Czego teraz słuchacie?

Forum podstawowe.

Moderatorzy: Bartosz, Dobromir, gharvelt, Moderatorzy

Crazy
zremasterowany digipack z bonusami

Re: Czego teraz słuchacie?

Post autor: Crazy »

Skrzynka nadawcza jest ograniczona, ale moja odbiorcza jeszcze pomieszcza :-)
Jakbyś chciał / zgodził się na przeklejenie, to mogę zamieścić Twą recenzyję!

Ciekawie mówicie z tymi wokalami. Dla mnie na P-Songs dość oczywiste jest, że najlepsze są wokale, gdyż grać na niczym za bardzo nie umiemy, ale śpiewać trochę tak, a w dodatku kompozycje są, uważam, całkiem niezłe (a teksty to nawet bardzo dobre). Ale Paweł pisał mi wcześniej, że coś z samym brzmieniem wokali.. ja tam nie wiem, jako fan swojego zespołu jestem trochę ślepy na wady, he he, więc dobrze, że piszecie, może coś do nas dotrze przez ścianę autofanostwa ;-)

Leptirze - masz w pełni rację, to nie tylko brzmi, lecz wręcz jest nagrane na próbie. Metoda nagrywania, jak napisałem w wątku, polegała na wciśnięciu REC i graniu na setkę, i nie ma tam żadnych dogrywek. A jak wszystko nagrane jest na jednościeżkowo, to szczególnie dużo sięz tym potem nie zrobi. W każdym razie na pewno nie bez większych umiejętności i sprzętu.
Natomiast nowe wydawnictwo jest nagrane bardziej fachowo, mam nadzieję, że realizacyjnie będzie więc dla Was znośniejsze.

Bardzo dziękuję za posłuchanie i wszelkie komentarze, to wielka radość dla mnie!
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
Awatar użytkownika
Leptir
box z pełną dyskografią i gadżetami

Post autor: Leptir »

Crazy - ja się bardzo cieszę i ogromnie szanuję, gdy ludzie grają. Nie chcę też krytykować - sam grywałem w zespołach i wiem, jak bardzo się jest czułym, gdy inni oceniają to, co robisz. Chociaż akurat ja zawsze byłem największym krytykiem swoich rzeczy. Nawet, gdy inni chwalili, to potrafiłem znaleźć różne mankamenty. Doceniam, że się podzieliłeś tą muzyką - naprawdę trzeba mieć jaja, żeby to zrobić. I w ramach rewanżu, daję też coś mojego zespołu - rzecz jest już dość stara, pochodzi z koncertu w klubie. Graliśmy wtedy ze sobą jakiś niecały rok. Klubik był niezbyt wielki, ale to były urodziny naszego przyjaciela, więc atmosfera była sympatyczna. Przed nami grał jeszcze inny zespół, Harvester - i chłopaki z tego zespołu nakręcili ten „teledysk". 100% live. :)
https://www.youtube.com/watch?v=d114Odm ... rt_radio=1

A tutaj nasze dwie płytki w Soundcloudzie:
https://soundcloud.com/grzyby/sets/rytualy
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
Crazy

Dzięki, fajne Grzyby! :D
Ja ogólnie jestem dużym sympatykiem "domowych zespołów", bardzo często takie nagrania podobają mi się znacznie bardziej, niż to, co wydają uznane firmy. Dlatego założyłem wątek o zespołach z podwórka - lubię je. Muszę sobie posłuchać znowu Dyna Blaster!
Zupełnie nie przeszkadza mi, że może gdzieś tam jest mniej umiejętności, gorsza technika grania/realizacji, brak profesjonalizmu. Czuję, że są w tym bebechy, jakaś prawda, która często ginie przy nadmiernej profesjonalizacji i za dobrej produkcji. Chętnie przesłucham potem płytki, na razie wrzuciłem nagranie z koncertu i chętnie bym tam był ;-)

Swoją drogą ciekawą playlistę mi youtube zaproponował po tych grzybach: King Crimson, Armia, Depeche Mode, Morphine, Lao Che, TSA... i Harvester :D Nie używam youtubowych playlist, ale skorzystałem z okazji że dawno nie słuchałem armijnego Urkoloseum, więc niniejszym oznajmiam, że "teraz tego słucham" i uważam, że to najlepsza piosenka na płycie Toń.
jeżeli nam zabraknie sił
Awatar użytkownika
Leptir

Post autor: Leptir »

Dzięki Crazy!
Crazy pisze: 04.11.2025, 19:35 Swoją drogą ciekawą playlistę mi youtube zaproponował po tych grzybach: King Crimson, Armia, Depeche Mode, Morphine, Lao Che, TSA... i Harvester
Chyba muszę postawić temu youtubowi browara! :)
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
Awatar użytkownika
Paweł
album CD

Post autor: Paweł »

Zanosi się w najbliższym czasie na grzybobranie. ;)

Crazy pisze: 04.11.2025, 15:52 Skrzynka nadawcza jest ograniczona, ale moja odbiorcza jeszcze pomieszcza :-)
Jakbyś chciał / zgodził się na przeklejenie, to mogę zamieścić Twą recenzyję!

