Nowa wersja forum - książka skarg i zażaleń

Sprawy organizacyjne.

Moderatorzy: Bartosz, Dobromir, gharvelt, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Andrzej
japońska edycja z bonusami

Re: Nowa wersja forum - książka skarg i zażaleń

Post autor: Andrzej »

Jak się dogadamy co do administrowania serwerem (na początku będę proponował współpracę w tym zakresie - chociażby dla bezpieczeństwa, lepiej jest jak przynajmniej dwie osoby będą miały dostęp do haseł, płatności, baz danych itd.), to wtedy przez połączenie FTP będziesz miał dostęp do backupu. No ale na początku musisz się zgłosić na administratora :wink:.

Co do indeksowania, nie wiem dokładnie o której się skończyło, o 6:45 sprawdzałem - to jeszcze trwało.

No ale teraz już gotowe, według komputera:
- liczba zindeksowanych słów: ~456.658
- liczba zindeksowanych relacji słowo–post: ~8.304.482

Można szukać.

A.
Stan konta +200 zł.
Awatar użytkownika
Monstrualny Talerz
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: Monstrualny Talerz »

Podziękowania za wykonanie pracy, które jest dla mnie tylko i wyłącznie czarną magią.

W zasadzie wszystko ok, ale niektóre rzeczy wydają się mało czytelne. Może to kwestia przyzwyczajenia.

Jeśli jakaś większa sugestia, to rzeczywiście miałbym prośbę o ustawienie nicków/avatarów ze strony lewej, obecnie trudno rozeznać kto pisze.

Bardzo dziękuję za wykonaną magiczną pracę.
Admin
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Admin »

Pokazywanie nazw i awatarów Użytkowników z lewej strony zapewne wymagałoby zmiany w kodzie źródłowym zainstalowanej skórki "prosilver" lub zainstalowania innej skórki.

Co do liczby użytkowników:
w memberlist.php pojawia się liczba 305 użytkowników (czyli poprawna, usunąłem ostatnio jedno nieaktywne konto);
natomiast na stronie głównej Panelu Administracyjnego pojawia się liczba 291 użytkowników.
Wykonałem synchronizację statystyk, ale nic się nie zmieniło.
Awatar użytkownika
akond
album CD

Post autor: akond »

Monstrualny Talerz pisze: 11.10.2022, 09:37 Jeśli jakaś większa sugestia, to rzeczywiście miałbym prośbę o ustawienie nicków/avatarów ze strony lewej, obecnie trudno rozeznać kto pisze.
Nick autora jest widoczny też bezpośrednio nad treścią każdego wpisu (obok daty i godziny wysłania) - nie tylko po prawej stronie.

Generalnie phpBB powinno pozwalać użytkownikom na samodzielną zmianę stylu wyświetlania ("skórki"), ale być może wymaga to globalnego zainstalowania więcej niż jednego stylu i dodatkowo udostępnienia opcji w edycji profilu. Tak sobie wyobrażam, bo szczegółów nie znam.

Styl prosilver to, o ile się nie mylę, taki bazowy standard.
Awatar użytkownika
Andrzej

Styl prosilver to, o ile się nie mylę, taki bazowy standard.
Tak jest.
Generalnie phpBB powinno pozwalać użytkownikom na samodzielną zmianę stylu wyświetlania ("skórki"), ale być może wymaga to globalnego zainstalowania więcej niż jednego stylu i dodatkowo udostępnienia opcji w edycji profilu. Tak sobie wyobrażam, bo szczegółów nie znam.
Mam wrażenie, że widziałem taką opcję dla użytkownika, ale w tej chwili nie potrafię jej odszukać. Gdyby taka opcja się znalazła, to poniżej podaję link do biblioteki darmowych "skórek", które mogę zainstalować. Zwracam jednak uwagę, że najprawdopodobniej większość z nich nie ma wsparcia dla języka polskiego https://www.phpbb.com/customise/db/styl ... les-12/3.3
Pokazywanie nazw i awatarów Użytkowników z lewej strony zapewne wymagałoby zmiany w kodzie źródłowym zainstalowanej skórki "prosilver" lub zainstalowania innej skórki.
Niestety, wydaje mi się, że aktualnie zapanowała taka moda aby użytkownicy byli wyświetlani z prawej strony. I to chyba niezależnie od "skórki". Natomiast znalazłem rozszerzenie, które to zmienia i dziś późnym popołudniem będę próbował je uruchamiać. Piszę o próbie, bo rozszerzenie ma trochę niejednoznaczne opinie użytkowników - jedni piszą, że cudo, inni, że słabe. Zobaczymy,

