Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Freefall zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 12.07.2020, 16:01 Temat postu: |
|
|
Na razie piję z radości po wczorajszym zwycięstwie . Chociaż przeczuwam że jutro będzie smutno...
Decadent Club - brązowa śmierć.
Hazelnut Praline Imperial Stout z Piwnego Podziemia (bardzo fajny browar, szkoda, ze rzadko pojawiają się buteleczki od nich).
Potężne piwo 30 BLG, 12,5 % alk. W smaku wanilia, orzechowy posmak, kakaowy finisz. Odrobinę za słodkie, szkoda bo mogło być fantastycznie. Ale i tak nie narzekam - umila mi niedzielne popołudnie . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bart album CD

|
Wysłany: 17.07.2020, 19:42 Temat postu: |
|
|
Pyszne gose 4.5% alk., ze wspomnianego wcześniej browaru Two Roads _________________ Beatus vir qui suffert temptationem quia cum probatus fuerit accipiet coronam vitae. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bart album CD

|
Wysłany: 01.09.2020, 21:54 Temat postu: |
|
|
Wojtek wspomniał w innym wątku browarka...
Sour Me pierdy jednorożca:
Z pięknie błyszczącym, kolorowym, jadalnym brokatem (nie chciało dobrze wyjść na zdjęciu). Bardzo orzeźwiające, owocowe sour ale od DuClaw Brewing Company z Baltimore. Super sezonówka, aż szkoda że lato się kończy.
 _________________ Beatus vir qui suffert temptationem quia cum probatus fuerit accipiet coronam vitae. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 20.09.2020, 15:55 Temat postu: |
|
|
Grizzli? Niet strielali
Czasem trzeba przełknąć gorycz porażki. Niewątpliwie pomoże w tym:
Hopito Grizzly czyli Imperial Pastry Stout z orzechami laskowymi, wanilią i kawą brazylijską.
Intensywny bogaty smak. Dużo czekolady i kawy. Raczej nie do szybkiego picia. Ale wchodzi dobrze i nie czuć tych 10,2 % alkoholu . [/img] |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bart album CD

|
Wysłany: 02.03.2021, 14:34 Temat postu: |
|
|
World Beer Index 2021: What’s the Beer Price in Your Country?
https://www.visualcapitalist.com/how-much-does-a-beer-cost-in-your-country/?fbclid=IwAR2DDEu2BnSCF-ARzKBg1BU0kCEjo94tvzbE7MELIk0eb5BdfabaJqJwggo
Bardzo ciekawe zestawienie światowe, w różnych krajach: ceny piwa, roczne średnie wydatki na piwo na osobę, roczne średnie spożycie piwa na osobę.
Porównując Polskę do USA.
Piwo w Polsce takie drogie, prawie jak w USA? Nie przypuszczałem.
Spożycie piwa w Polsce również mnie zaskoczyło - bardzo dobry wynik!
Na a roczne wydatki na piwo w PL większe niż w USA - mamy drugie miejsce zaraz po Niemcach... _________________ Beatus vir qui suffert temptationem quia cum probatus fuerit accipiet coronam vitae. |
|
Powrót do góry |
|
 |
akond singel kompaktowy

|
Wysłany: 02.03.2021, 15:55 Temat postu: |
|
|
Ale ta metodologia dla mnie chybiona - przynajmniej odnośnie cen (nie jest zresztą wyjaśniona dokładnie).
Jak można wyliczać przeciętną cenę bazując na próbce z online stores w połączeniu z hotel and bar menus? Po pierwsze, to są dwa krańce cenowego spektrum - i jeśli nie uwzględniać proporcji, jaki udział mają te źródła w faktycznej konsumpcji, to wynik wyjdzie kompletnie zafałszowany. Do tego brak źródeł zdecydowanie najpowszechniejszych (lokalny sklepik / dyskont / osiedlowa budka z piwem). No i jaki udział w naszym rynku mają owe well known brands?
Wygląda na badanie arbitralnie wypreparowanego wycinka rzeczywistości - jakie założenia, takie wyniki. Naprawdę byś uwierzył, że przeciętny piwożłop w naszym kraju wydaje na flaszkę średnio prawie dwadzieścia zet?
. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bart album CD

|
Wysłany: 02.03.2021, 16:03 Temat postu: |
|
|
akond napisał: |
Wygląda na badanie arbitralnie wypreparowanego wycinka rzeczywistości - jakie założenia, takie wyniki. Naprawdę byś uwierzył, że przeciętny piwożłop w naszym kraju wydaje na flaszkę średnio prawie dwadzieścia zet?
. |
Nie mam pojęcia- w Polsce nie byłem już z 8 lat. Wydawały mi się te ceny wygórowane, ale nie jestem autorytetem, więc się tylko zdziwiłem. Poza tym - może - jeśli dane są zbierane tylko ze stolic państw - widzimy tu efekt Warszawa vs prowincja?
Poza tym piwo piwu nie równe.
6-pack okropnego piwa amerykańskiego Coors, Miller czy Bud mogę kupić w sklepie za ok. $6, czyli ok. $1/butelkę. Coś co mogę pić kosztuje conajmniej dwa razy tyle... A craft beers "prosto od krowy", kupowane i spożywane na miejscu w browarze, to i jeszcze więcej. _________________ Beatus vir qui suffert temptationem quia cum probatus fuerit accipiet coronam vitae.
Ostatnio zmieniony przez Bart dnia 02.03.2021, 16:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
akond singel kompaktowy

|
Wysłany: 02.03.2021, 16:07 Temat postu: |
|
|
Jeśli tak, to wynik tym bardziej od czapy.
. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bart album CD

|
Wysłany: 20.03.2021, 20:26 Temat postu: |
|
|
Sobotnie zakupy w polskim sklepie, trzy portery w środku, dwa lagery po bokach. Od grupy odstaje bezalkoholowe piwo o smaku mrożonej kawy - to dla żony:
 _________________ Beatus vir qui suffert temptationem quia cum probatus fuerit accipiet coronam vitae. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 20.03.2021, 22:12 Temat postu: |
|
|
Trochę szkoda wątroby na taki zestaw . No, ale rozumiem, że za oceanem nie tak łatwo o piwa z Europy Środkowej.
Ja chwilowo z piwem przystopuję, bo jakaś słabość mnie dopadła. Mam nadzieję, że to nie korona  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Leptir box

|
Wysłany: 20.03.2021, 22:33 Temat postu: |
|
|
Trzymaj się Freefallu, liczę na rychłe wspólne piwo - na pohybel covidowi! _________________ „You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray) |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 20.03.2021, 22:35 Temat postu: |
|
|
Dzięki
Mam nadzieję, że okazja się nadarzy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bart album CD

|
Wysłany: 20.03.2021, 23:03 Temat postu: |
|
|
Freefall napisał: | Trochę szkoda wątroby na taki zestaw . No, ale rozumiem, że za oceanem nie tak łatwo o piwa z Europy Środkowej. |
Dokładnie! Zdrowia! _________________ Beatus vir qui suffert temptationem quia cum probatus fuerit accipiet coronam vitae. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|