|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
I&I digipack

|
Wysłany: 11.09.2019, 19:15 Temat postu: |
|
|
Chrissie Hynde - Valve Bone Woe
Pięknie to wychodzi Chrissie w 67 roku życia. Zupełnie bez żadnej komercyjnej pompki (może sobie na to pozwolić )
Pod względem realizacji nagrań bomba. Dużo dub techniki, a melodyjnie nawiązuje do tradycji (m.in. jest Naima Coltrane"a) i dużo pięknie podanej klasycznej strawy.
Dla fanów The Pretenders to podróż sentymentalna. A ja takim zawsze byłem, więc moja ocena może być na wyrost.
PS Dodatek od Chrissie w jakiś wywiadzie:
Nie lubię zbytnio balansować na granicy gatunków muzycznych. Zostałam wychowana na rocku lecz w miejscu w którym dorastałam popularny był również jazz. Zawsze uważałam że w muzyce popularnej najważniejsza jest melodia. Wielka szkoda że czasem się o tym zapomina. Zupełnie inaczej kiedy śpiewa się utwory których się nie skomponowało. Jazz, jako mainstreamowy gatunek muzyczny zmenił się pod wpływem Rock’n Rolla w latach 60-tych. Dzisiaj rock umiera, to właśnie może zwiastować nadejście nowych, kreatywnych form muzycznych, zaczerpniętych z lat 20-tych. Cieszę się że mogę uczestniczyć w tym procesie.”
Meditation on a Pair of Wire-Cutters
Ostatnio zmieniony przez I&I dnia 11.09.2019, 20:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
I&I digipack

|
Wysłany: 11.09.2019, 19:45 Temat postu: |
|
|
Marcos Valle - Sempre
Legenda muzyki brazylijskiej od lat wspierana jest przez młodziaków z wytwórni Far Out Recordinge i to słuszna koncepcja.
Dziadek prezentuje się na tej płycie zacnie, wspomagany przez właściwe osoby na właściwym miejscu:-)
Pop wysokich lotów z dużą ilością disco rytmów, ale nie bez wyskoków w kierunku bardziej ambi-muzik.
Moim zdaniem bardzo zgrabna sprawa i warta uwagi. Brasil żyje!
Tu Marcos z zespołem Kombi z czasów disco |
|
Powrót do góry |
|
 |
Crowley digipack

|
Wysłany: 12.09.2019, 07:25 Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Marcos Valle - Sempre |
Świetne to jest! Jak już człowiek przywyknie do portugalskiego oczywiście. Taki pop to ja rozumiem. Fajnie zagrane, na luzie, dynamicznie i profesjonalnie. W życiu bym tego nie znalazł samemu. Dzięki za polecajkę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
esforty remaster
|
Wysłany: 12.09.2019, 18:38 Temat postu: |
|
|
............................................................................................................................ brakuje leksykalnego polotu, więc pozostaje zasugerować wywiad z Artystą w Tygodniku Powszechnym nr. 35 z tego roku. Jeszcze artykuł o Artyście pióra Filipa Łobodzińskiego pod adresem:
powszech.net/planetajanerka
A kto w domu ma kawał basu temu ta muzyka i te słowa(znane a przecież nowe) zostaną długo w uszach, w głowie, w sercu. W dziąsłach też zostaną! _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Powrót do góry |
|
 |
I&I digipack

|
Wysłany: 13.09.2019, 19:22 Temat postu: |
|
|
Crowley napisał: | Cytat: |
Marcos Valle - Sempre |
Świetne to jest! Jak już człowiek przywyknie do portugalskiego oczywiście. Taki pop to ja rozumiem. Fajnie zagrane, na luzie, dynamicznie i profesjonalnie. W życiu bym tego nie znalazł samemu. Dzięki za polecajkę. |
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
I&I digipack

|
Wysłany: 13.09.2019, 19:32 Temat postu: |
|
|
esforty napisał: | Iggy Pop -"Free" 2019
Jak sam mówi: przydarzył się (album), ten wykręt dobrze koresponduje z zawartością.
Bywało gorzej, ale bywało i lepiej, choćby P-P-D. Za to ten, rozhuśtany przez pr.3, James Bond odsłuchany w lepszych warunkach, dobry bezsprzecznie.
Jeszcze ten: Glow in the dark. |
Słucham i nadziwić się nie mogę, że to dobrze brzmi. Po Jamesie Bondzie byłem bliski rozpaczy (okropne!) i zakładałem, że reszta będzie jak Bond. A tu niespodzianka. Świetne aranżacje, średnio na jeża łomotu rocka, dużo naprawdę dobrego popu. I nawet trąby som.
Pochwalić należy również realizację nagrań. Stereo na wysokim poziomie.
Mój mistrzu na dobrej fali, co mnie niezmiernie cieszy i nadaje jej status b. dobrej płyty
Sonali |
|
Powrót do góry |
|
 |
I&I digipack

