|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Crazy album CD
|
Wysłany: 09.03.2020, 15:37 Temat postu: |
|
|
gharvelt napisał: | braki, które docenili pozostali głosujący |
Serdecznie zachęcam i Ciebie, i wszystkich innych, zwłaszcza tych, którzy cenią melodię do odsłuchania ostatniego albumu Rome. Było to dla mnie wielkie zaskoczenie, że byłem jedyną osobą, która na to głosowało - jeszcze tydzień temu był to też mój niekwestionowany numer jeden. Niewiele jednak o nim tu pisałem, a oprócz mnie chyba nikt, więc nawet nie wiem, czy po prostu nie słuchaliście, czy Wam się nie podoba  _________________ jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr |
|
Powrót do góry |
|
 |
esforty remaster
|
Wysłany: 09.03.2020, 15:44 Temat postu: |
|
|
Czternastu głosujących, to zupełnie przyzwoite quorum, nie ma się co zżymać.
Świeża krew, która się objawiła w ostatnich miesiącach odcisnęła silny ślad swojej obecności w rezultatach( inne priorytety, inna perspektywa). Super!
Jednym słowem: zmiany, zmiany, zmiany...
P.S. Dlaczego Hornsby, aż tak nisko, się pytam?
P.S. 2: Wskaźnik głównonurtowca, przy takich wynikach przyjąłbym z honorem. _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Powrót do góry |
|
 |
esforty remaster
|
Wysłany: 09.03.2020, 16:00 Temat postu: |
|
|
Crazy!
sięgnę po Rome, jeszcze w tym tygodniu! Widziałem ich płyty we sklepach z kulturą we Francji, ale ceny zaporowe, nieco poniżej 20 euro .
Za to w czwartek idę na koncert Bastardy, więc ten <kaganek>, który niesiesz, zupełnie dobrze świeci . _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Powrót do góry |
|
 |
B.J. box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 09.03.2020, 17:58 Temat postu: |
|
|
esforty napisał: | Dlaczego Hornsby, aż tak nisko, się pytam?  | Przyznam się, że sięgnąłem, ale nie dosłuchałem. Wydała mi się zróżnicowana, jednak nie wszystkie koncepcje dźwiękowe były dla mnie atrakcyjne. _________________ In pfecutione. extrema S.R.E. fedebit. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Crazy album CD
|
Wysłany: 09.03.2020, 18:56 Temat postu: |
|
|
Bartosz zupełnie przestał pisać na forum, czego mi zresztą szkoda (tym bardziej ucieszyłem się, że jednak przysłał listy). Ostatnio pisał między innymi, że jego zainteresowania muzyczne coraz bardziej mijają się z forumowymi. Mogłoby się wydawać, że tak właśnie jest. Ale wiecie, jaki był jego ostatni (mam nadzieję, że latest, nie last) post na forum? Był to post z opisami świeżo wydanych płyt, mianowicie następujących: Magdaleny oraz Andy'ego Stotta z zebrami! Dwie płyty pozornie całkowicie nie pasujące do profilu forum dinozaurów, a jednak zrobiły one w tym plebiscycie niezłą karierę. Np. w tabeli medalowej: drugie i trzecie miejsce!
Więc faktycznie warto polecać i kaganki nieść choć czasem brakuje mi interakcji i komentarzy.
esforty napisał: | Za to w czwartek idę na koncert Bastardy, więc ten <kaganek>, który niesiesz, zupełnie dobrze świeci |
ale super!
A jeżeli chodzi o FKA i Andy'ego, to pani posłuchałem i od razu bardzo mi się spodobało, choć takiej muzyki niby w ogóle nie szukam i nie słucham. Do zebr nie dotarłem, ale też na liście były. _________________ jeżeli nam zabraknie sił
|
Powrót do góry |
|
 |
Białystok zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 09.03.2020, 21:09 Temat postu: |
|
|
Crazy napisał: | Bartosz zupełnie przestał pisać na forum, czego mi zresztą szkoda (tym bardziej ucieszyłem się, że jednak przysłał listy). Ostatnio pisał między innymi, że jego zainteresowania muzyczne coraz bardziej mijają się z forumowymi. |
Wypraszam sobie FORUM ≠ Białystok  _________________ https://rateyourmusic.com/~Blodwynpig1971 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Freefall zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 09.03.2020, 22:52 Temat postu: |
|
|
Crazy napisał: | Ostatnio pisał między innymi, że jego zainteresowania muzyczne coraz bardziej mijają się z forumowymi. |
Tak bywa niestety, że jednostki wybitne bywają niezrozumiane przez pospólstwo
Białystok napisał: | Wypraszam sobie Exclamation FORUM ≠ Białystok |
Twoje ulubione kino w Białymstoku  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 09.03.2020, 22:55 Temat postu: |
|
|
Freefall napisał: |
Białystok napisał: | Wypraszam sobie Exclamation FORUM ≠ Białystok |
Twoje ulubione kino w Białymstoku  |
Wolałem śp. Syrenę.  _________________ https://rateyourmusic.com/~Blodwynpig1971 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bartosz digipack

