|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
I&I digipack

|
Wysłany: 26.08.2020, 21:03 Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Gustavo Montesano / Royal Philharmonic Orchestra - Flamenco Fantasy (2000)
Usłyszałem dziś w radiowej Dwójce. Zażarło, bo pięknie się wpasowało w malowniczą trasę z Piwnicznej do Sącza. |
Moja ulubiona trasa autem.
Zawsze mam tam nie wiem co sam
PS To flamenco przednie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 01.09.2020, 22:12 Temat postu: |
|
|
Bananamoon - kilka dni temu mignęło mi Twoje pytanie o plebiscyt na najlepszego gitarzystę. Dopiero dziś mogę odpisać, ale nie widzę tego wpisu
Szersze konteksty, a do takich zaliczam gitarzystów, są dla mnie niemierzalne. Poszczególny płyty konkretnych artystów już łatwiej sobie jakoś uporządkować, ale cyfry i tabelki zostawię specjalistom od cyfr i tabelek, a sam skupię się na obcowaniu z gitarowymi impresjami.  _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
I&I digipack

|
Wysłany: 01.09.2020, 22:24 Temat postu: |
|
|
Durny ja. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 07.10.2020, 20:54 Temat postu: |
|
|
Mark Whitfield - True Blue (1994)
Mark Whitfield - 7th Ave. Stroll (1995)
Śmieszna historia z tymi płytami, bo kupowałem je parę lat temu przed koncertem Marka w Gliwicach z myślą, że zdążą do mnie dotrzeć i wezmę je do podpisania. Miałem 2 tygodnie zapasu, ale sprzedający zaspał i przesyłka dotarła do mnie dopiero po koncercie. Ale co mi tam po maziaju pisakiem, najważniejsze, że koncert był super, a te dwie płyty są chyba jeszcze lepsze . Niby gitara jazzowa jaką każdy z nas słyszał dziesiątki razy, ale jednak słychać tu tę iskrę, feeling, lekkość i dużo energii. Brzmienie lekko bensonowe, ale nigdy mi to nie przeszkadzało, wręcz sam go podświadomie szukam na wielu płytach. Warto rzucić okiem na składy, bo te robią wrażenie: Kenny Kirkland, Branford Marsalis, Dave Holland, Christian McBride, Al Foster. Byle czego tu nie grają, a powiedziałbym nawet, że wszystko brzmi dużo powyżej przeciętnej. Polecam fanom 6 strun (i nie tylko).
Blues for Davis Alexander: https://www.youtube.com/watch?v=fNPvPvQ_4R0
Washington Square Thoroughfare: https://www.youtube.com/watch?v=o9hQhXCf-yU _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bananamoon singel analogowy

|
|
Powrót do góry |
|
 |
akond kaseta "metalówka"

|
Wysłany: 25.11.2020, 12:40 Temat postu: |
|
|
David Stackenäs - Bricks [Clean Feed, 2017]
Bardzo szczególne poematy na gitarę akustyczną (częściowo preparowaną). Powtarzane frazy, niecodzienne (a)tonacje, zawieszone drony, rozbłyski i rozgałęzienia. Niepokojące, intrygujące, odświeżające.
https://www.discogs.com/David-Stacken%C3%A4s-Bricks/release/10307264
. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|