|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Goran epka analogowa

|
Wysłany: 06.02.2016, 11:33 Temat postu: Sarajewo |
|
|
Wróciłem po kilku tygodniowym pobycie w Sarajewie i chce się podzielić z wiadomościami na temat tego co tam się dzieje jeśli chodzi o muzyke. Jest to miasto w większości zamieszkane przez muzułanów a wiec to w pewnym stopniu już określa styl i gatunki wykonywanej tam muzyki. Jest pare fajnych klubów jazzowych, na stale wystepuja tam amerykańscy muzycy ale raczej mało znani , ja przynajmniej nigdy o nich nie słyszałem. Najpopularniejszym gatunkiem muzycznym jest takie ichni "disco polo". Disco połączone z elementami muzyki tureckiej i bałkańskiej, na dłuzsza metę nie do słuchania. Najpopularniejsi wykonawcy takiej już lepszej i dającej się słuchac muzyki to : Divanhana - tradycyjny bośniacki folk w nowych aranżacjach, Lijepi Brener - dobrze zagrany blues rock i Funkzilla grający funky. W sklepach płyt nie wiele, na bazarach dużo piratów z okładkami odbitymi na ksero - po 3 euro. Bardzo popularne są jeszcze kasety i wybór dość spory. Szukałem analogów wydanych kiedyś przez Yugoton starych jeszcze jugosławiańskich zespołow, sa ale w fatalnym stanie technicznym.To tyle o muzyce natomiast samo miasto polecam odwiedzić bo jest tam co zobaczyć. _________________ Mnie się podobają melodie które już raz słyszałem.No jakże może podobać mi się piosenka którą pierwszy raz słyszę?
Inżynier Mamoń |
|
Powrót do góry |
|
 |
B.J. box z pełną dyskografią i gadżetami

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tarkus box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 08.02.2016, 08:00 Temat postu: |
|
|
Widzę, że przez niemal 10 lat nic się nie zmieniło?
To "disco polo" się nazywa turbofolk, częściowo odpowiada za to zespół Bijelo Dugme - to Bregović wymyślił, że mieszanka tamtejszego folkloru i umcyków będzie dobrym pomysłem, niestety (Brzozowicz tez nad tym ubolewał, a przecież on wielbi niemal wszystko, czego GB się dotknął).
A miast faktycznie niezwykle klimatyczne, Europa krzyżuje się z Bliskim Wschodem - te bazary, meczety, a z drugiej strony pozostałości pohabsburskie. Mam zdjęcie na moście, na którym Gavriła Princip zastrzelił arcyksięcia Ferdynanda i prawie się spłakałem stojąc przez odbudowywaną wciąż ówcześnie bośniacką Biblioteką Narodową - sprawiła to mała tabliczka z napisem "Tutaj serbscy bandyci spalili dwa miliony woluminów stanowiących narodowe dziedzictwo Bośni i Hercegowiny". _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|