Gdybyś jeszcze usłyszał ten album w słuchawkach high level z czarnego 180-gramowego winyla to byś dopiero usłyszał jaki to jest majstersztyk produkcji. Obłęd
Co nowego w naszych zbiorach?
Moderatorzy: Bartosz, Dobromir, gharvelt, Moderatorzy
Re: Co nowego w naszych zbiorach?
Trzeba korzystać z mądrych podpowiedzi i poleceń.
Gdybyś jeszcze usłyszał ten album w słuchawkach high level z czarnego 180-gramowego winyla to byś dopiero usłyszał jaki to jest majstersztyk produkcji. Obłęd
Z odległego zakątka Zachodniej Europy dotarło do mnie wydanie z 1975 r., w folii, z centymetrowym otworem w lewym górnym roku, płyty:
- Lenny White - Venusian Summer
Płyta "wisiała" od lat na mojej liście życzeń, a że straciłem nadzieję na reedycję to póki co chociaż takie wydane.
- Lenny White - Venusian Summer
Płyta "wisiała" od lat na mojej liście życzeń, a że straciłem nadzieję na reedycję to póki co chociaż takie wydane.
- WOJTEKK
- box z pełną dyskografią i gadżetami
Wisiała też w sklepie, dosłownie
Potwierdzam - włożono tam w realizację i produkcję duże pieniądze i to słychać! Już tu pisałem, że dla mnie ten album pod względem dźwiękowej realizacji (pomijając kwestie artystyczne) to coś w rodzaju „Dark Side Of The Moon" lat 80.
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
- Heartbreaker
- album CD
No i namówiliście.
The Seeds Of Love - Tears For Fears - Deluxe 2CD
- sequencer
- singel kompaktowy
- Kontakt:
A mnie Inkwizytor namówił do przypomnienia sobie i poznania Soft Machine. Jakieś 20 lat temu słuchałem płyty "Third" z mp3 i podobała mi się.
Innych płyt nie znałem.
Właśnie dotarły do mnie zamówione płyty CD:
The Soft Machine - Volumes One and Two (dwa pierwsze albumy na jednym CD);
Soft Machine - Original Album Classics 5CD (Third, Fourth, Fifth, Six, Seven)
Soft Machine - The Harvest Albums 1975-1978 3CD (Bundles, Softs, Alive and Well recorded in Paris).
lanie betonu
To "wina" rodowitego Łodzianina.Heartbreaker pisze: ↑21.01.2026, 11:22 No i namówiliście.
- Heartbreaker
- album CD
Dziękuję
W każdym razie przyznaję się, że nigdy nie przyłożyłem ucha do TFF. Bywa. Mało tego, ich największy chyba przebój przyprawiał mnie o mdłości.
Tak czy inaczej, świetnie się słucha Seeds. A bonusowej płyty jak!
W każdym razie przyznaję się, że nigdy nie przyłożyłem ucha do TFF. Bywa. Mało tego, ich największy chyba przebój przyprawiał mnie o mdłości.
Tak czy inaczej, świetnie się słucha Seeds. A bonusowej płyty jak!
-
esforty
- limitowana edycja z bonusową płytą
To nie ludzie, to wilcyHeartbreaker pisze: ↑21.01.2026, 11:22 No i namówiliście.
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Yann Tiersen – Good Bye Lenin! - mamy tu wszystkie elementy stylu muzyka znane z Amelii, ale całość nieco mniej krotochwilna.
Tele Music - 23 Originals French Music Library Vol 2 - bardzo udana kompilacja, która zebrała to, co najlepsze z kilkudziesięciu części wydawanej przed laty serii z muzyką ilustracyjną. Funk, kryminały, pościgi, disco, tematy sypialniane (
)
Enrico Rava - Quotation Marks - płyta, która trochę niesłusznie jest w cieniu swoich poprzedniczek. Znakomity skład i praktycznie zero przynudzania (;)).
Zbigniew Namyslowski Quartet - Live In Der Balver Höhle - długo polowałem, fajnie, że album wrócił z ziemi niemieckiej do Polski (
)
Zbigniew Seifert - Passion
Zbigniew Seifert - Solo Violin - Seifert wreszcie w komplecie.
Vangelis - Opera Sauvage - sam się zdziwiłem, że nie było na półce
CD:
Wojciech Killar - The Best Of - tytuł nieco mylący. Na CD1 repertuar symfoniczny (Orawa, Krzesany, Exodus itp), na CD2 muzyka filmowa, w tym kilka kompozycji, których nie ma na innych płytach ani w streamingu.
+ kilka kaset z muzyką filmową:
Miłość / Tymon I Trupy - Muzyka Do Filmu Sztos - ceny CD od lat nieosiągalne, a zależało mi na jakikolwiek nośniku z uwagi ba rdzo wartościowy repertuar Miłości (Zdrowy Kołłątaj!). Mam nadzieję, że kiedyś jeszcze wyjdzie porządne wznowienie.
Stanisław Syrewicz / Michał Lorenc - Ferdydurke - adaptacja Skolimowskiego oceny ma raczej słabe, natomiast muzyka zaskoczyła mnie ogromnie. Słucha się jej świetnie.
