Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MirekK zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 13.01.2013, 22:18 Temat postu: TOP WSZECH CZASÓW - ROCK PROGRESYWNY |
|
|
Drogie Forumowiczki i Drodzy Forumowicze,
Zapraszam do udziału w nowej edycji FD Topu Wszech Czasów. Przerabialismy juz jazz, jazz-rock/fusion, heavy-rock i psychodelię.
Przyszła kolei na kuliminacyjny punkt programu: prog-rock.
Każdy z nas mniej więcej orientuje sie co to jest rock progresywny, ale gdyby przyszło do dokładnego określenia granic tego stylu muzycznego, zaczęłyby się problemy. Zapytaj sie jakiegokolwiek sympatyka prog-rocka o pocżatki stylu i o wskazanie pierwszego albumu prog-rockowego, mogę zaręczyc, że każdy z nich wskaże inny album.
Zapytaj sie o cechy charakterystyczne i podgatunki, każdy wsaże inne.
Dlatego też, aby uniknąć niepotrzebnych kontrowersji i bezcelowych dyskusji typu co jest, a co nie jest prog-rockiem, zastosujemy formułę otwartą, czyli bez listy propozycji. Każdy z głosujących decyduje sam co według niego jest prog-rockiem.
Proszę przysyłać swoje indywidualne listy (40 tytułow maksymalnie, 15 minimum), uporządkowane od 1-go do 40-tego za pomocą PM-ki do mnie.
Zacznę je przyjmować od czwartku - 17 stycznia.
Finał - 26 stycznia o godzinie 19:00 czasu polskiego.
Listy bedę przyjmować do północy 27 stycznia.
Obszerne posty z rekomendacjami są mile widziane, ale proszę nie wskazywac na ktorym miejscu dany album znajdzie sie na waszych indywidualnych listach.
Prosze nie wklepywać waszych ulubionych 5, chyba że po ogłoszeniu wyników. _________________ "Życie bez muzyki jest błędem." - F. Nietzsche
Ostatnio zmieniony przez MirekK dnia 26.01.2013, 19:24, w całości zmieniany 7 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tilion japońska edycja z bonusami

|
Wysłany: 13.01.2013, 22:25 Temat postu: |
|
|
Ciężko bedzie.
Poza oczywistymi oczywistościami przypominam, że Stormcock Harpera to jest coś o czym można powiedzieć progresywny.
http://www.youtube.com/watch?v=KlBr1eVYq90 _________________ the same old rock |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tarkus box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 13.01.2013, 22:27 Temat postu: |
|
|
Nie będę brał udziału. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 13.01.2013, 22:32 Temat postu: |
|
|
Tilion napisał: |
Poza oczywistymi oczywistościami przypominam, że Stormcock Harpera to jest coś o czym można powiedzieć progresywny. |
Dlatego też powinieneś skoncentrować sie na rocku porgresywnym, a nie na folk-rocku z domieszami progresowymi. _________________ "Życie bez muzyki jest błędem." - F. Nietzsche |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 13.01.2013, 22:37 Temat postu: |
|
|
Ależ ja sobie nie wyobrażam mojej listy bez tego albumu. Na 40 albumów 39 to bedzie kompletnie mainstreamowy, kanoniczny progrock typu PF, Genesis, Procol Harum, Moody Blues, VDGG i tak dalej i tak dalej, to chyba jedno swoje dziwactwo moge dać IMO ten album ma mocne papiery na nazwanie go progresywnym, 4 długaśne, rozbudowana, intrygujące utwory. Tekst w The Same old rock, sama budowa tego utworu. _________________ the same old rock |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 13.01.2013, 22:39 Temat postu: |
|
|
MirekK napisał: | nie na folk-rocku z domieszami progresowymi. |
To Jethro Tull odpada? _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 13.01.2013, 22:42 Temat postu: |
|
|
A ile tego folku slyszysz drogi Tarkusie na "A Thick As A Brick" albo "A Passion Play", bo ja wcale. _________________ "Życie bez muzyki jest błędem." - F. Nietzsche |
|
Powrót do góry |
|
 |
night_watch singel analogowy

|
Wysłany: 13.01.2013, 22:43 Temat postu: |
|
|
No, może być ciekawie . Proszę nie zapomnieć o krautrocku! A przynajmniej o Fauscie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Freefall zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 13.01.2013, 22:47 Temat postu: |
|
|
Tarkus napisał: | To Jethro Tull odpada? |
No, Jethro Tull jest chyba bardziej progresywne niż "Stormcock" Harpera . |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 13.01.2013, 22:54 Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się ze nie powinniśmy zbyt wiele dyskutować, bo dojdziemy do dzIiwnych wniosków. Moody Blues? Poza debiutek oczywiście.
Ciekawe jak zaisnieje neo-prog(czyt. Marillion), i czy w ogóle zaisnieje.
Ciekawe jak poradzi sobie Procol Harum?
Mnie jeszcze interesuje np. pozycja Pawn Hearts, marzyłaby mi się pierwsza dziesiątka dla tej płyty;) _________________ the same old rock |
|
Powrót do góry |
|
 |
night_watch singel analogowy

|
Wysłany: 13.01.2013, 22:58 Temat postu: |
|
|
I jeszcze warto sobie przypomnieć o istnieniu takiej płyty jak Rock Bottom Roberta Wyatta. Po cichu liczę, że nie zostanie kompletnie pominięta w rankingu. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 13.01.2013, 22:59 Temat postu: |
|
|
Nie zostanie, spokojnie;) Już ją raz tu haniebnie potraktowali. _________________ the same old rock |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 13.01.2013, 23:00 Temat postu: |
|
|
Tilion napisał: | Mnie jeszcze interesuje np. pozycja Pawn Hearts, marzyłaby mi się pierwsza dziesiątka dla tej płyty |
Jesli takiego Pawn Hearts nie bedzie w pierwszej dziesiatce, to bede niepocieszony.  _________________ "Życie bez muzyki jest błędem." - F. Nietzsche |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 13.01.2013, 23:04 Temat postu: |
|
|
MirekK napisał: | A ile tego folku slyszysz drogi Tarkusie na "A Thick As A Brick" albo "A Passion Play", bo ja wcale. |
No kurczę, JT to znacznie więcej, niż TAAB czy APP. Zresztą ujmowanie APP do "progresywego topu" to nieporozumienie. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 13.01.2013, 23:12 Temat postu: |
|
|
Tilion napisał: | Ależ ja sobie nie wyobrażam mojej listy bez tego albumu. Na 40 albumów 39 to bedzie kompletnie mainstreamowy, kanoniczny progrock typu PF, Genesis, Procol Harum, Moody Blues, VDGG i tak dalej i tak dalej, to chyba jedno swoje dziwactwo moge dać |
Nie przejmuj sie. Kazdy z nas obok mainstreamowych albumow bedzie prawdopodobnie miec takie dziwactwa. Ja też.
Tarkus napisał: | Nie będę brał udziału. |
Szkoda. Magma tylko na tym ucierpi.  _________________ "Życie bez muzyki jest błędem." - F. Nietzsche |
|
Powrót do góry |
|
 |
|