Wielka Gra 2024
Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy
Re: Wielka Gra 2024
Trzeba wybawić kolegę z kłopotu (w przyszłości liczę na rewanż).
Gavin Friday - Ecce Homo
P.S. Na tym forum Virgin Prunes to nie jest znany zespół.
Gavin Friday - Ecce Homo
P.S. Na tym forum Virgin Prunes to nie jest znany zespół.
Nie da się ukryć, że ja go np. zupełnie nie znam. Ale rozumiem, że ten baaardzo znany zespół to chodziło o U2?
Tym niemniej dla mnie to była zagadka niezgadywalna.
Tym niemniej dla mnie to była zagadka niezgadywalna.
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
Zwłaszcza dla Ciebie powinna być zgadywalna, gdyż nie tak dawno odpowiadając na moją zagadkę o Virgin Prunes / U2 doszperałeś się jakoś o co chodzi. No ale że lekcji nie odrobiłeś? Fsyt!
- gharvelt
- zremasterowany digipack z bonusami
Dla mnie też okazała się nie do rozwiązania, a w pewnym momencie pomyślałem, że spróbuję pomóc w impasie. Niestety, podszedłem do treści zagadki oraz podpowiedzi w sposób ścisły, co było błędem, ponieważ:
- album ukazał się nie kilka, a kilkanaście dni przed zadaniem zagadki;
- sformułowanie "działa już ponad 40 lat" sugeruje, że zespół nadal istnieje, tymczasem został już dawno temu rozwiązany;
- różne serwisy stosują tu różne metody zliczania dyskografii solowej tego artysty, choć na żadnym nie zauważyłem, żeby to była liczba 5 wydawnictw.
Tym bardziej wielkie brawa dla crescenta, który poradził sobie pomimo tych pułapek. Zagadka z pewnością nie wisiałaby 2 tygodnie przy większej dokładności i nieco innym naprowadzaniu.
Jak na razie, to nic pewnego. Być może zadający miał coś innego na myśli.
Brawa nieuzasadnione, gdyż jestem osobą, która zadała o Virgin Prunes już 3 zagadki w WG, w tym dwie o ich powiązaniach z U2, a poza tym, to były o nich w sumie na tym forum (jak dotąd) ze dwa zdawkowe wpisy na krzyż (docent_chleb, Procella).
Gwoli ścisłości, U2 działają już ponad 40 lat i nie rozwiązali się póki co, poza tym, zadający nie wyraził pewności, że to 5-ty album tego muzyka (czytajmy ze zrozumieniem).gharvelt pisze: ↑23.11.2024, 11:59
- sformułowanie "działa już ponad 40 lat" sugeruje, że zespół nadal istnieje, tymczasem został już dawno temu rozwiązany;
- różne serwisy stosują tu różne metody zliczania dyskografii solowej tego artysty, choć na żadnym nie zauważyłem, żeby to była liczba 5 wydawnictw.
Tym bardziej wielkie brawa dla crescenta, który poradził sobie pomimo tych pułapek.
Brawa nieuzasadnione, gdyż jestem osobą, która zadała o Virgin Prunes już 3 zagadki w WG, w tym dwie o ich powiązaniach z U2, a poza tym, to były o nich w sumie na tym forum (jak dotąd) ze dwa zdawkowe wpisy na krzyż (docent_chleb, Procella).
- gharvelt
- zremasterowany digipack z bonusami
Ech, faktycznie, to ja pomyliłem kolejność podpowiedzi i ciągle myślałem że zespół post-punkowy bohatera zagadki istnieje od ponad 40 lat A z tą liczbą albumów to owszem, zwróciłem uwagę na niepewność, ale nadal uważam że ta informacja bardziej wprowadzała w błąd niż pomagała. IMO już lepiej było tego nie wspominać.
Zmyłki są jak najbardziej dopuszczalne, wręcz wskazane . Nie przypuszczam jednak, żeby ta niepewność była z premedytacją wprowadzona. Sugerowała raczej, że jak nie 5, to może 6 albo 4, czyli coś w pobliżu.
Jasny gwint faktycznie I to całkiem niedawno, bo w sierpniu:
Nie mam pojęcia, jak wówczas zgadłem i co gorsza, całkowicie nie zapamiętałem tej zagadki. Fstyt indeed! Być może jednak nadal upał lepiej robi mi na mózg, zwłaszcza przy wakacjach, bo najwyraźniej coś kombinowałem i wykombinowałem, podczas gdy listopadowe ciemności póki co kierują mnie w stronę psychiatryka
Natomiast rzeczywiście mam w pliku "propozycje do posłuchania" wpis następującej treści:
Virgin Prunes - zespół z bratem Edge'a na gitarze, kontrowersyjny. Link w Wielkiej Grze
Termin pracy domowej wyznaczyłem sobie wówczas na listopad, więc teoretycznie szanse są! WojtkKowi i crescentowi dziękuję za przypominajkę!
jeżeli nam zabraknie sił
- WOJTEKK
- box z pełną dyskografią i gadżetami
Ten wykonawca nie ten tytuł - żeby formalności stało się zadość
- alternativepop
- remaster
- Kontakt:
Ja mogę tylko dodać, że wykonawca nie tylko mi znany, ale ostatnio nawet słuchałem jego najnowszej płyty. W ogóle nie jest tak całkiem nieznany, bo np. w zabawie, którą ostatnio uruchomiłem pod hasłem Lista przebojów Alternativepop.pl na tytułowy utwór z najnowszej płyty padło 6 głosów: https://alternativepop.pl/lista-przeboj ... -11-2024-r
I choć zerkałem tutaj, to też nie skojarzyłem po tych podpowiedziach o kogo chodzi. Twórczości Oskara Wilde'a nie znam szczególnie i nie kojarzę, że debiutancka płyta bohatera zagadki miała coś wspólnego z nim.
A tytuł prawidłowy płyty, to niech poda ten co zgadł, nie będę mu podbierał punktu.
I choć zerkałem tutaj, to też nie skojarzyłem po tych podpowiedziach o kogo chodzi. Twórczości Oskara Wilde'a nie znam szczególnie i nie kojarzę, że debiutancka płyta bohatera zagadki miała coś wspólnego z nim.
A tytuł prawidłowy płyty, to niech poda ten co zgadł, nie będę mu podbierał punktu.
Uściślij zatem Waść, o którą płytę pytasz? O pierwszą, czy o ostatnią? To niestety, nie jest klarowne.
No faktycznie, było się nie wychylać. Szkoda nafty na takie zagadki.
Bez przesady, był impas, przełamałeś go i bardzo dobrze zrobiłeś.
O tyle nie jest klarowne, że zagadka zaczyna się od nowej płyty, ale brzmienie zagadki wskazuje jednak na to, że chodzi o tę pierwszą, której tytuł nawiązuje etc. Oczywiście bez wątpienia punkt należy się crescentowi, więc nic nie mówię.WOJTEKK pisze: ↑09.11.2024, 22:20 Kilka dni temu ten pan wydał swoja kolejną płytę, jak dobrze liczę - piątą. Pod koniec lat osiemdziaisątych nagrał swoją pierwszą płytę (solo) której tytuł doslownie nawiązywał do dzieła jednego z najwiekszych pisarzy brytyjskich XIX wieku. Proszę podać tytuł i nazwisko muzyka.
jeżeli nam zabraknie sił
- WOJTEKK
- box z pełną dyskografią i gadżetami
Okej. Może być Ecce Homo. Bardziej chodziło mi o debiut, ale faktycznie, nie jest to na sto procent jednoznaczne.