View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
abraxas epka kompaktowa
|
Posted: 26.04.2014, 20:49 Post subject: |
|
|
moje preferencje są następujące:
Judas Priest - "Sad Wings of Destiny", "Sin After Sin" i "Stained Class" są super. Później mocno uprościli styl, najsłabiej oceniam "British Steel", już bardziej wolę późniejsze "Point of Entry" i "Screaming for Vengeance", choć też nudnawe.
Saxon - debiut i "Wheels of Steel"jest bardzo OK, jeszcze jakoś się trzymają na "Strong Arm of the Law", później jest nuda i komercha, a "Innocence Is No Excuse" jest niesłuchalna.
Motorhead - najbardziej podobają mi się "Overkill" i "Bomber", świetne brzmieniowo płyty, dobra jest "Ace of Spades".
Iron maiden - w całości tylko debiut, reszta to pojedyncze kawałki w oceanie nudy.
No i koncertówki są świetne. "Unleashed In The East", "No Sleep ‘Till Hammersmith", "The Eagle Has Landed". |
|
Back to top |
|
 |
Peter Hammill album CD

|
Posted: 28.04.2014, 12:08 Post subject: |
|
|
Skoro o NWOBHM mowa - niedawno posłuchałem pierwszy raz debiut Diamond Head - nie wiem, czy to już lata nie te, ale znużyła mnie ta muzyka. Utwór w utwór taki sam, zagrane podobnie, wokalista wszystko odśpiewuje na jedną nutę. Natomiast do pierwszych płyt Iron Maiden wracam z przyjemnością. Słychać też na przykładzie tych dwóch zespołów, dlaczego Iron Maiden zrobili karierę, a Diamond Head nie - przepaść bardzo duża. To samo się tyczy np. Samon, który wypada jakoś tak rachitycznie.
Dlatego bez względu na to, że Maiden przez te lata wpadł w stagnację, to jednak poziom ich muzyki przewyższał znacznie większość tej Nowej Fali. _________________ Zima czy jesień? |
|
Back to top |
|
 |
Majkel limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 28.04.2014, 12:33 Post subject: |
|
|
Iron Maiden to zdecydowanie najlepsza ekipa NWOBHM, ale nie zgadzam się z Tobą co do Samson. Gdyby Dickinson nie uciekł, albo gdyby mieli więcej samozaparcia i dobrego menagera, zrobiliby większą karierę od np Saxon.
O Tank jeszcze nikt nie wspominał, też fajnie grali. Trochę ostrzej od Ironów i Def Leppard, ale dobrze się słucha wznowień pewnej prężnej polskiej wytwórni  _________________
 |
|
Back to top |
|
 |
Peter Hammill album CD

|
Posted: 28.04.2014, 20:21 Post subject: |
|
|
No może. Trudno mi odpowiedzieć. Znam tylko 'Head On' i niestety nie zrobił na mnie jakiegoś większego wrażenia (pomimo, że byłem dobrze nastawiony po obejrzeniu ich ostatniego występu z Dickinsonem w Reading). Produkcja wydaje mi się słaba, ale też sami muzycy sprawiali wrażenie niezbyt lotnych. Może gdyby przydzielono im kogoś pokroju Bircha, kto wie, co wtedy by z tego wynikło.
Muszę też dodać, że na tym tle Steve Harris jawi się jako zdolny kompozytor. Tamte zespoły z tego kręgu przeważnie odnosiły się do klasycznego hard-rockowego grania, niezbyt wyszukanego, a Iron Maiden potrafili to na początku kariery jakoś odświeżyć, wzbogacić. Z pewnością zaletą było to, że Harris miał ciągoty w stronę progresywnego rocka i to też powodowało, że ta muzyka była różnorodna, a nie taka 'raz-dwa-trzy, raz-dwa-trzy'.
Def Leppard świetnie zaczął, a po drugiej-trzeciej płycie stwierdzili, że więcej zarobią, jak będą grali muzykę dobrą dla każdego, a zwłaszcza dla ucha nastolatków przeżywających pierwsze frustracje miłosne. _________________ Zima czy jesień? |
|
Back to top |
|
 |
Tarkus box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Posted: 29.04.2014, 22:18 Post subject: |
|
|
Lef Depart musieli zacząć grać prościej też z innej przyczyny - jednoręki perkusista, nawet mimo całej baterii elektronicznych i mechanicznych wspomagaczy, nie zrobi szybkiego przelotu po półkociołkach, choćby się skichał. A do bum-bum-umc "Pour some sugar on me" już dwie łapy nie są niezbędne. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
THIS IS NOT A LOVE SONG |
|
Back to top |
|
 |
stranger maxi-singel kompaktowy

