Wielka Gra 2023
Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy
Re: Wielka Gra 2023
Twenty Sixty Six And Then
Brawo Gratulacje
58 p. - B.J.;
45 p. - alternativepop;
32 p. - Maciek;
22 p. - Crazy;
14 p. - gharvelt;
13 p. - esforty;
11 p. - WOJTEKK, Freefall, Hajduk;
10 p. - Heartbreaker;
5 p. - Białystok, Piotr, Leptir;
4 p. - Clive Codringher;
3 p. - Bednaar;
2 p. - Duch 1532, K o n i u
58 p. - B.J.;
45 p. - alternativepop;
32 p. - Maciek;
22 p. - Crazy;
14 p. - gharvelt;
13 p. - esforty;
10 p. - Heartbreaker;
4 p. - Clive Codringher;
3 p. - Bednaar;
To może taka zagadka. Na pewnej polskiej płycie z lat 70-tych zaśpiewał w chórkach syn pewnego aktora.
Co to za album?
Co to za album?
Niestety nie. Aktor (ojciec) grał w jednym z ostatnio wzmiankowanych przeze mnie filmów. Informacja o udziale jego syna na szukanym albumie ukazała się bodajże dopiero na reedycji GADA.
Aktor jest też znany z roli partyzanta w serialu o tajnym superagencie (dwa cykle spektakli telewizyjnych i jeden serial).
Grupa, która nagrała szukaną płytę wydała kilka albumów. Każdy z nich dzielił bardzo duży odstęp czasu. Liczony w latach. A może nawet w dekadach.
Zagadkowy album to Mrowisko zespołu Klan.
Brawo. Oczywiście chodziło o "Mrowisko" Klanu.
W trzech fragmentach suity wraz z m.in. Elizą Grochowiecką, Ewą Bem, Zbigniewem Hołdysem zaśpiewał w chórkach Andrzej Środka (syn aktora Stefana Środki), późniejszy profesor historii medycyny.
Ale o tym, że zaśpiewał można się było dowiedzieć dopiero z reedycji GAD-u.
59 p. - B.J.;
45 p. - alternativepop;
32 p. - Maciek;
22 p. - Crazy;
14 p. - gharvelt;
13 p. - esforty;
10 p. - Heartbreaker;
4 p. - Clive Codringher;
3 p. - Bednaar;
W trzech fragmentach suity wraz z m.in. Elizą Grochowiecką, Ewą Bem, Zbigniewem Hołdysem zaśpiewał w chórkach Andrzej Środka (syn aktora Stefana Środki), późniejszy profesor historii medycyny.
Ale o tym, że zaśpiewał można się było dowiedzieć dopiero z reedycji GAD-u.
59 p. - B.J.;
45 p. - alternativepop;
32 p. - Maciek;
22 p. - Crazy;
14 p. - gharvelt;
13 p. - esforty;
10 p. - Heartbreaker;
4 p. - Clive Codringher;
3 p. - Bednaar;
W życiu nie słyszałem o Stefanie Śródce, natomiast Andrzej Śródka to dla mnie legenda! W latach 90. współprowadził sławną Rockową Trzynastkę w Radiu WaWa (pozdrawiam tu szczególnie Freefalla!) i dał się poznać jako człowiek, który wie wszystko. Ja natomiast nie wiedziałem nic o jego uczestnictwo w płycie Klanu, za to pewnie wiedział główny prowadzący Rockowej Trzynastki, śp. Grzegorz Benda, który był wielkim fanem i propagatorem Klanu i Marka Ałaszewskiego, nawet miałem okazję być na koncercie tegoż zorganizowanym właśnie przez pana Grzegorza i tam go poznałem...
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
zostaną jeszcze morze i wiatr
Dziękuję
Zagadka: Jednowyrazowe nazwisko pewnego dwudziestowiecznego zagranicznego jazzmana można rozłożyć bez reszty na dwa przymiotniki o charakterze lokalizacyjnym. Obdarzono go także zwierzęcą ksywką brzmiącą jak tytuł jednego z albumów hołubionego ongiś na FD zespołu. Proszę podać jego personalia.
Zagadka: Jednowyrazowe nazwisko pewnego dwudziestowiecznego zagranicznego jazzmana można rozłożyć bez reszty na dwa przymiotniki o charakterze lokalizacyjnym. Obdarzono go także zwierzęcą ksywką brzmiącą jak tytuł jednego z albumów hołubionego ongiś na FD zespołu. Proszę podać jego personalia.
Po raz pierwszy o udziale śp. Andrzeja Śródki w nagraniu "Mrowiska" dowiedziałem się w 1995/96 roku od Zbyszka Hołdysa, który przyprowadził profesora jako gościa do swojej audycji w Jazz Radio. Potem przez Andrzeja poznałem też nieodżałowanego Grzegorza Bendę. A oficjalnie o tym, że Środka zaspiewał z innymi można się było dowiedzieć dopiero z reedycji wydawnictwa GAD.
A Stefan Środka to jeden z wózków w "Misiu", wypowiadający w finale sentencję o tym czym jest tradycja.
Ps. Z tego co pamiętam to córka Andrzeja też miała jakieś audycje w radio.
A Stefan Środka to jeden z wózków w "Misiu", wypowiadający w finale sentencję o tym czym jest tradycja.
Ps. Z tego co pamiętam to córka Andrzeja też miała jakieś audycje w radio.
Miałem zaszczyt poznać p. profesora Andrzeja Śródkę. Miał ogromna wiedzę muzyczną. Ze wstydem przyznaję, że nie wiedziałem, że odszedł w zeszłym roku .
Domyślam się, że zagadkowy artysta nie jest wam bliski. Może poziom trudności jest zbyt wysoki.