Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Białystok limitowana edycja z bonusową płytą

|
Wysłany: 16.07.2019, 16:29 Temat postu: |
|
|
Bednaar napisał: | Ale numer, pierwsza trójka idealnie zgadza się z moją  |
Tak z ciekawości - ile znasz płyt z 2018 r.? _________________ https://rateyourmusic.com/~Blodwynpig1971 |
|
Powrót do góry |
|
 |
crescent limitowana edycja z bonusową płytą

|
Wysłany: 16.07.2019, 19:18 Temat postu: |
|
|
Białystok napisał: | Ponieważ nigdy nie słyszałem o Ceramic Dog, zrobiłem odsłuch i zerknąłem też na RYM, gdzie ma on notę 3,27 przy 102 głosach. Póki co jest to solidny underground, bo nr 1 2018 r. na RYM czyli Daughters ma 11.252 oceny. |
Tyle, że Daughters nie wnosi muzycznie nic nowego (mimo, że to bardzo dobre granie), a Ceramic Dog całkiem sporo.
P.S. Uwolnij się od RYMu, subiektywne odbieranie sztuki jest najbardziej miarodajne, wartościowe i daje najwięcej radochy. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 16.07.2019, 19:22 Temat postu: |
|
|
WOJTEKK napisał: | Na "Shadowlands" też? Na pewno? Moim zdaniem jest duzo lepsza od Kontinuum. |
Jakby to zredukował do 50 min, byłoby znacznie lepiej. Na Kontinuum nie ma takich mielizn. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 16.07.2019, 19:38 Temat postu: |
|
|
crescent napisał: |
P.S. Uwolnij się od RYMu, subiektywne odbieranie sztuki jest najbardziej miarodajne, wartościowe i daje najwięcej radochy. |
Mój nieprzypadkowy avatar na RYM nie istnieje. No może prawie.... _________________ https://rateyourmusic.com/~Blodwynpig1971 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 16.07.2019, 19:59 Temat postu: |
|
|
W jakim sensie nie istnieje? To znana płyta. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gharvelt japońska edycja z bonusami

|
Wysłany: 16.07.2019, 20:56 Temat postu: |
|
|
crescent napisał: | gharvelt napisał: | Jako reprezentant głów zamkniętych... |
Sam wybrałeś. Twoja sprawa, ale to pochopny wniosek. |
To tylko żart z nutką autoironii
Białystok napisał: | Ponieważ nigdy nie słyszałem o Ceramic Dog, zrobiłem odsłuch i zerknąłem też na RYM, gdzie ma on notę 3,27 przy 102 głosach. Póki co jest to solidny underground, bo nr 1 2018 r. na RYM czyli Daughters ma 11.252 oceny. |
Zaręczam, że wśród płyt, które zapunktowały w niniejszym plebiscycie, są i takie, co na RYMie otrzymały 0 (słownie: zero) głosów. To się dopiero nazywa undeground! W porównaniu z nimi Ceramic Dog wydaje się średnio popularny, a Blodwyn Pig to już niemal mainstream  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 16.07.2019, 22:11 Temat postu: |
|
|
crescent napisał: | W jakim sensie nie istnieje? To znana płyta. |
500 ocen /nr 1 KC ma 30.000/ i trzecia setka w 1969 r. Czyli "prawie".
A jaki był tu najwyżej sklasyfikowany tzw. retro rock żebym rzucił chociaż uchem? _________________ https://rateyourmusic.com/~Blodwynpig1971 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bednaar zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 16.07.2019, 22:17 Temat postu: |
|
|
Białystok napisał: |
Żeby wiedzieć więcej. Tak jak np. czytasz prasę branżową lub recenzje w internecie na temat danego produktu czy słuchasz opinie innych.
Nie zmienia to faktu że obie płyty są nie dla mnie.  |
Mnie tam te statystyki nic nie mówią. Przegladałem RYM, ale mnie nie przekonało. Wolę tradycyjnie przeczytać recenzję, albo rekomendację na forum. Dla mnie jednak genialnym wynalazkiem jest Spotify - można na legalu, nausznie przekonać się o danym artyście czy danej płycie. A jak coś szczególnie się spodoba - kupuję CD. _________________ Jazz washes away the dust of every day life. Art Blakey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gacek japońska edycja z bonusami

