Zapowiedzi i nowości płytowe

Forum podstawowe.

Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Białystok
box

Re: Zapowiedzi i nowości płytowe

Post autor: Białystok »

W zasadzie to powinienem założyć temat zapowiedzi i nowości w świecie winylowych reedycji płytowych, bo takiego nie ma, a trochę wpisów tu mam na sumieniu (ciekawe czy ktoś z jakiejś skorzystał). A tych (zapowiedzi) i nowości już do kupienia jest mnóstwo, mnie niestety z reguły w ich natłoku interesuje zaledwie kilka, a obecnie najbardziej ta z 24 listopada 2023 r. Mianowicie po 14 latach od poprzedniej i nieosiągalnej na rynku ukazuje się:

Bruford - One of a Kind

Płytę znam od niedawna i mimo, że dałem jej punkty w plebiscycie na album 1979 to mam dylemat czy postawić na półkę bo cytując Bartosza "Otóż ta muzyka jest naprawdę fantastyczna! Plastikowa, lukrowana, czasem wręcz patetyczna, a jednak ma w sobie coś magnetycznego. (..) Nie mogę się nadziwić jak tych czterech facetów mogło w takiej stylistyce nagrać tak znakomity album. Jej, ale plastik! Naprawdę, od tego spostrzeżenia nie da się uwolnić. (..) To, że nie jest, że właśnie dzięki swojej kiczowatości, dzięki tandeciarskiemu brzmieniu jest znakomity to dowód na autentyczną jego wielkość!"

Swoją drogą ciekawe czy by się teraz pod tym podpisał...
esforty
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: esforty »

W ślepym teście:
One Of A Kind i U.K., poległbym.
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Awatar użytkownika
Białystok
box

esforty pisze: 22.11.2023, 15:45 W ślepym teście:
One Of A Kind i U.K., poległbym.
Obie takie beznadziejne, czy jedna nie różni się od drugiej?
esforty

Post autor: esforty »

W sensie, że to ten sam pomysł.
Ja za taką muzyką nie optuję, ale to bez znaczenia, jeśli Ktoś odnajduje tu coś dla siebie.
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Awatar użytkownika
Monstrualny Talerz

Post autor: Monstrualny Talerz »

Białystok pisze: 22.11.2023, 11:42
Bruford - One of a Kind
(...)
bo cytując Bartosza....
Tezy Kolegi Bartosza były nieraz na tyle dziwaczne, że podejrzewałem po prostu zwykły trolling, choć może nie zwykły - nieraz bardzo sprytny. Albo rzeczywiście tak inaczej muzykę odbierał.
Awatar użytkownika
Białystok
box

Monstrualny Talerz pisze: 22.11.2023, 21:58
Białystok pisze: 22.11.2023, 11:42
Bruford - One of a Kind
(...)
bo cytując Bartosza....
Tezy Kolegi Bartosza były nieraz na tyle dziwaczne, że podejrzewałem po prostu zwykły trolling, choć może nie zwykły - nieraz bardzo sprytny. Albo rzeczywiście tak inaczej muzykę odbierał.
Ta jest z https://progrock.org.pl/ więc raczej prawdziwa.

Dla mnie Kolega Bartosz był wielką wartością Forum, bo to nietuzinkowa osobowość, może też dlatego nawet, jak dowodził że 2 i 2 to 5, to zupełnie dla mnie to nie przeszkadzało. Nie wiem gdzie się teraz udziela bo ani tu ani tam od dawna nie.
Awatar użytkownika
Monstrualny Talerz

Nieraz zachwycał się czymś zupełnie nieistotnym uważając, że to absolutne arcydzieło, które zmieniło świat muzyki, jednocześnie zupełnie pomijając czy dyskredytując realne gwiazdy, które realnie miały duży wpływ. Ale faktem jest że ogarniał wiele, bardzo wiele, tylko nieraz był to groch z kapustą. Oczywiście, przydałby się bardzo.
Awatar użytkownika
Heartbreaker
album CD

Post autor: Heartbreaker »

Ostatni numer z nadchodzącej płyty I/O
Peter Gabriel - Live and Let Live (Bright-Side Mix)

https://youtu.be/huUgfDhS6Ko?si=knDFQUdy7J7f6Nw6
Awatar użytkownika
Leptir
box

Post autor: Leptir »

Monstrualny Talerz pisze: 22.11.2023, 22:11 Nieraz zachwycał się czymś zupełnie nieistotnym uważając, że to absolutne arcydzieło, które zmieniło świat muzyki, jednocześnie zupełnie pomijając czy dyskredytując realne gwiazdy, które realnie miały duży wpływ.
Z mojego punktu widzenia - zupełnie jakbym czytał opinię o koledze Crazy'm. :) Przy czym ani w jego przypadku, ani u Bartosza, mi to nie przeszkadza - a wręcz przeciwnie, jeśli ktoś potrafi się prawdziwie zachwycić jakąś muzyką i to w odpowiedni sposób wyrazić - to jest wartość sama w sobie. Nawet jeśli ja zachwytu nad podziwianymi rzeczami nie podzielam.
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
Piotr
maxi-singel kompaktowy

Post autor: Piotr »

Bartosz pisze: 27.12.2017, 18:55 Skoro tak, to wrzucę listę płyt wydanych po 1997, które moim zdaniem są świetne (okej, nie wszystkie z nich lubię, ale wszystkie doceniam) ważne, wpływowe i odkrywcze. Jest ich oczywiście wielokrotnie mniej niż dajmy na to w okresie 66-82 (chyba najlepszym dla muzyki rozrywkowej), ale też dużo więcej niż zero.

