View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
B.J. box

|
Posted: 21.06.2007, 11:54 Post subject: Disco `70 |
|
|
Na początek cytat z klasyka:
"Prrrr motone ki elille (la la la la la la)
a keki prrr keki wanne ki elille (la la la la la la)
Boomala tomala a malonga (la la la la la la)
aryki prrrr takana a pitonga (la la la la la la)" :)
Oczywiście najlepsze było to Prrrr w wykonaniu Africa Simone`a (Ramaya), ale w czasie moich dziecięcych zabaw szkolnych towarzyszyły mi i inne inspirujące dźwięki, np. podniosły progresywny song Sun Of Jamaica w wykonaniu Goombay Dance Band, czy wyborne pre-postpankowe Daddy Cool niezapomnianego Boney M.
Ponieważ wymyśliłem, że zrobię sobie na wakacje kompilację hitów disco`70 z tamtych lat (czeka mnie długa podróż samochodem), proszę o podpowiedzenie mi co bardziej kultowych numerów, tylko koniecznie z lat 70, bo późniejsze plastiki są już nie do wytrzymania. :) _________________ Teraz poznaję po części,
wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany. |
|
Back to top |
|
 |
Bernard maxi-singel analogowy

|
Posted: 21.06.2007, 12:19 Post subject: |
|
|
Proszę bardzo:
I Santo California - Tornero (1975) - włoski art rock
Baccara - Sorry, I'm A Lady (1977) - pop rock
The Rubettes - Sugar Baby Love (1974) - prawie jak hard rock
Eruption - One Way Ticket (1979) - glam rock
Serge Gainsbourg/Jane Birkin - Je T'aime (co prawda utwór z 1969 roku, ale do Polski dotarł w latach 70-tych) - experimental rock/ambient _________________ Nie każdy ma szczęście spotkać w swoim życiu JOWITĘ. |
|
Back to top |
|
 |
B.J. box

|
Posted: 21.06.2007, 12:26 Post subject: |
|
|
Bernard wrote: | Proszę bardzo:
I Santo California - Tornero (1975) - włoski art rock
Baccara - Sorry, I'm A Lady (1977) - pop rock
The Rubettes - Sugar Baby Love (1974) - prawie jak hard rock
Eruption - One Way Ticket (1979) - glam rock
Serge Gainsbourg/Jane Birkin - Je T'aime (co prawda utwór z 1969 roku, ale do Polski dotarł w latach 70-tych) - experimental rock/ambient |
Dzięki :)
Tylko Baccary nie kojarzę, ale np. taki Łanłejtyket to samo mięso. :) _________________ Teraz poznaję po części,
|
Back to top |
|
 |
Jakuz zremasterowany digipack z bonusami

|
Posted: 21.06.2007, 12:47 Post subject: |
|
|
A Abba gdzie?  |
|
Back to top |
|
 |
B.J. box

|
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 21.06.2007, 12:52 Post subject: |
|
|
I może coś jeszcze:
Happy End - Jak się masz kochanie (1979) - niemal black metalowe riffy
George Baker Selection - Una Paloma Blanca (1975) - holenderski rock w stylu Focus (tylko trochę lepszy)
Middle Of The Road - Soley Soley (1971) - proto prog
Drupi - różne tytuły - włoski rock na wzór Le Orme i Premiata Forneria Marconi |
|
Back to top |
|
 |
Jakuz zremasterowany digipack z bonusami

|
Posted: 21.06.2007, 13:02 Post subject: |
|
|
No to jesze o "Smoukach" pamiętaj  |
|
Back to top |
|
 |
B.J. box