Michał Lorenc - Zabić Sekala - klasyk, klasyk, klasyk.
Goran Bregovic - Czas Cyganów (i Kuduz) - Ederlezi to wiadomo, ale Borino Oro, to jest dopiero banger.
Mateo Pospieszalski - Matika (Muzyka z filmów) - bardzo dobry zestaw muzyki do mało znanych (o ile znanych w ogóle?) filmów.
Zbigniew Preisner - Preisner’s Music - dziś to już właściwie legendarny koncert. Muzyka ta była obecna bardzo często w moim rodzinnym domu. Wtedy jeszcze niewiele z niej rozumiałem, dziś uderza mnie ze zwielokrotnioną siłą. Nie sądziłem, że napiszę to przed skończeniem 50. roku życia, ale partie operowe wgniotły mnie w ziemie. Aktualnie jest to mój album miesiąca, od kilku dni słucham bez przerwy.
Tele Music - 23 Originals French Music Library Vol 2 - bardzo udana kompilacja, która zebrała to, co najlepsze z kilkudziesięciu części wydawanej przed laty serii z muzyką ilustracyjną. Funk, kryminały, pościgi, disco, tematy sypialniane (
Enrico Rava - Quotation Marks - płyta, która trochę niesłusznie jest w cieniu swoich poprzedniczek. Znakomity skład i praktycznie zero przynudzania (;)).
Zbigniew Namyslowski Quartet - Live In Der Balver Höhle - długo polowałem, fajnie, że album wrócił z ziemi niemieckiej do Polski (
Zbigniew Seifert - Passion
Zbigniew Seifert - Solo Violin - Seifert wreszcie w komplecie.
Vangelis - Opera Sauvage - sam się zdziwiłem, że nie było na półce
CD:
Wojciech Killar - The Best Of - tytuł nieco mylący. Na CD1 repertuar symfoniczny (Orawa, Krzesany, Exodus itp), na CD2 muzyka filmowa, w tym kilka kompozycji, których nie ma na innych płytach ani w streamingu.
+ kilka kaset z muzyką filmową:
Miłość / Tymon I Trupy - Muzyka Do Filmu Sztos - ceny CD od lat nieosiągalne, a zależało mi na jakikolwiek nośniku z uwagi ba rdzo wartościowy repertuar Miłości (Zdrowy Kołłątaj!). Mam nadzieję, że kiedyś jeszcze wyjdzie porządne wznowienie.
Stanisław Syrewicz / Michał Lorenc - Ferdydurke - adaptacja Skolimowskiego oceny ma raczej słabe, natomiast muzyka zaskoczyła mnie ogromnie. Słucha się jej świetnie.
Michał Lorenc - Zabić Sekala - klasyk, klasyk, klasyk.
Goran Bregovic - Czas Cyganów (i Kuduz) - Ederlezi to wiadomo, ale Borino Oro, to jest dopiero banger.
Mateo Pospieszalski - Matika (Muzyka z filmów) - bardzo dobry zestaw muzyki do mało znanych (o ile znanych w ogóle?) filmów.
Zbigniew Preisner - Preisner’s Music - dziś to już właściwie legendarny koncert. Muzyka ta była obecna bardzo często w moim rodzinnym domu. Wtedy jeszcze niewiele z niej rozumiałem, dziś uderza mnie ze zwielokrotnioną siłą. Nie sądziłem, że napiszę to przed skończeniem 50. roku życia, ale partie operowe wgniotły mnie w ziemie. Aktualnie jest to mój album miesiąca, od kilku dni słucham bez przerwy.
Adoptuj, adaptuj i ulepszaj.
Ponieważ jest już winylowa reedycja musiałem sprawdzić czy jest to rzeczywista jej wartość.
Ostatnio zmieniony 22.01.2026, 21:36 przez Białystok, łącznie zmieniany 1 raz.
- Heartbreaker
- album CD
Majewska tak śpiewała. Jarząbek mówił prawilnieesforty pisze: ↑22.01.2026, 15:28To nie ludzie, to wilcyHeartbreaker pisze: ↑21.01.2026, 11:22 No i namówiliście.
The Seeds Of Love - Tears For Fears - Deluxe 2CD![]()
- Clive Codringher
- epka analogowa
- Kontakt:
Miałem kiedyś tę kasetę, bardzo dobra. Zwróć uwagę tylko na fakt, że na CD znajduje się kilka utworów więcej.
Co posiada Codringher: http://codringher.blogspot.com
Rzeczywiście, dzięki za cynk, dosłuchamClive Codringher pisze: ↑23.01.2026, 09:00Miałem kiedyś tę kasetę, bardzo dobra. Zwróć uwagę tylko na fakt, że na CD znajduje się kilka utworów więcej.
Adoptuj, adaptuj i ulepszaj.
-
esforty
- limitowana edycja z bonusową płytą
I nadal nie ma edycji CD i nie ma tego Tidal
Widziałem oferty na limitowaną (200 szt.) kolorową edycję, ciekawe ile wynosi nakład wersji hmm... podstawowej?
Tym niemniej:
...będzie pan zadowolony!
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami