|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Inkwizytor digipack

Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 2503 Skąd: Monty Python`s Flying Circus
|
Wysłany: 12.02.2021, 12:52 Temat postu: |
|
|
Corea był tym w ramach św. Czwórcy - Corea, Hancock, Zawinul, Duke - którzy swoją muzykalnością, inwencją, wrażliwością, odwagą, przenikliwością - wnieśli Fender Rhordesa do jazzu - nie tylko elektrycznego ale szeroko pojętego - nie znam innych muzyków, którzy zrobili dla rozprzestrzenia i popularyzacji - dla otwarcia umysłów innych muzyków tak wiele .....
https://www.youtube.com/watch?v=cDICNZkInyM
Mój Mentorze .... (`).....
https://www.youtube.com/watch?v=cDICNZkInyM _________________ ...Nobody expects the Spanish inquisition ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Duch 1532 digipack

Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 2982 Skąd: Breslau, Schmiedefeld
|
Wysłany: 15.02.2021, 15:56 Temat postu: |
|
|
Zdzisław Najder. W czcigodnym wieku i z czcigodnym, około conradowym dorobkiem. _________________ Strzeżcie się przyjmowania do swego rzemiosła, wymagającego takiej czujności, jakiegokolwiek młodzieńca o ściągłej twarzy i zapadniętych oczach, skłonnego do niewczesnych rozmyślań, młodzieńca, który się zgłasza na okręt z „Fedonem”. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Inkwizytor digipack

|
|
Powrót do góry |
|
 |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 16.02.2021, 12:26 Temat postu: |
|
|
obu ['] - z różnych powodów. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Inkwizytor digipack

|
Wysłany: 16.02.2021, 12:31 Temat postu: |
|
|
Ale film Skandalista Larry Flynt był rzeczywiście dobry i zabawny - kurcze, gdzie te czasy gdy na przystankach autobusowych był ten plakat z przystojnym na zabój Woody Harrelsonem "ukrzyżowanym" na tle majteczek i z flagą USA ?.... , dziś to by nie przeszło ( za każdym razem jak leci powtórka - o ile napięty grafik pozwala musze obejrzeć ten film - o dziwo - nawet rola destrukcyjnej Courtney Love i ugrzecznionego Edwarda Nortona zachwyca ). _________________ ...Nobody expects the Spanish inquisition ! |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 21.02.2021, 19:47 Temat postu: |
|
|
Jan Lityński ['] _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
|
Powrót do góry |
|
 |
Arnold Layne digipack

|
Wysłany: 21.02.2021, 21:04 Temat postu: |
|
|
Fiks napisał: | Chick Corea |
Żegnaj Romantyczny Wojowniku...
['][']['] _________________ "How I wish, how I wish you were here"... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Arnold Layne digipack

|
Wysłany: 21.02.2021, 21:05 Temat postu: |
|
|
Duch 1532 napisał: | Zdzisław Najder |
WOJTEKK napisał: | Jan Lityński |
['][']['] _________________ "How I wish, how I wish you were here"... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 22.02.2021, 12:33 Temat postu: |
|
|
Đorđe Balašević - serbski muzyk, piosenkarz, poeta, nazywany nieraz jugosłowiańskim Bobem Dylanem. Na takie porównania na ogół się krzywię, ale dla osób, którym to imię i nazwisko nic nie mówi, będzie to być może zachęta do sprawdzenia jego muzyki. _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Leptir zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 22.02.2021, 13:33 Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Đorđe Balašević |
Aj, smutna sprawa... Na piosenkach Balaševicia uczyłem się serbskiego. Nikt, tak jak on, nie potrafił uchwycić specyfiki bałkańskiej duszy. W jego tekstach pojawiała się cała galeria postaci z rozmaitych warstw społecznych. Często pisał o prostych ludziach w sposób niepozbawiony humoru, a jednocześnie z ciepłem i miłością. Đorđe miał status artysty jugosłowiańskiego. Nawet w czasie wojny, a także już po niej był przyjmowany z równym entuzjazmem we wszystkich pojugosłowiańskich republikach. To było niesamowite - potrafił grać w Zagrzebiu, w czasie walk serbsko-chorwackich (a pochodził z Serbii, a dokładniej z autonomicznego okręgu Wojwodina). Chyba tylko jemu się to udało.
Jego piosenki funkcjonowały (i zapewne nadal funkcjonują) w krajach byłej Jugosławii na zasadzie standardów. Jeśli gdzieś, ktoś wyciąga gitarę i śpiewa piosenki przy rakiji i szopskiej sałatce, to można być pewnym, że znajdą się wśród nich kawałki Balaševicia. To na takich, jak on opierała się jedność Jugosławii i jeśli ktoś wspomina to państwo z nostalgią, to właśnie dlatego że było domem dla takich postaci, jak Đorđe... _________________ „You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Goran epka analogowa

|
Wysłany: 22.02.2021, 15:07 Temat postu: |
|
|
Leptir napisał: | Maciek napisał: | Đorđe Balašević |
Aj, smutna sprawa... Na piosenkach Balaševicia uczyłem się serbskiego. Nikt, tak jak on, nie potrafił uchwycić specyfiki bałkańskiej duszy. W jego tekstach pojawiała się cała galeria postaci z rozmaitych warstw społecznych. Często pisał o prostych ludziach w sposób niepozbawiony humoru, a jednocześnie z ciepłem i miłością. Đorđe miał status artysty jugosłowiańskiego. Nawet w czasie wojny, a także już po niej był przyjmowany z równym entuzjazmem we wszystkich pojugosłowiańskich republikach. To było niesamowite - potrafił grać w Zagrzebiu, w czasie walk serbsko-chorwackich (a pochodził z Serbii, a dokładniej z autonomicznego okręgu Wojwodina). Chyba tylko jemu się to udało.
Jego piosenki funkcjonowały (i zapewne nadal funkcjonują) w krajach byłej Jugosławii na zasadzie standardów. Jeśli gdzieś, ktoś wyciąga gitarę i śpiewa piosenki przy rakiji i szopskiej sałatce, to można być pewnym, że znajdą się wśród nich kawałki Balaševicia. To na takich, jak on opierała się jedność Jugosławii i jeśli ktoś wspomina to państwo z nostalgią, to właśnie dlatego że było domem dla takich postaci, jak Đorđe... | Pięknie to Leptir napisałeś.
Mieszkałem kiedyś przez kilka miesiecy w Mostarze, miasto podzielone na nieprzyjazne , by nie napisac wrogie sobie dwie narodowościi. I Bośniacy i Chorwaci słuchali Balasevicia. Wszyscy uważali go za swojego barda i to była chyba jedyna rzecz która ich wtedy łączyła. I tak jak Leptir pisze , byla impreza, była rakija i piosenki Dorde. Spierali sie o Bjelo Dugme czy i Riblja Corbe ale Dorde był ponad podziałami. _________________ Mnie się podobają melodie które już raz słyszałem.No jakże może podobać mi się piosenka którą pierwszy raz słyszę?
Inżynier Mamoń |
|
Powrót do góry |
|
 |
Leptir zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 22.02.2021, 15:54 Temat postu: |
|
|
Jeszcze takie post scriptum - w centrum Zagrzebia, na Ilicy ludzie spontanicznie pożegnali Balaševicia napisem "Bećarac" w cyrylicy (utożsamianej z Serbią - w Chorwacji pisze się wyłącznie alfabetem łacińskim) i setkami lampek. Bećarac to rodzaj pieśni ludowej z chorwackiej Slavonii, która występuje też w rodzinnej Wojwodinie Balaševicia. Nawiązywał do niej w swojej muzyce i tekstach. Dla mnie to naprawdę wzruszający gest... _________________ „You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Freefall zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 23.02.2021, 16:42 Temat postu: |
|
|
Aleksander Doba
Zmarł na szczycie Kilimandżaro... |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 23.02.2021, 17:27 Temat postu: |
|
|
['] _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
|
Powrót do góry |
|
 |
Inkwizytor digipack

|
Wysłany: 23.02.2021, 18:48 Temat postu: |
|
|
Nie będę się nadymał i sztucznie podpinał, że "to był mój idol i wzór" - ale człowiek niezwykły, którego szanowałem i z ciekawości śledziłem aktualne dokonania - ogromne wrażenie robiły wywiady - kilka miałem przyjemność czytać i zgadzałem się z każdym stwierdzeniem - chociażby to "... że unika starych ludzi, ze swojego pokolenia, bo osoby w większości toksyczne, spotkanie przeradza w licytowanie kto ma więcej chorób i o niczym innym nie porozmawiasz , lepiej przebywać z młodymi - którzy mają jakieś cele, hobby, pasje, ciekawe przeżycia ...". Aż chce się zaśpiewać że ".... żyłem jak chciałem....".
In Memoriam..... (`)......  _________________ ...Nobody expects the Spanish inquisition ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|