|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Regelpin pocztówka dźwiękowa
|
Wysłany: 20.07.2007, 17:39 Temat postu: |
|
|
Tez jestem zdania,ze zasobnosc portfela nie powinna decydowac o dostepie do dobr kultury.Gdyby nie mozni sponsorzy i pomoc panstwa to w starozytnej Grecji literatura byc moze nigdy by sie nie narodzila....... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tarkus box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 20.07.2007, 18:19 Temat postu: |
|
|
Kasia S. napisał: | to, że Tarkusie nazwałeś Jonxxa złodziejem oznacza, że taką samą opinię masz np. o mnie, czy o Gronostayu. |
Pryncypialnie ujmując - owszem, bez urazy oczywiście. Zresztą w początkach mojego netowania też zachłysnąłem się nieograniczoną możliwością "zdobywania" płyt - więc też jestem złodziejem, ale "nawróconym". Tyle, że rzecz leży w podejściu. Bo ani Ty, ani Szalony, ani - jak sądzę - nikt z tego forum nie chełpi się tym, że zasysa zamiast kupować i nie dorabia do tego głupawej ideologii typu "jaki to ja jestem cool i w ogóle antysystem". Drobiazg, ale istotny.
A obecnie jedyne CD-Rki jakie mam, to bootlegi. I też drobiazg - nigdy nie płaciłem za bootlegi, nie finansowałem cwaniaczków żerujących na zespołach. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kasia S. maxi-singel kompaktowy

|
Wysłany: 20.07.2007, 18:25 Temat postu: |
|
|
Płacenie za bootlegi to już przegięcie, chociaż i ja się nacięłam na taki przekręt, kupując jeden bootleg Floydów za jakże okazjonalną cenę 200 zł . |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 20.07.2007, 18:29 Temat postu: |
|
|
No wiesz, w czasach przedinternetowych to wyjścia nie było, niestety. Niemniej od jakiejś dekady na całe szczęście rynek handlu bootlegami zmarginalizował się i krzyżyk mu na grób  _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |
Arnold Layne digipack

|
Wysłany: 20.07.2007, 18:58 Temat postu: |
|
|
No cóż, to dość delikatny temat. Sam mam (oprócz oryginałów oczywiście) sporo kopii. W większości są to płyty których raczej bym nie kupił, ale chętnie czasem posłucham. Nie ściągam natomiast nagrań z sieci (bo nie potrafię , a nie dlatego, żem taki praworządny).
Problem jest dużo głębszy, już w latach siedemdziesiątych na "Perskim" czy na "Wolumenie" działali kolesie, którzy za pieniądze nagrywali płyty na powierzonych kasetach. Niektórzy zaczynali skromnie, a doszli do dużych pieniędzy (jak mój były znajomy Jurek W.). |
|
Powrót do góry |
|
 |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 20.07.2007, 21:06 Temat postu: |
|
|
Cały czas mówię, że mp3 to format informacyjny, tymczasowy - bo jakość na pewno nie ta co przynajmniej CDR - i jako coś takiego nie powinno być tępione. Inna rzecz , że ten komu mp3 wystarcza na pewno nie kupi oryginału. trzecia rzecz - ucywilizować ściąganie - czyli dobrowolna opłata abonamentowa - i sprawa załatwiona - jest kasa dla zaiksu - można ja dzielić.
Nie jestem ortodoksyjnym zwolennikiem prawa i sprawiedliwości ( ), ale z drugiej strony "wolna amerykanka" w wersji Jonxxa to czysty komunizm _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Proteus szpula
|
Wysłany: 21.07.2007, 09:07 Temat postu: |
|
|
Tarkus napisał: | ale nawet Windowsa mam legalnego, kupionego wraz z komputerem |
Juz sie mialem z ciekawosci zapytac ale ta kwestia..
Tarkus napisał: | Windows był preinstalowany na laptopie |
w zasadzie wyjasnia wszystko. Czy z laptopem dostales hologram, certyfikat i plyte inastalacyjna? Bo jezeli nie, to NIE JEST legalny widnows. To zwykly pirat.
