Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Białystok zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 13.12.2020, 21:19 Temat postu: Porządkowanie muzycznych zbiorów |
|
|
Wydzieliłem offtopowe posty z tematu prowadzonego obecnie plebiscytu (1976). W niniejszym wątku zapraszam do dyskusji zarówno o tym w jaki sposób prowadzimy porządki na półkach z nośnikami fizycznymi (CD, LP i inne), jak i w zbiorach wirtualnych (pliki na dysku, wirtualne kolekcje w różnych serwisach). (moderator)
Scales to jazz czy fusion, bo nie wiem gdzie postawić na półce? _________________ https://rateyourmusic.com/~Blodwynpig1971 |
|
Powrót do góry |
|
 |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 13.12.2020, 21:46 Temat postu: |
|
|
Białystok napisał: | Scales to jazz czy fusion, bo nie wiem gdzie postawić na półce? |
Pod "S"  _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 13.12.2020, 21:57 Temat postu: |
|
|
WOJTEKK napisał: | Białystok napisał: | Scales to jazz czy fusion, bo nie wiem gdzie postawić na półce? |
Pod "S"  |
obok Scorpions ?  _________________ https://rateyourmusic.com/~Blodwynpig1971 |
|
Powrót do góry |
|
 |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 13.12.2020, 21:59 Temat postu: |
|
|
A czego nie? Schulze, Scorpions, wcześniej SBB, Santana i Saxon. Po co komplikować rzeczy proste, jeśli ułożenie płyt alfabetyczne jest najprostszym rozwiązaniem z możliwych? _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
RoryGallagher epka analogowa

|
Wysłany: 13.12.2020, 22:19 Temat postu: |
|
|
U mnie byłby pod M. Po Magmie i Mahavishnu Orchestra, przed Metalliką i Milesem Davisem. _________________ Recenzje | RYM
Ostatnio zmieniony przez RoryGallagher dnia 13.12.2020, 23:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
SafeMan kaseta "metalówka"

|
Wysłany: 13.12.2020, 22:25 Temat postu: |
|
|
Ja bym postawił pod S, ale narzeczona potem krzyczy, że nie może znaleźć płyt na półce i żebym segregował od imienia  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 13.12.2020, 22:30 Temat postu: |
|
|
Miałem tak przez niemal 30 lat z CD. No ale ich było sporo. LP mam mało i dlatego taka innowacja. Iron Maiden lepiej wygląda gdy stoi obok Judas Priest i Metalliki, bez jazzowych przerywników.
Schulza nigdy nie miałem. Tam stoi Savoy Brown.
A po imionach jak Rory nigdy nie stawiałem. Davis zawsze pod D!
A sam Scales w słabiutkim jazzowo/fusionowym - jak Jaga na wyjazdach - roczniku to chyba czarny koń sekcji. _________________ https://rateyourmusic.com/~Blodwynpig1971 |
|
Powrót do góry |
|
 |
RoryGallagher epka analogowa

|
Wysłany: 13.12.2020, 23:57 Temat postu: |
|
|
Ja zawsze myślę o wykonawcach tak, jak są zapisani na okładkach. Wspomniany trębacz jest dla mnie Milesem Davisem, a nie Davisem, Milesem. To czemu miałbym stawiać jego płyty pod D?
A winyli na Podlasiu nie ma wcale tak mało. Już mnie prześcignąłeś istotnie, a pamiętam, że kiedyś prowadziłem. _________________ Recenzje | RYM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Okechukwu japońska edycja z bonusami

|
Wysłany: 14.12.2020, 14:17 Temat postu: |
|
|
Są różne szkoły ustawiania płyt na półkach: znam kolekcjonerów, którzy ustawiają wg kryterium geograficznego: krajami, inni faktycznie stylami. U mnie 100% równouprawnienie: Beethoven obok Beggars Opera, Bemibem, Big Band Katowice i Between - wszystko idzie alfabetycznie bez względu na gatunek (choć jednolitość zakłócają płyty z grzbietami po japońsku, rosyjsku, hebrajsku czy grecku- a mam ich sporo, ale te też daję wg kolejności alfabetu łacińskiego). Winyli mam zbyt mało, żeby zachodziła konieczność ustawiania ich w jakimś porządku- na dodatek część dekoruje ściany  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bednaar zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 14.12.2020, 15:14 Temat postu: |
|
|
Ja ustawiam tylko płyty danego wykonawcy w kolejności roku nagrania - ale kolejność wykonawców/artystów-muzyków już nie jest alfabetyczna, ani gatunkowa. _________________ Jazz washes away the dust of every day life. Art Blakey |
|
Powrót do góry |
|
 |
I&I digipack

|
Wysłany: 14.12.2020, 20:24 Temat postu: |
|
|
Ja ustawiam w katalogach (jazz, punk, avant, poważka, itp.), ale nie płyty. Pliki.
Takie czasy dla dziadersów  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 14.12.2020, 21:32 Temat postu: |
|
|
Ostatnio jak podajecie na co głosowaliście na album roku, to nie 3 na A, 6 na B, tylko 7 prog, 6 jazz, przypominam  _________________ https://rateyourmusic.com/~Blodwynpig1971 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Crowley digipack

|
Wysłany: 14.12.2020, 21:38 Temat postu: |
|
|
Jedyna słuszna metoda to dla mnie alfabetycznie (od nazwiska i nie licząc "the"), a samych wykonawców chronologicznie. Wtedy zawsze wiem, gdzie co jest. |
|
Powrót do góry |
|
 |
I&I digipack

|
Wysłany: 14.12.2020, 21:40 Temat postu: |
|
|
Każda racja jest dobra
PS Byleby nie ziobrowa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
MirekK zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 14.12.2020, 22:02 Temat postu: |
|
|
Białystok napisał: | Ostatnio jak podajecie na co głosowaliście na album roku, to nie 3 na A, 6 na B, tylko 7 prog, 6 jazz, przypominam |
Najważniejsze, że my obaj mamy tego samego Nr.1 w tym roczniku. Z kolei podejrzałem ulubione płyty mahavishnuu i okazuje się, że będę miał z nim tego samego Nr.1 w roczniku 1978. Nie jest źle. Jeszcze pare osób słucha dobrej muzyki na FD.  _________________ "Życie bez muzyki jest błędem." - F. Nietzsche |
|
Powrót do góry |
|
 |
|