A.
Stan konta +200 zł.
Awatar użytkownika
akond
album CD

Post autor: akond »

Andrzej pisze: 11.10.2022, 12:57 Mam wrażenie, że widziałem taką opcję dla użytkownika, ale w tej chwili nie potrafię jej odszukać. Gdyby taka opcja się znalazła, to poniżej podaję link do biblioteki darmowych "skórek", które mogę zainstalować. Zwracam jednak uwagę, że najprawdopodobniej większość z nich nie ma wsparcia dla języka polskiego https://www.phpbb.com/customise/db/styl ... les-12/3.3
Na innych forach phpBB opcję mam dostępną w panelu zarządzania kontem ("Twoje konto"), w zakładce "Ustawienia witryny", pomiędzy "Język" a "Strefa czasowa". Być może wymaga aktywowania na poziomie administracji całym forum (albo po prostu zainstalowania więcej niż jednej skórki - i wtedy pojawia się automatycznie).

Co do alternatyw, na jednym z forów używam (i lubię) "Flat style" - nie ma problemów z "ogonkami":
https://www.phpbb.com/customise/db/style/flat_style

Gdybyś instalował dodatkowe skórki, to ja poproszę o tą :-).
Andrzej pisze: 11.10.2022, 12:57 Niestety, wydaje mi się, że aktualnie zapanowała taka moda aby użytkownicy byli wyświetlani z prawej strony. I to chyba niezależnie od "skórki". Natomiast znalazłem rozszerzenie, które to zmienia i dziś późnym popołudniem będę próbował je uruchamiać. Piszę o próbie, bo rozszerzenie ma trochę niejednoznaczne opinie użytkowników - jedni piszą, że cudo, inni, że słabe. Zobaczymy,
Dla mnie z prawej jest ok, ale też moją opinią nie ma się co przejmować. Jeśli vox populi zażyczy sobie przerzutu, a rozszerzenie zadziała, to ja nie mam nic przeciwko.
Awatar użytkownika
Paweł
album CD

Post autor: Paweł »

Andrzej pisze: 11.10.2022, 08:44Można szukać.
Super! Działa jak należy. Dziękuję. :)
Planuję przesłuchać wszystkie płyty, jakie kiedykolwiek nagrano. Niemożliwe? Cóż, przynajmniej będę próbował.
Awatar użytkownika
Andrzej

Jeśli vox populi zażyczy sobie przerzutu, a rozszerzenie zadziała, to ja nie mam nic przeciwko.
To rozszerzenie powinno działać per użytkownik - tak wynika z opisu. Kto chce z lewej, będzie miał z lewej, kto z prawej - po prawej. Tylko nie wiem czy się dziś z wyrobię z instalacją, bo zaraz siatkarki, a wcześniej popołudnie strawiłem na oglądaniu... szachów. Taki tam cotygodniowy turniej, ale dziś odbyła się drama: GM Pakleza pociął się z GM Gata Kamsky. Obaj streamują więc można było obejrzeć z dwóch stron, jak jeden zgłasza drugiego jako cheater'a, a drugi oskarża pierwszego o słowną agresję. Działo się.
A.
Stan konta +200 zł.
Awatar użytkownika
Andrzej

To rozszerzenie powinno działać per użytkownik - tak wynika z opisu. Kto chce z lewej, będzie miał z lewej, kto z prawej - po prawej.
Zainstalowałem i chyba działa :idea:.

Nie jestem pewien czy to potrzebne, ale na wszelki wypadek zróbcie tak:
- na dole strony kliknijcie w "Usuń ciasteczka witryny",
- wyloguje Was i jeszcze raz będziecie się musieli zalogować.

Domyślnie będziecie mieli profil po lewej stronie (najprawdopodobniej).
Kiedy "wejdziecie" w dowolny temat, to na prawo od przycisku [Odpowiedz] macie rozwijalny przycisk z narzędziami. Ostatnią pozycją na liście jest opcja: "Profil po lewej" / "Profil po prawej" (osobiście dokonałem tłumaczenia na język polski :roll:).

Ustawienie w jednym temacie powinno działać na wszystkie tematy.

