Czego teraz słuchacie?

Forum podstawowe.

Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy

Crazy
zremasterowany digipack z bonusami

Re: Czego teraz słuchacie?

Post autor: Crazy »

B.J. pisze: 18.11.2024, 11:42 David Bowie - Let's Dance (1983)
Pierwsze 3 kawałki skutecznie odganiają listopadową chandrę.
Spróbowałem. Zadziałało! Dziękuję :-)
esforty pisze: 01.12.2024, 20:56 Amanity, nikt nie posłuchał...
Ano nie. Ale za to posłuchałem to:
esforty pisze: 26.11.2024, 21:34 Alan Vega, Alex Chilton & Ben Vaughn - Cubist Blues 1996

Już art-punk czy jeszcze rock'n'roll?
Otwieracz (8 minut) to wzór na sukces w świecie hipsterskim. Kto zna nazwiska i ich dorobek, sięgnie bez wątpliwości.
Dlaczego takie płyyyty, są tak mało znane(?).
To jest bardzo dobra muzyka. Sęk w tym, że w tamtym czasie wydawano naprawdę mnóstwo bardzo dobrej muzyki i to trochę problem jak z tymi NKR-ami z lat 70. (o ile rozumiem, bo to nie bardzo moja domena): żeby się wybić trzeba było więcej, niż bardzo dobrej muzyki.
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
Awatar użytkownika
B.J.
box z pełną dyskografią i gadżetami

Post autor: B.J. »

Obrazek

Charlie Byrd – Jazz 'n' Samba (1995)
ale nagrania z 1965 r. w ciekawym kwartecie z Herbem Ellisem, czyli bas, perkusja, elektryk i akustyk. Słychać, że wprawki, ale niektóre spokojnie mogłyby sobie poradzić na tzw. rynku. A na ulicy to już na pewno.
Ogólnie jednak wyłącznie dla fascynatów.

Charlie Byrd - A Man And A Woman
Awatar użytkownika
Białystok
box

Post autor: Białystok »

Obrazek

CRESSIDA Asylum (1971)

Tym razem nie będę narzekał, że nikt się nie pokusił o winylową reedycję, bo takowa kręci się właśnie na moim gramofonie.

Gdy mam ochotę na odrobinę melancholii, wzmocnioną Hammondem ale też i ładne melodie i taki swoisty "luz" wykonawczy to chętnie sięgam po ten NKR. Debiutu od dawna nie uznaję :!:

Ostatnio parę wpisów o tym, kto bardziej outside, uprzedzony tudzież konfrontacyjny, to i ja "doleję" oliwy do ognia. Powinienem wtedy posłuchać Moody Blues ale ... wciąż nic nie stoi na półce.

Ten album to tak zapewne maksymalnie 7,5/10, gdzie 0,5 to osobisty stosunek i Munich.
esforty
limitowana edycja z bonusową płytą

Post autor: esforty »

Białystok pisze: 02.12.2024, 21:55 ...

CRESSIDA Asylum (1971)
... Powinienem wtedy posłuchać Moody Blues ale ... wciąż nic nie stoi na półce.
Ano! Wszystkie drogi prowadzą do... Moody Blues :wink: U mnie też nic od zespołu, na półce :D

Kilka dni wstecz, przypominałem sobie Echo And The Bunnymen - Ocean Rain i też, poprzez użyte tam smyczki, skojarzenie takie z Moody Blues miałem, a jeszcze ten wypchnięty do przodu wokal McCullocha...
Przy okazji, płyta się wg. mnie bardzo zestarzała i raczej tylko historyczny walor, a już porównywanie, które sam tu ongiś przywołałem, mianowicie, że to najlepsza płyta U2, mocno nie na miejscu.
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Awatar użytkownika
Leptir
box

Post autor: Leptir »

No to ja muszę jednak votum separatum... Moody Blues'ów mam sporą część półki (bo i CD, i winyle) i raczej nie porastają kurzem. A co do Bunnies - akurat Ocean Rain nie jest moją ulubioną (choć dość często po nią sięgam - i zazwyczaj bezboleśnie). Wolę dwa pierwsze krążki tego zespołu.
„You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray)
esforty

