View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Okechukwu digipack

|
Posted: 06.01.2017, 20:13 Post subject: |
|
|
Sabbathów brałem pod uwagę, ale jest to tekst miłosny, więc nie pasuje. Bowie jest idealny. |
|
Back to top |
|
 |
Białystok japońska edycja z bonusami

|
Posted: 11.01.2017, 18:50 Post subject: |
|
|
Pytanie do kolekcjonerów LP:
ile centymetrów szerokości powinna mieć typowa półka na LP na 25, 50 lub 100 płyt ? (z tego co znalazłem w necie 50 LP to około 19 cm, ale nie wiem czy to prawda) _________________ https://rateyourmusic.com/~Blodwynpig1971 |
|
Back to top |
|
 |
Goran maxi-singel analogowy

|
Posted: 11.01.2017, 19:55 Post subject: |
|
|
Mam półki na ok.70 LP, zmierzyłem i tak jak piszesz 50 LP to dokładnie 19cm. _________________ Czy może być coś piękniejszego od muzyki? |
|
Back to top |
|
 |
Okechukwu digipack

|
Posted: 31.01.2017, 12:16 Post subject: |
|
|
Czy ktoś może pamięta, w którym roku węgierski symph-rockowy zespół East występował w Polsce? Czy był to 1982 czy 83r. ? |
|
Back to top |
|
 |
MirekK zremasterowany digipack z bonusami

|
Posted: 02.02.2017, 03:04 Post subject: |
|
|
Okechukwu wrote: | Czy ktoś może pamięta, w którym roku węgierski symph-rockowy zespół East występował w Polsce? Czy był to 1982 czy 83r. ? |
Zerknij na ich oficjalną stronę, niestety jest tylko po wegiersku. Słowa "Lengyelország" albo "Lengyel" (Polska) pod biografią zespołu pojawiają sie kilkakrotnie:
http://eastzenekar.hu/biografia-2/
Wygląda na to, że byli w Polsce parokrotnie: 1974, 1975 i 1982, ale mogę sie mylić. Najprościej znaleść kogos kto zna jezyk węgierski. _________________ " When you want to hear where music is going in the future, you put on a King Crimson album." - Bill Bruford |
|
Back to top |
|
 |
Moonchild maxi-singel kompaktowy

|
Posted: 01.03.2017, 14:31 Post subject: |
|
|
Może ktoś tutaj będzie wiedział, post jednego znajomego z forum Iron Maiden, ja nie mam pojęcia jaka jest odpowiedź :
Jak niektórzy jeszcze zapewne pamiętają niegdyś polskie radio serwowało nam audycje takie jak Metalowe Tortury, Kuźnia, Muzyka Młodych, Wieczór Płytowy z muzyką rockowa i metalową...
Mam pytanie związane z jedną z nich. Konkretnie chodzi o audycje radiową "Metalowe Tortury" emitowaną w pr. III polskiego radia, którą prowadzili Wojciech Mann, Marek Niedźwiecki i Roman Rogowiecki. Od dłuższego czasu już zastanawiam się z jednym znajomym w trakcie spotkań natury alkoholowo – obyczajowej nad tym jaki utwór, jakiego zespołu rozpoczynał te audycje.....
I tak jak pamiętam, że w Muzyce Młodych prowadzonej przez Marka Gaszyńskiego i Krisa Brankowskiego zawsze na początku leciał "Diabolic Force" z pierwszej płyty Running Wild, tak za cholere nie mogę sobie przypomnieć co rozpoczynało Metalowe Tortury.
Może ktoś pamięta i pomoże mi w rozwiązaniu tej zagadki ? |
|
Back to top |
|
 |
jarex digipack
|
Posted: 01.03.2017, 18:16 Post subject: |
|
|
Czasem w zastępstwie Ro Ro audycję prowadził K.Wacławiak, on po prostu czasem na początku zapodawał jakiś metalowy utwór, a dopiero potem zapowiadał płytę główną. |
|
Back to top |
|
 |
Okechukwu digipack

