Czego teraz słuchacie?

Forum podstawowe.

Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Gacek
limitowana edycja z bonusową płytą

Re: Czego teraz słuchacie?

Post autor: Gacek »

Białystok pisze: 30.11.2024, 22:37 SBB — Memento z banalnym tryptykiem (1981)
Niedawno nabyłem winyl i ponownie odkryłem ten album na nowo. Świetna płyta na światowym poziomie.

Pink Floyd - Meddle
Obrazek
Odebrałem wreszcie auto od lakiernika. Zapomniałem zupełnie że w odtwarzaczu kisił się od dawna ten album no i jakoś tak samo wyszło. Odpaliłem One Of These Days, później jeszcze raz, jeszcze raz, jeszcze raz i dopiero słuchałem dalej. Ten utwór to czysty przekaz pierwotnej energii a w ciasnej zamkniętej przestrzeni ta siła dudniącego basu uderza słuchacza jeszcze mocniej. Lepszego otwarcia koncertu rockowego też sobie nie wyobrażam. Zresztą Mason do dziś tego używa.
Później dla kontrastu A Pillow Of Winds. Gitara Gilmoura to jest cudo, jak tak niewiele potrafi zdziałać tak wiele. Tego też można słuchać w nieskończoność. Właściwie dopiero ten nieszczęsny pies - wokalista na chwilę wyrywa z letargu ale niech im będzie. Dalej Echa, to już nie ma co komentować. Magia.
Kiedyś przez chwilę myślałem że ten album mi się znudził. Teraz myślę czy on może się w ogóle znudzić?
esforty

Post autor: esforty »

Obrazek
Bardo Pond - Amanita 1996

To ja też psychodelicznie 8) , choć nie tak doniośle (?)
Zerknąłem w RYM, a tam ... 594 recenzji Meddle, głównie cztero i więcej gwiazdkowych, wobec 42 Amanity, już nie tak jednorodnych w wymowie. Ot, sprawiedliwość historyczna :wink:
Co prawda, to jak poczytać o filadelfijskim kontynuatorze psychodelicznej estetyki, to i oni gdzieś tam przyznają się do wpływu PF.
Szczęściem 8) , zupełnie tego nie słychać, jeśli nie liczyć krótkiego wtrętu gitarowego, gdzieś w środkowej części płyty, która owszem, jest za długa i jest co wywalić... z kwadrans edytowania/ skracania dobrze by zrobił Amanicie.
Ale i Meddle , to nie monolit- pastiszowy banał San Tropez walczy o lepsze z wyciem psa okraszanym taką sobie partią pianinka pt. Seamus, a to nie koniec <prztyczków> bo i wiodący Echoes ma miejsca bardziej kojarzące się z oglądaniem schnącej ściany (dostanę bana, czy nie dostanę???) niż z ekscytującym popisem inwencji twórczej.
Ale, nie złośćcie się, to opinia osoby słynącej z uprzedzeń :oops: :oops: :oops: .
Wracam do Bardo Pond, zetknąłem się z nimi przy coverze Roxy Music, In Every Dream Home A Heartache, piosenki dla której mam predylekcję, ponadprzeciętną. Tak mnie przywiodło do albumu nr 4 zespołu.
Myślę, że najmniej przyciąga do tej muzyki, sposób użycia głosu Isobel Sollenberger, taki trochę nijaki, ale Ona gra też na flecie, co jest słyszalne, nawet podczas shoegaze' owej jatki, jaka się przydarza miejscami.
Reszta to wielościenna bryła narkotycznej, dwugitarowej porcji muzyki, dająca się identyfikować z Colour Haze, My Bloody Valentine, Sonic Youth min. i nie jest to jakieś tępe naśladownictwo.
Co tam!!! Polecę też wielbicielom Meddle :wink:
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Awatar użytkownika
B.J.
box z pełną dyskografią i gadżetami

Post autor: B.J. »

David Bowie - Station To Station (1976)
Udane połączenie ognia z lodem.
esforty

Jeszcze do końca minionej dekady Station To Station, była w pierwszej piątce moich "naj" Bowie'ego. Obecnie bliżej końca pierwszej "10".
O złoty medal walczą u mnie Scary Monsters... i Blackstar.
Obecnie muzyk, z rzadka trafiający do mojego odtwarzacza. A jeśli już, to Hours we fragmentach, kiedyś odrzucana, dzisiaj zrehabilitowana :oops: .
Awatar użytkownika
B.J.

