Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Leptir zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 05.10.2020, 11:42 Temat postu: |
|
|
Haydna lubię przede wszystkim kwartety smyczkowe. Symfonie - niektóre, ale zgadzam się, że Mozartowskie lepsze. "Stworzenie świata" pod Gardinerem nawet mi się podoba.  _________________ „You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray) |
|
Powrót do góry |
|
 |
akond kaseta "metalówka"

|
Wysłany: 05.10.2020, 12:35 Temat postu: |
|
|
Okechukwu napisał: | Choć nawet te najlepsze symfonie Haydna są gorsze niż te słabsze Mozarta. |
A dla mnie jest odwrotnie. Najlepsze symfonie Mozarta ledwie zbliżają się do poziomu Haydna. Wczesne w ogóle im nie dorównują.
Można to przeoczyć, jeśli się skupiać na powierzchownym wrażeniu, chwytliwości tematów, itd. Ale to u Haydna można znaleźć niewyczerpane wręcz pokłady "małej" inwencji, pewność konstrukcji, wyczucie formy plus umiejętność wyciśnięcia wszystkich soków z błahego na pozór materiału.
Przynajmniej w symfonice, i jeszcze w dziedzinie kwartetów smyczkowych - też haydnowska specjalność.
Co innego koncerty fortepianowe albo opery - tu z Mozartem Haydn absolutnie nie może się równać (i właściwie nikt inny też). |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 05.10.2020, 12:50 Temat postu: |
|
|
Co do koncertów fortepianowych - dla mnie nie do pobicia jest Beethoven.  _________________ „You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray) |
|
Powrót do góry |
|
 |
akond kaseta "metalówka"

|
Wysłany: 05.10.2020, 13:20 Temat postu: |
|
|
Dla mnie przez jakieś 20 pierwszych lat słuchania klasyki też. Ale to jest w zasadzie jeden i ten sam typ koncertu, powtórzony w pięciu (wyśmienitych) realizacjach. Uniwersum koncertów Mozarta jest o wiele bogatsze.
Oczywiście dochodzą do tego jeszcze różnice stylistyczne; dla współczesnego ucha, skażonego odbiorem muzyki późniejszych pokoleń, Beethoven jest chyba generalnie łatwiej przyswajalny - przynajmniej na początku.
. |
|
Powrót do góry |
|
 |
akond kaseta "metalówka"

|
Wysłany: 05.10.2020, 13:21 Temat postu: |
|
|
A w ogóle to off-topujemy rozwój modernizmu - zaraz wkroczy Admin i pozamiata. Ja już się zamykam.
. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mahavishnuu limitowana edycja z bonusową płytą

|
Wysłany: 05.10.2020, 13:56 Temat postu: |
|
|
Taki offtop zupełnie mi nie przeszkadza, w końcu piszecie o muzyce klasycznej. Modernizm może być punktem wyjścia do wielu ciekawych dyskusji. Co innego, gdyby pojawiły się jakieś wątki o heavy metalu lub bluesie.  _________________ RateYourMusic/mahavishnuu
AstralnaOdysejaMuzyczna |
|
Powrót do góry |
|
 |
Okechukwu japońska edycja z bonusami

|
Wysłany: 05.10.2020, 14:22 Temat postu: |
|
|
No Mozart to w końcu też wielki modernizm - swojej epoki. Kiedyś strasznie mnie nudził (poza Lacrimosą), wydawał mi się zbyt gładki i polukrowany - takie "smooth-classic". Od paru lat bardzo lubię - koncerty fortepianowe, symfonie (Jowiszowa, Praska - genialne!). Nie ma lepiej relaksującej klasyki. Do oper nadal nie mogę się przekonać (lubię niektóre arie np. główną arię Figara), ale to wynika z mojej negacji opery jako gatunku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
akond kaseta "metalówka"

|
Wysłany: 05.10.2020, 14:23 Temat postu: |
|
|
Ja to się w ogóle powinienem był ugryźć w klawiaturę, bo generalnie staram się nie wdawać w dyskusje z gatunku "o wyższości świąt...". Dałem się podpuścić przez Haydna, bo to arcymistrz absolutnie nie zasługujący na lekceważenie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
akond kaseta "metalówka"

|
Wysłany: 05.10.2020, 14:26 Temat postu: |
|
|
Jeśli w percepcji Mozarta przeszedłeś taką drogę, to jest szansa na podobną odnośnie Haydna.
A lukier w klasycyzmie to bardziej kwestia nieodpowiednich wykonań, niż immanentna cecha muzyki epoki. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 05.10.2020, 14:27 Temat postu: |
|
|
Ja nie lekceważę Haydna. Pewnie masz rację, że jego symfonie są super zorkiestrowane itd. Po prostu niezbyt mi leży. Szanuję ale słucham rzadko. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 05.10.2020, 14:33 Temat postu: |
|
|
akond napisał: | Jeśli w percepcji Mozarta przeszedłeś taką drogę, to jest szansa na podobną odnośnie Haydna.  |
Nie sądzę. Chyba z klasycyzmu wiedeńskiego wystarczy mi to, co mam i nie zamierzam się wgryzać dalej. Poza Beethovenem rzecz jasna, bo tutaj warto poznać wszystko. Nota bene czy Pierwsza Beethovena nie jest w stylu późnego Haydna? Chyba tak. Tylko lepsza  |
|
Powrót do góry |
|
 |
mahavishnuu limitowana edycja z bonusową płytą

|
Wysłany: 05.10.2020, 14:34 Temat postu: |
|
|
Haydna nie można lekceważyć, bo to jeden z kluczowych kompozytorów w dziejach sztuki dźwięku. Problem w tym, że nie każdego zachwyca. Na to już nic nie poradzimy, bo to kwestia osobniczych preferencji. _________________ RateYourMusic/mahavishnuu
AstralnaOdysejaMuzyczna |
|
Powrót do góry |
|
 |
akond kaseta "metalówka"

|
Wysłany: 05.10.2020, 14:49 Temat postu: |
|
|
Okechukwu napisał: | Nota bene czy Pierwsza Beethovena nie jest w stylu późnego Haydna? Chyba tak. Tylko lepsza  |
Nie jest lepsza.
O stylu neo-haydnowskim można jeszcze mówić w przypadku Ósmej. I ta już jest na odpowiednim poziomie - to Beethoven w pełni dojrzały i świadomy, co chce osiągnąć nawiązując do twórczości mistrza swojej młodości. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 05.10.2020, 14:57 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem Beethoven spokojnie może mieć swoje miejsce w dyskusji o modernizmie. Jego późne kwartety smyczkowe stanowią jeden z punktów wyjścia dla rozwoju muzyki modernizmu, kłaniają się tu np. kwartety Bartoka. _________________ „You can be in paradise only when you do not know what it is like to be in paradise. As soon as you know, paradise is gone.” (John Gray) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bednaar zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 06.10.2020, 07:45 Temat postu: |
|
|
Absolutnie nie znam się na muzyce klasycznej i przyznaję, że brak czasu nie pozwala mi na czytanie tego wartościowego wątku. Będę jednak słuchać podlinkowanych utworów. Na początek ten Schönberg - zaiste piękna, melodyjna muzyka. _________________ Jazz washes away the dust of every day life. Art Blakey |
|
Powrót do góry |
|
 |
|