|
Posted: 24.03.2017, 12:59 Post subject: |
|
|
Pytanie do do tych, którzy pamiętają dobrze lata 70. Jak wówczas w Polsce mówiło się na rock psychodeliczny? Psychodelia? Psychodela? Czy może z angielska "sajkodelic"? W polskiej prasie muzycznej z tamtych lat (np. "Jazzach") funkcjonuje termin psychodelic rock, ale mnie chodzi o potoczny termin mówiony. |
|
Back to top |
|
 |
crescent japońska edycja z bonusami

|
Posted: 24.03.2017, 13:06 Post subject: |
|
|
Psychodelia. |
|
Back to top |
|
 |
Okechukwu digipack

|
Posted: 24.03.2017, 13:09 Post subject: |
|
|
Dzięki... |
|
Back to top |
|
 |
B.J. box

|
Posted: 08.05.2017, 20:28 Post subject: |
|
|
Maciek wrote: | Czy ktoś z Was widział/dotykał/słyszał "boxy" z serii Real Gone Jazz? Stosunek ceny do zawartości jest niebywale korzystny, a biorąc pod uwagę fakt, że spora część płyt wydawanych w ramach tej serii jest praktycznie niedostępna, możemy mówić o prawdziwej okazji. Mnie szczególnie zainteresowały zestawy: Hank Mobley, Lou Donaldson, Cannonball Adderley, choć nad kilkoma innymi też chyba warto się zastanowić (szczególnie, że oferta "boxów" z tej serii wciąż jest rozszerzana). A teraz uwaga - cena. W sklepie fan.pl oferują to za około 40 zł.
PS.
Chyba nie muszę dodawać, przez KOGO spokojni, ustatkowani ludzie nabierają ochoty na zakup takich wydawnictw. My się jeszcze kiedyś policzymy  |
Taki detal, bo właśnie przyszła paczka z reklamacją. Odesłałem fatboxa a dostałem w zamian fatpacka, czy też (jak to nazwać?) poczwórnego digipacka. Czyli wnioskuję, że format wydawnictwa uległ pudełkowej korekcie w ogólności.
Na gigant.pl ceny zaczynają się od dwudyszek. Ale czy warto? Muza jest zacna, ale edytorsko jest bardzo skromnie (bez eseju i bez dobrej reprodukcji okładki). Tym niemniej często nie ma opcji, żeby zawartość w ogóle dorwać na jakimś innym nośniku materialnym. _________________ Teraz poznaję po części,
wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany. |
|
Back to top |
|
 |
Okechukwu digipack

|
Posted: 07.06.2017, 10:26 Post subject: |
|
|
Pytanie do ludzi, którzy byli świadomymi słuchaczami w epoce. Jak popularny był zespół Talk Talk w Polsce w pierwszej połowie lat 80? |
|
Back to top |
|
 |
I&I longplay

|
Posted: 07.06.2017, 10:32 Post subject: |
|
|
Raczej o gustach zbliżonych do new wave, new romantic, lżejszej elektroniki, którą pogrywał wtedy Kordowicz w Trójce (John Foxx, Yellow Magic Orchestra). Dotyczy to pierwszej płyty. |
|
Back to top |
|
 |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Posted: 07.06.2017, 10:38 Post subject: |
|
|
Bardzo - szczególnie po "Colour of Spring". Robotę tu głównie Tomek Beksiński zrobił. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Back to top |
|
 |
I&I longplay

|
Posted: 07.06.2017, 10:44 Post subject: |
|
|
I&I wrote: | Raczej o gustach zbliżonych do new wave, new romantic, lżejszej elektroniki, którą pogrywał wtedy Kordowicz w Trójce (John Foxx, Yellow Magic Orchestra). Dotyczy to pierwszej płyty. |
Było ich mało  |
|
Back to top |
|
 |
|