|
Muzyczne Dinozaury i ich nastêpcy
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
W³odek epka kompaktowa

|
Posted: 16.12.2017, 19:40 Post subject: |
|
|
Cure wrote: | G³os Pana - S. Lema |
Fenomenalna pozycja! Planujê w³a¶nie do niej wróciæ, ale ci±gle co¶ mi siê pojawia do czytania wiêc odwlekam i odwlekam. Warto równie¿ wiedzieæ, ¿e to ulubiona pozycja syna, czyli Tomasza Lema, wspomina o tym w Awanturach na tle powszechnego ci±¿enia.
Z tego co pamiêtam to czyta³o mi siê bardzo dobrze, w mojej opinii trudniejszy w odbiorze jest Golem XIV, ale to oczywi¶cie kwestia gustu. |
|
Back to top |
|
 |
sequencer kaseta "¿elazówka"

|
Posted: 18.12.2017, 10:20 Post subject: |
|
|
G³os Pana czyta³em jakie¶ 7-8 lat temu i pamiêtam, ¿e bardzo mi siê podoba³ i bardzo dobrze siê go czyta³o.
Ostatnio przeczyta³em powie¶æ Æpun Williama Burroughsa (wci±gaj±ca) a obecnie czytam Po¿egnanie jesieni Witkacego. _________________ kyrz i pu³ |
|
Back to top |
|
 |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Posted: 18.12.2017, 11:25 Post subject: |
|
|
W³odek wrote: | Fenomenalna pozycja! |
Ja z 6-7 lat temu dobrn±³em mo¿e do 1/3 i siê podda³em. Mo¿e kiedy¶ podejdê drugi raz.
W³odek wrote: | w mojej opinii trudniejszy w odbiorze jest Golem XIV |
A widzisz, W³odku, to z kolei ulubiony Lem mojej m±drzejszej po³owy. G³os Pana czyta³o jej siê du¿o gorzej.  _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Back to top |
|
 |
Monstrualny Talerz maxi-singel analogowy
|
Posted: 20.12.2017, 00:09 Post subject: |
|
|
Poniewa¿ w dziale "Czego s³ucham" rozszala³ siê komunizm to id±c za ciosem polecam wszystkim zainteresowanym komiks "Rok 1917 jak to by³o". Rzecz zupe³nie niepozorna, do zdobycia na ró¿nych aukcjach czy w zakurzonych komisach za parê z³otych. Tymczasem uwa¿am, ¿e jest to jeden z najlepszych komiksów wszechczasów. Komiks zmajstrowany w 1987 r. w ZSRR, chyba by ostatkiem si³ ratowaæ ten bezsens, z rewelacyjn± kresk±, niezwykle sugestywnymi rysunkami, fantastyczn± narracj±. Totalna propaganda, ale jednocze¶nie arcydzie³o komiksu. Polecam, ¼ród³o doskona³ych hase³ na lata.
http://allegro.pl/rok-1917-jak-to-bylo-i7026871397.html?reco_id=5d6c31aa-e508-11e7-b655-246e9680c9a8&bi_m=reco&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product#thumb/1 |
|
Back to top |
|
 |
boczeq maxi-singel kompaktowy
|
Posted: 21.12.2017, 11:47 Post subject: |
|
|
Bardzo ciekawa informacja. Nie spotka³em siê z tym komiksem, choæ trochê mam tego towaru. Dziêki za inspiracjê . |
|
Back to top |
|
 |
Cure digipack