A.
Stan konta +200 zł.
Piotr
epka analogowa

Post autor: Piotr »

Zauważyłem, że zmianie uległa też maksymalna dozwolona liczba znaków w poście, obecnie to: 60 000, a było chyba coś ok 65 000. Ale nie wiem, czy to takie istotne?
Awatar użytkownika
Paweł
album CD

Post autor: Paweł »

Z kolei ja zauważyłem, że nie działają linki odsyłające do innych postów na Forum. Przy czym dotyczy to tylko linków utworzonych w starej wersji. Dla przykładu odsyłam do wpisu, u którego dołu znajduje się lista linków (obecnie nieaktywnych):

viewtopic.php?p=221233#p221233
Planuję przesłuchać wszystkie płyty, jakie kiedykolwiek nagrano. Niemożliwe? Cóż, przynajmniej będę próbował.
Awatar użytkownika
gharvelt
zremasterowany digipack z bonusami

Post autor: gharvelt »

Tak, też to zauważyłem. W przytoczonym poście poprawiłem jeden link (1978) i chciałem wyedytować masowo pozostałe, ale od niedzieli nie miałem czasu się tym zająć. Ja to mogę zrobić dla linków z tego posta, bo w jednej wypowiedzi jest ich sporo i wówczas wprowadzę zmiany adresacji poprzez podmianę w Excelu. Pytanie, czy istnieje sposób, żeby linki wewnętrzne poprawić na całym Forum? Ręcznie to nie do zrobienia.
Admin
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Admin »

gharvelt pisze: 13.10.2022, 12:30 Tak, też to zauważyłem. W przytoczonym poście poprawiłem jeden link (1978) i chciałem wyedytować masowo pozostałe, ale od niedzieli nie miałem czasu się tym zająć. Ja to mogę zrobić dla linków z tego posta, bo w jednej wypowiedzi jest ich sporo i wówczas wprowadzę zmiany adresacji poprzez podmianę w Excelu. Pytanie, czy istnieje sposób, żeby linki wewnętrzne poprawić na całym Forum? Ręcznie to nie do zrobienia.
Pewnie bezpośrednio w bazie danych.
Awatar użytkownika
Andrzej

zmianie uległa też maksymalna dozwolona liczba znaków w poście, obecnie to: 60 000, a było chyba coś ok 65 000
Być może tak było w wersjach 2.x phpBB.
W wersjach 3.x (od 2008 roku) wartością domyślną jest 60.000, i choć teoretycznie istnieje możliwość zwiększenia tego limitu, to sugerowałbym aby nawet kijem tego nie tykać. Biorąc pod uwagę przeciętną stronę maszynopisu A4, to 60.000 znaków powinno wystarczyć na ponad 30 takich stron.
Z kolei ja zauważyłem, że nie działają linki odsyłające do innych postów na Forum. Przy czym dotyczy to tylko linków utworzonych w starej wersji.
Na początku chciałem oskarżyć to rozszerzenie, które otwiera linki w nowej zakładce - oczywiście zdaję sobie sprawę, że działa ono w miarę inteligentnie i tylko "zewnętrze linki" wysyła do nowej karty - no ale pomyślałem, że może przy okazji coś namotało przy "linkach wewnętrznych".
Po chwili zastanowienia twierdzę jednak, że to raczej sprawka migracji danych. Tam musiała nastąpić renumeracja identyfikatorów poszczególnych postów i teraz viewtopic.php trafiają w próżnię.
Pytanie, czy istnieje sposób, żeby linki wewnętrzne poprawić na całym Forum? Ręcznie to nie do zrobienia.
Automatycznie też nie. Trzeba by wiedzieć, który post miał na myśli autor, odsyłając do niego np. w 2007 roku :wink:.
Takich postów z odsyłaczami jest 324 w całej historii, z czego połowa jest starsza niż 5 lat.
Proponuję wykonać "prace ręczne" w postach zawierających jakieś podsumowania i pozwolić by cała reszta pokryła się patyną historii.

A.
Stan konta +200 zł.
Awatar użytkownika
Crowley

Post autor: Crowley »

Wygląda to naprawdę świetnie! Zwłaszcza skalowanie na telefonie to jak przejście w XXIV wiek. ;) Znakomita robota, chylę czoła.

Jeśli chodzi o technikalia, to dwa pytania:
1. Można dołożyć okienko szybkiej odpowiedzi, albo chociaż przycisku "cytuj zaznaczenie"? A najlepiej obydwu. :D Tak się przyzwyczaiłem, że z opcji "normalnej" odpowiedzi praktycznie już nie korzystałem.
2. Jak już jesteśmy w XXIV wieku, to może jest szansa na instalację jakiegoś opcjonalnego ciemniejszego stylu? Żeby w nocy nie waliło po oczach.
EuroFutbolozaurus Rex a.d. 2020(1), 2024
ODPOWIEDZ