Dziś pytanie? - dziś odpowiedź!
Moderatorzy: gharvelt, Bartosz, Dobromir, Moderatorzy
Dziś pytanie? - dziś odpowiedź!
Przy święcie przeglądam sobie półeczkę hard-rockową, z myślą wyznaczenia najbliższych (i raczej OSTATECZNYCH ) celów zakupowych w rzeczonym gatunku. Naszło mnie kilka pytań, a że nie znalazłem odpowiedniego tematu, to założyłem nowy . Ponieważ targają mną ostatnio liczne wątpliwości, temat może się jeszcze przydać *).
Może znacie odpowiedzi na takie pytania:
1. czy są jakieś DVD dokumentujące koncerty Black Sabbath:
a. z Ozzym,
b. z Dio;
2. czy są jakieś DVD dokumentujące koncerty Uriah Heep z Byronem?
3. czy są jakieś wizualne dokumenty "z epoki" Deep Purple (poza "Live In Concert 1972/1973" oraz "Live In California 1974")?
i pytanie chyba nie hard-rockowe:
4. ktoś (czy nie Jakuz?) pisał coś na temat solowego "wypustu" Dona Aireya "A Light In The Sky" - warto się z "wypustem" zapoznać?
Pzdr.
*) jeśli kierownictwo uzna, że temat się nie przyda, to przeniosę się do śmietnika .
Może znacie odpowiedzi na takie pytania:
1. czy są jakieś DVD dokumentujące koncerty Black Sabbath:
a. z Ozzym,
b. z Dio;
2. czy są jakieś DVD dokumentujące koncerty Uriah Heep z Byronem?
3. czy są jakieś wizualne dokumenty "z epoki" Deep Purple (poza "Live In Concert 1972/1973" oraz "Live In California 1974")?
i pytanie chyba nie hard-rockowe:
4. ktoś (czy nie Jakuz?) pisał coś na temat solowego "wypustu" Dona Aireya "A Light In The Sky" - warto się z "wypustem" zapoznać?
Pzdr.
*) jeśli kierownictwo uzna, że temat się nie przyda, to przeniosę się do śmietnika .
Deficyt budżetowy: -327,30 zł.
Andrzej pisze:Black Sabbath
Ja znam jeden Sabbs z Dio. Jest to wspólne wydawnictwo z Blue Oster Cult pt. Black & Blue: Black Sabbath & Blue Oyster Cult Live DVD. Mam to co prawda na VHS, ale na dvd tez wyszło:Andrzej pisze:z Dio
http://www.cduniverse.com/productinfo.asp?pid=4993536
Jest ich przynajmniej kilka, tu jest link do tych wydawnictw:Andrzej pisze:z Ozzy'm
http://www.black-sabbath.com/dvd.html
Jest jeszcze przynajmniej dvd z Concert for group... i Total Abandon - to z tego co mam, ale z tego co się orientuje to sporo takich wydawnictw powychodziłoAndrzej pisze:wizualne dokumenty "z epoki" Deep Purple
Ostatnio zmieniony 11.11.2008, 12:21 przez Drummer00, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Dziś pytanie? - dziś odpowiedź!
Po co zaraz na śmietnik? Temat potrzebny, z tym że jest tu juz taki pt Pytanie do znawców. U dolu 1` strony działu Muzyka aktualnie.Andrzej pisze:(...) jeśli kierownictwo uzna, że temat się nie przyda, to przeniosę się do śmietnika .
Ostatnio zmieniony 11.11.2008, 12:21 przez B.J., łącznie zmieniany 1 raz.
Rzeczywiście - przepraszam za gapiostwo . Z tym, że teraz nie wiem co dalej począć, wydaje się bowiem, że temat zrobił się najpopularniejszy na FD .z tym że jest tu juz taki pt Pytanie do znawców
Rozumiem, że "Heaven and Hell" to rzecz współczesna i jedynym dokumentem z "epoki" pozostaje "Never Say Die Live".
Pzdr.
PS. Jakuz, dzięki za propozycję - nie wykluczam. Co do Heaven and Hell, może później, teraz jestem w okresie "klasycznym". Aireya przesłucham najpierw z jakiegoś bloga. Jeszcze raz dzięki.
Az tak źle to nie ma. Są jeszcze co najmniej dwa koncerty video Black Sabbath z epoki:Andrzej pisze:Rzeczywiście - przepraszam za gapiostwo . Z tym, że teraz nie wiem co dalej począć, wydaje się bowiem, że temat zrobił się najpopularniejszy na FD .z tym że jest tu juz taki pt Pytanie do znawców
Rozumiem, że "Heaven and Hell" to rzecz współczesna i jedynym dokumentem z "epoki" pozostaje "Never Say Die Live".
Pzdr.
PS. Jakuz, dzięki za propozycję - nie wykluczam. Co do Heaven and Hell, może później, teraz jestem w okresie "klasycznym". Aireya przesłucham najpierw z jakiegoś bloga. Jeszcze raz dzięki.
12/19/70 Paris
Don Kirshner`s Rock Concerts 1975
I mnóstwo rejestracji amatorskich po ich reunionie.
Deep Purple to przede wszystkim Concerto, ale jest i rejestracja Scandinavian Nights oraz z takiego programu telewizji Granada "Doing Their Thing".
