Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 27.10.2020, 21:17 Temat postu: |
|
|
Stalin nie był głupi, Stalin był mądry - ale nie potrafił 'rozczytać" Hitlera - był na to zbyt racjonalny _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
[Rad nierad] epka kompaktowa

|
Wysłany: 28.10.2020, 08:49 Temat postu: |
|
|
Duch 1532 napisał: | Tak dobrym jak Stalin?  |
Mam nadzieję, że zauważyłeś też akcent "bańkowski" parę postów powyżej.
Duch 1532 napisał: | Nie jestem miłośnikiem Bowie'ego, prócz wyjątków, ale żeby go nazwać słabym wokalistą, nie przyszłoby mi do głowy. |
Dla mnie to również oczywista oczywistość, bo przecież S było już zarezerwowane dla Syna! No i... co by to miało być: S.S.O.K.?  _________________ Pisanie może być dla kogoś formą, w której najlepiej się czuje, ale to jeszcze nie powód, żeby pisać.
Sławomir Mrożek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Duch 1532 digipack

Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 2916 Skąd: Breslau, Schmiedefeld
|
Wysłany: 28.10.2020, 09:46 Temat postu: |
|
|
Przyznaję, dopiero teraz zwróciłem nań uwagę, ale i tak dziękuję  _________________ Strzeżcie się przyjmowania do swego rzemiosła, wymagającego takiej czujności, jakiegokolwiek młodzieńca o ściągłej twarzy i zapadniętych oczach, skłonnego do niewczesnych rozmyślań, młodzieńca, który się zgłasza na okręt z „Fedonem”. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Paweł epka analogowa
|
Wysłany: 28.10.2020, 18:56 Temat postu: |
|
|
[Rad nierad] napisał: | Pawłowi gratuluję rozprawienia się ze smokiem.  |
Dziękuję! Smok stawiał opór, ale udało się go pokonać.
Fragment mojej wczorajszej lektury:
Weźmy muzyka A czy muzyka B... Albo muzyka C... Muzyka, którą robili pod wpływem, zwala z nóg... Płyta D? Płyta E? Sami przyznacie! A płyta F? To chyba najgenialniejsza płyta w historii!
Zagadka będzie rzecz jasna polegała na odgadnięciu literek, w czym powinny pomóc następujące informacje:
- A nagrał F.
- B nagrał, jako członek pewnego zespołu, D - i jest to najsłynniejsza płyta tej grupy.
- C nagrał, jako członek pewnego innego zespołu, E.
Oraz następujące podpowiedzi:
- na płycie F znalazł się utwór napisany w hołdzie muzykowi C oraz zespołowi, który nagrał E.
- na płycie F znalazł się także kawałek poświęcony - o czym świadczy już sam tytuł - pewnej postaci, która była zaangażowana w powstanie albumu E.
- A nagrał cover jednego z utworów z płyty D - pojawił się on na jednym z albumów A z lat 80.
- C ponoć pojawił się na płycie grupy coverującej zespół muzyka B - ta informacja budziła wątpliwości, ale sam C w pewnym momencie to potwierdził.
Kurczę, zanim zacząłem to rozpisywać to zagadka wydawała się prosta, a teraz widzę, że ta sieć zależności to jakaś pajęczyna. No ale cóż, wierzę w Was! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Paweł epka analogowa
|
Wysłany: 29.10.2020, 17:02 Temat postu: |
|
|
B jest muzykiem zespołu, który istnieje od blisko 60 lat.
A i C są znani z karier solowych, choć C był też członkiem pewnej słynnej grupy - obaj już niestety nie żyją. A wyprodukował jeden z najbardziej znanych albumów C. |
|
Powrót do góry |
|
 |
SafeMan kaseta "metalówka"