Boards of Canada - Music Has the Right to Children (1998)
Death - The Sound of Perseverance (1998)
Gas - Zauberberg (1998)
Massive Attack - Mezzanine (1998)
Mercury Rev - Deserter's Songs (1998)
UNKLE - Psyence Fiction (1998)
Boredoms - Vision Creation Newsun (1999)
Sigur Rós - Ágætis byrjun (1999)
The Avalanches - Since I Left You (2000)
Broadcast - The Noise Made by People (2000)
Vladislav Delay - Entain (2000)
Electric Wizard - Dopethrone (2000)
Gas - Pop (2000)
Godspeed You Black Emperor! - Lift Yr. Skinny Fists Like Antennas to Heaven! (2000)
Modest Mouse - The Moon & Antarctica (2000)
Radiohead - Kid A (2000)
Ulver - Perdition City (2000)
Fennesz - Endless Summer (2001)
The Microphones - The Glow Pt. 2 (2001)
Techno Animal - The Brotherhood of the Bomb (2001)
Tool - Lateralus (2001)
William Basinski - The Disintegration Loops (2002)
Boards of Canada - Geogaddi (2002)
Murcof - Martes (2002)
Reverend Bizarre - In the Rectory of the Bizarre Reverend (2002)
William Basinski - The Disintegration Loops II (2003)
Boris - Boris at Last -Feedbacker- (2003)
Sleep - Dopesmoker (2003)
Supersilent - 6 (2003)
Deathspell Omega - Si monvmentvm reqvires, circvmspice (2004)
Fennesz - Venice (2004)
Madvillain - Madvillainy (2004)
Mastodon - Leviathan (2004)
Boris - Pink (2005)
Coil - The Ape of Naples (2005)
Dälek - Absence (2005)
Sunn O))) - Black One (2005)
Venetian Snares - Rossz csillag alatt született (2005)
Brand New - The Devil and God Are Raging Inside Me (2006)
Carbon Based Lifeforms - [World of Sleepers] (2006)
Celtic Frost - Monotheist (2006)
Tim Hecker - Harmony in Ultraviolet (2006)
Natural Snow Buildings - The Dance of the Moon and the Sun (2006)
Burial - Untrue (2007)
Deathspell Omega - Fas – Ite, maledicti, in ignem aeternum (2007)
LCD Soundsystem - Sound of Silver (2007)
Radiohead - In Rainbows (2007)
Fleet Foxes - Fleet Foxes (2008)
Ben Frost - By the Throat (2009)
Fuck Buttons - Tarot Sport (2009)
Mastodon - Crack the Skye (2009)
Mount Eerie - Wind's Poem (2009)
Deepchord Presents Echospace - Liumin (2010)
Flying Lotus - Cosmogramma (2010)
Tim Hecker - Ravedeath, 1972 (2011)
Death Grips - The Money Store (2012)
Deepchord Presents Echospace - Silent World (2012)
Swans - The Seer (2012)
Fire! Orchestra - Exit! (2013)
Fuck Buttons - Slow Focus (2013)
Jon Hopkins - Immunity (2013)
Flying Lotus - You're Dead! (2014)
Ben Frost - A U R O R A (2014)
Run the Jewels - Run the Jewels 2 (2014)
Andy Stott - Faith in Strangers (2014)
Swans - To Be Kind (2014)
Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly (2015)
Kamasi Washington - The Epic (2015)
Chelsea Wolfe - Abyss (2015)
David Bowie - ★ [Blackstar] (2016)
Swans - The Glowing Man (2016)

Polecam sobie posłuchać, choćby i z czystej ciekawości (domyślam się, że zdecydowana większość tej muzyki nie będzie się Dinozaurom podobała. A już Raptorom Trójkowo-TerazRockowym nie spodoba się z tego chyba nic).

