Nowa wersja forum - książka skarg i zażaleń

Sprawy organizacyjne.

Moderatorzy: Bartosz, Dobromir, gharvelt, Moderatorzy

Awatar użytkownika
gharvelt
zremasterowany digipack z bonusami

Re: Nowa wersja forum - książka skarg i zażaleń

Post autor: gharvelt »

Andrzej pisze: 13.10.2022, 20:35 Takich postów z odsyłaczami jest 324 w całej historii, z czego połowa jest starsza niż 5 lat.
Proponuję wykonać "prace ręczne" w postach zawierających jakieś podsumowania i pozwolić by cała reszta pokryła się patyną historii.
Tak, w postach z podsumowaniami wolną chwilą wprowadzę poprawki. Do pozostałych też mógłbym spróbować znaleźć właściwe odnośniki, przynajmniej do części. Sporo by mi ułatwiły namiary na te 324 posty. Czy mógłbym otrzymać ich wykaz?
Crowley pisze: 13.10.2022, 21:11 Jak już jesteśmy w XXIV wieku, to może jest szansa na instalację jakiegoś opcjonalnego ciemniejszego stylu? Żeby w nocy nie waliło po oczach.
Dobre pytanie! Ciemne style są świetne, nierzadko korzystam. Na PC używając przeglądarki Firefox stosuję rozszerzenie Dark Mode i efekt jest taki. Czyli wygląda to dobrze, w przeciwieństwie do starej wersji forum, gdzie kolory tak biły po oczach jak w jakimś High Contrast, do tego z nieczytelnymi cytatami :| W każdym razie, możliwość dostosowania stylu byłaby super.
Awatar użytkownika
Andrzej
japońska edycja z bonusami

Post autor: Andrzej »

Sporo by mi ułatwiły namiary na te 324 posty.
W wyszukiwaniu wbiłem tekst: "viewtopic.php" (oczywiście bez "") no i tyle wyszło.
A.
Stan konta +200 zł.
Awatar użytkownika
Andrzej

Crowley pisze: 13.10.2022, 21:11 1. Można dołożyć okienko szybkiej odpowiedzi, albo chociaż przycisku "cytuj zaznaczenie"? A najlepiej obydwu. :D Tak się przyzwyczaiłem, że z opcji "normalnej" odpowiedzi praktycznie już nie korzystałem.
Okazało się, że "Szybka odpowiedź" jest możliwa do uruchomienia z poziomu panelu administracyjnego, co też uczyniłem.
W opcjach nie znalazłem niestety "Cytuj zaznaczenie", będę szukał w niezależnych rozszerzeniach.
A.
Stan konta +200 zł.
Awatar użytkownika
Paweł
album CD

Post autor: Paweł »

Andrzej pisze: 13.10.2022, 22:21
Sporo by mi ułatwiły namiary na te 324 posty.
W wyszukiwaniu wbiłem tekst: "viewtopic.php" (oczywiście bez "") no i tyle wyszło.
A.
Tych postów jest jednak zdecydowanie więcej, bo przecież często te linki mają nadane nazwy i "viewtopic.php" się wówczas nie wyświetla (tak jak w gharveltowym poście, który przywołałem jako przykład)... Czyli jednak patyna historii. ;)
Planuję przesłuchać wszystkie płyty, jakie kiedykolwiek nagrano. Niemożliwe? Cóż, przynajmniej będę próbował.
Awatar użytkownika
Andrzej

Masz rację co do sposobu wyszukiwania - trochę słaby był.
Tych postów jest jednak zdecydowanie więcej
To "więcej" się zgadza, "zdecydowanie" już mniej :wink:. Zrobiłem zapytanie bezpośrednio w bazie danych:

Kod: Zaznacz cały

SELECT * FROM `phpbb_posts` WHERE `post_text` LIKE '%[url=http://www.rockjazz.pl/viewtopic.php%'
i wyszło 275 postów.

Jak trzeba będzie to zrobię eksport i przekażę do admina, ale teraz mam inny problem na głowie. Otóż jeszcze dzień. dwa temu - wydaje mi się, że już po przeprowadzeniu indeksowania - wielkość bazy danych wynosiła ok. 300 MB. A dziś patrzę i oczom nie wierzę 1,44 GB :shock:. W tej chwili zarezerwowana wielkość bazy wynosi 2 GB (z możliwością powiększenia do 5 GB) więc póki co luzik, ale tak nagły przyrost mnie bardzo zaskoczył. No chyba, że przegapiłem wzrost po indeksowaniu.

