View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
esforty epka kompaktowa
|
Posted: 12.02.2019, 16:58 Post subject: |
|
|
I co? I co? _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Back to top |
|
 |
I&I album CD

|
Posted: 12.02.2019, 17:40 Post subject: |
|
|
Pewnie NKR i japanese jazz + mało rytmiczny rock, z elementami muzyki poważnej w ofensywie  |
|
Back to top |
|
 |
Białystok limitowana edycja z bonusową płytą

|
|
Back to top |
|
 |
gharvelt japońska edycja z bonusami

|
Posted: 12.02.2019, 20:14 Post subject: |
|
|
He, he. Trochę tych NKR-ów się nazbierało, nie powiem. Aczkolwiek mało ich w czołówce - w pierwszej "20" znajdują się obecnie tylko 2 albumy, które bym zaliczył do tej mocno nieprecyzyjnej kategorii.
Skoro pojawiają się głosy wyrażające zaciekawienie, to znów uchylę rąbka tajemnicy:
- podsumowując rezultaty z 9 pierwszych list, punkty otrzymało dotychczas 180 płyt;
- sporo się pozmieniało, także na podium, a różnice w czołówce obecnie niezbyt duże - lider (inny niż przy poprzednim podsumowaniu) o kilkanaście pkt przekroczył granicę 200, płytom z miejsc 2-5 do 200 brakuje kilku albo kilkunastu punktów;
- żaden krążek nie zapunktował u wszystkich 9 głosujących, ba! żaden nie znalazł się nawet na 8 listach; 3 trafiły na 7 zestawień, 1 płyta na 6;
- wydaje mi się, że żaden z głównych dwóch gatunków nie ma póki co przewagi nad drugim, co oznacza, że wszystkiego można się spodziewać. |
|
Back to top |
|
 |
Monstrualny Talerz epka analogowa
|
Posted: 13.02.2019, 22:48 Post subject: |
|
|
Kurde, deprymujecie mnie. 9 list już wysłanych, a ja nawet nie mam koncepcji na głosowanie (odwrotnie niż w 69, gdzie wiedziałem mniej więcej co chcę wrzucić). A luty króciutki! |
|
Back to top |
|
 |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Posted: 13.02.2019, 23:12 Post subject: |
|
|
NKRy mi się nie zmieściły. Na listwie mam tylko ZKRy _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Back to top |
|
 |
K o n i u kaseta "żelazówka"

|
Posted: 14.02.2019, 09:51 Post subject: |
|
|
Monstrualny Talerz wrote: | Kurde, deprymujecie mnie. 9 list już wysłanych, a ja nawet nie mam koncepcji na głosowanie (odwrotnie niż w 69, gdzie wiedziałem mniej więcej co chcę wrzucić). A luty króciutki! |
No, otóż to, też tak mam. dziesięć płyt pewnych ale co dalej i jak je uszeregować? A luty króciutki!  _________________ na FD od 23 września 2013 |
|
Back to top |
|
 |
B.J. box

|
|
Back to top |
|
 |
Monstrualny Talerz epka analogowa
|
Posted: 15.02.2019, 00:44 Post subject: |
|
|
Jeśli ktoś ma jeszcze wolne miejsce na listach (wiem, wiem, głupi żart) to gorąco polecam Johna Mclaughlina Devotion, który w 2008 r. nie zawędrował zbyt wysoko. Płyta bardziej rockowa niż debiut i późniejsze MO. Może momentami gdzieś się z Jackiem Johnsonem kojarzy?
Jejku, jak ten gościu napierdziela!
Marbles
https://www.youtube.com/watch?v=l0wnc-eBRbg
Purpose Of When
https://www.youtube.com/watch?v=12NU26b1N9w |
|
Back to top |
|
 |
Bednaar limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 15.02.2019, 10:19 Post subject: |
|
|
Devotion jakoś nie bardzo lubię, trochę monotonne. Gdzie tam tej płycie do Jacka Johnsona.Na szczęście rok później nagrał m.in. z Johnem Surmanem i Dave'm Hollandem dużo lepszy krążek "Where Fortune Smiles". _________________ Marantz M-CR503 + SMSL sAp-II + AKG K530LTD + Koss Porta Pro + Tannoy M1 |
|
Back to top |
|
 |
RoryGallagher singel kompaktowy

