Czuj się jak u siebie Pozdrowienia od Ahmeda Abdula-Malika
Powitanie
Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy
Re: Powitanie
U mnie rzeczy mają się podobnie, pewnie na forum będę zaglądał tak średnio co 2-3 dni.
Znakomicie, z chęcią będę chłonął ich wiedzę!Monstrualny Talerz pisze: ↑06.12.2023, 08:58 Doktorze Uhu, witamy! Mamy tu szereg specjalistów od arabskiej freejazzowej awangardy
Sosy mieszane, mięso drobiowe, na cienkim - taki najlepszy I koniecznie dużo warzyw.Monstrualny Talerz pisze: ↑06.12.2023, 08:58 dobrego kebsa też lubimy od czasu do czasu (na cienkim cieście).
Dzięki, z pewnością przestudiuję.Monstrualny Talerz pisze: ↑06.12.2023, 08:58 Akurat trwa (p-o-w-o-l-i się rozkręca) Polish Jazz Plebiscyt, tam też można nieco free orientalizmów odnaleźć.
Wiesz, dużo go słucham, ale w gruncie rzeczy nie znam go nie wiadomo ile. Jeśli idzie o arabic jazz to raczej katuję góra kilkanaście moich ulubionych płyt. Jestem wybredny i lubię znaleźć "coś swojego" w czym będę mógł się zatopić na dłużej, ale pragnę to zmienić.
Jasne, Amir to legenda. Z nim sprawa się ma tak, że jego płyty nagrane wraz z Rivers of Sound są świetne - zarówna ta, którą podesłałeś, jak i wcześniejsza, "Not Two" z 2017 roku. To są wspaniałe, piękne rzeczy, momentami przywodzące na myśl najlepsze momenty sextetu Bar Kokhby od Zorna. Jednak te materiały Amira sygnowane jako jego solowe - słuchałem trzech, debiutu "Two Rivers", "Inana" oraz najpopularniejszego "Crisis". Prawdę powiedziawszy debiutu nie mógłbym polecić z czystym sumieniem, bo za dużo się na nim nie dzieje. Crisis jest po prostu dobre.
Natomiast "Inana" z 2013 naprawdę lubię, świetnie się sprawdza w roli muzyki tła. To do niej zacząłem sprawdzanie Amira, kupiła mnie od razu nawiązaniem do pisma klinowego na okładce. Polecam.
- Bednaar
- zremasterowany digipack z bonusami
Dzięki dr.uh-u - jak czas pozwoli, zapoznam się z innymi płytami Amira. Tylko, jak widzisz, w moim przypadku tak szybko to nie nastąpi - np. ostatnią płytę Univers Zero przesłuchałem miesiąc po rekomendacji
vertical_invader
Wszystko swoim tempem, byle do celu - to moje motto.
- Bednaar
Jak co roku od jutra robię sobie forumową przerwę (to dotyczy też Facebooka itp. - generalnie używania Internetu w celach społecznościowych) - do zobaczenia na Wielkanoc
vertical_invader
Wszystkiego dobrego! Do zobaczenia!
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
zostaną jeszcze morze i wiatr
witam ponownie lata temu (dokładnie 3), wylogowało mnie z forum i od dłuższego czasu zbierałem się, by z powrotem napisać do administracji, by umożliwili mi powrót, więc witam tutaj ponownie
Witaj ponownie, Fiksie!
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
-
- limitowana edycja z bonusową płytą
Przyłączam się do komitetu powitalnego!
Ty chyba lubiłeś Prince'a?
A to, z mojego punktu widzenia, zupełnie klawo, klawo jak cholera!
Ty chyba lubiłeś Prince'a?
A to, z mojego punktu widzenia, zupełnie klawo, klawo jak cholera!
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
- Bednaar
Witaj Fiksie po latach Dopiero co wróciłem z gór, z terenu bezinternetowego - zatem miałem ok. 20 dni przerwy na forum.
vertical_invader