|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Okechukwu japońska edycja z bonusami

|
Wysłany: 22.07.2007, 00:54 Temat postu: Czesław Niemen |
|
|
Chyba też zasłużył sobie na odrębne miejsce na tym forum. Zacznę prowokacyjnie od tego, iż za najlepsze dokonanie Niemena nie uważam Enigmatic, ale płyty Vol I/Vol II wydane na CD pod wspólnym tytułem "Marionetki". "Piosenka dla zmarłej", "Com uczynił", "Sariusz", "Inicjały" (improwizacja pod Milesa Davisa), to arcydzieła polskiej muzyki współczesnej... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość cylinder Edisona
|
Wysłany: 22.07.2007, 02:09 Temat postu: |
|
|
Był wielki. Im dalej jednak w las, tym gorzej. Do mniej więcej połowy lat siedemdziesiątych było ok. Fakt faktem, że do dzisiaj nikt w polskiej muzyce nie zrobił tyle ile on. I pewnie już nikt nie zrobi.
G. _________________ ...play me my song... |
|
Powrót do góry |
|
 |
mir remaster

|
Wysłany: 22.07.2007, 02:19 Temat postu: |
|
|
Podzielam Twoje zdanie, Gosciu. Byl wielki.
Jest paru rodzimych artystow, do ktorych mam tak gleboko-sentymentalny stosunek, ze ciezko mi sie odniesc do nich krytycznie i obiektywnie. Zgadzam sie tez, ze byl "las" ale to juz naprawde, jesli chodzi o mnie, dotyczylo chyba tylko dwoch ostatnich plyt. Do tego momentu, lacznie z powszechnie krytykowanym Postscriptum, slucham wszystkiego, delektujac sie dzwiekiem Jego glosu, interpretacja i muzyka. Zupelnie nie moglem sie przekonac do Spodchmurykapelusza i Terra Deflorata. Mam obie i jesli do nich wracam, to tylko po to, by dac sobie i im szanse i zobaczyc czy przy poprzednim przesluchaniu, cos mnie nie ominelo. Ze smutkiem stwierdzam, ze chyba nie. I to chyba bardziej rozchodzi mi sie o muzyke niz teksty.
pzdr
mir |
|
Powrót do góry |
|
 |
mir remaster

|
Wysłany: 22.07.2007, 02:56 Temat postu: Re: Niemen |
|
|
Okechukwu napisał: | Zacznę prowokacyjnie od tego, iż za najlepsze dokonanie Niemena nie uważam Enigmatic, ale płyty Vol I/Vol II wydane na CD pod wspólnym tytułem "Marionetki". ... |
Wcale nie tak prowokacyjnie bo jesli o mnie chodzi, to do Terra Deflorata mozesz wskazywac na cokolwiek, ze jest najnaj Gorzej, byloby gdybys zaczal od tego co uwazasz za najgorsze a byloby to przed Terra
Ciekaw jestem, jaka masz opinie o Mourner's Rhapsody tylko prosze, bez kontrowersji
pzdr
mir |
|
Powrót do góry |
|
 |
Andy japońska edycja z bonusami

|
Wysłany: 22.07.2007, 04:27 Temat postu: Re: Niemen |
|
|
Okechukwu napisał: | Chyba też zasłużył sobie na odrębne miejsce na tym forum. Zacznę prowokacyjnie od tego, iż za najlepsze dokonanie Niemena nie uważam Enigmatic, ale płyty Vol I/Vol II wydane na CD pod wspólnym tytułem "Marionetki". "Piosenka dla zmarłej", "Com uczynił", "Sariusz", "Inicjały" (improwizacja pod Milesa Davisa), to arcydzieła polskiej muzyki współczesnej... |
Dlaczego prowokacyjnie? Dla mnie tez to jest najlepsza plyta Niemena. Malo tego, uwazam ja za najlepsza polska plyte rockowa wszech czasow.  _________________ Never Turn Your Back On A Friend |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 22.07.2007, 11:42 Temat postu: Re: Niemen |
|
|
mir napisał: | Okechukwu napisał: | Zacznę prowokacyjnie od tego, iż za najlepsze dokonanie Niemena nie uważam Enigmatic, ale płyty Vol I/Vol II wydane na CD pod wspólnym tytułem "Marionetki". ... |
Wcale nie tak prowokacyjnie bo jesli o mnie chodzi, to do Terra Deflorata mozesz wskazywac na cokolwiek, ze jest najnaj Gorzej, byloby gdybys zaczal od tego co uwazasz za najgorsze a byloby to przed Terra
Ciekaw jestem, jaka masz opinie o Mourner's Rhapsody tylko prosze, bez kontrowersji
pzdr
mir |
Nie przepadam za anglojęzycznymi albumami Niemena- uważam, że ich polskie odpowiedniki wypadają dużo lepiej. Może wynika to z faktu, że to przecież wybitnie słowiańska muzyka, z ważną rolą tekstów na dodatek(taka "Piosenka dla zmarłej" to fenomenalny, metafizyczny wiersz Iwaszkiewicza).
No i z przykrością muszę stwierdzić, że dla mnie Niemen skończył się na (doskonałej) płycie Aerolit. Katharsis nienawidzę, a Idee Fixe uważam za nudną i rozdętą do granic możliwości. Natomiast Postscriptum ma sporo uroku, ale nie jest to przecież pozycja na miarę płyt z pierwszej połowy lat 70 |
|
Powrót do góry |
|
 |
mir remaster

