|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tarkus box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 21.07.2007, 10:34 Temat postu: |
|
|
Czemu "recenzenci"? Akurat "pakietami" to często tez operują mniejsi wydawcy, np. z Transubstans Records dostawaliśmy niejeden raz CDR-a ripowanego z mp3 i co - nie przyjąć? Format promosa jest nieistotny zarówno z punktu widzenia serwisu jak i wydawcy. Liczy sie tylko jakość (ze strony recenzenta) i sama recenzja (ze strony wydawcy). Umówmy się - zyjemy w epoce cyfrowej. Coraz częściej znacznie wygodniej jest wydawcy podesłać pakiet cyfrowych danych i mieć pewność, że dotarły do recenzenta, niż liczyć na niepewną pocztę (nieraz zdarzały sie promo docierające w kawałkach).
Za to jak widzę na allegro cwaniaczków sprzedających promosy jako "specjalne wersje" to z miejsca zgłaszam naruszenie regulaminu. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szalony Gronostay Gość
|
Wysłany: 21.07.2007, 10:46 Temat postu: |
|
|
Tarkus napisał: | Za to jak widzę na allegro cwaniaczków sprzedających promosy jako "specjalne wersje" to z miejsca zgłaszam naruszenie regulaminu. | Ano, też mnie to wkurza. Zwłaszcza, że tak naprawdę promo jest własnością dystrybutora i gdyby nas proszono, bylibyśmy zmuszeni je oddać. Całe szczęście chyba nikt nigdy nie prosi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tarkus box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 21.07.2007, 20:13 Temat postu: |
|
|
Ale to nawet nie jest kwestia wkurzenia - koleś dostał promo za darmo i teraz sprzedaje jako "kolekcjonerkski rarytas" za kilkadziesiąt złotych. Noż taka jego mać. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |
jonxx kaseta "żelazówka"

|
Wysłany: 22.07.2007, 08:14 Temat postu: |
|
|
Windows legalny czy nie, bootlegi, promo wersje, zarabianie... - temat rzeka [ocean]
Ja plyty kupuje za zarobione w trudzie i znoju przez jonxxa pieniazki a bywa ze i ktorys kumpel z westu cos podesle i udostepniam w wersji mp3.
Czy jestem zlodziejem jak mnie tu nazwano ? Pewnie opinie beda podzielone ale skoro sa sciagajacy to sila rzeczy sa i udostepniajacy. Tak z lapka na serduchu - wszystko co macie,te malo znane i czasem unikatowe albumy to oryginaly ?
Tu tez odpowiedzi beda zapewne rozne
Moglbym sobie sluchac plytek w domku relaksujac i cieszac sie zywotem [Briana chyba ] ale czasem sobie mysle ze moze ktos sciagnal zamieszczona przeze mnie plytke i poznal dzieki temu cos na co byc moze go nie stac ? A moze tak sie spodoba ze zapragnie miec oryginal bo jak ktos tu fajnie napisal mp3 to taka pokazowa forma bardziej. I nie zarabiam na tym - to dla mnie wazne.
Tyle
Jak to lecialo o tym kto pierwszy rzuci kamieniem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sheik Yerbouti album CD

