View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Bartosz digipack

|
Posted: 13.09.2018, 07:53 Post subject: |
|
|
Niby tak, ale z drugiej strony brak chociażby Bowiego na liście jest zdumiewający. Rozumiem, że zdaniem TR Blackstar to słabszy album niż Chinese Democracy  _________________ I'm Bad Like Jesse James
 |
|
Back to top |
|
 |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Posted: 13.09.2018, 07:55 Post subject: |
|
|
Chinese Democracy nie jest taki zły. Lepsze kfiatki są na tej liście. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Back to top |
|
 |
Monstrualny Talerz epka analogowa
|
Posted: 13.09.2018, 08:26 Post subject: |
|
|
O ile nie jestem zwolennikiem ostatnich 20 lat w muzyce, tak ta lista jest rzeczywiście bardzo głupia. Właściwie cokolwiek by wrzucić tam innego, chociażby z polecanych przez Was co i rusz rzeczy byłoby lepsze. Mnie bardziej zastanawia, że takie pismo jeszcze istnieje i ktokolwiek je kupuje. W tym momencie spiskowa teoria Bartosza o finansowaniu przez międzynarodową muzyczną masonerię wydaje się mimo wszystko być racjonalna.
Z drugiej strony podam dwa przykłady osób, które znam, a które grają na gitarze elektryczne i basowej, i to całkiem dobrze. Nie wychylają oni nosa poza Dream Theater i jakiś tam rock. Na co dzień słuchają radia Rock FM, czy jak one się tam nazywa. Gdy dowiedziałem się, że grają na instrumentach to podsunąłem im Mahavishnu Orchestra i Weather Report, żeby sobie posłuchali jak brzmi prawdziwa gitara elektryczna i prawdziwy bas: sprawy te pozostały dla nich niezrozumiałe i wrócili do słuchania stacji rockradio i Dream Theater. |
|
Back to top |
|
 |
Leptir zremasterowany digipack z bonusami

|
Posted: 13.09.2018, 09:16 Post subject: |
|
|
Wolę nasze listy rocznikowe. A oni jeszcze za to pieniądze dostają... Inna sprawa, że mogło być gorzej. Np. Dream Theater nie ma nic Z drugiej strony robi to wrażenie, jakby ktoś 5 min. przed wydaniem numeru na szybko przejrzał internety - "co w tym czasie znane zespoły wydały, tak żeby można było na listę wrzucić". Np. QOTSA - tak, ale dlaczego "Villains" a nie "...Like Clockwork"? O Nicku Cavie Kolega już wspomniał. Bowie umknął redaktorom zupełnie, a przecież oprócz "Blackstar" spokojnie mógł na tej liście z "The Next Day" się znaleźć, a i "Reality" też się w wymaganym przedziale czasowym łapie. _________________ „Gdy słońce kultury chyli się ku zachodowi, to nawet karły rzucają długie cienie”.
Karl Kraus |
|
Back to top |
|
 |
zlatan epka kompaktowa

|
Posted: 13.09.2018, 10:34 Post subject: |
|
|
Właśnie to jest najśmieszniejsze, że nawet jak już mają sensowny zespół, to płytę wybierali mu chyba na chybił-trafił. Rammstein w XXI wieku nagrał tyle zarąbistych płyt, a oni wciągnęli na listę dokładnie najgorszą  |
|
Back to top |
|
 |
Gacek japońska edycja z bonusami

|
Posted: 13.09.2018, 10:59 Post subject: |
|
|
Lista jak lista, w teraz rocku nic mniej sztamowego się nie spodziewałem. No ale QOTSA z "Villains" na 3 miejscu to jest szczyt szczytów. Poza okładką wszystko na tej płycie jest przeciętne. Zresztą tutaj podobnych rzeczy jest więcej. |
|
Back to top |
|
 |
Białystok limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 13.09.2018, 12:11 Post subject: |
|
|
Bartosz wrote: | Niby tak, ale z drugiej strony brak chociażby Bowiego na liście jest zdumiewający. |
Widać listę układały takie same muzyczne pniaki i tępaki jak ja.
 _________________ https://rateyourmusic.com/~Blodwynpig1971 |
|
Back to top |
|
 |
crescent limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 13.09.2018, 12:56 Post subject: |
|
|
Zamiast psioczyć i się pastwić nad biednymi Wiesławami, pora chyba zacząć wklejać swoje listy, a może jakiś plebiscyt ogłosić i doprecyzować swoje gradacyjne fascynacje z dokładnością do 4 miejsc po przecinku?
P.S. Ostatni Teraz Rock kupiłem z 15 lat temu i jakoś sobie bez niego radzę bez potrzeby srawdzania jakie tam listy, czy plebiscyty publikują. Byłbym w skowronkach, gdyby choć 1/3 współczesnej młodzieży czytała to pismo i traktowała jako źródło muzycznych poszukiwań. |
|
Back to top |
|
 |
zlatan epka kompaktowa

