Powitanie

Forum podstawowe.

Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy

Awatar użytkownika
B.J.
box z pełną dyskografią i gadżetami

Re: Powitanie

Post autor: B.J. »

dr.uh pisze: 06.12.2023, 07:47 Witajcie, miło być userem #300. Najwięcej to słucham jazzu, głównie w wydaniu awangardowym oraz arabskim, (...)
Czuj się jak u siebie :) Pozdrowienia od Ahmeda Abdula-Malika :wink:
Awatar użytkownika
dr.uh
pirat stereo

Post autor: dr.uh »

esforty pisze: 06.12.2023, 08:25 Obecnie, większość społeczności MD, to osoby pochłonięte zawodowo i krucho u nich z czasem
U mnie rzeczy mają się podobnie, pewnie na forum będę zaglądał tak średnio co 2-3 dni.
Monstrualny Talerz pisze: 06.12.2023, 08:58 Doktorze Uhu, witamy! Mamy tu szereg specjalistów od arabskiej freejazzowej awangardy
Znakomicie, z chęcią będę chłonął ich wiedzę!
Monstrualny Talerz pisze: 06.12.2023, 08:58 dobrego kebsa też lubimy od czasu do czasu (na cienkim cieście).
Sosy mieszane, mięso drobiowe, na cienkim - taki najlepszy 8) I koniecznie dużo warzyw.
Monstrualny Talerz pisze: 06.12.2023, 08:58 Akurat trwa (p-o-w-o-l-i się rozkręca) Polish Jazz Plebiscyt, tam też można nieco free orientalizmów odnaleźć.
Dzięki, z pewnością przestudiuję.
Bednaar pisze: 06.12.2023, 09:45 jazz w wydaniu arabskim nie jest u mnie na pewno w tak dużej ilości, jak u Ciebie.
Wiesz, dużo go słucham, ale w gruncie rzeczy nie znam go nie wiadomo ile. Jeśli idzie o arabic jazz to raczej katuję góra kilkanaście moich ulubionych płyt. Jestem wybredny i lubię znaleźć "coś swojego" w czym będę mógł się zatopić na dłużej, ale pragnę to zmienić.
Bednaar pisze: 06.12.2023, 09:45 Amir ElSaffar Rivers Of Sound - The Other Shore (Out Note Records, 2021)
Obrazek
Znasz?
Chętnie poznam inne jego płyty.
Jasne, Amir to legenda. Z nim sprawa się ma tak, że jego płyty nagrane wraz z Rivers of Sound są świetne - zarówna ta, którą podesłałeś, jak i wcześniejsza, "Not Two" z 2017 roku. To są wspaniałe, piękne rzeczy, momentami przywodzące na myśl najlepsze momenty sextetu Bar Kokhby od Zorna. Jednak te materiały Amira sygnowane jako jego solowe - słuchałem trzech, debiutu "Two Rivers", "Inana" oraz najpopularniejszego "Crisis". Prawdę powiedziawszy debiutu nie mógłbym polecić z czystym sumieniem, bo za dużo się na nim nie dzieje. Crisis jest po prostu dobre.
Natomiast "Inana" z 2013 naprawdę lubię, świetnie się sprawdza w roli muzyki tła. To do niej zacząłem sprawdzanie Amira, kupiła mnie od razu nawiązaniem do pisma klinowego na okładce. Polecam.
Awatar użytkownika
Bednaar
zremasterowany digipack z bonusami

Post autor: Bednaar »

Dzięki dr.uh-u - jak czas pozwoli, zapoznam się z innymi płytami Amira. Tylko, jak widzisz, w moim przypadku tak szybko to nie nastąpi - np. ostatnią płytę Univers Zero przesłuchałem miesiąc po rekomendacji ;-)
vertical_invader
Awatar użytkownika
dr.uh
pirat stereo

Post autor: dr.uh »

Wszystko swoim tempem, byle do celu - to moje motto.
Awatar użytkownika
Bednaar

Jak co roku od jutra robię sobie forumową przerwę (to dotyczy też Facebooka itp. - generalnie używania Internetu w celach społecznościowych) - do zobaczenia na Wielkanoc :)
vertical_invader
Crazy

Post autor: Crazy »

Wszystkiego dobrego! Do zobaczenia!
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
Awatar użytkownika
B.J.
box z pełną dyskografią i gadżetami

Post autor: B.J. »

Bednaar pisze: 13.02.2024, 15:19do zobaczenia na Wielkanoc :)
Szacun 8)
Fiks
maxi-singel analogowy

Post autor: Fiks »

witam ponownie lata temu (dokładnie 3), wylogowało mnie z forum i od dłuższego czasu zbierałem się, by z powrotem napisać do administracji, by umożliwili mi powrót, więc witam tutaj ponownie :)
Awatar użytkownika
Leptir
box

Post autor: Leptir »

Witaj ponownie, Fiksie! :)
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
esforty
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: esforty »

Przyłączam się do komitetu powitalnego!
Ty chyba lubiłeś Prince'a?
A to, z mojego punktu widzenia, zupełnie klawo, klawo jak cholera!
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Awatar użytkownika
Bednaar

Fiks pisze: 03.08.2024, 20:40 witam ponownie lata temu (dokładnie 3), wylogowało mnie z forum i od dłuższego czasu zbierałem się, by z powrotem napisać do administracji, by umożliwili mi powrót, więc witam tutaj ponownie :)
Witaj Fiksie po latach :) Dopiero co wróciłem z gór, z terenu bezinternetowego - zatem miałem ok. 20 dni przerwy na forum.
vertical_invader
ODPOWIEDZ