|
Posted: 15.02.2019, 10:39 Post subject: |
|
|
Monstrualny Talerz wrote: | ja nawet nie mam koncepcji na głosowanie (odwrotnie niż w 69, gdzie wiedziałem mniej więcej co chcę wrzucić) |
A ja w 1969 miałem więcej faworytów, których trudno było uszeregować, by żaden nie był pokrzywdzony. Tutaj pierwszą dziesiątkę i dwie kolejne ułożyłem bez problemów. Te zaczęły się dopiero przy ostatniej dziesiątce, gdy wciąż zostało 30 albumów, które przeszły wstępną selekcje
Na liście mam wszystko: ZKR, NKR, NKJ i przede wszystkim ZKJ. _________________ Recenzje | RYM |
|
Back to top |
|
 |
Crowley digipack

|
Posted: 15.02.2019, 13:26 Post subject: |
|
|
Odsłuchuję zaległości i mam coraz większy zgryz. Co ciekawe, przeważnie zyskują płyty, których bym o to nie podejrzewał, a kilka klasyków spada w dół listy...
Jeśli ktoś jeszcze się waha, to dorzucę kilka pozycji ku rozwadze:
Euclid - Heavy Equipment - (bardzo) heavy psych ze Stanów. Panowie łoją aż miło.
T2 - It'll All Work Out In Boomland - podobnie jak wyżej, tylko bardziej progresywnie i z Wysp.
Grant Green wydał w 1970 roku dwie fajne, bardzo różne płyty z dużą ilością funku. Super przystepny jazzik. U mnie obie wysoko.
Wishbone Ash - przypominam, że nie tylko Argus jest fajny.
David Bowie nagrał swój pierwszy DUŻY album. Trochę niesłusznie w cieniu kolejnych.
Kilka rewelacyjnych płyt nagrali artyści z jednego wora, którego nie wiem jak nazwać: Neil Young, Nick Drake, Van Morrison, Cat Stevens, Elton John. Pamiętajcie o nich!
Last edited by Crowley on 15.02.2019, 20:09; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 15.02.2019, 18:17 Post subject: |
|
|
Crowley wrote: | Kilka rewelacyjnych płyt nagrali artyści z jednego wora, którego nie wiem jak nazwać: Cat Stevens, Neil Young, Nick Drake, Van Morrison, Elton John. Pamiętajcie o nich! |
Może kategoria singer-songwriter by tu pasowała? Dopisuję się do rekomendacji Younga oraz Eltona Johna. W przypadku tego ostatniego dopiero poznałem obie jego płyty z 1970, zarówno po eponimiczny album jak i "Tumbleweed Connection" warto sięgnąć, przy czym drugi szczególnie mi przypasował. Z rzeczy, których pierwszy raz posłuchałem przy okazji bieżącego plebiscytu, ten krążek znalazł się najwyżej na mojej liście. |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 16.02.2019, 03:07 Post subject: |
|
|
Listę nr 10 przesłał Clive Codringher. |
|
Back to top |
|
 |
RoryGallagher singel kompaktowy

|
Posted: 16.02.2019, 11:10 Post subject: |
|
|
Crowley wrote: | Wishbone Ash - przypominam, że nie tylko Argus jest fajny. |
No, "Argus" to już spadek formy, a eponimiczny to ich najlepszy album. U mnie na liście dość wysoko, jak na ZKR. _________________ Recenzje | RYM |
|
Back to top |
|
 |
|