|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Geminiman Gość
|
Wysłany: 15.09.2014, 22:37 Temat postu: |
|
|
Na eBay'u oglądałem sobie wydania kasetowe albumów z różnych krajów świata. Stwierdzam że polskie wydanie kasetowe dowolnego albumu wygląda dużo lepiej niż wersja turecka, rosyjska, ukraińska czy tajlandzka. Polskie wydania kasetowe albumów były robione niezwykle starannie i dokładnie, plus oczywiście hologramik ZAIKS-u. Widziałem na Discogs rosyjską kasetę King Kong Groover formacji Babylon Zoo i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że polska wersja bije jakością wydania kacapską wersję. Rosja to przecież Pcim Dolny cywilizowanego świata. |
|
Powrót do góry |
|
 |
crescent limitowana edycja z bonusową płytą

|
Wysłany: 15.09.2014, 22:50 Temat postu: |
|
|
Geminiman napisał: | Rosja to przecież Pcim Dolny cywilizowanego świata. |
Pewnie, nawet w kosmos latają. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Geminiman Gość
|
Wysłany: 15.09.2014, 22:56 Temat postu: |
|
|
crescent napisał: | Geminiman napisał: | Rosja to przecież Pcim Dolny cywilizowanego świata. |
Pewnie, nawet w kosmos latają. |
Żeby poprawić Ci humor, powiem to tak, Rosja to kraj skrajnych kontrastów, które nachalnie walą po oczach.
Mówiłem w poprzednim poście o jakości różnych wydań kasetowych dowolnego albumu. Zatem, wejdźcie na eBay i poszukajcie wszystkich kasetowych wydań albumu Ten New Songs Leonarda Cohena. Zobaczycie że mam rację. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 15.09.2014, 23:02 Temat postu: |
|
|
Geminiman napisał: | Żeby poprawić Ci humor, powiem to tak, Rosja to kraj skrajnych kontrastów, które nachalnie walą po oczach. |
Uhhh, brawo, ulżyło mi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bednaar zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 16.09.2014, 06:30 Temat postu: |
|
|
Geminiman napisał: |
Żeby poprawić Ci humor, powiem to tak, Rosja to kraj skrajnych kontrastów, które nachalnie walą po oczach.
|
Jak często bywasz w Rosji? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Geminiman Gość
|
Wysłany: 16.09.2014, 09:15 Temat postu: |
|
|
Ja nigdy nie przekraczałem wschodniej granicy naszego kraju, ponieważ mieszkam na Dolnym Śląsku, a jedynie gdzie byłem poza granicami Polski, to tylko w Czechach. Zatem lepiej skończmy ten offtop, by ponownie z mojej winy nie zdenerwować Administratora. Teraz na temat. Czy ktoś z was wszedł na eBay'a i widział wydania kasetowe tego samego albumu, lecz pochodzące z różnych krajów świata. Ja tylko zwróciłem uwagę na to że polskie wydania kasetowe były najlepiej wydawane, a wy próbujecie mnie "gasić" ciętą ripostą. Upraszam się o nie robienie takiej rzeczy w przyszłości. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 16.09.2014, 09:33 Temat postu: |
|
|
Geminiman - zadajesz ciągle pytania, które - jak można stwierdzić na podstawie reakcji zwrotnych - nie spotykają się ze zbyt dużym zainteresowaniem reszty. Serdeczna prośba do Ciebie, żebyś się na tym zastanowił
Nie dziw się też proszę, że w sytuacjach, w których piszesz obraźliwie o niektórych sprawach, ktoś zareaguje. Zwłaszcza, jeśli piszesz nieprawdę lub swoje sądy opierasz jedynie na swoich domysłach (nie byłeś w Rosji jak piszesz, ale wiesz jak tam jest).
PS:
I na prawdę odbierasz świat tak powierzchownie? Adele to dla Ciebie jedynie otyła Brytyjka, a Rosja to Pcim? _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 16.09.2014, 10:06 Temat postu: |
|
|
Geminiman napisał: | Ja nigdy nie przekraczałem wschodniej granicy naszego kraju, ponieważ mieszkam na Dolnym Śląsku, a jedynie gdzie byłem poza granicami Polski, to tylko w Czechach. |
Już kończę OT, tylko jeszcze pytanie retoryczne: w takim razie dlaczego w sposób autorytatywny wypowiadasz się na temat warunków panujących w kraju, w którym nigdy nie byłeś?
A co do kaset: zawsze wolałem sam kopiować z płyt, niż kupować oryginały - te nagrane w Polsce miały słabą jakość. Była część kaset dostępnych w Polsce nagrywanych w Holandii - np. Beastie Boys "Ill Communication" - i te już były o niebo lepiej nagrane. Będąc w Niemczech kupiłem też na kasetach Nirvana "Bleach" oraz składankę Lou Reeda "Walk On The Wild Side" - i znów jakość zauważalnie lepsza od tych nagranych w Polsce. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Leptir zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 16.09.2014, 10:08 Temat postu: |
|
|
Ja jeszcze dodam do tego, co Maciek powyżej napisał - Geminiman możesz mi wyjaśnić po jakiego czorta mamy się zastanawiać z jakiego kraju wydania kasetowe są lepsze czy gorsze? Jeżeli ktoś z nas będzie zainteresowany kupnem - to z pewnością wybierze sobie takie wydanie, jakie będzie mu (jej) odpowiadało (ewentualnie w przypadku wątpliwości spyta - i wtedy będziesz mógł się wykazać swoją wiedzą) i tyle w tym temacie.
Poza tym od dawna obserwuję, że operujesz straszliwie płytkimi stereotypami. Mało rzeczy tak mnie denerwuje jak właśnie myślenie stereotypami, w dodatku tak prymitywnymi. To między innymi właśnie stereotypy prowadzą do ksenofobii, rasizmu i wszelkich nacjonalizmów. Zastanów się nad tym. _________________ „You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Geminiman Gość
|
Wysłany: 16.09.2014, 10:21 Temat postu: |
|
|
Podczas ubiegłorocznego Record Store Day, amerykański duet MGMT wydał na kasecie w limitowanej serii, nowego singla Alien Days. Ciekawe czy też ich trzeci album self-titled, w najbliższej przyszłości też ukaże się na tym nośniku. Ponadto w amerykańskich więzieniach więźniowie z wiadomych powodów też mogą słuchać muzyki z kaset. Pod warunkiem że kasety nie mają śrubek. Zatem poczciwa kaseta jeszcze nie odejdzie do lamusa. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 16.09.2014, 11:52 Temat postu: |
|
|
Leptir napisał: | Ja jeszcze dodam do tego, co Maciek powyżej napisał - Geminiman możesz mi wyjaśnić po jakiego czorta mamy się zastanawiać z jakiego kraju wydania kasetowe są lepsze czy gorsze? |
Niestety, dałeś się wkręcić . Jak to szło? Nie karm ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Geminiman Gość
|
Wysłany: 16.09.2014, 12:07 Temat postu: |
|
|
crescent napisał: | Leptir napisał: | Ja jeszcze dodam do tego, co Maciek powyżej napisał - Geminiman możesz mi wyjaśnić po jakiego czorta mamy się zastanawiać z jakiego kraju wydania kasetowe są lepsze czy gorsze? |
Niestety, dałeś się wkręcić . Jak to szło? Nie karm ... |
Już po samym wyglądzie okładki, jestem w stanie określić poziom jakości danego wydania. A Polacy zawsze bardzo przykładali się do legalnych wydań albumów na kasetach. Rosyjskie i ukraińskie wydania kaset wydawały mi się jakieś takie niechlujne. Stąd ta negatywna opinia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
stranger maxi-singel kompaktowy