|
Posted: 03.05.2014, 14:49 Post subject: |
|
|
Lepps'y pod względem grania NWOBH to jedynie 3 pierwsze płyty. Później już poszli w pudel- aor metala  _________________ We Stars
 |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 04.05.2014, 21:25 Post subject: |
|
|
Raczej w radiowy hard rock. I to od trzeciej płyty. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
|
Back to top |
|
 |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Posted: 04.05.2014, 21:48 Post subject: |
|
|
cały czas twierdzę, że Hysteria to podrasowany glam. Ale zajebiaszczo fajny. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Back to top |
|
 |
Peter Hammill album CD

|
Posted: 10.05.2014, 00:04 Post subject: |
|
|
WOJTEKK wrote: | cały czas twierdzę, że Hysteria to podrasowany glam. Ale zajebiaszczo fajny. |
Tak, też tak myślę. Po prostu trzeba spojrzeć na tę płytę z nieco innej perspektywy - już nie metal, tylko, jak napisałeś, unowocześnione coś w stylu glamu czy ogólnie rocka z lat 70. Jest tam kilka bardzo fajnych piosenek.
Mam też do 'Hysterii' sentyment. Moja siostra miała to na kasecie, przegrała ją od znajomych, którzy posiadali to w wersji oryginalnej (z książeczkę rozkładającą się jak harmonijka, czyli standardowo, ale w Polsce to było niemal jak kosmos) - wtedy, bodajże pod koniec lat 80 to było coś niezwykłego. I to nowoczesne brzmienie robiło nieziemskie wrażenie.
Poza tym do sporej części piosenek nakręcony wideoklipy, a siostra jako miłośniczka Leppard nabyła jakiś czas potem kasetę video z tymi teledyskami.
Teraz patrzę już na to trochę inaczej, ale wspomnienia są i kilka znakomitych melodii pozostaje w pamięci. _________________ Zima czy jesień? |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 02.07.2014, 15:52 Post subject: |
|
|
Niedawno światło dzienne ujrzała nowa płyta grupy Weapon UK. Album zwie się Rising from the ashes
dwa utwory na zachętę
Ready 4 U
Alamein |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 08.07.2018, 21:33 Post subject: |
|
|
18 Października 2018 roku... to ta data, kiedy zobaczę live (o ile nic nie stanie na przeszkodzie) jedną z legend NWOBH - Saxon
Crusader
 _________________ We Stars
 |
|
Back to top |
|
 |
Sławek kaseta FeCr
|
Posted: 08.07.2018, 22:03 Post subject: |
|
|
stranger
Słyszałem historię, że ktoś na podstawie foto z netu zrobił bilet jak na zdjęciu, czytnik sczytał unikalny kod (jak na zdjęciu!!!), i wejść na koncert uprawniony nie mógł.
Więc upraszam Cię o co najmniej zakrycie kodu kreskowego. |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 08.07.2018, 23:20 Post subject: |
|
|
Dzięki za info - na przyszłość będę bardziej uważny niemniej: nie przejmuję się tym - do października daleko, a moja piękniejsza połówka wówczas będzie w 8 miesiącu ciąży więc i tak nie wiadomo czy pójdę na ten koncert
(właśnie tę "przeszkodę" wyżej miałem na myśli ) bo żaden koncert nie jest ważniejszy od narodzin pierworodnego/ej  _________________ We Stars
 |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 08.07.2018, 23:27 Post subject: |
|
|
W listopadzie w Warszawie zagra Diamond Head i bardzo poważnie rozważam uczestnictwo. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
|
Back to top |
|
 |
FanMaiden szpula

|
Posted: 03.08.2018, 13:36 Post subject: |
|
|
Debiut Diamond Head to jest sztosik płyta, coś niesamowitego. Ile tam jest energii i kapitalnych pomysłów! Riffów z tego krążka starczyłoby spokojnie na 2 inne płyty. Najciekawsze jest to, że muzycy w obrębie muzyki heavy potrafili stworzyć prawdziwie rozbudowane rzeczy, które nie tylko nie nudzą, ale wręcz chce się tego więcej. Jedna z najlepszych metalowych płyt w historii.
Ciekawi mnie czy gdyby nie debiut Diamond Head to czy powstałyby Metallica i Megadeth (?)... _________________ http://muzycznerecenzje123.blogspot.com
https://rateyourmusic.com/~Rosa2207 |
|
Back to top |
|
 |
|