|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 25.03.2020, 10:16 Temat postu: |
|
|
Dežo Ursiny nie tylko był jednym z najważniejszych słowackich muzyków czy artystów w ogóle, ale ściśle współpracował z jednym z ważniejszych słowackich poetów, który użyczył mu wiele ze swoich tekstów. Być może kogoś zainteresuje ten wywiad. Wprawdzie nie ma w nim słowa o muzyce, ale zawiera kilka ciekawych i mądrych spostrzeżeń:
https://przekroj.pl/kultura/samotny-biegacz-rozmowa-z-ivanem-strpka _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 18.04.2020, 10:27 Temat postu: |
|
|
Nie pamiętam czy wrzucałem już kiedyś ten skarb, ale dziś znów na niego trafiłem i na pewno warto go odświeżyć.
1. Beat Festival - Praha 1967: https://youtu.be/_RJhD-InmV8 _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 18.04.2020, 15:17 Temat postu: |
|
|
The Soulman - Wake Up (1968)
Fedor Frešo, Dežo Ursíny, Vlado Mallý. Przede wszystkim słychać, że to Dežo, więc nawet tradycyjna muzyka bigbitowa nie brzmi w tym wypadku zwyczajnie. Ma to jakąś uduchowioną aurę, pomimo tego, że są to przecież zwykłe i krótkie piosenki. Szkoda, że nie nagrali więcej materiału (pod tym szyldem, bo była później jeszcze odsłona jako New Soulman i kolejna jako Beatman). Tak czy siak, rzecz warta uwagi.
A1 A Sample Of Happiness
A2 Wake Up!
B1 I Wish I Were
B2 Baby Do Not Cry
https://www.youtube.com/watch?v=nwAMJuZa8v0&feature=emb_title _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Leptir zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 27.05.2020, 09:31 Temat postu: |
|
|
New Romantic w kosmosie...
https://www.youtube.com/watch?v=hoHjfCMKHjE _________________ „You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Duch 1532 digipack

Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 2919 Skąd: Breslau, Schmiedefeld
|
Wysłany: 27.05.2020, 10:09 Temat postu: |
|
|
Ale fajne! _________________ Strzeżcie się przyjmowania do swego rzemiosła, wymagającego takiej czujności, jakiegokolwiek młodzieńca o ściągłej twarzy i zapadniętych oczach, skłonnego do niewczesnych rozmyślań, młodzieńca, który się zgłasza na okręt z „Fedonem”. |
|
Powrót do góry |
|
 |
B.J. box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 04.07.2020, 15:05 Temat postu: |
|
|
Konstelace Josefa Vobruby / Václav Týfa (Czechoslovakia, 1975)
Sympatycznie gra orkiestra, a w niej m.in. Radim Hladik. Kluczowym solistą jest jednak trębacz Václav Týfa, ale to zupełnie w niczym nie przeszkadza. Pierwsza strona to rodzaj autorskiej suity, a na drugiej znane tematy. Dobry soundtrack do słonecznego popołudnia.
 _________________ In pfecutione. extrema S.R.E. fedebit. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Leptir zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 03.09.2020, 11:42 Temat postu: |
|
|
David Kollar & Arve Henriksen "Unexpected Isolation"
Tylko dwóch muzyków, ale dźwięków, barw, klimatów co niemiara. Muzyka trudna do zaklasyfikowania - jest tu i (często dark) ambient, i frazy trąbki w stylu noir, i delikatne pasaże gitarowe, i bogactwo sampli (chwilami nawet orkiestrowych). Wszystko to do siebie pasuje i tworzy mroczną, dość klaustrofobiczną całość. Chwilami ta klaustrofobia przechodzi w nieokreśloną tęsknotę i melancholię. Zdecydowanie to nocna muzyka, która - jeśli jej na to pozwolić - potrafi wpłynąć na nasz nastrój, pobudzić wyobraźnię, wykreować w naszym umyśle ciąg wizji. _________________ „You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray) |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 04.09.2020, 07:50 Temat postu: |
|
|
Leptir napisał: | David Kollar & Arve Henriksen "Unexpected Isolation" |
Bardzo celnie opisałeś klimat tej płyty. Wieczorem smakuje najlepiej. A słuchałeś może ich poprzedniego albumu? U mnie nie przedarł się on do świadomości (lub chociaż do podświadomości) aż tak, jak tegoroczna płyta tego duetu. _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
|
Powrót do góry |
|
 |
akond kaseta "metalówka"