W ogóle mam wrażenie, że te opowieści o końcu muzyki 20 lat temu, o współczesnej odtwórczości i niezwykłej świeżości muzyki z lat 60' i 70' wynika w znacznej mierze z niewychylania nosa poza rock (a jeśli już, to w kierunku muzyki bardzo do niego zbliżonej, jak pop czy heavy metal). Niemal cała ówczesna "odkrywcza" muzyka, była nowatorska wyłącznie w obrębie swojego nurtu, czerpiąc (zrzynając wręcz) z muzyki klasycznej (nowej, starej - każdej!), bluesa, folku, jazzu etc, całymi garściami. Wiecie, gdyby 50 lat temu istniał jakiś kanapowy Klub Muzycznych Dinozaurów, to oni, gwarantuję Wam, mówili by tak: "Cream? Hendrix? Rolling Stones? Led Zeppelin? Przecież to nic nowego, jakieś tam szarpidruty udające kilku bluesmanów i rockandrollowców na krzyż, w dodatku w dużo gorszych wersjach. Howlin' Wolf, Willie Dixon, John Lee Hooker plus Little Richard i Presley. U tych Zeppelinów jeszcze jest Joan Baez, zresztą w formie plagiatów. Mają wyłącznie nowsze brzmienie i nic więcej! Nic nowego i nic ciekawego!". Albo tak: "King Crimson? Genesis? ELP? Kiepsko zagrana muzyka poważna i tyle. U jednych Holst, u drugich Rachmaninow, u trzecich przynajmniej Bartok, więc trochę to nowsze, ale i tak gorsze i odtwórcze!", a skończyliby zgodnie na: "E tam, muzyka skończyła się w 1962!". Cóż, takie rzeczy można mówić wyłącznie, jeżeli kompletnie nie rozumie się tej muzyki.

Coś mi się wydaje, że narzekania współczesnych, internetowych Dinozaurów są bardzo takiemu myśleniu bliskie ;)
Sporo tu o koledze Bartoszu, to pozwoliłem sobie zacytować jego post sprzed kilku lat i stanąć niejako po jego stronie. Bo można było się spotkać z opiniami, że forum w tamtym okresie było "zabetonowane", co pokazują chociażby bardzo "dinozurowe" pierwotne wyniki plebiscytów z roczników 2000-02. Natomiast w ich późniejszych reedycjach wiele płyt przez niego tu poleconych zaliczyło znaczne zwyżki pozycji i poza absolutnym marginesem, na pewno nie są to rzeczy nieistotne dla swoich czasów. Potrafił zatem wnieść pierwiastek świeżości na forum i co pokazał czas dokonywał trafnych i miarodajnych wyborów, miał szerokie zainteresowania, sam korzystałem z jego poleceń. A dodatkowo na samym wstępie zaznaczył "nie wszystkie z nich lubię, ale wszystkie doceniam." I ja się z tym zgadzam! :)
Awatar użytkownika
Monstrualny Talerz

To była barwna i wartościowa postać, warto by do niego zadzwonić i nakłonić do powrotu, ale czy ktokolwiek zna numer?
Crazy
zremasterowany digipack z bonusami

Post autor: Crazy »

Numeru nie znam, ale z dużą atencją wspominam jego różne posty i polecajki. Prócz tego, że współpodzielał niezrozumiałe zupełnie - a powszechne na tym forum - przekonanie, że muzyka elektroniczna sama w sobie stanowi jakąś obiektywną wartość we współczesnej muzyce, to dużo się od niego nauczyłem 8)
Jego prowokacyjny post o Kid A jest chyba jednym z postów, które najlepiej pamiętam ze wszystkich, które przeczytałem w ciągu tych kilku lat na Dinozaurach.
Leptir pisze: 28.11.2023, 13:44 zupełnie jakbym czytał opinię o koledze Crazy'm
O, to bardzo miłe :D
Co prawda mam wrażenie, że pół-adekwatne, bo jakkolwiek faktycznie notorycznie zachwycam się jakimiś rzeczami, które niejeden mógłby uznać za całkiem nieistotne, o tyle raczej w kwestii "rzeczy, które zmieniły świat muzyki", jestem dość historycznie-obiektywistczny, wiecie: Chuck Berry, Bitelsi, Hendrix, Pink Floyd i Sex Pistols ;-)
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
Awatar użytkownika
Leptir
box

Post autor: Leptir »

Nie miałem nic złego na myśli Crazy. Dla mnie zdolność do znajdowania własnych obiektów podziwu, niekoniecznie zawsze zgodnych z uznanym kanonem to wartość sama w sobie.
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
Crazy
zremasterowany digipack z bonusami

Post autor: Crazy »

Ależ i ja nic złego nie odczytałem, wszak napisałem, że mi miło :-)
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
Awatar użytkownika
Białystok
box

Kolega Bartosz przez stary rock przeszedł w jazz i awangardę oraz współczesne brzmienia. Można podejrzewać, że ze starym rockiem ma niewiele wspólnego.

Radiohead zdaje się na początku ignorował jak Riverside.

Razem z nim zniknął Rory Gallagher, obaj z alternatywnego Forum, więc nie sądzę aby Dinozaury to było ich miejsce. Odeszli chyba z innych powodów niż np. Kłapouch.
ODPOWIEDZ