A.

PS. Offtopic - kilka postów wcześniej wspomniałem o szachowej mini dramie, 10 minutowe "samo gęste" możecie obejrzeć tu: https://www.youtube.com/watch?v=crrOcTcFMoc
Kilka drobnych wyjaśnień dla mniej otrzaskanych z królewską grą:
- to jest turniej, w którym grają tempem 3 min. na zawodnika + 1 sek. za wykonany ruch,
- Kamsky używa słowa Ryba nie po to by wylansować wczesny Marillion, ale to nazwa silnika szachowego Stockfish, który może być wykorzystywany przy oszukiwaniu w szachach,
- w tytule filmu znajduje się nazwisko Niemann - to pokłosie jeszcze większej dramy szachowej - Magnus twierdzi, że gość oszukuje nawet "na żywo" (jak? nie pytajcie! w obiegu są już nawet kulki analne :roll:)
- w każdym razie Carlsen grając czarnymi z Niemannem w turnieju internetowym, poddał partię nie wykonując drugiego posunięcia (pierwsze zrobił na zachętę).
Stan konta +200 zł.
Awatar użytkownika
WOJTEKK
box z pełną dyskografią i gadżetami

Post autor: WOJTEKK »

We're back!!
Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.

http://artrock.pl/
Awatar użytkownika
Andrzej

Jeszcze trwają konsultacje - ale widać światełko w tunelu. Przepraszam za kłopoty, których nie rozumiem, ale biorę na klatę.
A.
Stan konta +200 zł.
Awatar użytkownika
Andrzej

Mam wrażenie, że jeszcze nie wszystko jest ok. Forum mi się od czasu do czasu zawiesza, straciłem dostęp do bazy danych z poziomu panelu użytkownika nazwa.pl. Cały czas jestem w kontakcie mailowym z kolejnymi konsultantami. Pewnie wyjdziemy na prostą, ale nie wiem kiedy.
A.
PS. Nie działa wyszukiwanie, bo w tzw. międzyczasie kazali mi usunąć indeksy.
Stan konta +200 zł.
Admin
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Admin »

Baza danych starego forum zajmowała 1,1 GB, z czego ok. 85% to indeks wyszukiwania. Po przeprowadzeniu indeksowania na nowej bazie ta mogła tak urosnąć.
Crazy

Post autor: Crazy »

Sytuacja w sklepach przyzwyczaiła nas do tego, że różne cyferki dość szybko rosną ;-)
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
Awatar użytkownika
gharvelt

Post autor: gharvelt »

Paweł pisze: 13.10.2022, 12:04 Dla przykładu odsyłam do wpisu, u którego dołu znajduje się lista linków (obecnie nieaktywnych):

viewtopic.php?p=221233#p221233
Udało mi się dość sprawnie wykonać masowe edytowanie linków wewnętrznych znajdujących się na dole wskazanego posta - powinny już wszystkie działać. Linki rozrzucone po innych postach postaram się również poprawić, w wolnych chwilach.
esforty
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: esforty »

Zauważam kłopoty z wysyłaniem poczty. Napisane przeze mnie giną (?!) nie docierając (tak sadzę), do adresata.
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Admin
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Admin »

Dziwne, u mnie działa. Wysłałem jako Admin wiadomość do siebie (sequencer).
Wiadomość doszła, została wysłana ze skrzynki Andrzeja na gmailu, a "Odpowiedz do" to adres e-mail, jaki mam jako Admin.
esforty
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: esforty »

Próbując skontaktować się z Crazy-m , moje wiadomości znikały. Ta wysłana dziś, dotarła, co cieszy, ale też dziwi skoro poprzednie nie.
Pozostaję w uszanowaniu.
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Awatar użytkownika
Białystok
box

Post autor: Białystok »

Przez jakiś czas wyszukiwarka działała prawidłowo a teraz tylko pokazuje mi hasła z 2007 r.
ODPOWIEDZ