Możesz wrzucić w stosownym wątku (aczkolwiek recenzja to raczej za dużo powiedziane). Treści prawie w ogóle nie pamiętam (poza uwagą o brzmieniu wokali), więc mam nadzieję, że nie powypisywałem tam jakichś głupot. :)
Planuję przesłuchać wszystkie płyty, jakie kiedykolwiek nagrano. Niemożliwe? Cóż, przynajmniej będę próbował.
Awatar użytkownika
Gacek
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: Gacek »

Białystok pisze: 28.10.2025, 23:36
MARS VOLTA - De-Loused in the Comatorium (2003)

Chyba to jedna z lepszych płyt, powiedzmy że progresywnego rocka, jaka ukazała się w 21 wieku. Przynajmniej dla mnie dziś, tu i teraz.
Zdecydowanie. Świetna rzecz.

A ja ostatnio po długiej przerwie:
Obrazek
Jest na tej płycie wszystko co powinno być, jest przede wszystkim prawdziwy rock bo później to już bywało różnie niestety. Jak przez lata był tytułowy i coś jeszcze tak teraz tytułowy wiadomo klasa ale And You and I z tym cudownym wstępem a zwłaszcza Siberian Khatru.... jakież to jest dobre, pełne życia, pełne nieoczywistych ale jakże przyjemnych dźwięków. Jednak się nie nudzi.
Awatar użytkownika
B.J.

Post autor: B.J. »

Obrazek

サディスティック・ミカ・バンド – 黒船 (1974)
Zaintrygowany wpisem w kalendarium Retromaniaka sięgnąłem po najwyżej na RYMie notowany album japońskiego stadła Sadistic Mika Band. Jest to fajne granie, urozmaicone od proga przez pop do funku, a ja lubię eklektyczne płyty. Japońskie śpiewy - też tak na plus. W ogólnym rozrachunku owszem całkiem spoko, ale raczej jako ciekawostka, choć momenty ma wielkie. Może wrócę.
Awatar użytkownika
B.J.

Obrazek

Lech Janerka - Co lepsze kawałki (1993)
Kompilacja Wernyhory polskiego rocka. I pięknie jest... choć piękno to nieco uwierające, za sprawą tekstów w sposób przewrotny radosnych.
Awatar użytkownika
Białystok
box

Post autor: Białystok »

Obrazek

Atol Atol Atol - Dron Dron Dron (2025)

Wczoraj w Trójce w audycji HCH leciał tytułowy numer z tego albumu, który ukazał się kilka dni temu, ale jedynie w siecie na bandcamp.

Jeżeli kogoś zaintryguje to: Atol Atol Atol wybuchł we Wrocławiu jako synteza doświadczeń najsilniejszych muzycznych filarów społeczności "Salki" CRK. Ukryte Zalety Systemu, Kurws, Przepych – oni to właśnie wzniecili falę najbardziej ekscytującej wrocławskiej muzyki od czasów Klausa Mitffocha. O tym, że fala ta wciąż niesie się z impetem, świadczą Łukasz Plata (bas, głos), Agata Horwat (, głos), Hubert Kostkiewicz (gitara) i Artur Soszyński (perkusja) zgrupowani pod osobliwym szyldem, w którym fantazja o egzotycznym urlopie walczy z widmem nuklearnej zagłady. Atole grają post punka, ale nie wedle wskazówek pozostawionych przez zużyty anglocentryczny kanon. Przywołują raczej straceńczego ducha no wave, społeczną wrażliwość holenderskich anarchistów z The Ex, metodę free oraz wspomnienie kontynentalnej rockowej awangardy spiętej hasłem Rock In Opposition. Wszystko wymieszane w zmiennych, mutujących proporcjach. Efekt – odrapane, lunatyczne piosenki, w których przestrzeń rozstawiają zaostrzony groove, narkotyczne chmury syntezatorów, jęki zdegenerowanej gitary i mechanicznie zorganizowane wokale, biorące przykład z Devo.

Dla mnie to sympatyczna ciekawostka z całkowitego dla mnie - i pewnie nie tylko dla mnie - undergroundu, do posłuchania w radio.
Awatar użytkownika
Włodek
epka kompaktowa

Post autor: Włodek »

Ostatnio mocno eksploruję koncertowe dokonania grupy Goose, które bardzo gorąco rekomenduję wszystkim, którzy lubią gitarowe improwizacje w stylu Phish lub Grateful Dead. Dla tych chłopaków grać na koncertach kilkunasto- lub kilkudziesięciominutowe kawałki i nie przynudzać to bułka z masłem. Te, które bardzo mi się podobają:
Live at Radio City Music Hall (2023)
Live at The Capitol Theatre (2024)
Philadelphia, PA (2022)
Live at the Greek Theatre (2024)
Ted Tapes (2021)
Ted Tapes (2024)
Reszta dostępna jest na stronie https://goosetheband.bandcamp.com/, a dla bardzo dociekliwych są jeszcze bootlegi, niestety o sporo gorszej jakości dźwięku. Warto też posłuchać najnowszej płyty studyjnej Chain Yer Dragon (2025). Jestem nimi naprawdę zauroczony.

