Powitanie

Forum podstawowe.

Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy

Awatar użytkownika
alternativepop
remaster
Kontakt:

Re: Powitanie

Post autor: alternativepop »

No i derby na korzyść RTS :)
Awatar użytkownika
Bednaar
zremasterowany digipack z bonusami

Post autor: Bednaar »

alternativepop pisze: 15.09.2023, 09:59 No i derby na korzyść RTS :)
Trudno. Ale generalnie obie łódzkie drużyny w ekstraklapie to wstyd, nędza i rozpacz...
vertical_invader
Awatar użytkownika
alternativepop
remaster
Kontakt:

Bednaar pisze: 15.09.2023, 10:02
alternativepop pisze: 15.09.2023, 09:59 No i derby na korzyść RTS :)
Trudno. Ale generalnie obie łódzkie drużyny w ekstraklapie to wstyd, nędza i rozpacz...
No niestety...
Janusz63
pirat stereo

Post autor: Janusz63 »

Witam ciepło i serdecznie .
To moje pierwsze takie forum muzyczne ,choć trochę latek mam zaliczone . Tak jak podpisałem się nickiem ,mam na imię Janusz ,a ta cyferka to rok przyjścia na ten świat .
Nie pytajcie dlaczego teraz , może przyszedł taki czas żeby powspominać ,podzielić się moimi fascynacjami muzycznymi ,wszelkimi przygodami z muzyką .
Nie chcę przynudzać , ale może na początek napiszę jak to się wszystko zaczęło .
Miałem 8 lat ,był to czas Mikołaja i dostałem nasz wtedy "sztandarowy '' adapter Bambino 4 . Do tego jakieś pocztówki ,wujek dal mi parę ówczesnych polskich płyt . Za kieszonkowe goniłem do kiosku Ruchu ,bo tam można było kupić już te miękkie i w kopertach pocztówki dźwiękowe .
I trafiłem na zagraniczny zespół o którym nie miałem bladego pojęcia ,nawet nazwy nie potrafiłem dobrze odczytać . A jednak utwór mi się spodobał , do głowy takiego małolata wkradło się coś co pozostało na lata i dziś Ci czterej Panowie są dla mnie moim swoistym kanonem . No dobrze trzeba podać tytuł tamtego zakupu - Rock and roll - Led Zeppelin .
I tak bawiłem się do 11 roku życia z przeróżną w większości polską muzyką powiedzmy nazwijmy ja estradową . Tata zawsze z okazji wypłaty kupował mi jaką płytę np. Młynarski ,Sośnicka .Kunicka itp . Nadszedł czas że pozwolono mi samemu dokonać zakupu . Coś tam słyszałem od starszych kolegów że pojawił się ciekawy zespół i akurat Ich płyta była w księgarni . Przyniosłem do domu ,puściłem i po paru minutach Tata kazał mi ją oddać i wymienić na inną . Rozpłakałem się i postawiłem na swoim ,została , a ja jeszcze przez długi czas próbowałem zrozumieć taki rodzaj muzyki ,ale tak na prawdę pokochałem Ich dopiero za utwór " Z których krwi krew moja " z trzeciej już wtedy płyty "Pamięć " . Wiem że wiecie ale wypada to jednak powiedzieć głośno -SBB.
To tyle tytułem wstępu i przywitania się z każdym pasjonatem muzyki .
Awatar użytkownika
B.J.
box z pełną dyskografią i gadżetami

Post autor: B.J. »

Piękne przywitanie. Czuj się jak u siebie :!: :)
Awatar użytkownika
Maciek
box

Post autor: Maciek »

Cześć, Januszu!
Szukaj, burz i buduj. ;)
Adoptuj, adaptuj i ulepszaj.
Awatar użytkownika
Bednaar