|
Wysłany: 29.10.2020, 19:15 Temat postu: |
|
|
Widzę, że zagadki weszły na wyższy poziom Czekam na dalsze wskazówki  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Paweł epka analogowa
|
Wysłany: 30.10.2020, 13:22 Temat postu: |
|
|
Zagadka początkowo wydawała mi się w miarę prosta, serio! Do momentu, w którym nie zobaczyłem jej na ekranie komputera - wtedy aż się przeraziłem. Naszły mnie wątpliwości, no ale mleko się rozlało. Przy czym zagadka nie jest wcale aż tak trudna, jak na pierwszy rzut oka może się wydawać. Pytam o rzeczy bardzo znane i cenione - z czołówek różnych rankingów. Paradoksalnie płyta F - najbardziej w przywołanym cytacie chwalona - cieszy się w rzeczywistości najmniejszą (choć i tak dużą) estymą, jeśli chodzi o tę trójkę.
Żaden z zagadkowych albumów nie bierze udziału w trwających obecnie plebiscytach, ale wśród propozycji do obu zabaw figurują płyty, w których powstaniu palce maczał C. |
|
Powrót do góry |
|
 |
B.J. box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 31.10.2020, 01:38 Temat postu: |
|
|
A David Bowie
B Brian Wilson
C Lou Reed
D Pet Sounds
E The Velvet Underground & Nico
F Hunky Dory _________________ In pfecutione. extrema S.R.E. fedebit. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Crazy album CD
|
Wysłany: 31.10.2020, 09:40 Temat postu: |
|
|
Świetne! Jeżeli to właściwa odpowiedź, to rozumiem, że Paweł postanowił się upomnieć o skalany poprzednią zagadką honor Davida Bowie  _________________ jeżeli nam zabraknie sił
zostaną jeszcze morze i wiatr |
|
Powrót do góry |
|
 |
esforty remaster
|
Wysłany: 31.10.2020, 11:22 Temat postu: |
|
|
Pawle!
Z serdecznością i przymrużeniem oka , z lekkim przekąsem zapytam:
Czy któryś z banków nie proponował Ci, pisania umów kredytowych? _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Powrót do góry |
|
 |
Paweł epka analogowa
|
Wysłany: 31.10.2020, 21:25 Temat postu: |
|
|
Crazy napisał: | Świetne! Jeżeli to właściwa odpowiedź, to rozumiem, że Paweł postanowił się upomnieć o skalany poprzednią zagadką honor Davida Bowie  |
Można tak to zinterpretować.
esforty napisał: | Czy któryś z banków nie proponował Ci, pisania umów kredytowych? |
Kiedyś ktoś mi sugerował, że mógłbym pracować w banku - nie wiem, czy chodziło o pisanie umów, ale generalnie może być coś na rzeczy.
W każdym razie...
B.J. - najpewniej biegły w studiowaniu umów wszelakich - odpowiada jak najbardziej prawidłowo, brawo!
37 p. - B.J.;
35 p. - Paweł;
24 p. - gharvelt;
20 p. - crescent;
17 p. - Białystok;
12 p. - WOJTEKK;
6 p. - [Rad nierad];
5 p. - esforty;
3 p. - Crazy, rockowy, SafeMan;
2 p. - Tarkus, Bart, Maciek;
1 p. - Clive Codringher, I&I, sequencer, Freefall. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 01.11.2020, 11:46 Temat postu: |
|
|
Dziękuję
Łamigłówka była bardzo fajna.
Zagadka: Pewien utwór pierwotnie opublikowano w latach `90 na kompaktowej reedycji jednego z klasycznych albumów powszechnie znanego artysty (LP z lat `70). Pod tym samym tytułem ukazała się później również (specyficzna) kompilacja jego nagrań. Co to za utwór i wykonawca? _________________ In pfecutione. extrema S.R.E. fedebit. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 03.11.2020, 11:34 Temat postu: |
|
|
Teraz już jest trudno.
Podpowiem zatem z zupełnie innej beczki: w rozwiązaniu zagadki pomoże rozszyfrowanie poniższego zdjęcia.
 _________________ In pfecutione. extrema S.R.E. fedebit. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 04.11.2020, 12:30 Temat postu: |
|
|
Przedstawia ono wybrane atrybuty pewnej popularnej niegdyś (szczególnie pod koniec lat `90) grupy, leżącej raczej poza obszarem tutejszych zainteresowań.
Natomiast zagadkowy wykonawca znany jest z pewnością każdemu Forumowiczowi. _________________ In pfecutione. extrema S.R.E. fedebit. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|