|
Wysłany: 22.07.2007, 18:36 Temat postu: |
|
|
jonxx napisał: | "Prostacko".... No duze slowo Zupelnie jak by Ci ktos placil... A moze sam z siebie, powiedzialbym naturalnie taki "praworzadny"... To biegnij praworzadny i poprawny obywatelu i im bul a ja zostane prostakiem
O wiele szczerszym niz ty. |
Pomiędzy nazwaniem kogoś prostakiem a określeniem jego poglądów jako prostackie jest (przynajmniej dla mnie) pewna różnica. I wcale nie było moją intencją z jednej strony określanie kogoś mianem np. złodzieja, a z drugiej odgrywanie roli "praworządnego słuchacza". Sam mam sporo muzyki ściągniętej z sieci, proceder ten uprawiam od czasu do czasu nadal. Natomiast uważam, że nie powinno się do tego dorabiać ideologii o cenach, pazernym przemyśle płytowym itp., bo dlaczego wtedy nie rozciągnąć tej filozofii na inne dobra - jak już zresztą pytałem, ale chyba na to nie zwróciłeś uwagi...
A teraz z innej beczki:
pershing napisał: | Al mylisz się i to głęboko jeśli chodzi o narzędzia alternatywne dla Offica. Spróbuj Open Office, aktualna wersja to 2.2. Ja piszę w Open Office od jakiś 4 lat i nie narzekam. Piszę prezentacje, dokumenty, arkusze etc. zarówno na studia jak i do pracy. Nie ma problemów z zapisem do formatu .doc czy .ppt. Wszystko działa znakomicie. Problemy mogą być w drugą strone tj. gdy pliki z Office otwieramy pod Open Officem. Problemy są raczej drobne tj. tabelki, przesunięte obrazki. |
W mojej firmie również używamy Open Office. Niestety, te problemy z konwersją, o których wspominasz, potrafią zespuć cały efekt oferty lub prezentacji, więc nie wygląda to tak różowo. Jakąś alternatywą jest eksport z OO do formatu .pdf - tak najczęściej przesyłamy oferty klientom. Podobno najnowsza wersja pakietu Office miała sama z siebie obsługiwać pliki OO, ale nie miałem okazji sprawdzić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
B.J. box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 26.03.2009, 07:47 Temat postu: |
|
|
Milion dolarów za 7 plików
Administracja prezydenta Obamy stanęła po stronie RIAA przeciwko Joelowi Tannenbaumowi, który w 2003 roku nielegalnie pobrał z Sieci 7 plików muzycznych. RIAA skierowało wówczas do 16-letniego wtedy Tannenbauma list z informacją, iż naruszył prawo.
Zaproponowano mu zapłacenie grzywny w wysokości 3500 dolarów w ramach ugody. Tannenbaum odmówił. W roku 2007 sprawa trafiła do sądu. Tannenbaum za ugodę oferował wówczas 5000 USD, ale RIAA domagało się 10500. Do ugody nie doszło.
Obecnie Tannenbaumowi grozi grzywna w wysokości ponad miliona dolarów. Ustawa Digital Theft Deterrence and Copyright Damages Improvement Act z 1999 roku przewiduje bowiem, że za każde świadome naruszenie praw autorskich można zostać ukaranym grzywną w wysokości do 150 000 dolarów.
Mężczyzna jest reprezentowany przez grupę studentów prawa z Harvardu, którym przewodzi profesor Charles Nesson. Obrona nie zaprzecza, że oskarżony nielegalnie pobrał pliki. Jednak twierdzi, że kara jest zbyt wysoka.
Departament Sprawiedliwości odrzucił właśnie to stwierdzenie. Nie zgodził się również z argumentem, że RIAA działa w tej sprawie jak publiczne organy ścigania, gdyż próbuje nakładać grzywny bez wyroku sądowego, a powinna mieć takie prawa jak strona prywatna.
Mariusz Błoński
źródło: http://nt.interia.pl/internet/wiadomosci/news/milion-dolarow-za-7-plikow,1280375 _________________ In pfecutione. extrema S.R.E. fedebit. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Fiks maxi-singel analogowy
|
Wysłany: 03.04.2013, 18:42 Temat postu: |
|
|
Ja sie przyznam nie mam (w domu posiadam oczywiście wiele płyt,tylko mało jest wykonawców,ktorzy są na moim dysku) ani jednej oryginalnej płyty wykonawców których słucham
i wszystko sciągam z netu
a jak u was jest z tą sprawą
uważacie piractwo za zło,czy z niego często korzystacie
Jestem ciekaw opinii i dyskusji,pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Leptir zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 03.04.2013, 19:19 Temat postu: |
|
|
Czy to jakaś prowokacja, czy poważnie piszesz? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 03.04.2013, 19:23 Temat postu: |
|
|
Leptir napisał: | Czy to jakaś prowokacja, czy poważnie piszesz? |
nie stać mnie na kupowanie płyt ;/
a pozatym tak wam to przeszkadza,sciągam tylko dla siebie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
B.J. box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 03.04.2013, 20:45 Temat postu: |
|
|
MisterJu napisał: | Jestem ciekaw opinii i dyskusji,pozdrawiam  |
A zapoznałeś się już z 7 stronami tego wątku? _________________ In pfecutione. extrema S.R.E. fedebit. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 03.04.2013, 20:47 Temat postu: |
|
|
B.J. napisał: | MisterJu napisał: | Jestem ciekaw opinii i dyskusji,pozdrawiam  |
A zapoznałeś się już z 7 stronami tego wątku? |
teraz juz tak,sorry za zamieszanie
kończe ten drażliwy temat,i tak sie nie zmienie,nie zacznę nagle kupować płyt. |
|
Powrót do góry |
|
 |
rockowy japońska edycja z bonusami