|
Wysłany: 11.11.2018, 13:40 Temat postu: |
|
|
W domu mam jeszcze ok. 200 kaset, na których mam nagrane całe albumy. Większość nagrywana z "kompaktu" zazwyczaj na kasetach typu TDK-AD 60/90, bądź TDK-ADX. Obecnie to co miałem nagrane na kasetach posiadam w wersji na CD. Bodajże od 1991 roku tak gdzieś do 2016 posiadałem n.w. zestaw: Wzmacniacz Unitra-Fonica WS-503, korektor Radmor 5471, tuner Unitra Eltra T9010, oraz Deck M9115 i kolumny Diora Polaris 120.
W ramach sentymentu noszę się z zamiarem zakupu deck'a, do obecnego sprzętu. Niestety - "nówki" są dosyć drogie, dlatego być może rozglądnę się za czymś używanym - może jakiś Technics z lat '90 gdyż zawsze miałem słabość do tej firmy  _________________ We Stars
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
MichalP maxi-singel analogowy

|
Wysłany: 11.11.2018, 17:43 Temat postu: |
|
|
stranger napisał: | może jakiś Technics z lat '90 |
Ja mam Technicsa RS-TR474 . Bardzo fajny kaseciak, kupiłem jakiś rok temu. Słucham kaset dosyć często i jak do tej pory się nie zawiodłem. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 11.11.2018, 20:59 Temat postu: |
|
|
Technics wcale nie robił rewelacyjnych decków, np. ja miałem Aiwa AD-F550 i byłem mega zadowolony (porównywałem jakość nagrania z Technicsami - Aiwa miała bardziej soczysty, cieplejszy i namacalny dźwięk), ale polecam 3-głowicową 850 - bo można podczas nagrania kontrolować na bieżąco jakość zapisu. Dodatkowa rada: warto zaopatrzyć się w deck z ręcznie regulowanym prądem podkładu (Bias) - Aiwy własnie tak miały, też na pewno Yamahy, Akai, Nakamichi. Technicsy raczej miały automatykę.
Yamahy też miały fajny trick podczas odtwarzania: Play Trim - remedium na kasety nagrane na innym magnetofonie, z niekompatybilnym skosem głowicy do naszego decka.
Poza tym wiadomo, złoty graal: Nakamichi Dragon - Rolls-Royce wśrod magnetofonów... ale może być drogawy
Poniżej - wyświetlacz mojego decka AD-F550, łezka się w oku kręci:
 _________________ Jazz washes away the dust of every day life. Art Blakey |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|