Co nowego w naszych zbiorach?
Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy
Re: Co nowego w naszych zbiorach?
U mnie w tym roku na razie tylko 13 wydawnictw cd. Jakoś mi z wiekiem maleje zapał zbieraczy, gdyż i tak... braknie czasu...
Gene Ammons - Jug
Klasyka jazzowego saksofonu
Chris Rea - La Passione
Soundtrack - bardzo nietypowa pozycja w dyskografii
Doc Severinsen - Doc
Muzyka środka, pop jazz, big band
Rahsaan Roland Kirk - Simmer, Reduce, Garnish & Serve – The Warner Bros. Recordings (Warner Archives) Compilation
Wybór z 2 poł. 70s
Soho After Dark – London`s `50s Modern Jazz Scene 2cd compilation
Jak w tytule
Jazz In Deutschland Aus Dem Amiga-Archiv 1947-1965 5cd compilation
Jak wyżej
John Dankworth / Cleo Laine - Three Early LPs And More [incl. Cleo Laine - She's The Tops / John Dankworth - Journey Into Jazz / John Dankworth - 5 Steps To Dankworth] 3 LPs on 2 cd; 15 additional tracks
Takie ramotki jazzowe
Urszula Sipińska - Urszula Sipińska 4 bonus tracks
Klasyka polskiej popeliny
Duke Ellington & John Coltrane - Duke Ellington & John Coltrane
Niebanalny duet
Tito Puente - Mamborama 2 bonus tracks
Pulsująca łacina
Albert King - The Lost Session
Poleżało w archiwum - John Mayall w roli współwykonawcy i producenta
Horst Jankowski - A Walk In The Black Forest Compilation
Wysoka kultura rzeźbienia w popelinie
Zdzisława Sośnicka - Zdzisława Sośnicka
Emo pop
Gene Ammons - Jug
Klasyka jazzowego saksofonu
Chris Rea - La Passione
Soundtrack - bardzo nietypowa pozycja w dyskografii
Doc Severinsen - Doc
Muzyka środka, pop jazz, big band
Rahsaan Roland Kirk - Simmer, Reduce, Garnish & Serve – The Warner Bros. Recordings (Warner Archives) Compilation
Wybór z 2 poł. 70s
Soho After Dark – London`s `50s Modern Jazz Scene 2cd compilation
Jak w tytule
Jazz In Deutschland Aus Dem Amiga-Archiv 1947-1965 5cd compilation
Jak wyżej
John Dankworth / Cleo Laine - Three Early LPs And More [incl. Cleo Laine - She's The Tops / John Dankworth - Journey Into Jazz / John Dankworth - 5 Steps To Dankworth] 3 LPs on 2 cd; 15 additional tracks
Takie ramotki jazzowe
Urszula Sipińska - Urszula Sipińska 4 bonus tracks
Klasyka polskiej popeliny
Duke Ellington & John Coltrane - Duke Ellington & John Coltrane
Niebanalny duet
Tito Puente - Mamborama 2 bonus tracks
Pulsująca łacina
Albert King - The Lost Session
Poleżało w archiwum - John Mayall w roli współwykonawcy i producenta
Horst Jankowski - A Walk In The Black Forest Compilation
Wysoka kultura rzeźbienia w popelinie
Zdzisława Sośnicka - Zdzisława Sośnicka
Emo pop
Ja dziś kupiłem trzy płyty na allegro od gościa, który ma siedzibę tuż koło mojej pracy - ale odbiorę dopiero, kiedy wrócę do pracy po rekonwalescencji:
The The - Soul Mining
Stańko - TWET
Extra Ball - Extra Ball
Wyróżniam tę pierwszą, bo tak właściwie, to ją kupuję, a reszta dla towarzystwa - zobaczyłem, że w dobrej cenie można uzupełnić nieposiadaną klasykę, to uzupełniam!