|
Wysłany: 11.03.2020, 08:12 Temat postu: |
|
|
Crazy napisał: | Bartosz zupełnie przestał pisać na forum, czego mi zresztą szkoda (tym bardziej ucieszyłem się, że jednak przysłał listy). |
Nie piszę bo nie mam czasu, nie dlatego że się z Wami rozmijam. Zresztą, jak widać po wynikach, wcale nie rozmijamy się aż tak bardzo.
A wyniki bardzo mnie cieszą. Widać po nich, że współczesna muzyka jest na tyle interesująca, że sieje ferment także i na Forum Dinozaurów. Dlatego na pewno będę rekomendował płyty z 2020 roku, jak tylko wygospodaruję na to trochę czasu w życiu. Niestety 2020 nie prezentuje się, póki co, porywająco, niemniej już teraz znalazłoby się kilka (z 10...) płyt, które prędzej czy później Wam w stosownym temacie polecę!
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję Gharveltowi za bardzo fajnie prowadzony plebiscyt! _________________ I'm Bad Like Jesse James
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
esforty remaster
|
Wysłany: 11.03.2020, 16:10 Temat postu: |
|
|
Rome - Le ceneri di Heliodoro
Satysfakcję z odsłuchu miałem. Także kilka skojarzeń, no, dwa skojarzenia. Ale w końcu, nie chodzi o owe. Przypomniawszy sobie, że potrącając temat Let England shake, użyłeś Crazy określenia <hymnowość>, podczas gdy mnie ta pasowałaby bardziej do Rome.
Płyta ciekawa, bezsprzecznie, choć mojej listy nie rozepchnie.
Prędzej:
Levitation Orchestra - Inexpressible Infinity podsunięty przez szbe, dzięki!
Ten materiał przywołał z pamięci wydarzenie kiedy po śmierci Gila Evansa(marzec 1988), latem tamtego roku, już to oddając hołd Artyście, już to wypełniając koncertowe zobowiązania Gil Evans Orch. objechała włoskie festiwale jazzowe z podobnie konstruowaną muzyką: Jazz wzbogacany funkiem i rockiem z wokalizami typu scat. Jest płyta dokumentująca ten objazd:
https://rateyourmusic.com/release/album/the_gil_evans_orchestra/tribute_to_gil_f1/
Na niej min. Michał Urbaniak i Ula Dudziak w kluczowych dla siebie specjalnościach. Nie odbieram tym samym intrygującej aury temu co proponuje Levitation Orchestra, sygnalizując, zaledwie, pewną ciągłość estetyczną, która ewoluując nie straciła rdzenia. Jakoś tak. _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Powrót do góry |
|
 |
Crazy album CD
|
Wysłany: 13.03.2020, 14:51 Temat postu: |
|
|
Cieszę się, że posłuchałeś Rome. Ja jeszcze się nie zabrałem ani za Comet Is Coming, ani za Jaimie Branch, ale z pewnością to zrobię!
esforty napisał: | potrącając temat Let England shake, użyłeś Crazy określenia <hymnowość>, podczas gdy mnie ta pasowałaby bardziej do Rome |
Uważam, że pasuje jak ulał do obu! Nawet byłem pewien, że użyłem go również w stosunku do Rome, ale faktycznie nie, natomiast użył go na pewno Budzyński, a to była też jego rekomendacja (którą cytowałem), stąd mi się pomyliło.
Ta płyta to właściwie 10 hymnów oprawionych w intro i outro, dość zresztą irytujące. Ale hymny piękne... we used to love America... _________________ jeżeli nam zabraknie sił
|
Powrót do góry |
|
 |
Duch 1532 digipack

Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 2919 Skąd: Breslau, Schmiedefeld
|
Wysłany: 04.04.2020, 22:53 Temat postu: |
|
|
gharvelt napisał: | Nie spodziewałem się The Young Gods tak wysoko, a jednak końcówka była ich. Przesłuchanie "Data Mirage Tangram" to był w moim przypadku pierwszy kontakt z twórczością tego zespołu i cóż, nieco się zraziłem. | Mnie też nie urzekła. Sprawdź T.V. Sky — myślę, że powinna Ci się spodobać, mimo że jest bardzo dobra  _________________ Strzeżcie się przyjmowania do swego rzemiosła, wymagającego takiej czujności, jakiegokolwiek młodzieńca o ściągłej twarzy i zapadniętych oczach, skłonnego do niewczesnych rozmyślań, młodzieńca, który się zgłasza na okręt z „Fedonem”. |
|
Powrót do góry |
|
 |
esforty remaster
|
Wysłany: 05.04.2020, 07:30 Temat postu: |
|
|
Pozwalam sobie przenieść wpis kolegi z działu Jazz i okolice. Tu jest równie przydatny.
Dwa tytuły z tej polecanki, zrobiły wrażenie na mnie. Pierwszy tytuł kolosalne, drugi trochę mniejsze.
James Brandon Lewis – The UnRuly Manifesto;
Christian Scott – Ancestral Recall _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Powrót do góry |
|
 |
szbe kaseta FeCr

|
Wysłany: 05.04.2020, 12:25 Temat postu: |
|
|
esforty napisał: |
Levitation Orchestra - Inexpressible Infinity podsunięty przez szbe, dzięki!
Ten materiał przywołał z pamięci wydarzenie kiedy po śmierci Gila Evansa(marzec 1988), latem tamtego roku, już to oddając hołd Artyście, już to wypełniając koncertowe zobowiązania Gil Evans Orch. objechała włoskie festiwale jazzowe z podobnie konstruowaną muzyką: Jazz wzbogacany funkiem i rockiem z wokalizami typu scat. Jest płyta dokumentująca ten objazd:
https://rateyourmusic.com/release/album/the_gil_evans_orchestra/tribute_to_gil_f1/
Na niej min. Michał Urbaniak i Ula Dudziak w kluczowych dla siebie specjalnościach. Nie odbieram tym samym intrygującej aury temu co proponuje Levitation Orchestra, sygnalizując, zaledwie, pewną ciągłość estetyczną, która ewoluując nie straciła rdzenia. Jakoś tak. |
Oj na pewno skorzystam z tej rekomendacji, dzięki! 1:1  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|