View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
pesada maxi-singel analogowy

|
Posted: 18.02.2013, 20:52 Post subject: |
|
|
Ta plastikowa zabawka z supermarketu to się nadaje,
ale do szlifowania powierzchni drobnorowkowych spiralnie.
Znamienne, że zarówno producent jak i sprzedawca nie podają ani typu wkładki, ani rodzaju igły.
Tym niemniej takie ustrojstwo trzeba i tak najpierw kupić, tymczasem napęd do zgrywania CD
to standardowe wyposażenie kompa, i nawet ten najtańszy jest w stanie skopiować 1:1   |
|
Back to top |
|
 |
After... cylinder Edisona
|
Posted: 21.03.2013, 00:03 Post subject: |
|
|
Na naszej stronie pojawił się kolejny konkurs, zapraszam.
Jeśli chodzi o temat kopiowania winyli: Każdy winyl można skopiować na każdy komputer, wystarczy mieć dowolny gramofon, wzmacniacz i kabel .
Ale po co? Nie ma to żadnego klimatu a i dźwięk już nie jest analogowy . |
|
Back to top |
|
 |
carpetcrawler szpula

|
|
Back to top |
|
 |
Bednaar limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 05.04.2013, 10:50 Post subject: |
|
|
Kopiowałem winyle na PC w następujacy sposób: gramofon (ELAC Miracord 42) z wkładką typu MM (Ortofon OM-5) podłaczałem do wzmacniacza z wejsciem PHONO (korekcja RIAA), potem sygnał szedł z wyjścia TAPE (CINCH/RCA) wzmacniacza do wejścia analogowego komputera (mini jack) kablem z odpowiednimi końcowkami (CINCH/mini-jack) i nagrywałem za pomocą programu Audacity (musiałem ustawic odpowiedni poziom sygnału - domyślny poziom był nieco za niski - ok. 10 dB). Te gramofony z USB mają zwykle kiepskie wkładki piezoelektryczne (szwagier ma taką zabawkę). Tak czy inaczej spadek jakości zawsze jest, a kopiowałem tylko dlatego, że mnie zmusiła do tego sytuacja rodzinno-mieszkaniowa (małe mieszkanko, dziecko w perspektywie) i musiałem pozbyć się gramofonu i płyt.
Edit: analogicznie kopiowałem muzykę z taśm, tylko oczywiście magnetofon podłaczałem do wejścia TAPE wzmacniacza. _________________ romantic_warrior |
|
Back to top |
|
 |
|