Janusz63 pisze: 25.09.2023, 19:46 Witam ciepło i serdecznie .
Cześć Janusz63 - jestem od Ciebie równą dekadę młodszy :-)
Tutaj na Forum wszyscy to wiedzą, ale Tobie napiszę, że u mnie zainteresowanie starym rockiem zaczęło się od Pink Floyd "The Wall", zawsze jednak u mnie był jazz - początkowo marginalnie, jednak 20 lat temu usłyszałem płytę Soft Machine "Third" i to było dla mnie takie łagodne jazzrockowe przejście na szerokie wody jazzu. Obecnie jestem reprezentantem jazzowej frakcji Forum, a moim swoistym kanonem jest Art Ensemble Of Chicago, John Coltrane, Tomasz Stańko, Laboratorium itp.
Z rocka najczęściej słucham King Crimson, Sonic Youth i R.E.M.
vertical_invader
Awatar użytkownika
Leptir
box

Post autor: Leptir »

Witaj Januszu63! Ja generacyjnie plasuję się pomiędzy Tobą a Bednaarem. :) A jeśli chodzi o słuchaną muzykę jestem właściwie wszystkożerny - i jazz, i rock, i elektronika, i klasyka, a nawet jakieś popy też często u mnie lecą. Za dużo tego, żeby szczegółowo opisywać, ale zazwyczaj (prawie) z każdym coś tam wspólnego znajduję. Pisz swobodnie co Ci na sercu i w odtwarzaczu leży!
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
Awatar użytkownika
alternativepop
remaster
Kontakt:

Ja jestem tutaj krótko stażem, ale też witam. Jestem ten sam rocznik co Bednaar, w dodatku z tego samego miasta :).

Jeśli chodzi o muzykę, której słucham to w największym stopniu tej, o której można poczytać w linku z mojej stopki. Ale nie tylko. Słucham też jazzu, muzyki poważnej, klasycznego rocka. Na pewno nie słucham hip hopu - chyba że instrumentalnego. Obecnie praktycznie nie słucham metalu i bardziej ekstremalnych lub eksperymentalnych form rocka. Bardziej otwarty jestem na takie formy jazzu. Ale też nie przesadnie.
Janusz63
pirat stereo

Post autor: Janusz63 »

Cześć .
Bednaar nie dziwię Ci się ,że po spotkaniu z Soft Machine zatopiłeś zamiłowanie w jazzie . Wielki szacunek jakim ja obdarzam muzyków jazzowych opiera się na wirtuozerii , pełnym zaangażowaniu w wykonywaniu przecież bardzo często trudnych improwizacji . Zawsze mówiłem czy to kolegom ,czy młodszym ludziom ,że aby na prawdę poczuć muzykę ,trzeba nauczyć się słuchać klasyki i jazzu .
Mam trochę dla mnie ciekawych płyt ,jednak to bardzo skromna ilość , tak się składa że jednak przy zakupach częściej wybieram te moje klimaty .
Jakiś rok temu w moim mieście wystąpił zespół New Bone ,to była prawdziwa jazzowa uczta , prowadzi tą ekipę Tomasz Kudyk ,syn nieżyjącego ojca Jana ,trębacza i lidera Jazz Band Ball Orchestra . Ze swojej strony polecam Ich płytę "Longing " .
A jeśli już coś innego i mogę przypuszczać ,że dla wielu osób nieznanego to może - The Comet Is Coming - Trust in the lifeforce of the deep mystery .

Parę słów do Leptira .Także poruszam się po wielu gatunkach muzycznych , pewnie z czasem napiszę o tych dla mnie najważniejszych .
Myślę że ważne jest ,jak sami odbieramy muzykę ,co z niej czerpiemy , jakie emocje wyzwala ,wzruszenie ,podziw ,pełną fascynację .
A u mnie jest i Yes ,są Deep Purple ale znajdzie się także ABBA , a obok także Bach , Vivaldi .To spora lista ,więc powoli :)
Awatar użytkownika
Monstrualny Talerz
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: Monstrualny Talerz »