Z drugiej strony - robie to samo co jonxxx, kupuje doslownie dziesiatki plyt miesiecznie i je udostepniam w super jakosciach. Dzisiaj kiedy trudno dostac jakis album sprzed 35 lat , to niech przynajmniej ktos wie czy warto wydac kase, bo ja zmoczylem dupe czytajac napalony megalomanskie opisy pana z megadiscu na przyklad, ktore tylko maja napedzac sprzedaz a nie mowia prawdy o muzyce. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 21.07.2007, 09:22 Temat postu: |
|
|
Przepraszam Proteusie, ale bredzisz. Nie kupiłem laptopa od ruska na bazarze i nie instalowano mi tego "po znajomości". Kupiłem całość - PAKIET, za odpowiednio wyższą cenę (zwróć uwagę, że ten sam laptop z Linuxem / DOS-em i Windowsem ma różną cenę - a dlaczego? a no właśnie). Dokonałem niezbednej rejestracji. Sugerujesz, że komputery z preinstalowanym systemem mają go piracko? Tysiące komputerów w najwiekszych sieciach handlowych w Polsce? To może odstaw te pigułki, bo ci szkodzą. Albo zwróć uwagę, że to sam ACER daje użytkownikowi sprzęt z oprogramowaniem. Na bazie, jak mniemam, umowy licencyjnej z Mikroszitem. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |
Proteus szpula
|
Wysłany: 21.07.2007, 09:30 Temat postu: |
|
|
Tarkus napisał: | Sugerujesz, że komputery z preinstalowanym systemem mają go piracko? |
Oczywiscie, chyba ze tak jak napisalem , dostales z laptopem plyte i hologram oraz certyfikat. Bez tego twoj windows jest jak piracki - nie potrafisz udowodnic jego legalnosci a sprzedaz preinstlowanych od dawna jest tematem procesow na temat nielegalnych praktyk Microsoftu.
Wyobraz sobie sytuacje, kiedy pracujesz w biurze na takim laptopie i przychodzi kontrola legalnosci sprzetu. Panowie po sprawdzeniu sprzetu, zadaja okazania dowodow legalnosci oprogramowania, czyli faktur na nie i wlasnie certyfikatow. Nie posadajasz, wiec placisz,bo masz zwyklego pirata. Po formacie dysku twoj legalny windows wyparowuje i juz go nie masz, ani mozliwosci zaistalowana - sprobuj pojsc do sklepu i powiedziec, sorry prosze o mojego widndowsa, bo mi sie dysk sformatowal. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 21.07.2007, 09:36 Temat postu: |
|
|
Sorry, ale masz tu pretensje do garbatego, że ma dzieci proste. Jak pisałem - kupiłem legalnie komputer z legalnym windowsem.
Przynajmniej nie szczycę się tym, że udostępniam w sieci pirackie mp3  _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |
Proteus szpula
|
Wysłany: 21.07.2007, 09:44 Temat postu: |
|
|
Tarkus napisał: | Sorry, ale masz tu pretensje do garbatego, że ma dzieci proste. Jak pisałem - kupiłem legalnie komputer z legalnym windowsem.
Przynajmniej nie szczycę się tym, że udostępniam w sieci pirackie mp3  |
Alez ja nie mam do ciebie zadnych pretensji tylko cie informuje. Masz zwyklego pirackiego windowsa, tak jakbys go sobie sciagnal z sieci i dodatkowo za niego zaplaciles. To tak jakbys komus chcial wytknac piractwo
I przepraszam cie bardzo, to co udostepniam w siecu nie jest pirackie - jezeli znasz ustawe to wiesz ze na swoj uzytek moge sobie robic z tym co chce, robie to z mojej legalnej kopii. Pirackie to jest juz po drugiej stronie u tego co sciagnal. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 21.07.2007, 09:52 Temat postu: |
|
|
Falandyzujesz prawo. Owszem, robiąc z oryginału mp3 i trzymając ją na swoim komputerze nie łamiesz prawa. Ale umieszczając ja w sieci - owszem. Bo jest to już niedozwolona dystrubucja.
To tak, jakbys mówił, że dający łapówkę jest ok, bo winien jest ten, co przyjmuje. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |
Proteus szpula
|
Wysłany: 21.07.2007, 09:58 Temat postu: |
|
|
Tarkus napisał: | Falandyzujesz prawo. Owszem, robiąc z oryginału mp3 i trzymając ją na swoim komputerze nie łamiesz prawa. Ale umieszczając ja w sieci - owszem. Bo jest to już niedozwolona dystrubucja.
|
Nie. Przynajmniej nie polskie prawo, wedlug wykladu profesora katedry kryminalistyki wyswietlonego na wyborczej. Dopoki nie czerpie z tego korzysci materialnych. Trzymajac na dysku i udostepniajac nikogo nie zmuszam ani nie zacheacm do sciagania tego. Zreszta wcale sie tym nie chwale, sztuczna skromnosc jest mi obca, po prostu mimo tego ze kupuje mnostwo plyt i tak sciagam je z siecie zwlaszcza nowe aby wiedziec czy warto wydac pieniadze. Ten nowy galahad juz z oryginalu sluchasz? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 21.07.2007, 10:01 Temat postu: |
|
|
Owszem, z wersji promo. Uroki bycia recenzentem  _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |
Proteus szpula
|
Wysłany: 21.07.2007, 10:03 Temat postu: |
|
|
No chyba, ze , ale promo w postaci fizycznego krazka a nie pakietu danych jakimi czesto operuja "recenzenci" seriwsow? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|