gharvelt pisze: ↑12.07.2025, 23:50
Crazy pisze: ↑12.07.2025, 19:30
A piszę to w jednym tylko celu:
rekomendowanie ma sens!
Ciekawe spostrzeżenie.
No ja np. zastanawiałem się, czy Värttinä 2006 (
Miero) nie znalazła się na Twojej liście dlatego, że Ci się mniej podoba, czy dlatego, że nie była zarekomendowana? Chyba, że to discogs namieszało przypisując ten album do roku 2005 (co nie jest prawdą).
Yer Blue pisze: ↑13.07.2025, 12:08
Podziwiam wszystkich, którzy z tego rocznika potrafią wytypować 40 płyt a nawet jeszcze tworzyć listę pozycji, które nie miały szczęścia wejść do i tak już opasłego grona faworytów. Szacun!
Ja miałem ogromny problem z selekcją. Musiałem odrzucić przeszło 30 albumów, które uważam za nie gorsze od tych, na które ostatecznie zagłosowałem.
Trzeba było eliminować sztucznie: wykluczyłem "żywce"; drastycznie zredukowałem impro, jazz i awangardę; pominąłem weteranów, którzy nagrali płyty dobre, ale odbiegające od ich szczytowych osiągnięć. Nie wystarczyło, więc dodatkowo "rzucałem kostką" w przypadku zestawów płyt pokrewnych gatunkowo czy geograficznie (pochodzenie wykonawców).
W ten sposób na ostatniej prostej odpadło sporo wartościowych pozycji - Tony Allen, Built To Spill, Bob Dylan, Donald Fagen, Lisa Germano, Andrew Hill, Dave Holland, Jablkoň, Thomas Mapfumo, Getatchew Mekuria & The Ex, The Necks, Jaromír Nohavica, The Paper Chase, Prince, Terje Rypdal, Shearwater, Sonic Youth, Ali Farka Touré, Tuxedomoon...
Z tych nieobecnych w głosowaniu, a chyba również w wątku (kolejność alfabetyczna):
Abrams, Muhal Richard / Lewis, George / Mitchell, Roscoe - Streaming
Dale Cooper Quartet and The Dictaphones - Parole de Navarre
Embryo & No-Neck Blues Band - Embryonnck
Gjallarhorn - Rimfaxe
Humcrush - Hornswoggle
Jones, Paul Wine - Stop arguing over me
JPP - Artology
Kiritchenko, Andrey - Stuffed with/out
Lenoci, Gianni - Sextant
Longital - Výprava / Voyage
Moglass, The - Sparrow juice
Mono - You are there