|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bednaar zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 22.09.2019, 20:25 Temat postu: |
|
|
Powyższe post-bauhausowe utwory w tamtych latach były mi bardzo bliskie
Mam wrażenie, że pominięto ten kawałek, który królował m.in. na Liście Przebojów Trójki i również we mnie wzbudzał wzruszenie:
Heart - Alone (1987) - jeden z przykładów, gdy cover jest dużo bardziej popularny, niż wersja oryginalna.
https://www.youtube.com/watch?v=1Cw1ng75KP0 _________________ Jazz washes away the dust of every day life. Art Blakey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Crazy album CD
|
Wysłany: 22.09.2019, 21:04 Temat postu: |
|
|
Dość lubiłem ten kawałek a Listy wtedy słuchałem z zapartym tchem... Ale generalnie to jeżeli chodzi o pop, zdecydowanie wolę rzeczy z pierwszej połowy dekady: tamte piosenki były bardziej naiwne i po prostu melodyjne/ melodyjno-taneczne. Im bliżej końca dekady, tym bardziej zaczęło to mulić. Dobrze, że przyszedł grunge i wszystko rozpirzył  _________________ jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr |
|
Powrót do góry |
|
 |
Leptir zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 23.09.2019, 09:58 Temat postu: |
|
|
Nie do końca się zgodzę, z tą analizą dekady lat 80. Powiedziałbym raczej - że pierwsza połowa była bardziej elektroniczna, i bardziej pod wpływem punka i post-punka - co odbijało się m.in. na prostocie i naiwności utworów. Druga połowa lat 80. to pop bardziej wyrafinowany, w większym stopniu czerpiący z tradycji (soul, funky, pop lat 60. i 70.), lepiej zagrany i wyprodukowany. Płyty Bryana Ferry'ego, Petera Gabriela, Phila Collinsa, Genesis, U2, Sinead O'Cpnnor, Prince'a i wielu innych muzyków z tamtego okresu to wzorzec metra, jak zrobić dobre popowe kawałki do dzisiaj. To oczywiście tylko uproszczenie - bo i w pierwszej połowie lat 80. pojawiały się doskonałe i świetne pomyślane i zrealizowane płyty popowe (ELO, Roxy Music, David Bowie etc.), a i w drugiej połowie lat 80. też trafiały się proste, elektroniczne kawałki.
Bednaarze - z perspektywy czasu można docenić jak utalentowanym zespołem był Bauhaus, bo przecież oprócz Petera Murphy'ego, Love and Rockets (swoją drogą bardzo ciekawa i trochę chyba niedoceniona kapela), na jego gruzach pojawiła się też dość interesująca, psychodeliczno-surrealistyczna efemeryda Tones on Tail. _________________ „You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bednaar zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 23.09.2019, 10:33 Temat postu: |
|
|
Leptir napisał: | Tones on Tail. |
Oczywiście, pamiętam z audycji Tomasza Beksińskiego.
W liceum byłem zaprzysiężonym fanem Bauhaus i wszystkie projekty pochodne łykałem bez popitki. Udało mi się nawet kupić oryginalną, wydaną w Polsce kasetę Love And Rockets - Sweet F. A. _________________ Jazz washes away the dust of every day life. Art Blakey |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|