|
Wysłany: 13.09.2019, 20:37 Temat postu: |
|
|
Mambo Noir Trio - Mambo Noir Trio (2019)
Skandynawia czuje cubanę, tak jak i my
Sesja nagrana na żywo w studio w Sztokholmie.
Jazz na spokojnie. Siedzisz, popijasz i gadasz, i słuchasz
Noir |
|
Powrót do góry |
|
 |
esforty remaster
|
Wysłany: 14.09.2019, 09:57 Temat postu: |
|
|
I&I!
Iggy nagrał Ci, bardzo dobrą płytę, podzielam uznanie dla produkcji, odrobinę mniej dla zawartości.
Ale zostaw szczyptę zachwytu dla innych <starych dziadów>:
New Model Army - "From here" 2019
Sullivan wstawił sobie zęby i nic więcej się nie zmieniło, ba! jest nawet lepiej!
Mnie, przypomnieli o sobie w 2013 "Between dog and wolf", wyśmienitym skądinąd, potem Winter, mniej, myślę, wciągający... i teraz ta płyta, nagrana na jakiejś małej norweskiej wyspie. Niby recepta ta sama a jakże przyjemnie pobyć w pobliżu głośników.
Ostatnie trzy numery o ładunku emocjonalnym sprowadzającym słuchacza ku... egzaltacji, nawet! _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Powrót do góry |
|
 |
I&I digipack

|
Wysłany: 14.09.2019, 18:36 Temat postu: |
|
|
Nigdy nie byłem specjalnym fanem NMA, ale widziałem ich podczas drugiej odsłony festiwalu Marchewka (chyba 1988).
Zresztą pomijając już nawet NMA, to mam duży kryzys, jeśli chodzi o moją muzykę młodości. Nie jestem w stanie dłużej wytrzymać nagrań Clan Of Xymox, X-Mal Deutschaland, Minimal Compact, czy nawet Bauhausu i Joy D.
Może mi się to zmieni przy 70 urodzinach .
Słucham teraz Twojej rekomendacji i muszę przyznać, że to brzmi o niebo lepiej niż z tamtych lat. Podoba mi się
Dobra praca w studio, fajnie nagrane, a melodie pasują. Jestem z lekka zaskoczony.
Kraków pozdrawia miasto Łódź.
I czeka cierpliwie na fali na ciekawe reko z Twojej strony. |
|
Powrót do góry |
|
 |
esforty remaster
|
Wysłany: 12.10.2019, 11:51 Temat postu: |
|
|
Zamiast zabiegać o emocjonalną aurę, sprzyjającą lepszej akceptacji nowego Cave'a , uniosłem się w kosmos ofiarowany przez Comet ic Coming na swej najnowszej The Afterlife
No tak, jest w moim oglądzie tego dokonania skaza bezkrytyczności, ale to co w muzyce SunRa czy P.Sandersa mnie odstręcza, tu z chirurgiczną precyzją zamienia w wielbiciela szczypty muzycznej awangardy.
Jest tu tyle <muzycznych zanieczyszczeń> a przecież nie traci to formy.
Narażając się na lekki chichot koleżeństwa, zeznam: dla mnie, dotychczasowe dokonania Comet is Coming to tylko zapowiedź dokonań ważniejszych. To odgłos maszerujących rzymskich legionistów po Via Appia, ot skojarzenie. _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Powrót do góry |
|
 |
gharvelt limitowana edycja z bonusową płytą

|
Wysłany: 02.11.2019, 20:13 Temat postu: |
|
|
Chromatics - Closer to Grey
Pewnie nie wspominałbym o najnowszej płycie Chromatics, skoro przez większość czasu jej odsłuchiwania miałem wrażenie, że to przyzwoity, ale niczym nie wyróżniający się electropopo-dream pop. Wokal Ruth Radelet jak zwykle przyjemny, lecz wcale mnie ten album nie oczarował... do pewnego momentu. Jeden kawałek, ale za to jaki:
On the Wall
Już wersja oryginalna, wykonywana przez The Jesus and Mary Chain, była bardzo dobra, ale to cover okazał się prawdziwą rewelacją. Nie mogę się od niego uwolnić, dlatego słucham ciągle w zapętleniu Jak dla mnie kawałek roku. _________________ Let the music of your life, give life back to music.
Last.fm | RYM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Artur.O singel kompaktowy

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 07.11.2019, 07:31 Temat postu: |
|
|
Oleeks napisał: |
Föllakzoid - I (2019)
Zespół z Chile, muzyka mocno inspirowana elektro-krautem spod znaku Neu i Manuela Gottschinga. Świetna rzecz, a w kontekście plebiscytu na album roku absolutny musi have! |
Podbijam. Niezła płyta w wyżej wymienionych klimatach. Może nie na pierwszą dychę, ale jakieś punkty na pewno złapie. _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 08.11.2019, 09:36 Temat postu: |
|
|
Ashley Henry – Beautiful Vinyl Hunter (2019)
Słuchałem niedawno jego epki z 2015 roku i byłem pod dużym wrażeniem. Świetny, gęsty i lekki jak piórko materiał, a w roli głównej młody, bardzo dobrze rokujący pianista jazzowy, ale z rodzaju tych młodych natchnionych Londyńczyków, więc rzecz dla mniej poważnych odbiorców ( ). Po epce przyszła pora na długogrający debiut. Początek mnie lekko rozczarował, bo zapachniało to jakąś płytą producencką, na której będzie (za) dużo gości i całość się rozjedzie w zapomnienie, ale tak się nie stało. Po kilku numerach wsiąkłem, a jak doszedłem do poniższej kompozycji, to poleciała w aucie 4 razy pod rząd i nagle przestały mnie irytować wszystkie korki uliczne i inne motoryzacyjne niedogodności. Dla mnie WOW.
https://youtu.be/9lFHvZfCW3Q _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Leptir zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 08.11.2019, 10:35 Temat postu: |
|
|
Dziękuję Maćku - świetny jest ten Ashley Henry! _________________ „You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|