Post autor: esforty »

Dla porządku. Moja, relatywnie świeża, niechęć wobec Ocean Rain (którą mam na półce), to nie z powodu cech wspólnych z Moody Blues, jakkolwiek kardynalną cnotą w Ich (Moody Blues) dorobku, jest pewien konserwatyzm w strukturze nagrań. Może mnie to lekko dystansować, ale żeby "obsrywać"*, to jeszcze nie!
To bardziej konstatacja, że określany jako nowofalowy zespół, zatracił ową cechę i zabrzmiał mainstreamowo czyli (?) chcieli przekaz "uczłowieczyć" (określenie z recenzji z czasów premiery). Jeszcze uczynię zarzut wobec zawartości, że jest za dużo akustycznej gitary, to oczywiście moim zdaniem. A jak szukać podobieństw z przeszłością to jest tam numer My Kingdom, jakby żywcem podebrany ze Space Odditty.
Heaven Up Here, lepsze bez dwóch zdań.

W temacie:

Obrazek
Nico + The Faction - Camera Obscura 1985

Nie pałam wielką sympatią do The Marble Index, zdaje się, najważniejszej dla Artystki, a nawet stronię.
Tu się skusiłem, ze względu na znaczący udział Johna Cale'a (ostatnio częściej słyszanego w moich głośnikach) i to dobry strzał, był.
Industrial pod rękę z minimalizmem i... a właściwie przede wszystkim, z rewidowaniem kobiecości by Nico. Ten chłodny przekaz emocjonalny odbywa się <całym ciałem> . Brak stylistycznych przewrotek rekompensuje czystością mrocznej formy. Nawet evergreen My Funny Valentine, pozornie zachowawczy bez istotnych odkształceń, tchnie mocniej poczuciem desperacji - może poczucia winy wobec oczekiwań kochanka, kobiety chcącej być nadal tą naj... niż tylko odtworzeniem piosenki Sinatry.
Ciekawa płyta.

*- przymiotnik zapożyczony z wpisu usera crescenta, którym rozprawił się z moją opinią.
Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami
Awatar użytkownika
Gacek

Post autor: Gacek »

Imperialmy poter 652 m.n.p.m właśnie pękł.
A dalej... co dalej?
Obrazek
Freefall dawno się nie widzieliśmy ale ja cały czas ćwiczę więc nie myśl że tak łatwo pójdzie :twisted:
Jutro barbórka, piękne święto więc jak to ugryźć? Może rabarbar? 8)
A jak ugryźć muzycznie?
Tak sobie pomyślałem co najbardziej by pasowało. Albo Dżem albo SBB. Dawo nie było SBB więc może :
Obrazek
Po Memento dla mnie najlepsze klasyczne SBB. Trochę słychać gdzie to jest nagrane ale pomimo wszystko całkiem fajny album. Ciekawe jakby to brzmiało gdyby mieli do dyspozycji jakieś zagraniczne studio i nieograniczone środki.
Awatar użytkownika
Freefall

Post autor: Freefall »

Gacek pisze: 03.12.2024, 22:36 Imperialmy poter 652 m.n.p.m właśnie pękł. A dalej... co dalej?
Tutaj to Ci nie doradzę. Ale lepiej uważaj. Ja też lubiłem sobie chlapnąć, no ale w pewnym momencie straciłem nad tym kontrolę i dziś płacę za to wysoką cenę :roll:
Awatar użytkownika
Monstrualny Talerz

Post autor: Monstrualny Talerz »

Miałem czas, że jakoś mnie te wszystkie jazzy nie brały, ale jakoś tak ostatnio nieśmiało wracam i....