The The - Soul Mining
Stańko - TWET
Extra Ball - Extra Ball
Wyróżniam tę pierwszą, bo tak właściwie, to ją kupuję, a reszta dla towarzystwa - zobaczyłem, że w dobrej cenie można uzupełnić nieposiadaną klasykę, to uzupełniam!
jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr
Dziś odebrałem winylową reedycję z 31 maja 2024 r. kultowego albumu z 80s
NoMeansNo - Wrong
NoMeansNo - Wrong
Wyżej pisałem o zakupie od gościa, ale wcześniej udało mi się wybrać do antykwariatu Muzant i wróciłem stamtąd z:
Dire Straits - Live at the BBC
Van Morrison - New York Sessions '67 (2CD)
Elton John - Goodbye Yellow Brick Road
Iron Butterfly - In-A-Gadda-Da-Vida
Franz Ferdinand - Franz Ferdinand
ponadto w innych okolicznościach weszliśmy w posiadanie:
Elvis Is Back!
oraz płyty, którą mieliśmy "od zawsze", a potem zniknęła w tajemniczych okolicznościach mnóstwo lat temu, a teraz moja żona postanowiła (chyba sentymentalnie) nabyć:
Pink Floyd - A Collection of Great Dance Song
Dire Straits - Live at the BBC
Van Morrison - New York Sessions '67 (2CD)
Elton John - Goodbye Yellow Brick Road
Iron Butterfly - In-A-Gadda-Da-Vida
Franz Ferdinand - Franz Ferdinand
ponadto w innych okolicznościach weszliśmy w posiadanie:
Elvis Is Back!
oraz płyty, którą mieliśmy "od zawsze", a potem zniknęła w tajemniczych okolicznościach mnóstwo lat temu, a teraz moja żona postanowiła (chyba sentymentalnie) nabyć:
Pink Floyd - A Collection of Great Dance Song
jeżeli nam zabraknie sił
Emily Remler - Firefly
Emily Remler - East to Wes
Dwie płyty wspaniałej gitarzystki, która zmarła zbyt wcześnie (żyła 33 lata). Mówiła o sobie tak:
"I may look like a nice Jewish girl from New Jersey, but inside I'm a 50-year-old, heavy-set black man with a big thumb, like Wes Montgomery."
Emily Remler - East to Wes
Dwie płyty wspaniałej gitarzystki, która zmarła zbyt wcześnie (żyła 33 lata). Mówiła o sobie tak:
"I may look like a nice Jewish girl from New Jersey, but inside I'm a 50-year-old, heavy-set black man with a big thumb, like Wes Montgomery."
Adoptuj, adaptuj i ulepszaj.
- Bednaar
- zremasterowany digipack z bonusami
Zachwycenie Wooden Music musiało się tak skończyć - szkoda tylko, że "jedynka" obecnie niedostępna na CD - wciąż muszę korzystać ze Spotify w tym przypadku. Plus jedyna płyta Jarre'a. którą lubię w 100%. Może jeszcze Magnetic Fields, reszta jak dla mnie zbyt podobna do dyskoteki, nawet Equinoxe. Przyznam, że nie znam jego płyt sprzed Oxygene - może bym polubił?
PS. Crazy, miałeś jakieś problemy ze zdrowiem, że piszesz o rekonwalescencji?
No ładnie, dwie perły, arcydzieła - w tym moim zdaniem najlepsza płyta polskiego jazzu - tylko do towarzystwa dla The The? (szczerze, to ta kapela ani mnie ziębi, ani grzeje - nie przeszkadza jak gra, ale nie moja bajka)
PS. Crazy, miałeś jakieś problemy ze zdrowiem, że piszesz o rekonwalescencji?
vertical_invader
Problemy, jak problemy - wyrostek odmówił posłuszeństwa.
A ja rzeczonego The The - Soul Mining nawet dziś słuchałem przy sprzątaniu kuchni, choć tylko początku, bo więcej nie chciało mi się sprzątać Ale i tak cały czas mi łazi po głowie!
A ja rzeczonego The The - Soul Mining nawet dziś słuchałem przy sprzątaniu kuchni, choć tylko początku, bo więcej nie chciało mi się sprzątać Ale i tak cały czas mi łazi po głowie!