|
Posted: 23.12.2017, 19:06 Post subject: |
|
|
W³odek wrote: | Cure wrote: | G³os Pana - S. Lema |
Fenomenalna pozycja! |
Zgadzam siê.
Dodam, ¿e dla mnie to po prostu czysta filozofia. Pogl±dy bezgranicznie inteligentnego cz³owieka na wiele aspektów ¿ycia codziennego, ¿ycia w ujêciu kosmosu, absolutu. Delikatne akcenty s-f, to taka dekoracja, spe³niaj±ca byæ mo¿e zadanie wentyla bezpieczeñstwa (w mniemaniu autora?).
Wg mnie klasa niesamowita, ale ogromnie trudna.
Teraz chyba chwilê odetchnê od Lema i chwycê ¦lepowidzenie. Mam jednak niepokoj±ce przeczucie, ¿e po Lemie, pozosta³e ksi±¿ki mog± wydawaæ siê s³absze ni¿ s± w rzeczywisto¶ci (po prostu na zasadzie kontrastu).
Zobaczymy  _________________ Support Southern Rock
 |
|
Back to top |
|
 |
Leptir zremasterowany digipack z bonusami

|
Posted: 23.12.2017, 20:21 Post subject: |
|
|
„¦lepowidzenie” na pewno warto przeczytaæ, choæ przyznam, ¿e spodziewa³em siê po tej ksi±¿ce wiêcej. Zreszt± od Lema tak zupe³nie nie uciekniesz, bo koncepcja ¿ycia pozaziemskiego w tej powie¶ci przypomina mi jako ¿ywo pewn± klasyczn± pozycjê naszego pisarza.  _________________ „Gdy s³oñce kultury chyli siê ku zachodowi, to nawet kar³y rzucaj± d³ugie cienie”.
Karl Kraus |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 23.12.2017, 20:23 Post subject: |
|
|
Ja obecnie czytam "Trawê" Sheri S. Tepper - inn± okrzyczan± ostatnio powie¶æ SF. Zapowiada siê nie¼le, ale zobaczymy, jak bêdzie dalej.  _________________ „Gdy s³oñce kultury chyli siê ku zachodowi, to nawet kar³y rzucaj± d³ugie cienie”.
Karl Kraus |
|
Back to top |
|
 |
Tarkus box z pe³n± dyskografi± i gad¿etami

|
Posted: 28.12.2017, 10:36 Post subject: |
|
|
U mnie na tapecie Leksykon filmów postapokaliptycznych, tom 1 Adama Horowskiego. Bardzo rzetelne kompendium gatunku z filmami powyci±ganymi z najmroczniejszych zak±tków filmowych magazynów czasami [/b] _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
THIS IS NOT A LOVE SONG |
|
Back to top |
|
 |
Cure digipack

|
Posted: 11.01.2018, 17:25 Post subject: |
|
|
Leptir wrote: | „¦lepowidzenie” na pewno warto przeczytaæ, choæ przyznam, ¿e spodziewa³em siê po tej ksi±¿ce wiêcej. Zreszt± od Lema tak zupe³nie nie uciekniesz, bo koncepcja ¿ycia pozaziemskiego w tej powie¶ci przypomina mi jako ¿ywo pewn± klasyczn± pozycjê naszego pisarza.  |
Pod wyboldowanym stwierdzeniem mogê ¶mia³o siê podpisaæ.
Momentami wci±gaj±ce, momentami kwadratowe. Ot po prostu, z braku laku, mo¿na przeczytaæ.
Wzi±³em na tapetê Valis PKD. Na razie za mn± kilkadziesi±t stron. Je¶li, jak to g³osi przedmowa, ksi±¿ka ta zosta³a napisana podczas 12 dniowego maratonu - to jestem pe³en podziwu w stosunku do tego ja¶niejszego, mierzonego genialno¶ci±, a nie szaleñstwem, umys³u autora. _________________ Support Southern Rock
 |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 11.01.2018, 22:14 Post subject: |
|
|
Cure wrote: |
Momentami wci±gaj±ce, momentami kwadratowe. Ot po prostu, z braku laku, mo¿na przeczytaæ.
|
Nie chcia³em Ciê zra¿aæ, bo ju¿ zacz±³e¶ czytaæ. Prawda jednak jest taka, ¿e zmêczy³em j± z trudem. Mimo wszystko jednak uwa¿am, ¿e warto by³o j± przeczytaæ, choæby po to, ¿eby mieæ pogl±d na temat tak okrzyczanej ksi±¿ki. Faktycznie - jak siê nie ma czego¶ innego to ujdzie, do klasyków literatury SF jej jednak daleko. _________________ „Gdy s³oñce kultury chyli siê ku zachodowi, to nawet kar³y rzucaj± d³ugie cienie”.
Karl Kraus |
|
Back to top |
|
 |
Layla kaseta "chromówka"