|
Posted: 13.09.2018, 15:26 Post subject: |
|
|
crescent wrote: | Byłbym w skowronkach, gdyby choć 1/3 współczesnej młodzieży czytała to pismo i traktowała jako źródło muzycznych poszukiwań. |
A ja wprost przeciwnie. Bo m.in. takimi listami wysyłają jasny komunikat: "od 15 lat rock jest w tak tragicznej kondycji, że najlepsze co przez ten czas wyszło, to odgrzewane kotlety starych pierdzieli". A to nieprawda, wyszło mnóstwo znacznie lepszych płyt, sygnowanych przez znacznie młodszych wykonawców. Dziękuję za takie źródło  |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 13.09.2018, 16:42 Post subject: |
|
|
Akurat stare pierdziele trzymają się najlepiej, a młodzi to im najwyżej mogą - instrumenty nosić. Masa starych kapel potrafi ze swojej niby zjedzonej juz przez mole ze starosci formuły wykrzesać sporo ciekawej muzyki, a młode zespoły gonią w piętkę. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
|
Back to top |
|
 |
zlatan epka kompaktowa

|
Posted: 13.09.2018, 19:24 Post subject: |
|
|
"Czerpanie ze sprawdzonej formuły" i "gonienie w piętkę" to dla mnie mniej więcej to samo, tylko w tym pierwszym przypadku ładnie opakowane.
Zresztą aż dziwne, że chce nam się tyle gadać o jakiejś tam liście. Jeżeli najlepszy album w ostatnich latach to marna próba skopiowania tego co było 40 lat wcześniej, w dodatku w połowie brzmiąca jak najzwyklejszy autoplagiat, to ja bym od razu przeniósł tę listę do tematu "Różne takie, byle śmieszne"  |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 13.09.2018, 21:30 Post subject: |
|
|
crescent wrote: | Byłbym w skowronkach, gdyby choć 1/3 współczesnej młodzieży czytała to pismo i traktowała jako źródło muzycznych poszukiwań. |
To jest bardzo słuszne i niestety prawdziwe zdanie. Co poniektórzy się tutaj pastwią nad współczesną muzyką i pozują na znawców a spory odsetek młodzieży i to nawet całkiem już pełnoletniej nie zna nawet polskich tuzów. Nas tu jest tylko garstka i to jest smutne. Nie każdy będzie słuchał free jazzu ale jakby młodzi zaczęli nawet od prostych rzeczy z czasem by się mogli wyrobić.
Naprawdę dziś jak dzieciaki słuchają AC DC, Gunsów czy innej Mety to już jest spory sukces.
Ostatnio brat mówił że wziął do firmy chłopaczka z Polski, gość miał koło 20 lat, był całkiem ogarnięty. Tylko się brat zdziwił jak włączył Kult i pyta się młodego czy może być a ten mu odpowiada że nigdy nie słyszał o tym zespole
Nie ma co generalizować ale takie rzeczy o czymś świadczą.
A ja Teraz rocka kupuję, listy czy topy tego typu traktuję w kategoriach kiepskiego żartu, połowę pisma poświęconą Metallice czy innym Slashom pomijam bo mi się tego nie chce czytać ale zawsze jakiś jeden albo dwa ciekawe wywiady są i zawsze wyłuskam jeden lub nawet kilka ciekawych albumów w recenzjach. Niewiele ale zawsze coś.
A forumowy Top albumów wydanych po 2000 roku mógłby być ciekawy. |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 13.09.2018, 22:34 Post subject: |
|
|
zlatan wrote: | "Czerpanie ze sprawdzonej formuły" i "gonienie w piętkę" to dla mnie mniej więcej to samo, tylko w tym pierwszym przypadku ładnie opakowane. |
Nie zawsze - cały metal jest "czerpaniem e sprawdzonej formuły" - a gra momentami ładnie _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 13.09.2018, 22:42 Post subject: |
|
|
WOJTEKK wrote: | cały metal jest "czerpaniem e sprawdzonej formuły" - a gra momentami ładnie |
Cały metal głównego nurtu - zapomniałeś dodać. |
|
Back to top |
|
 |
Bednaar limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 14.09.2018, 07:44 Post subject: |
|
|
crescent wrote: |
P.S. Ostatni Teraz Rock kupiłem z 15 lat temu i jakoś sobie bez niego radzę bez potrzeby srawdzania jakie tam listy, czy plebiscyty publikują. |
Podobnie, jak ja, później któregoś razu (właśnie to był 2003 rok) kupiłem Antenę Krzyku. Był tam artykuł Rafała Księżyka o Soft Machine - tak, Antena Krzyku to nie tylko punk - po przeczytaniu zaraz kupiłem "Third", rozpocząłem przygodę z jazzem i pożegnałem się z Tylko Rockiem. Obecnie od czasu do czasu kupuję Jazz Forum - ale tylko, jak są interesujące mnie artykuły, np. ok. rok temu o Charlesie Lloydzie. Kiedyś nawet prenumerowałem JF - bo wtedy jest płyta do każdego numeru . Internet jednak coraz bardziej wypiera tradycyjną prasę, również muzyczną. _________________ Marantz M-CR503 + SMSL sAp-II + AKG K530LTD + Koss Porta Pro + Tannoy M1 |
|
Back to top |
|
 |
|