|
Wysłany: 16.07.2019, 22:24 Temat postu: |
|
|
Właśnie po raz kolejny słuchałem Psa i szczerze mówiąc zgadzam się w zupełności z tym nieszczęsnym RYMem. Mocno średnia płyta, miejscami nie powiem słucha się przyjemnie ale jako całokształt nie widzę w tym nic specjalnego. Eklektyczno infantylna mieszanka różnych stylistyk. Nie znam zespołu ani muzyków więc tym bardziej nie mam żadnego bagażu oczekiwań. Może bym to wrzucił gdzieś pod koniec stawki z braku laku ale pierwsze miejsce? Dobitnie to świadczy o mizerii tego rocznika. Dla odmiany tera leci Daughters i chyba też nie bardzo czaję o co chodzi
Chyba stare kotlety od Judas Priest smakują lepiej a w temacie nowości to Behemoth (pomijając otoczkę i przerysowane teledyski) zabija to wszystko pierdyknięciem i absolutnym perfekcjonizmem.
Ostatnio zmieniony przez Gacek dnia 16.07.2019, 22:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monstrualny Talerz album CD
|
Wysłany: 16.07.2019, 22:25 Temat postu: |
|
|
RYM bywa przydatny w zakresie ocen, ale jednocześnie należy zachować ostrożność (np., "a to posłucham tylko te najlepsze z dyskografii KC, poniżej 3,5 nie schodzę i omija TOAPP"). Lubię czytać komentarze tamże, często one bywają najbardziej pomocne (np. "cała płyta do niczego, ale dla utworu "Ice" z I Can See Your House From Here oddałbym nerkę").
Spór o Ceramicznego Psa zaostrza się. Trzeba będzie posłuchać w bardziej sprzyjających warunkach  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 16.07.2019, 22:39 Temat postu: |
|
|
Ja się tam z nikim nie spieram - jednym się Ceramic Dog podoba, innym nie - normalka, jak z każdą muzyką. Do mnie akurat trafiło i to mocno. A Perfect Circle mnie znużyło, a Daughters odrzuciło. Niechęć z kolei bardzo mi się podoba (tak, jak Wojtkowi K.) i nie widzę żadnej sztampowości w ich graniu - czyli odwrotnie, niż crescent
Ale z kolei - odmiennie niż WojtekK - uważam, że tych jaskółek jest więcej. Chociażby taki Tim Hecker. _________________ Jazz washes away the dust of every day life. Art Blakey |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 16.07.2019, 22:51 Temat postu: |
|
|
Białystok napisał: | crescent napisał: | W jakim sensie nie istnieje? To znana płyta. |
500 ocen /nr 1 KC ma 30.000/ i trzecia setka w 1969 r. Czyli "prawie". |
Uuuch... czyli siedzisz w tym RYMie po uszy. Kaplica! |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 16.07.2019, 22:54 Temat postu: |
|
|
Bednaar napisał: | Niechęć z kolei bardzo mi się podoba (tak, jak Wojtkowi K.) i nie widzę żadnej sztampowości w ich graniu - czyli odwrotnie, niż crescent |
A to trzeba słyszeć, a nie widzieć  |
|
Powrót do góry |
|
 |
esforty longplay
|
Wysłany: 17.07.2019, 06:51 Temat postu: |
|
|
Spór dotyczy kwalifikacji opiniotwórczych na forum, raczej, niż sile rażenia poszczególnych płyt.
2018 to nie początek lat 70-tych, zgoda pełna!
Natomiast spoglądając na kończącą się dekadę to 2018 wypada korzystnie.
P.S. Każdy ma swój smak, powiedział Burek... oblizując jajka. _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 17.07.2019, 06:57 Temat postu: |
|
|
crescent napisał: |
A to trzeba słyszeć, a nie widzieć  |
Czepiasz się A nie słyszałeś (widziałeś ) o osobach, które widzą dźwięki i słyszą kolory? O syndromie synestezji? Czasem mam wrażenie, że jestem o krok.
Jeszcze a propos RYM - tak patrząc na wpisy z tej strony jest to moim zdaniem zupełnie niepotrzebny twór, a nawet szkodliwy - wprowadzający początkujących eksploratorów muzyki w błąd. Dużo lepszym narzędziem jest Spotify, gdyż umożliwia darmowy, legalny i realny kontakt z muzyką, a nie z subiektywnymi opiniami i dezinformującymi statystykami. Plus jeszcze Bandcamp, Tidal, Last.fm, Tuba.fm itp. Ale jak ktoś chce korzystać z RYM - to jego sprawa. _________________ Jazz washes away the dust of every day life. Art Blakey
Ostatnio zmieniony przez Bednaar dnia 17.07.2019, 07:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|