View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Cure digipack

|
Posted: 26.04.2017, 07:16 Post subject: Southern Rock - czyli Rock Rolniczy |
|
|
Lata temu nie lubiłem (z wyjątkami niektórych płyt koncertowych), lata temu minus x zacząłem tolerować, w zeszłym roku pokochałem.
Allmani, Gov't Mule, Molly Hatchet, Lynyrd Skynyrd, Blackfoot - że pomnę tylko tych największych, najbardziej znanych.
Koncertówki, studyjne - nie ma różnicy, mogę słuchać godzinami.
Lubię tą delikatnie małomiasteczkową i mocno wiejską atmosferę, ten wyimaginowany wiatr z prerii na mojej twarzy, ten dziwny pierwiastek unoszącej się wolności (być może też iluzorycznej) + burbon oczywiście.
Ostatnio kupiłem 5 albumów z lat 90 (w kopertowych wydaniach Original coś tam, coś tam) Allmanów . Wiedziałem, że dwa albumy koncertowe będą wymiatały (jak zawsze w ich wypadku), ale nie sądziłem, że 3 albumy nagrane całkiem niedawno, będą tak potężnie wymiatały. Haynes i Woody odświeżyli nieco zakurzoną maszynę i wprowadzili ją na najwyższe obroty.
Wg mnie te trzy płyty można spokojnie stawiać obok pierwszych studyjnych - wstydu nie ma. _________________ Support Southern Rock
 |
|
Back to top |
|
 |
Bednaar limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 26.04.2017, 07:51 Post subject: |
|
|
Zapomniałeś o The Black Crowes
Kilkanaście lat temu miałem mocną fazę na takie granie - głównie w wykonaniu wspomnianych Czarnych Wron oraz Lynyrd Skynyrd (Allmani w mniejszym stopniu), na razie faza nie wraca - ale kto wie... _________________ Marantz M-CR503 + SMSL sAp-II + AKG K530LTD + Koss Porta Pro + Tannoy M1 |
|
Back to top |
|
 |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Posted: 26.04.2017, 08:18 Post subject: |
|
|
Lubię, ale wybiórczo.
Do Gov't Mule robiłem kilkanaście podejść, bo bardzo chciałem ich polubić, ale ani razu się nie udało. Czasem tak po prostu jest, że brakuje chemii między zespołem a odbiorcą. Kilka innych zespołów lubię (zapomnieliście o Doobie Brothers! ), wielu zwyczajnie nie znam, więc będę śledził ten wątek z uwagą. _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Back to top |
|
 |
esforty epka kompaktowa
|
Posted: 26.04.2017, 08:35 Post subject: |
|
|
Tito and tarantula - "Hungry Sally & other killer lullabies" 1999
Na obrzeżach gatunku i takie <smakołyki>.
Nie będąc zdeklarowanym miłośnikiem tej stylistyki czasem do odtwarzacza, oprócz wymienianych wyżej, trafiają: Georgia Satellites, T. Bone Burnet, Elam McKnight, Paul Black...
Nawet jeśli w gatunku prochu już się nie wymyśli pozostaje niekwestionowana radość grania i szczery przekaz... no i na dobrze podkręconej imprezie, obecnie już coraz rzadziej, można tańczyć nie doświadczając ambiwalencji uczuć . _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Back to top |
|
 |
Freefall limitowana edycja z bonusową płytą

|
|
Back to top |
|
 |
Cure digipack

|
Posted: 26.04.2017, 09:31 Post subject: |
|
|
esforty wrote: | ... niekwestionowana radość grania i szczery przekaz... |
No właśnie, ja też mam takie odczucia względem Southern.
Derek Trucks - cudowne dziecko Souther Rocka. Wymiatał na scenach mając po 15-16 lat. Świetnie spisywał się w Allmanach, ale kariery solowej już nie znam. Podobno trochę zarzucił czysty southern na rzecz mocno urozmaiconej muzyki (jazz, blues i southern właśnie)?
Maćku - odnośnie Gov't - daj im jeszcze jedną szansę i posłuchaj Mulennium (3CD). Jest tam iście ognisty set (jakoś z 5 utworów) zagrany z Little Miltonem. Urywa różne części ciała! _________________ Support Southern Rock
 |
|
Back to top |
|
 |
Goran maxi-singel analogowy

|
Posted: 26.04.2017, 13:20 Post subject: |
|
|
[quote="Freefall"]Do wyżej wymienionych zespołów dorzuciłbym jeszcze The Outlaws - to country-rock, a parę fajnych hitów mieli,
No i jeszcze Little Feat, nagrali kilka znakomitych płyt, ale chyba najważniejsi i najbardziej popularni to The Eagles. _________________ Czy może być coś piękniejszego od muzyki? |
|
Back to top |
|
 |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Posted: 26.04.2017, 16:04 Post subject: |
|
|
Jest taka nowa kapela nazywa się Whiskey Myers - nagrali 3 płyty - ostatnia jest naprawdę bardzo dobra. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Back to top |
|
 |
Cure digipack