Don Sebesky - Giant Box

ależ to jest gigantyczna płyta!!! Przypomniało mi się, bo widziałem podobny samochód jak z okładki gdzieś na drodze. Trzeba przyznać, że mieli rozmach, te kawałki są niesamowicie bombastyczne i rozbuchane. Tu Semi_though - występują m.in. Groover Washington, Bob James, Benson, Farrell...ufff.

https://www.youtube.com/watch?v=LP6OIZCiSgo
Awatar użytkownika
Gacek

Freefall pisze: 04.12.2024, 08:39
Gacek pisze: 03.12.2024, 22:36 Imperialmy poter 652 m.n.p.m właśnie pękł. A dalej... co dalej?
Tutaj to Ci nie doradzę. Ale lepiej uważaj. Ja też lubiłem sobie chlapnąć, no ale w pewnym momencie straciłem nad tym kontrolę i dziś płacę za to wysoką cenę :roll:
Wiadomo, żarty żartami ale jak się ma nieograniczony dostęp do alko to można przesadzić. Szczególnie że te trunki są tak dobre że nie zdajesz sobie sprawy. To co stoi w sklepie na półce to pomyje. Ja na szczęście dużo jeżdżę na co dzień co jak wiadomo z piciem w parze nie idzie więc jest mocny hamulec... no ale każdy chce się napić, ktoś się chce odwdzięczyć za przysługę, stary kumpel się odezwie i okazje są.
Fajnie to kiedyś Nohavica nakreślił
https://www.youtube.com/watch?v=FzEgqhMpk5c
No ale rabarbar pyszny :P
Awatar użytkownika
WOJTEKK
box z pełną dyskografią i gadżetami

Post autor: WOJTEKK »

Nie lubię alko, wolę chemię, po niej kaca nie ma
Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.

http://artrock.pl/
Awatar użytkownika
Freefall

Post autor: Freefall »

WOJTEKK pisze: 04.12.2024, 21:37 Nie lubię alko, wolę chemię, po niej kaca nie ma
Ale co jakiś mefedron :?: Głupi żart, przepraszam, ale mam ogromny problem, bo jak od rana walisz duszkiem pół litra wódki, to już nie są przelewki :roll:. Także uważajcie na siebie!
Awatar użytkownika
Gacek

Woow! To już na grubo. Ja czasem po nocce lubiałem pyknąć rano piwo przed spaniem ale nic więcej. W ogóle nie wyobrażam sobie picia w dzień. Nie mam na to czasu, zresztą ciągle jeżdżę.
Mam nadzieję że opanowałeś temat bo to już nie jest zabawa.
Awatar użytkownika
Bednaar

Post autor: Bednaar »

Jeżeli chodzi o alko i inne substancje psychoaktywne, to od 2015 roku jestem 100% abstynentem. I bardzo dobrze: nie pamiętam już, co to kac i mam więcej kasy na nowe płyty CD.
W temacie:

Supersister - The Elton Dean Sessions (nagrane na żywca w 1974, wydane w 2024 przez Soss Music)

Obrazek

Holenderska kompania fusion z gościnnym udziałem Eltona Deana (saksofonista odpowiedzialny za najlepszy okres Soft Machine: Third, Fourth, Fifth). Muzycznie właśnie bardzo blisko Soft Machine, choć nieco bardziej soft.

Muzycy:
Robert Jan Stips - klawisze
Ron van Eck - gitara basowa
Herman van Boeyen - bębny
Elton Dean - saksofon

https://open.spotify.com/album/0aX3FiGi ... eISkztYh7g
https://www.discogs.com/release/3197023 ... dgGhACI0z7
vertical_invader
Awatar użytkownika
Monstrualny Talerz

Post autor: Monstrualny Talerz »

Zupełnie przypadkowe znalezisko (choć może dlatego, że podsłuchiwałem ostatnio trochę Krisa Kristofersona):

Dolly Parton & Kenny Rogers - Islands on the Stream

https://www.youtube.com/watch?v=UaNGtgYwSsU

cóż za genialny kawałek! Produkcja Braci Gibb co od razu słychać, a więc i Dolly Parton się załapała na wielki hit od Braci, podobnie jak Barbara Streisand i Dionne Warwick, pewne podobieństwo nawet jest. Zadziwiające, że do tej pory nie znałem, kapitalny utwór.
ODPOWIEDZ