Próbka możliwości koncertowych: https://www.youtube.com/watch?v=nHR_guY ... rt_radio=1 - gościnnie Trey Anastasio z Phish lub tu: https://www.youtube.com/watch?v=XuSvIe1 ... rt_radio=1
A tu gościnnie Zwierzak na perce: https://www.youtube.com/watch?v=eth4y7YHfJQ
Awatar użytkownika
B.J.

Włodek pisze: 13.11.2025, 13:07Goose
będzie badane, tymczasem space rock ze Szwecji.

Obrazek

Øresund Space Collective – Picks From Space Vol.12 (2007)
Swobodne jamowanie w gronie, które dobrze się rozumie i lubi wypełniać przestrzeń iluzją - gitary, pogłosy, elektronika + żywa perkusja. Odloty.
Crazy

W porównaniu do kilkunastu pozycji, które discogs podaje dla nich w roku 2006, tym razem wygląda, że wydali tylko 6 albumów ;-) Gorzej, że wszystkie strasznie długie. Jak będziesz miał jakąś podpowiedź, która najciekawsza, to chętnie dam szansę - te zeszłoroczne oferowały wiele ciekawostek!

Ja się popróbowałem z Burial - Untrue, ponoć sztandarową pozycją z 2007. Chyba mogę zrozumieć, co tam komuś może się podobać, ale to ja jednak wolę już dać kolejną szansą tej brazileirze od Talerza. Owszem, przeleciało całe jako tło do pracy i nie denerwowało mnie, dla mnie to jednak pozostaje bardziej wyrafinowana wersja muzyki do windy i nie znajduję w tym nic dla siebie.
jeżeli nam zabraknie sił
Awatar użytkownika
B.J.

Obrazek

Alan Morse - Four O'Clock And Hysteria (2007)
Brat Neala, który zresztą też się tu udziela. Obaj zakładali Spock`s Beard. Gitarowa płyta, spokojnie mogłaby reklamować rockowe modele w sklepie z instrumentami. Solidne.
esforty
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: esforty »

Obrazek
Oregon -1000 Kilometers, 2007

Odsłuch w ramach poszukiwań tytułów do plebiscytu 2007, tym razem z półki.
Oregon zespół świetnie odnajdujący się w mieszaniu jazzu z muzyką etniczną, tym razem osunął się w <szczelinę> pomiędzy Weather Report z drugiej połowy lat 70-tych a Pat Metheny Group goniącym za rozgłosem.
Po pierwszych trzech numerach, to zastanawiałem się: po co ja to na półce trzymam :? ale potem zespół poprawił koordynaty i zrobiło się ciekawiej. W środkowej części wydawnictwa intrygująco z pulsem pożądanym.
Teoretycznie showstopperem albumu powinien być The Bactarian, 8 minut w rytm Bolera i uwierająco podobnym do Are You Going With Me ale podobnie jak jak "flagowiec" PMG nie ma tu kulminacji i oba kończą się poniżej oczekiwań odbiorcy.

Obrazek
Neil Young – Chrome Dreams II, 2007

Też z półki i też bez mandatu do listy podstawowej 2007, to taki Young z trybu - mija rok trzeba coś wydać.
Z całości to ja wybieram ze trzy utwory: No Hidden Path, Spirit Road i Boxcar.
Reszta to takie przeciętne poprawianie samego siebie ( Ordinary People nie wie kiedy się skończyć).
A ze trzy to wręcz osłabianie własnej legendy: The Way ( z towarzyszeniem zespołu... Gawęda), Shining Light (rozgotowany John Lennon) i otwieracz Beautiful Bluebird (to by wygwizdano nawet w Nashville).

Jeszcze taka refleksja ogólniejsza; na ten moment to ja nie mam faworyta (no nie, dwóch mam :wink: ) w tym zestawieniu.
Ostatnio zmieniony 21.11.2025, 18:26 przez esforty, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Awatar użytkownika
Białystok
box

Post autor: Białystok »

Obrazek

RADIOHEAD Moon Shaped Pool (2016)

Mój najnowszy nabytek. Straszono mnie w sieci tym albumem, więc zwlekałem i z odsłuchem i ewentualnym zakupem. Niepotrzebnie bo trochę to O.K Computer bis, a tamten album bardzo polubiłem. Pewnie, że nie jest tak dobry i niektóre utwory mogłyby mieć (jak zwykle) więcej energii ale to jest przecież Radiohead.
ODPOWIEDZ