jeżeli nam zabraknie sił
Cztery asy i joker, prosto z wytwórni El Paraiso
Tradycyjnie same cedeki:
Various Artists - The Great Sporting Experience compilation
Various Artists - California Cool – Presenting the hip jazz sounds of the West Coast compilation
Passport - Ataraxia
Buffalo Springfield - Buffalo Springfield Again
Man - Live At The ‘Rainbow’ 1972
Various Artists - Can You Feel The Force? • The John Luongo Disco Mixes 2cd compilation
Smith, Jimmy - Back At The Chicken Shack 4cd compilation
Hues Corporation, The - The Very Best Of The Hues Corporation compilation
Various Artists - Instrumental Nuggets – Volume 1; 25 Rare Tracks From The 50`S To The 80`S compilation
WIR - Im Spiegel deiner Augen
Guy, Buddy - Stone Crazy – The Blues Collection
Beach Boys - Live - Fun, Fun, Fun; Beach Boys On Stage
Hi-Gloss / Sticky Fingers / Musique - The Must Of Prelude Records Vol. 4 (incl. Hi-Gloss / Sticky Fingers / Musique 2) 3 LPs on 2 cd
Artistes variés - Ciné Chansons compilation
Bassey, Shirley - Timeless Classic Albums (incl. Born To Sing The Blues / The Fabulous Shirley Bassey / The Bewitching Miss Bassey / Shirley Bassey / Let's Face The Music) 5 LPs on 5 cd
Ashby, Dorothy - Four Classic Albums Plus (incl. Jazz Harpist / Hip Harp / In A Minor Groove / Dorothy Ashby) 4 LPs on 2 cd; +5 tracks from Soft Winds LP
Grimes, Tiny - Three Classic Albums Plus (incl. with Coleman Hawkins – Blues Groove / Callin` The Blues / Big Time Guitar) 3 LPs on 2 cd; +5 tracks from Tiny in Swingville LP with Jerome Richardson
Various Artists - The Great Sporting Experience compilation
Various Artists - California Cool – Presenting the hip jazz sounds of the West Coast compilation
Passport - Ataraxia
Buffalo Springfield - Buffalo Springfield Again
Man - Live At The ‘Rainbow’ 1972
Various Artists - Can You Feel The Force? • The John Luongo Disco Mixes 2cd compilation
Smith, Jimmy - Back At The Chicken Shack 4cd compilation
Hues Corporation, The - The Very Best Of The Hues Corporation compilation
Various Artists - Instrumental Nuggets – Volume 1; 25 Rare Tracks From The 50`S To The 80`S compilation
WIR - Im Spiegel deiner Augen
Guy, Buddy - Stone Crazy – The Blues Collection
Beach Boys - Live - Fun, Fun, Fun; Beach Boys On Stage
Hi-Gloss / Sticky Fingers / Musique - The Must Of Prelude Records Vol. 4 (incl. Hi-Gloss / Sticky Fingers / Musique 2) 3 LPs on 2 cd
Artistes variés - Ciné Chansons compilation
Bassey, Shirley - Timeless Classic Albums (incl. Born To Sing The Blues / The Fabulous Shirley Bassey / The Bewitching Miss Bassey / Shirley Bassey / Let's Face The Music) 5 LPs on 5 cd
Ashby, Dorothy - Four Classic Albums Plus (incl. Jazz Harpist / Hip Harp / In A Minor Groove / Dorothy Ashby) 4 LPs on 2 cd; +5 tracks from Soft Winds LP
Grimes, Tiny - Three Classic Albums Plus (incl. with Coleman Hawkins – Blues Groove / Callin` The Blues / Big Time Guitar) 3 LPs on 2 cd; +5 tracks from Tiny in Swingville LP with Jerome Richardson
Ja sobie kupiłem niedawno na bandcampie wszystkie osiem albumów nieżyjącego już niemieckiego muzyka elektronicznego Ebia, którego polecił mi parę lat temu WOJTEKK.
Muzyka ta to kosmiczna elektronika instrumentalna, przeważnie plumka sobie przyjemnie, choć jeden album ma wyraźny ejtisowy, wręcz dyskotekowy klimat.
Osiem albumów to dziewięć godzin muzyki, która bardzo dobrze nadaje się jako tło do pracy i czytania.
Muzyka ta to kosmiczna elektronika instrumentalna, przeważnie plumka sobie przyjemnie, choć jeden album ma wyraźny ejtisowy, wręcz dyskotekowy klimat.
Osiem albumów to dziewięć godzin muzyki, która bardzo dobrze nadaje się jako tło do pracy i czytania.
lanie betonu
- Heartbreaker
- album CD
Wild God - Nick Cave & The Bad Seeds
- Heartbreaker
- album CD
Luck and Strange - David Gilmour
Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus - Nick Cave and the Bad Seeds
Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus - Nick Cave and the Bad Seeds
Myślałem, że na koncercie Tinariwen kupię sobie jakąś brakującą płytę. Ale 100 zł za sztukę prosto od producenta, wydaje mi się mocno przesadzoną kwotą
jeżeli nam zabraknie sił
Pink Floyd - The Broadcast Collection 1967-1970 (2022) 5cd