|
Wysłany: 03.12.2020, 15:24 Temat postu: |
|
|
Klar - Live CZ 97 [Rachot Behémót, 1997]
Muzykę Vladimíra Václavka łykam zasadniczo bez popitki, ale od tego albumu początkowo się niemalże odbiłem. Nie spodziewałem się po jego zespole (jednym z wielu oczywiście) takiej dawki hałasu i brzmień chwilami wręcz (post?)apokaliptyczno-turpistycznych. Szczególnie, że koncert został zarejestrowany w roku 1997, czyli tym samym, w którym ukazało się Bílé Inferno - nastrojowo z przeciwległego końca galaktyki.
Jednak po dwóch-trzech odsłuchach zaskoczyło. Atmosfera jest duszna i mocno przydymiona, ale druzgocąco sugestywna i koniec końców niemal hipnotyzująca. Płyta równie mocno warta polecenia, jak właściwie wszystkie pozostałe muzyczne przedsięwzięcia z udziałem VV.
Klar to czesko-niemieckie* trio w składzie:
Vladimír Václavek - bas, gitara, głosy
Dominik Mohr - gitara, głosy
Volkmar Miedtke - bębny, kibordy, głosy
*) mam nadzieję, że przymkniecie oko na ten delikatny wkład zza zachodniej granicy.
https://www.discogs.com/Klar-Live-CZ-97/release/4349773
. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bananamoon singel kompaktowy

|
Wysłany: 11.01.2021, 16:51 Temat postu: |
|
|
Stosunkowo niedawno poznałem polecany przez akonda Klar - obłędnie sugestywna, grająca na emocjach, po prostu olśniewająca muzyka (!)
Jeśli nie znacie "Live CZ 97", to nie zastanawiajcie się nawet przez chwilę.
Bezobratri "Bezobav"
Melodie ludowe ze Słowacji, z Moraw, z góralskimi inklinacjami w tle...w formie namiętnych pieśni oraz tanecznych potupanek-hulanek.
Muzyka oraz wykonanie zapatrzone w ludową tradycję...lecz delikatne naznaczone wymową i sposobem bycia "współczesnego pokolenia".
Bez wiązania, batożenia i kopania zwierząt.
Jan Betak - śpiew, skrzypce, altówka
Klara Cisarikowa - śpiew, skrzypce
Pavel Cisarik - śpiew, bęben, dzwonki, darbuka, fujarka, tamburyn
Petr Sebela - śpiew, akordeon, ozembuch
Jan Glembek - śpiew, dulcimer, flet, drumla
Marek Gonda - śpiew, flet, didgeridoo, gajda, ozembuch
Veronika Jjirickova - śpiew, wiolonczela
https://www.discogs.com/Bezobratři-Bezobav/release/14269344
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 11.01.2021, 22:42 Temat postu: |
|
|
akond, bananamoon - dzięki za dwie powyższe rekomendacje, nie znałem tych płyt, ale już nadrabiam braki.
Bezobratři - fajna nazwa i jej geneza.
Na zasadzie luźnego skojarzenia przypomniałem sobie o Ľubomír Gašpar Cimbal Project. Miałem okazję usłyszeć ich kilka lat temu na żywo i był to jeden z najciekawszych koncertów, jakie miałem okazję zobaczyć na Słowacji. Muzyka o tyle ciekawa, że cymbały nieczęsto pełnią rolę wiodącego instrumentu na scenie. Gašpar (jeśli dobrze pamiętam, ukończył muzyczną uczelnię w Wiedniu) bardzo umiejętnie (i z dużym, naturalnym wręcz wyczuciem) łączy muzykę cygańską, bałkańską, żydowską i ludowe pieśni słowackie, a wszystko to zaprasza nienachalnie do jazzowej improwizacji. Nie będzie w tym żadnej przesady, jeśli nazwę go wirtuozem instrumentu.
Malutka próbka z tygielka, choć koniecznie trzeba ich zobaczyć na żywo.
Niestety płyty są praktycznie nieosiągalne. Kupić je można chyba tylko na koncertach, a lider jest tak zabiegany, że najczęściej zapomina je spakować do auta. Warto jednak mieć na nich oko i ucho.
https://www.youtube.com/watch?v=etTbYCesKpg
https://www.youtube.com/watch?v=hBYo2vNUZ2U
A tu jeszcze sprzed jazzowej ery, po madziarsku i cygańśku, z klarnetem, skrzypcami i gigatoną ennergii:
https://www.youtube.com/watch?v=7WxCkFWPBiY _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Duch 1532 digipack

Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 2919 Skąd: Breslau, Schmiedefeld
|
Wysłany: 12.01.2021, 00:32 Temat postu: |
|
|
bananamoon napisał: | Bezobratri "Bezobav" | Na pierwszy, jutubowy rzut ucha bardzo ładne, dzięki! _________________ Strzeżcie się przyjmowania do swego rzemiosła, wymagającego takiej czujności, jakiegokolwiek młodzieńca o ściągłej twarzy i zapadniętych oczach, skłonnego do niewczesnych rozmyślań, młodzieńca, który się zgłasza na okręt z „Fedonem”. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|