Post autor: B.J. »

Ta ostatnia to mój top Bowiego od ponad dwudziestu lat.
Crazy
zremasterowany digipack z bonusami

Post autor: Crazy »

U mnie zaś całkiem odwrotnie - to jeden z muzyków w ostatnich latach najczęściej trafiających do mojego odtwarzacza. I u mnie o złoty medal walczyłyby właśnie Station To Station i Blackstar.
Gacek pisze: 30.11.2024, 23:58 A Pillow Of Winds. Gitara Gilmoura to jest cudo, jak tak niewiele potrafi zdziałać tak wiele
O, i z tym mogę się zgodzić w pełni!
esforty pisze: 01.12.2024, 11:40 Echoes ma miejsca bardziej kojarzące się z oglądaniem schnącej ściany (dostanę bana, czy nie dostanę???)
Ja bym wnioskował o przesunięcie kolegi do sekcji tej, rollingstołns :P
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
Awatar użytkownika
WOJTEKK

Post autor: WOJTEKK »

Nie nie, nikt go tam nie przyjmie. Do sekcji Boney M
Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.

http://artrock.pl/
esforty

A nie, do sekcji sportowej?
Aby zdobyć więcej optymizmu!
Awatar użytkownika
Gacek

esforty pisze: 01.12.2024, 11:40 Ale i Meddle , to nie monolit- pastiszowy banał San Tropez walczy o lepsze z wyciem psa okraszanym taką sobie partią pianinka pt. Seamus, a to nie koniec <prztyczków> bo i wiodący Echoes ma miejsca bardziej kojarzące się z oglądaniem schnącej ściany (dostanę bana, czy nie dostanę???) niż z ekscytującym popisem inwencji twórczej.
Ale, nie złośćcie się, to opinia osoby słynącej z uprzedzeń :oops: :oops: :oops: .
Osoba słynąca z uprzedzeń to jestem ja. W ogóle to jestem chodzącym uprzedzeniem (przynajmniej tak twierdzą ci co mnie nie znają ) :twisted:
Zmartwię Cię. Jestem w stanie się zgodzić ze wszystkim co napisałeś... Nawet pomimo tego że w innym temacie napisałem zupełnie co innego. Właśnie tak działa fenomen Pink Floyd 8)
Awatar użytkownika
Freefall

Post autor: Freefall »

Gacek pisze: 01.12.2024, 17:12 Osoba słynąca z uprzedzeń to jestem ja. W ogóle to jestem chodzącym uprzedzeniem (przynajmniej tak twierdzą ci co mnie nie znają ) :twisted:
No już nie przesadzaj :). Po co takie samobiczowanie? Trochę jest racji w tym co piszesz, choć Pink Floyd to jeden z moich ulubionych zespołów.
A tak przy okazji to ja jestem największym psycholem na tym forum i bardzo proszę to uszanować, bo jak nie, to konsekwencje mogą być poważne :wink:.
Awatar użytkownika
crescent

Post autor: crescent »

Wszystko można obsrać, zwłaszcza w Internecie. Ależ to jest dobrodziejstwo współczesnych czasów!

P. S. Puszczę sobie dziś na dobranoc Meddle. I pójdę na całość, w wersji DSD surround i to raczej głośno. Może przy okazji wypłoszę kuny ze strychu? Chyba, że uznają moje wysiłki efektem schnącej ściany i pójdą z ziewem spać.
Awatar użytkownika
Białystok
box

Post autor: Białystok »

crescent pisze: 01.12.2024, 22:09 Wszystko można obsrać, zwłaszcza w Internecie. Ależ to jest dobrodziejstwo współczesnych czasów!
crescent pisze: 12.10.2017, 13:16 NKR-ów słucha się z nudów. Ojej, jakie to fajne! Jakie nieznane! Ach! Och! Sensacja! Czasem wolę po prostu epigonów, którzy nawet nie próbują kamuflować swojej wtórności.
Albo przynajmniej zdeprecjonować :wink:
Awatar użytkownika
crescent

Post autor: crescent »

Albo wypisywać smuty o brakach winylowych reedycji :wink:

P.S. Kuny spierdoliły!
Awatar użytkownika
Gacek

Freefall pisze: 01.12.2024, 21:28 No już nie przesadzaj :). Po co takie samobiczowanie? Trochę jest racji w tym co piszesz, choć Pink Floyd to jeden z moich ulubionych zespołów.
A tak przy okazji to ja jestem największym psycholem na tym forum i bardzo proszę to uszanować, bo jak nie, to konsekwencje mogą być poważne :wink:.
To co walka na gołe klaty czy konkurs w piciu Harnasia na czas? :wink:

The Jesus Lizard - Rack
Obrazek
Coś ptaszki ćwierkały że zespół powrócił no i jest nowa płyta. Nie powiem że czekałem bo po prostu o nich zapomniałem a przecież płyty z początku lat 90 były bardzo dobre. Narazie jest dobrze, słychać z kim mamy do czynienia choć trzeba powiedzieć uczciwie, na przestrzeni lat kiedy zespół nie działał takie brzmienia były dość mocno eksploatowane. Warto posłuchać.
https://www.youtube.com/watch?v=hYldhGwvnLo
crescent pisze: 02.12.2024, 00:50
P.S. Kuny spierdoliły!
Nie mów hop. Ja się z tym kurestwem męczyłem miesiącami, wszystkie auta mi zrysowały :evil:
Awatar użytkownika
Freefall

Post autor: Freefall »

Gacek pisze: 02.12.2024, 01:13 To co walka na gołe klaty czy konkurs w piciu Harnasia na czas? :wink:
Wolę walkę na gołe klaty :wink:. To dla twojego dobra, bo w piciu, to nie miałbyś ze mną szans :).
ODPOWIEDZ