białystok »

crescent pisze: 26.10.2024, 11:14 EDIT 2: Swoją drogą trochę dziwne, że strona forum nie ma dotąd wgranych aktualnych certyfikatów bezpieczeństwa i pokazuje się w przeglądarkach jako niezabezpieczona/niebezpieczna.
Dla mnie się wydaje, że tak jest od bardzo dawna.

Mam też problem, że gdy nie korzystam ze swojego laptopa (np. z telefonu czy innego komputera) to prędzej niż później nie mogę się zalogować z uwagi na nieaktualne hasło. Następnie muszę podać ulubiony album Józefa Skrzeka i wtedy wysiadam.
ODPOWIEDZ