|
Posted: 21.06.2007, 13:07 Post subject: |
|
|
Bernard wrote: | I może coś jeszcze:
Happy End - Jak się masz kochanie (1979) - niemal black metalowe riffy
George Baker Selection - Una Paloma Blanca (1975) - holenderski rock w stylu Focus (tylko trochę lepszy)
Middle Of The Road - Soley Soley (1971) - proto prog
Drupi - różne tytuły - włoski rock na wzór Le Orme i Premiata Forneria Marconi |
Jak się masz kochanie to czyste riffowe szaleństwo, jak tylko biorę pudło do ręki. ;)
Middle Of The Road - tego w ogóle nie kojarzę, ale kolejny Twój set wygląda obiecująco. Dziękuję :) _________________ Teraz poznaję po części,
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 21.06.2007, 13:13 Post subject: |
|
|
Masz rację Jakuz, choć... jest pewne ale.
Smokie zawsze traktowałem z przymrużeniem oka, taka muzyka nigdy nie leżała w głównym nurcie moich zainteresowań. Ale pewnego razu (początek lat 90-tych) trafiłem dziwny LP (włoska firma, koncertówka) tego zespołu. I znalazłem tam kapitalną wersję "Whiskey In The Jar" w niczym nie ustępującą tej znanej z wykonania Thin Lizzy. O ile pamiętam, to ten kawałek otwierał płytę. Dalej niestety było już normalnie, czyli źle. |
|
Back to top |
|
 |
B.J. box

|
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 21.06.2007, 13:24 Post subject: |
|
|
Hej B.J. !
Pamiętam czasy, kiedy byłem małym chłopcem (ech Tadziu, jaka szkoda, że nic już nie stworzysz) i wraz z rodzicami pojechałem na Mazury. To była pierwsza połowa lat 70-tych. I chyba przy każdym ognisku rozbrzmiewał mazurski szlagier ...siedem dziewcząt z Albatrosa, tyś jedyna.. To chyba kawałek Laskowskiego zatytułowany Beata (tylko nie wiem, z którego dokładnie roku pochodzi). Ta gitara niczym Steve Howe, te andersonowskie harmonie wokalne. Symfoniczny rock na najwyższym poziomie. Koniecznie wrzuć to na swoją płytę...
Pzdr |
|
Back to top |
|
 |
rockowy digipack

|
Posted: 21.06.2007, 13:28 Post subject: |
|
|
A jak disco, to i glam-rock - "Teenage Rampage" Sweet, "Cum On Feel The Noize" Slade, "I'm The Leader Of The Gang" Glittera, troche brokatu we włosy i do przodu  _________________ http://gadrecords.pl |
|
Back to top |
|
 |
B.J. box

|
Posted: 21.06.2007, 13:30 Post subject: |
|
|
Bernard wrote: | (...) ...siedem dziewcząt z Albatrosa, tyś jedyna.. To chyba kawałek Laskowskiego zatytułowany Beata (tylko nie wiem, z którego dokładnie roku pochodzi). Ta gitara niczym Steve Howe, te andersonowskie harmonie wokalne. Symfoniczny rock na najwyższym poziomie. Koniecznie wrzuć to na swoją płytę...
Pzdr |
Wiesz, że ja chyba nie znam tego z oryginalnego wykonania w ogóle, tylko z licznych ogniskowych kowerów właśnie. Piękny, dylanowski tekst i taka dramatyczna formuła. Pomyślę o tym.
W ogóle polska muza z tamtego okresu to cudeńka. Pamiętam, że wstrząsnęła mną psychodeliczno-satanistyczna pieśń W tym domu straszy zespołu Homo Homini. Wtedy jeszcze nie pojmowałem głębi przekazu, więc utwór był po prostu przerażający... dziecięca trauma ;) _________________ Teraz poznaję po części,
|
Back to top |
|
 |
B.J. box

|
Posted: 21.06.2007, 13:34 Post subject: |
|
|
rockowy wrote: | A jak disco, to i glam-rock - "Teenage Rampage" Sweet, "Cum On Feel The Noize" Slade, "I'm The Leader Of The Gang" Glittera, troche brokatu we włosy i do przodu :D |
Glam jest ok, ale tam jednak nie ma tego beatu, tej erotyki, zapachu przepoconych białych skarpetek frote, tylko raczej skóra, długie włosy i nieudolny makijaż ;) _________________ Teraz poznaję po części,
|
Back to top |
|
 |
rockowy digipack

|
Posted: 21.06.2007, 13:34 Post subject: |
|
|
Bernard wrote: |
Serge Gainsbourg/Jane Birkin - Je T'aime (co prawda utwór z 1969 roku, ale do Polski dotarł w latach 70-tych) - experimental rock/ambient |
Polecam wersje z tłumaczeniem Jacka Fedorowicza Postaram sie odkopac i podrzucic, bo pamietam, ze to dobre bylo 
Last edited by rockowy on 21.06.2007, 13:36; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
 |
|