Witaj Janusz, zapraszamy do pisania i dzielenia się swoimi muzycznymi przeżyciami. Ja z kolei jestem od stręczenia w sprawie naszych Plebiscytów. Aktualnie zakończyliśmy wspaniały rok 1979, a trwa rok 2004 - finał odbędzie się już niedługo....o ile ktokolwiek zagłosuje ;) Przeto zapraszam ewentualnie do udziału.
Awatar użytkownika
dr.uh
pirat stereo

Post autor: dr.uh »

Witajcie, miło być userem #300. Najwięcej to słucham jazzu, głównie w wydaniu awangardowym oraz arabskim, oprócz tego sporo RIO i różnorakiej muzyki bliskowschodniej, a w trochę w mniejszej ilości leci u mnie zeuhl, fusion, kraut, free jazz - takie oto klimaty. Absolutną klasykę proga znam raczej słabo - ale planuję to nadrobić. Muzykę poznaję bardzo powoli, pamiętam, że jak miałem w swoim życiu okres fascynacji elektrycznym Milesem to chyba przez 5 lat miałem zastój w poznawaniu nowej muzyki - tak mnie ten agarty i pangee pochłonęły. Ale planuję słuchać więcej i dogłębniej - i dlatego właśnie tu przybyłem. Muzyczne Dinozaury, czyli ostatnie chyba miejsce w polskim internecie gdzie można porozmawiać o muzyce. Zaglądałem tu już od jakiegoś czasu jako gość, ale w końcu postanowiłem się zarejestrować - jeszcze raz witam wszystkich.
esforty

Post autor: esforty »

Cześć!
Ja, w razie każdym, zapraszam :)
Po takiej deklaracji: jazz arabski i awangardowy... brzmi smakowicie :) !
Pewnie się zdarzy, że Twoje wpisy pozostaną bez odpowiedzi (szybkiej), namawiam, by się nie zniechęcać :wink: .
Obecnie, większość społeczności MD, to osoby pochłonięte zawodowo i krucho u nich z czasem, co nie znaczy, że nie będziesz czytany... co to, to nie!
User MD o numerze startowym 300!!
Ho, ho, ho! Dobre wejście!
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Awatar użytkownika
Monstrualny Talerz

Post autor: Monstrualny Talerz »

Doktorze Uhu, witamy! Mamy tu szereg specjalistów od arabskiej freejazzowej awangardy, a dobrego kebsa też lubimy od czasu do czasu (na cienkim cieście).
Proszę się rozgościć i zapraszamy do pisania.
Akurat trwa (p-o-w-o-l-i się rozkręca) Polish Jazz Plebiscyt, tam też można nieco free orientalizmów odnaleźć.
Awatar użytkownika
Bednaar

dr.uh pisze: 06.12.2023, 07:47 Witajcie, miło być userem #300. Najwięcej to słucham jazzu, głównie w wydaniu awangardowym oraz arabskim, oprócz tego sporo RIO i różnorakiej muzyki bliskowschodniej, a w trochę w mniejszej ilości leci u mnie zeuhl, fusion, kraut, free jazz - takie oto klimaty. Absolutną klasykę proga znam raczej słabo - ale planuję to nadrobić. Muzykę poznaję bardzo powoli,
Cześć dr.uhu :) Niemal jakbym o sobie czytał (także wzmiankę o powolnym poznawaniu muzyki - u mnie się to wiąże z licznymi obowiązkami w pracy i w domu) - choć jazz w wydaniu arabskim nie jest u mnie na pewno w tak dużej ilości, jak u Ciebie. Ostatnio dzięki uprzejmości jednego z Forumowiczów - Leptira - poznałem genialną płytę z jazzem arabskim, gdzie liderem jest mieszkający w USA rodowity Irakijczyk Amir ElSaffar:
Amir ElSaffar Rivers Of Sound - The Other Shore (Out Note Records, 2021)
Obrazek
Znasz?
Chętnie poznam inne jego płyty.
vertical_invader
ODPOWIEDZ