|
Posted: 26.04.2017, 20:27 Post subject: |
|
|
No i padło kilka nazw, których w ogóle nie znałem. Wasza wiedza i zainteresowania są naprawdę szerokie!
The Eagles to chyba bardziej kalifornijskie brzmienia, ale myślę że również dla nich jest miejsce w tym wątku. Swoją drogą cholernie przeze mnie odpuszczony zespół. Cały czas zastanawiam się nad ich 6 płytowym boxem (chodzi za 7 dyszek), ale jako łyżkę dziegciu dodam, że zastanawiam się już z rok, albo i lepiej. _________________ Support Southern Rock
 |
|
Back to top |
|
 |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Posted: 26.04.2017, 20:36 Post subject: |
|
|
Cure wrote: | Maćku - odnośnie Gov't - daj im jeszcze jedną szansę i posłuchaj Mulennium (3CD). Jest tam iście ognisty set (jakoś z 5 utworów) zagrany z Little Miltonem. Urywa różne części ciała! |
Własnie odpaliłem, poleciał pierwszy numer i, o kurczę, to jest stoner-funko-blues  _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Back to top |
|
 |
esforty epka kompaktowa
|
Posted: 26.04.2017, 20:51 Post subject: |
|
|
Lynyrd Skynyrd - "Endangered species" 1994 southern rock w wersji unplugged. W takiej odsłonie też brzmi intrygująco.
Podobno, piszę <podobno> wierząc iż ktoś tylko zadrwił z mojej niewiedzy, taśmy matki tego materiału zostały usunięte, ze względu na brak miejsca, z archiwów wydawcy, w tym wypadku oficyny Capricorn. I nie była to jedyna <egzekucja> (sic!). _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Back to top |
|
 |
Cure digipack

|
Posted: 26.04.2017, 21:08 Post subject: |
|
|
esforty wrote: | taśmy matki tego materiału zostały usunięte, |
Tego nie jestem w stanie nijak zrozumieć. To dla mnie profanacja i bezmyślność krawatowców, dla których ważne są oszczędności, słupki, wyniki finansowe, wolne fizycznie miejsce w magazynie itp. Tragedia. Dobra kultury to nie zapas w firmie produkcyjnej.
Nie wiem czy przypadkiem debiut KC na remasterach nie jest czyszczony z pierwszego tłoczenia winyla - mogę się oczywiście mylić, lata lecą, wiedza umyka, a to co czytałem lat naście temu się zaciera. _________________ Support Southern Rock
 |
|
Back to top |
|
 |
esforty epka kompaktowa
|
Posted: 26.04.2017, 21:32 Post subject: |
|
|
Cure wrote: | Nie wiem czy przypadkiem debiut KC na remasterach nie jest czyszczony z pierwszego tłoczenia winyla |
Tu raczej bym się nie obawiał. Fripp bardzo dba by kolejne wydania albumów KC z jego błogosławieństwem, czyt. z udziałem podczas masteringu, pochodziły z taśm matek, na których trzyma zwyczajnie łapę. _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Back to top |
|
 |
Windmill japońska edycja z bonusami

|
Posted: 26.04.2017, 22:09 Post subject: |
|
|
Dla mnie przede wszystkim potężny debiut Lynyrd Skynyrd, kilka wczesnych Allmanów i chyba nic więcej w temacie. Był kiedyś taki muzyczny dialog:
Neil Young "Southern Man"
Lynyrd Skynyrd "Sweet Home Alabama"
Neil Young "Alabama"
w którym jestem po stronie Neila Younga  _________________ "Z układnością mi nie do twarzy. (...) Zresztą nie lubię zachowywać się układnie; nudzi mnie to."
Robert Walser "Małe poematy" [1914]
http://riversidebluesnr2.blogspot.com/ |
|
Back to top |
|
 |
Cure digipack

|
Posted: 27.04.2017, 10:07 Post subject: |
|
|
esforty wrote: | Cure wrote: | Nie wiem czy przypadkiem debiut KC na remasterach nie jest czyszczony z pierwszego tłoczenia winyla |
Tu raczej bym się nie obawiał. Fripp bardzo dba by kolejne wydania albumów KC z jego błogosławieństwem... |
To już wiem o co chodziło:
n the 1980s and 1990s made with inferior copies of the master tapes. After the masters were located in 2003,
Ja mam wersję na 30 lecie i pewnie tam przeczytałem, że coś nie ten teges z master tapes. Dopiero w 2003 roku odnaleziono oryginały. _________________ Support Southern Rock
 |
|
Back to top |
|
 |
|