Najgorzej jest z Uriah Heep (z Byronem). Jest owszem takie 2-płytowe wydawnictwo Classic Heep - The Byron Era Collectors Edition, ale są to jedynie fragmenty koncertów, jakies ówczesne teledyski czy inna cholera. Całego koncertu z tego co mi wiadomo nie ma.
Taka ironia losu. Starych koncertów nie ma, współczesne sa okropne. Oglądałem kiedyś Iron Butterfly z takiego czegoś Rock`n`Roll Greats Iron Butterfly In Concert i jest to coś koszmarnego. Tak samo, jak na przykład Mountain i ich DVD Sea Of Fire. Ale stara poczciwa węgierska Omega na Nepstadionie w roku 1999 to jest niezłe, a nawet fajne!
Re: Dziś pytanie? - dziś odpowiedź!
Z Wikipedii:Andrzej pisze: 1. czy są jakieś DVD dokumentujące koncerty Black Sabbath:
a. z Ozzym,
b. z Dio;.
[edit] Music videos
[edit] Unofficial/other discography
The albums in this section are not official, as they were not released with the cooperation of band management.
1970 - Come To The Sabbath. A bootleg of their Paris concert from the same year.
1980 - Live at Last (Live from 1973 - Iommi, Osbourne, Butler, Ward); #5 UK. Eventually remastered and officially released as one of the two Past Lives discs.
1977 - Greatest Hits. Not to be confused with the official release Greatest Hits 1970-1978, this 10-track compilation only spans the first five albums and used a section of Pieter Brueghel the Elder's "El triunfo de la muerte" for the front cover.
1974 - Bagdad (live recording from California Jam, Germany)
1976 - The Original (compilation, Germany)
1978 - Rock Heavies (compilation, Germany)
1978 - Rock Legends (compilation)
1983 - The Best (compilation, Australia)
1983 - The Very Best of Black Sabbath (compilation, South Africa)
1984, 1987 - The Kings of Hell (compilation, Brazil)
1985 - The Sabbath Collection (compilation, UK)
1989 - Black Sabbath (compilation, USSR). Release by the state-owned soviet lable Melodiya. Contain songs from the band's first and second albums.
1991 - Backtrackin (compilation, Australia)
1991 - Children of the Grave (essentially the Vol. 4 album with an added live version of "Children of the Grave")
1994 - The Ozzy Osbourne Years (3 disc set from Japan, containing all of the songs from the first six studio albums, minus the instrumentals and including "Evil Woman" in place of "Wicked World")
1995 - Best Ballads
1995 - Between Heaven and Hell [1970-1983]
1996 - Under Wheels of Confusion (4 disc compilation spanning 1970-1987, which were the band's years on Warner Bros. Records)
2000 - The Best of Black Sabbath (two other compilations were released under this title, in 1973 and 1976)
2006 - Paranoid (DVD)
Never Turn Your Back On A Friend
W swoich zbiorach mam 2 dyskowy dokument "The Black Sabbath Story", gdzie kazda z plyt ilustrowana jest jednym utworem. Czesc z tych klipow to nagrania koncertowe, czesc telewizyjne.
Inny dokument "Inside Black Sabbath" to historia zespolu widziana oczami innych muzykow.
"The Last Supper" - koncert z 1999 r z Ozzym w skladzie.
"Never Say Die" - koncert z 1977 z Ozzym.
UH z Byronem mam "Classic Live". Sa to fragmenty 3 koncertow z lat 1973 - 1975
Inny dokument "Inside Black Sabbath" to historia zespolu widziana oczami innych muzykow.
"The Last Supper" - koncert z 1999 r z Ozzym w skladzie.
"Never Say Die" - koncert z 1977 z Ozzym.
UH z Byronem mam "Classic Live". Sa to fragmenty 3 koncertow z lat 1973 - 1975
Kto ciekawy występu BS u Dona Kirshnera, ten znajdzie pliki tutaj (i nie tylko):
http://qualityboots.blogspot.com/2008/0 ... -rock.html
http://qualityboots.blogspot.com/2008/0 ... -rock.html
Dziękuję za odpowiedzi. Podsumowując, będę chciał sobie kupić:
- Black Sabbath "Never Say Die"
- Uriah Heep "Classic Heep - Live From The Byron Era"
i być może (ale bardzo być ):
- Uriah Heep 'Gypsy".
Jeżeli chodzi o Purpli, kilka słów na temat ostatniego (wskazanego przez Andy'ego) koncertu i okresu w działalności DP, "skrobnę" w odpowiednim wątku.
Pzdr.
- Uriah Heep "Classic Heep - Live From The Byron Era"
i być może (ale bardzo być ):
- Uriah Heep 'Gypsy".
Jeżeli chodzi o Purpli, kilka słów na temat ostatniego (wskazanego przez Andy'ego) koncertu i okresu w działalności DP, "skrobnę" w odpowiednim wątku.
Pzdr.
Jakbys mial klopot z dostaniem u siebie, to tutaj mozna kupic za $8.73 uzywany (ale jak nowy ) lub za $9.74 nowy:Andrzej pisze:Dziękuję za odpowiedzi. Podsumowując, będę chciał sobie kupić:
http://www.amazon.com/gp/offer-listing/ ... 489&sr=1-1
A nowa Jurajke za $7.70
http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss_d?url ... &x=16&y=23