|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
I&I digipack

|
Wysłany: 29.12.2019, 20:37 Temat postu: |
|
|
Pięknie dziękuję za wrzutki. Znam jedynie Kevina Morby'ego (ale płytę z 2016 r.), Callahana i Kozelka .
Dziś w międzyczasie lekko zapoznałem się z Bedouine. Reszta strawy do odsłuchania w wolnej chwili.
Raz jeszcze podziękowania. Pięknieś podszedł do zadania
PS Również uważam, że mijający rok był dobry dla piosenek. I nie tylko ( całe longi też). |
|
Powrót do góry |
|
 |
I&I digipack

|
Wysłany: 29.12.2019, 21:02 Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Nérija - Blume |
Dobre. Zasmakowałem podczas świąt, szukałem w necie o co chodzi i wpadłem na Twój wpis  |
|
Powrót do góry |
|
 |
szbe kaseta FeCr

|
Wysłany: 30.12.2019, 11:53 Temat postu: |
|
|
I&I napisał: | Znam jedynie Kevina Morby'ego (ale płytę z 2016 r.) |
Ja najczęściej wracam do Harlem River (tytułowy!) i City Music.
Singing Saw o której wspominasz jeszcze nie znam. Ta i Still Life wciąż na liście.
Z podobnych klimatów w przyszłym roku wypatruje nowości od Jonathana Wilosna. Już w sieci pojawiły się dwa single, jeden bardzo springsteenowski:
https://www.youtube.com/watch?v=EGyg7pvkhOw |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 30.12.2019, 22:20 Temat postu: |
|
|
szbe - ukłony za tyle wrzutek. Mając w pamięci jak ważne dla mnie płyty poznałem dzięki Twoim rekomendacjom, przebieram nogami na myśl o odsłuchach.
Tymczasem w ramach skromnego rewanżu, dla wszystkich neosoulowców (których rapujący horyzont wykracza choć odrobinę poza konwencję Mazurskiej Nocy Kabaretowej) z domieszką krwi szczepu sennego downtempo czy arenbijowego acid jazzu, voila!
Moonchild - Little Ghost (2019)
Elegancki otwieracz: https://www.youtube.com/watch?v=wyhE9eEdABA
Całość: https://www.youtube.com/watch?v=qV3JMc-kaIo
I niezawodny koncert z NPR Music Tiny Desk: https://www.youtube.com/watch?v=B_ymY0xG0LI&t=364s _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
esforty remaster
|
Wysłany: 31.12.2019, 09:30 Temat postu: |
|
|
Moonchild tegoroczny, fajny. Zespół poznałem przy okazji wydawnictwa Voyager z 2017.
Ale bardziej, z zaproponowanych tutaj, min. przez szbe zakręcił mną:
Kevin Morby - Oh my god
Nie znałem wykonawcy i etykieta folk, raczej, mnie by nie zachęciła. Ale jak napisał, szbe że to pewna zmiana estetyczna, sięgnąłem i spodobało się bardzo. Dziękuję. _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Powrót do góry |
|
 |
esforty remaster
|
Wysłany: 17.05.2020, 12:40 Temat postu: |
|
|
gharvelt napisał: |
Monophonics - It's Only Us
|
W wątku płyt tegorocznych ta polecajka.
Nie mogę powiedzieć, żeby mnie ta muzyka nie obeszła, owszem: jest super.
Ubiegła dekada, była dobrym czasem, dla takich odmian szeroko pojmowanego soulu. Colemine Records , celnie punktuje swoimi wydawnictwami (Durand Jones, Ikebe Shakedown choćby...),muzyczny pejzaż obecnych czasów i jak widać, obecna dekada też będzie znaczona, soundem Colemine.
Zanim jednak poddam się, już tak zupełnie, Monophonics, to wspomnę o przeoczonej, przeze mnie na pewno, innej płycie Labelu:
Ghost Funk Orchestra - A song of Paul 2019
Trochę bardziej <kwaskowa>, szczodrzej obdzielająca gitarami muzyczną strukturę, niż ta Monophonics. Miejscami, pomysłowo użyte smyczki, podnoszą oryginalność zamierzenia. Czasem, słuchając GFO domagałbym się wokalnej obecności, takiej Sky Edwards, powiedzmy, a czasem te <białaski>, wydają się być stosowniejsze, nawet. Trochę inne rozwiązania w duchowej materii.
Dzięki gharvelcie, za <Monofonicznych> i... za mimowolne , przywołanie Ghost Funk Orchestra. _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|