|
Wysłany: 22.07.2007, 12:07 Temat postu: |
|
|
Dzieki za odp. Rzeczywiscie nuta slowianska w muzyce a szczegolniej w tekstach Niemena jest niezaprzeczalna, choc musze przyznac, ze w wersji anglo utwory tez tez brzmia bardzo dobrze. To moja opinia oczywiscie. O Rhapsody pytalem glownie ze wzgledu na amerykanskich jazzmanow jakich udalo sie Niemenowi namowic do wspolpracy. Musze przyznac, ze jestem pod wrazeniem.
O Katharsis zupelnie zapomnialem, pewnie dlatego ze tez mam spore problemy z tymi nagraniami. Pamietam, kiedy przylecialem do domu ze swiezo nabyta plyta i jaki bylem zawiedziony tym co uslyszalem. Dlatego Idee Fixe przyjalem z wielka ulga i wdziecznoscia. Jest tam pare przepieknych tekstow i troche dobrej muzyki. jak dla mnie jest to plyta na mocna czworke (oceny wedlug czasow dinozaurowskich, kiedy szostek nie dawano )
pzdr
mir |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 23.07.2007, 20:57 Temat postu: |
|
|
Na Idee Fixe Niemen niemal zupełnie zmienił swój styl wokalny- zamiast śpiewać tak jak wcześniej z ekspresją i niesamowitymi melizmatami, najczęściej dość nijako melorecytuje. Być może chciał przez to uwypuklić teskty Norwida, ale dla mnie nie brzmi to zbyt dobrze. Poza tym płyta jest sporo za długa i część instrumentalnych improwizacji "comes to nowhere", że posłuże się tym angielskim zwrotem. Słaba trójka jak dla mnie...
Ostatnio zmieniony przez Okechukwu dnia 24.07.2007, 11:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tarkus box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 23.07.2007, 22:02 Temat postu: |
|
|
A ja gdzieś w zbiorach mam taką wstydliwą ciekawostkę - zapis występów Niemena na Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze, z końca lat 70-tych. Inna sprawa, że akurat Niemen jak mało który polski wykonawca miał prawo się czuć w tym repertuarze, jak ryba w wodzie - i faktycznie te "russische lieder" wypadają całkiem całkiem. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 23.07.2007, 22:09 Temat postu: |
|
|
On po prostu znał te ruskie (czy ściślej rzecz biorąc, białoruskie) piosenki od dziecka. Ale w 79 roku w Zielonej Górze, faktycznie dał plamę- zwłaszcza zważywszy, że później (w latach 90) kreował sie na wielkiego antykomunistę. Wiem co mówię, bo o felietonach Niemena w "Tylko Rocku" pisałem pracę magisterską... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Andy japońska edycja z bonusami

|
Wysłany: 24.07.2007, 04:32 Temat postu: |
|
|
Tarkus napisał: | A ja gdzieś w zbiorach mam taką wstydliwą ciekawostkę - zapis występów Niemena na Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze, z końca lat 70-tych. |
Czy masz to moze na cdr? _________________ Never Turn Your Back On A Friend |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 24.07.2007, 09:00 Temat postu: |
|
|
No ba! Podrzuć na PW adres, postaram się jakoś szybko ci to podesłać. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |
mir remaster

|
Wysłany: 24.07.2007, 23:10 Temat postu: |
|
|
Tarkus napisał: | .....zapis występów Niemena na Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze, z końca lat 70-tych. Inna sprawa, że akurat Niemen jak mało który polski wykonawca miał prawo się czuć w tym repertuarze, jak ryba w wodzie - i faktycznie te "russische lieder" wypadają całkiem całkiem. |
Tarkusie, czy to co Niemen spiewal na tym festiwalu pokrywa sie z materialem ze znanyego nam LP czy byly tam tez jakies inne piosenki/piesni/zaspiewki?
pzdr
mir |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 25.07.2007, 08:17 Temat postu: |
|
|
Jeśli pytasz o "Russische Lieder", to niestety (na szczęście?) nie znam tej płyty. Co gorsza, także zapis występów Niemena z Zielonej Góry mam nieopisany, więc poza tym, że śpiewa "Kałakolczik" nie wiele jestem w stanie powiedzieć  _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |
mir remaster

|
Wysłany: 25.07.2007, 10:44 Temat postu: |
|
|
Tarkus napisał: | Jeśli pytasz o "Russische Lieder", to niestety (na szczęście?) nie znam tej płyty.( |
Tarkusie, wszystko kwestia gustu. Abstrahujac od udzialu w wiadomym festiwalu, Russische Lieder (RL), dla mnie, to plyta raczej pozytywna. Wiec jesli to te a nie jakies "patriotyczne" piesni Niemen w Zielonej Gorze wyspiewywal, to moze byc bardzo fajne. Mam RL na polce i od czasu do czasu sie nia delektuje, podobniez jak Wysockim czy Okudzawa. Kawal dobrej melodii i glosu.
pzdr
mir |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|