View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
W³odek epka kompaktowa

|
Posted: 10.12.2017, 14:33 Post subject: |
|
|
Pisz±c powy¿sze mia³em raczej na my¶li p³yty Live at the Record Plant (1975-1976) i Bring It Back Alive (1978). Ta z 2016 nie jest z³a, ale mimo wszystko radzê pos³uchaæ przed zakupem.
¯eby nie by³o: p³yta ma absolutnie magiczne momenty, Grey Ghost, Prisoner, It's About Pride i oczywi¶cie Green Grass And High Tides - to co tam panowie wyprawiaj± na gitarach zahacza o absolut, oczywi¶cie w southernrockowej konwencji, gdyby ca³a p³yta by³a utrzymana w tym klimacie to by³oby koncertowe arcydzie³o, jednak te mocno countrowe utwory psuj± nieco (dla mnie) odbiór ca³o¶ci. Mimo wszystko warto znaæ. |
|
Back to top |
|
 |
Cure digipack

|
Posted: 10.12.2017, 15:47 Post subject: |
|
|
Dziêkujê, chyba rzeczywi¶cie najpierw pos³ucham z kopii zapasowych
Je¶li s± momenty dryfuj±ce mocno w country, to rzeczywi¶cie mog± zniechêcaæ do s³uchania ca³o¶ci. _________________ Support Southern Rock
 |
|
Back to top |
|
 |
W³odek epka kompaktowa

|
Posted: 13.12.2017, 12:25 Post subject: |
|
|
Dobra jest te¿ p³yta Outlaws - Los Angeles (1976) - country w homeopatycznych ilo¶ciach, du¿o fajnych gitar.
Polecam jeszcze bardzo ma³o chyba znan± p³ytê: Macks Creek Band - The Macks Creek Band (1980). Nie ma siê co sugerowaæ rokiem wydania bo to rasowe southernrockowe granie. Oczywi¶cie klimat country (i parê nut) jest nieodzowny, ale gitary i klawisze fajnie pracuj±, a melodyjne kompozycje wpadaj± w ucho. Udana pozycja choæ niekoniecznie na pó³kê bo takich kapel na Po³udniu jest pewno bez liku. |
|
Back to top |
|
 |
Cure digipack

|
Posted: 13.12.2017, 12:34 Post subject: |
|
|
W³odek wrote: | Macks Creek Band - The Macks Creek Band (1980). |
No w³a¶nie w Southern to by³o chyba wszystko odrobinê przesuniête w czasie (trochê tak jak u Rush - ale to inna bajka). Przecie¿ takie Molly Hatchet - dawali jeszcze czadu przez parê ³adnych lat po roku 1980. Co tam siê dzia³o u nich pó¼niej (po ¶wietnej koncertówce) - przyznam, nie wiem. _________________ Support Southern Rock
 |
|
Back to top |
|
 |
Cure digipack

|
Posted: 14.12.2017, 21:25 Post subject: |
|
|
Dzi¶ przes³ucha³em koncertówkê Blackfoot - Highway Song Live z 1982 roku.
Co ciekawe swoj± niemoc twórcz± w odniesieniu do tytu³u p³yty, ch³opacy odwrotnie proporcjonalnie przekuli na muzykê, energiê, jakie¶ ciekawe nieokrzesanie i czasami wrêcz metalowy sznyt.
S³uchaj±c, mia³em wra¿enie, ¿e czujê piasek w zêbach, hamulec wozu po¿era ruda, thumbleweedy co chwilê przelatuj± mi przed oczami, a myszowata jest ciep³a jak nale¿y
Cudowny album, potwierdzaj±cy, ¿e lata 80 SR dopad³y sporo pó¼niej  _________________ Support Southern Rock
 |
|
Back to top |
|
 |
Cure digipack

|
Posted: 17.12.2017, 20:44 Post subject: |
|
|
3 przes³uchania The Outlaws - Legacy Live za mn±.
My¶lê, ¿e najlepiej oddadz± kwintesencjê muzyki tego zespo³u s³owa mojej ¿ony, która porównuj±c do Lynyrd Skynyrd (jej ulubiony band z krêgu Southern) powiedzia³a: trochê bardziej country, ale te¿ trochê wiêcej pi³owania gitar.
I ja siê zgadzam z tym stwierdzeniem. Na amplitudzie miêdzy gitarowymi solówkami, a county byli odrobinê bardziej rozhu¶tani w ka¿d± ze stron ni¿ LS.
Co mnie zaskoczy³o najbardziej? Mistrzowskie, a nawet arcymistrzowskie harmonie wokalne. Tak idealnie brzmi±ce, ¿e prowokuj±ce pytanie - czy aby nie by³o dogrywek studyjnych? Nawet je¶li by³y, nie przeszkadza to w tym aby cieszyæ siê muzyk± zawart± na obu p³ytach. _________________ Support Southern Rock
 |
|
Back to top |
|
 |
B.J. box

|
|
Back to top |
|
 |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Posted: 20.01.2018, 19:44 Post subject: |
|
|
Kupi³em kiedy¶ za parê z³ i w³asnie s³ucham po krótkiej przerwie. Wchodzi duzo lepiej ni¿ za pierwszym razem.
The Marshall Tucker Band - The Marshall Tucker Band (1973)
Pachnie sianem i jakim¶ kukurydzianym samogonem z glinanego dzbanka.
Dobre klawisze (w tym moog ). Elegancko siê tego s³ucha.
https://www.youtube.com/watch?v=BpQX3L4S-g4
https://www.youtube.com/watch?v=PMk92ijt9jM _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Back to top |
|
 |
|