|
Wysłany: 04.04.2013, 21:38 Temat postu: |
|
|
Z cyklu "bardzo dobrze powiedziane":
Paweł Kaczmarczyk: Mam już gotowy materiał na kilka płyt. Z powodów czysto finansowych nie realizuję tych projektów. (…). Rynek muzyczny aktualnie ogarnęła patowa sytuacja – płyty się nie sprzedają, nawet jeśli są dobre. Wszyscy znają i kochają dany album, ale nikt go fizycznie nie posiada. Jest to efekt celowej zamiany słowa „kradzież” na lżej brzmiące „piractwo” lub zupełnie niewinne „udostępnianie plików znajomym”.
http://www.kulturatka.pl/?p=7776 _________________ http://gadrecords.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
pesada maxi-singel analogowy

|
Wysłany: 04.04.2013, 21:52 Temat postu: |
|
|
Z cyklu "jeszcze lepiej powiedziane":
pesada: Dobrzy znajomi to dobrzy znajomi, a nie żadni złodzieje.
Przez cały PRL wydawcy okradali artystów, nawet dzisiaj częste są przypadki,
że artysta dostaje tylko niewielką część zysków.
Sam wydaję bardzo dużo kasy na płyty, i nie mam żadnych oporów,
by się nimi podzielić z dobrymi znajomymi.
Bogu dzięki, z wzajemnością.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
rockowy japońska edycja z bonusami

|
Wysłany: 04.04.2013, 22:10 Temat postu: |
|
|
Myślę, że bardziej mu chodziło o durne tłumaczenia, że w internecie każdy jest dobrym znajomym - w ten sposób przecież argumentuje się wszelakie torrenty czy chomiki.
Dzielenie się z prawdziwymi znajomymi to inna bajka. Poza tym zawsze można jakąś składankę przygotować, jak za dobrych kasetowych czasów  _________________ http://gadrecords.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
Algernon singel analogowy

|
Wysłany: 04.04.2014, 23:36 Temat postu: |
|
|
No to ja mam dość nietypowo bo zwykle kupuje uzywki - stąd co po tym artyście czy kupowałbym używki czy ściągał? Choć owszem, na różnych przecenach zdarza sie kupic i nówkę. Ja robię to z prostych powodów - raz że lubię mieć booklet i płytkę Dwa - mam pewność że to czego słucham to jest właśnie taki materiał jaki wydano, a nie mp3 skonwertowana do flaca... Ponadto rok mamy rok 2013 i wysyp seriwsów typu WIMP czy spotify które za kwotę jednej płytki pozwalają słuchać naprawdę masy muzyki popularniejszej I tutaj nie rozumiem piratów... Bo co innego ściągnąć coś naprawdę drogiego, rzadkiego itd. a co innego mieć tak łatwy i LEGALNY dostęp do muzyki jak ww. i i tak piracić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|