|
Posted: 12.01.2018, 11:08 Post subject: |
|
|
Te¿ jestem mi³o¶niczk± Stanis³awa Lema, nawet bardziej jego jajcarskich pozycji jak "Dzienniki gwiazdowe" czy "Kongres futurologiczny" ni¿ tych powa¿niejszych (byæ mo¿e jeszcze do nich nie dojrza³am), choæ od jakiego¶ czasu nie mam wiêkszego kontaktu z jego twórczo¶ci±, co jest wielkim b³êdem z mojej strony. Muszê siê nastawiæ na kolejne podej¶cie do "Cyberiady" wkrótce.
Aktualnie mam na tapecie pozycjê autorstwa Egona Naganowskiego pt. "Podró¿ bez koñca: opowie¶æ o ¿yciu i twórczo¶ci Roberta Musila". Tytu³ mówi du¿o, ja dopowiem tylko, ¿e po raz pierwszy mam do czynienia z pozycj± literaturoznawcz± tycz±c± siê musilologii i bardzo siê cieszê z tego faktu nie tylko z tego powodu, ¿e jestem ¿ywo zainteresowana tematem, ale te¿ dlatego, ¿e zosta³a ca³kiem nie¼le napisana. Zapis jest klarowny (co bardzo lubiê w tego typu ksi±¿kach), a do tego pe³en szczegó³ów i sam w sobie ciekawie napisany. Najwiêcej jest oczywi¶cie na temat flagowego dzie³a Musila, czyli "Cz³owieka bez w³a¶ciwo¶ci" oraz porównañ do Jamesa Joycea i "Ulissesa", co - ani jedno, ani drugie - w sumie nie dziwi. Jestem w 1/5 dzie³a, na razie wiêcej czytam o ¿yciu ani¿eli twórczo¶ci pisarza, mam nadziejê, ¿e wkrótce wspomniany "Cz³owiek" zostanie rozebrany na czynniki pierwsze, choæ poznawanie kulisów tego, jak od pocz±tku powstawa³, równie¿ mo¿na czytaæ z wypiekami na twarzy. Zamierzam za jaki¶ czas siêgn±æ po inn± pozycjê literaturoznawcy, ale równie wa¿n±, mianowicie po "Telemach w labiryncie ¶wiata: o twórczo¶ci Jamesa Joyce’a ". Kto jak kto, ale Egon Naganowski ma wyczucie, jakich autorów analizowaæ i opisywaæ! |
|
Back to top |
|
 |
Windmill japoñska edycja z bonusami

|
Posted: 12.01.2018, 17:16 Post subject: |
|
|
"Podró¿ bez koñca: opowie¶æ o ¿yciu i twórczo¶ci Roberta Musila" le¿y na mojej pó³ce ju¿ od kilkunastu lat w oczekiwaniu na swój czas. W koñcu nie jest to króciótka ksi±¿eczka, ale ogromna ceg³a (mam na my¶li wy³±cznie gabaryty). Szkoda tylko, ¿e Naganowski nie napisa³ ksi±¿ki o twórczo¶ci Hermanna Brocha. _________________ "Z uk³adno¶ci± mi nie do twarzy. (...) Zreszt± nie lubiê zachowywaæ siê uk³adnie; nudzi mnie to."
Robert Walser "Ma³e poematy" [1914]
http://riversidebluesnr2.blogspot.com/ |
|
Back to top |
|
 |
Windmill japoñska edycja z bonusami

|
|
Back to top |
|
 |
B.J. box

|
|
Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|