Trochę to głupie, że podajesz dokładny wynik regulaminowego czasu i masz zero punktów.WOJTEKK pisze: ↑08.07.2024, 07:57Nie trafiłeś zwycięzcy, no to zero. Napisałbyś Anglia, to byś miał nawet razem 6Okechukwu pisze: ↑07.07.2024, 10:35
W kwestii formalnej do Wojtka, czy nie należą mi się 4 punkty z wczorajszą turę? No bo trafiłem dokładnie Holandia: Turcja a Szwajcaria Anglia obstawiałem 1:1 i zwycięstwo szwajcarów po karnych. No to też trafiłem za 2 dokładny wynik do 90 min, a ewentualnie jakbym trafił karne, to miałby 3, no nie?
Przetrwają najsilniejsi - EURO 2024
Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy
Re: Przetrwają najsilniejsi - EURO 2024
- WOJTEKK
- box z pełną dyskografią i gadżetami
Nie ma zwycięzcy - nie ma punktów. Jak pisałem już kilka razy - trafiasz zwycięzcę - masz punkty. Te za wynik to bonus.
No to nie opłaca się w ogóle typować rezulratow z dogrywka czy karnymi przy takim systemie punktowania.
Francja: Hiszpania 1:0
Anglia: Holandia 2:1
Francja: Hiszpania 1:0
Anglia: Holandia 2:1
- greg66
- limitowana edycja z bonusową płytą
- Kontakt:
Hiszpania-Francja 1:2
Anglia -Holandia 1:2
Anglia -Holandia 1:2
Summer Of Love'67
http://musicpsychedelic.blogspot.com
http://musicpsychedelic.blogspot.com
To jest arbitralnie przyjęte założenie. Bynajmniej nie jedyne z możliwych. Można przyjąć również odwrotne - że istotne jest trafienie wyniku, a zwycięzca to bonus.
Ja w typowaniach udziału nie biorę, ale patrząc z boku solidaryzuję się z tymi, którzy uważają obecny system za nienaturalny. Bookmacherka to dla mnie kiepski wzorzec.
Dlatego mi łatwiej byłoby zaakceptować reguły, które - dla fazy pucharowej - próbują jednak jakoś pogodzić wilka z owcą.
Na przykład takie, że punktacja za wynik końcowy meczu jest identyczna, jak w fazie grupowej (niezależnie od tego, czy trwał 90, czy 120 minut). Wynik to wynik - trafiłeś dokładnie, masz 2 punkty, niedokładnie - masz 1, nie trafiłeś - 0.
A dodatkowy punkt bonusowy za trafne wytypowanie zwycięzcy karnych przysługuje tylko tym, którzy przewidzieli, że do nich dojdzie (czyli typowali remis, i co za tym idzie, wskazywali dodatkowo, kto awansuje po karnych).
Równie arbitralne, ale imho bardziej sprawiedliwe.
Teraz oczywiście nie ma sensu mieszać, ale sugeruję rozważyć przeprowadzenie - po zakończeniu turnieju - ankiety wśród uczestników (tegorocznych i ewentualnych), pod kątem następnych piłkotypowań.
Generalnie Akond ma rację Nota bene u buka zgarnąłbym pełną kasę za wytypowanie meczu w regulaminowym czasie gry. Tutaj to tyko zabawa i oczywiście nie zmienia się zasad w trakcie gry, no ale brak punktów za dokładnie trafiony wynik meczu w regulaminowym (nie że tylko ogólnie remis trafiliśmy z Alternativepopem, ale dokładnie 1:1, tak jak było), to jest grube nieporozumienie. Ale respektuję regulamin - dura lex sed lex
- WOJTEKK
Tego religia, kogo władza.
Poza tym nie moja wina, że Szwajcarzy nie potrafią strzelać karnych.
Opłaca, bo za to jest 2 punkty ekstra. Opłaca się też czytać regulamin, gdzie jest wyraźnie napisane jakie są zasady punktowania. między innymi, że nie ma znaczenia czy w 90 czy 120 minut padnie dany rezultat, ale rozstrzygnięty. Wchodząc do gry automatycznie akceptujecie zasady punktowania. i dlatego absolutnie nie ma przeciwwskazań żebyście za dwa lata z okazji Mundialu 2026 zorganizowali swój własny konkurs według swoich zasad - nawet możecie punktować równy przedziałek na głowie stopera.
Poza tym nie moja wina, że Szwajcarzy nie potrafią strzelać karnych.
A czy ja mówię, że nie akceptuje? Co to, podyskutować nie można, czy jak?
Nie umieli to Słoweńcy!
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
zostaną jeszcze morze i wiatr
- WOJTEKK
Szwajcarzy też. Przynajmniej jeden..
- WOJTEKK
Można. Tylko po jakiego teraz, trzy mecze od końca imprezy? Nie można było na początku czerwca?
No nie bardzo - na początku czerwca to ja byłem w Czarnej Afryce i martwiłem się, gdzie obejrzeć mecze, a nie jaki jest regulamin
Z tym nikt nie dyskutuje.
Ale wątpliwości padały (o ile pamiętam, również w trakcie poprzedniego plebiscytu), i mam wrażenie, że pewna część uczestników lepiej czułaby się z innymi regułami.
Dlatego właśnie proponuję ankietę - i to TERAZ, to znaczy bezpośrednio po zakończeniu obecnego Euro - bo to w tym momencie każdy ma pełną świadomość konsekwencji tegorocznych zasad. Bo jak za dwa lata znowu jako pierwszy zaproponujesz zabawę (co jest mocno prawdopodobne), to stawiam, że będzie od razu po ptokach.
Nie oceniam, czy to dobrze, czy źle - po prostu wydaje mi się, że jest lepiej, gdy wybór jest dokonywany świadomie i demokratycznie.
Obawiam się, że kroją nam się tasiemcowe dywagacje co do ilości punktów i zasad ich przyznawania,
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
- WOJTEKK
Boję się, że masz rację...