|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Adi maxi-singel analogowy

Joined: 07 Sep 2017 Posts: 571 Location: Nowe Miasto nad Wartą
|
Posted: 07.12.2018, 21:24 Post subject: |
|
|
K o n i u wrote: | Napęd nie zwrócił mojej uwagi, więc myślę że jest cichy. Sprawdzę jeszcze przy wyciszonym dźwięku jak zajadę do domu. Mnie kosztował 4600,- kupiony a raczej zamówiony w cyber monday, oczywiście trzeba się trochę potargować. Zaczęło się od 10% upustu (cena 5500,-) a skończyło na 15% plus zaokrąglenie w dół i kabel chinch w bardzo dobrej cenie. |
Czyli powinno być cicho. Dobra cena, w przyszłym roku będę brał tego Marantza pod uwagę przy zakupie odtwarzacza CD. Swoją drogą, wczoraj szukałem podobnych urządzeń, ale nie mogłem znaleźć, albo słabo szukałem, albo nie ma podobnych, równie bogato wyposażonych odtwarzaczy. _________________ "Nie jesteśmy wrogami lecz przyjaciółmi. Wrogami być nam nie wolno. Choć targają nami namiętności nie mogą zerwać więzów serdecznych. Tajemny akord pamięci zagra trącony ponownie przez anielskie struny naszej natury" - Martin Luther King |
|
Back to top |
|
 |
Bednaar limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 14.12.2018, 23:21 Post subject: |
|
|
Bednaar wrote: | S
A u mnie niedługo będzie wzmacniacz słuchawkowy SMSL sAp-II PRO, bo Rotel za bardzo buczy, staruszek. Też napiszę coś o nim, jak posłucham.
 |
Własnie dotarł i słucham Źródło: Marantz MCR-503, słuchawki AKG K530LTD i interkonekt Melodika Purple Rain. Pierwsze wrażenie po wyjęciu z pudełka: ale maleństwo, mniejsze od telefonu, jak to zagra? I zagrało, ale jak? Rewelacja! Świetna przestrzeń, separacja kanałów i rozdzielczość. Bas tylko trochę mniej dociążony niż w Rotelu, ale ogółem bardziej neutralne brzmienie, a przy tym wciągające, ciepłe. Kiedys miałem Holdegrona, ale przy SMSL to pomyłka - Holdek prawie nie miał basu i siekł mocno górą po uszach. Generalnie jestem bardzo zadowolony z zakupu - i to są pierwsze wrażenia, a podobno sprzęt potrzebuje wygrzania... ciekawe, jak wtedy będzie grał. Ale nie ma rózy bez kolców, przy okazji była to moja najgorsza transakcja w życiu przez bałagan panujący w mp3store.pl - ale przynajmniej jest happy end  _________________ Marantz M-CR503 + SMSL sAp-II + AKG K530LTD + Koss Porta Pro + Tannoy M1 |
|
Back to top |
|
 |
crescent limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 15.12.2018, 09:56 Post subject: |
|
|
A ile kosztowało to cacko jeśli można zapytać? |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 15.12.2018, 11:14 Post subject: |
|
|
Normalnie kosztuje 349 zł, ale przez bałagan w mp3store i spore opóźnienie zrobili mi rabat i zapłaciłem 314 zł. _________________ Marantz M-CR503 + SMSL sAp-II + AKG K530LTD + Koss Porta Pro + Tannoy M1 |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 16.12.2018, 00:55 Post subject: |
|
|
No i mała sesja foto mojego obecnego systemu - wyłącznie słuchawkowego.
 _________________ Marantz M-CR503 + SMSL sAp-II + AKG K530LTD + Koss Porta Pro + Tannoy M1 |
|
Back to top |
|
 |
szbe kaseta "żelazówka"

|
Posted: 07.01.2019, 23:08 Post subject: |
|
|
Adi wrote: | K o n i u wrote: | Napęd nie zwrócił mojej uwagi, więc myślę że jest cichy. Sprawdzę jeszcze przy wyciszonym dźwięku jak zajadę do domu. Mnie kosztował 4600,- kupiony a raczej zamówiony w cyber monday, oczywiście trzeba się trochę potargować. Zaczęło się od 10% upustu (cena 5500,-) a skończyło na 15% plus zaokrąglenie w dół i kabel chinch w bardzo dobrej cenie. |
Czyli powinno być cicho. Dobra cena, w przyszłym roku będę brał tego Marantza pod uwagę przy zakupie odtwarzacza CD. Swoją drogą, wczoraj szukałem podobnych urządzeń, ale nie mogłem znaleźć, albo słabo szukałem, albo nie ma podobnych, równie bogato wyposażonych odtwarzaczy. |
A probowaliscie tego modelu M-Cr611?
https://audiopolis.pl/marantz-m-cr611-melody-media-mcr611-sieciowy-mikro-system-audio-z-odtwarzaczem-cd.html
Też się rozglądam za tego typu urządzeniem po ostatecznym rozstaniu ze starym cd. |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 08.01.2019, 09:09 Post subject: |
|
|
M-CR611 to nowszy model z tej samej linii, z której jest mój M-CR503.
W porównaniu z moim to już prawdziwy odtwarzacz sieciowy, no i czyta flac (mój nie). Niestety pojawił się na rynku już po tym, jak zakupiłem 503. Mimo, że 503 nie jest tak nowoczesny, bo to zwykły CD-amplituner w rozmiarze mini z portem USB - to jestem z niego zadowolony. Do tej pory nie miałem jakoś szczęścia do odtwarzaczy CD, każdy miał jakiś feler (Pioneer, Onkyo i Denon). Ten na pokładzie tego Marantza to pierwszy, do którego nie mam żadnych zastrzeżeń, a gra u mnie już prawie 7 lat. No i ma wyjście RCA, dzięki czemu podłączyłem do niego wzmak słuchawkowy (standardowe wyjście w 503 nie jest zbyt dobre pod względem jakości dźwięku).
Wracając do 611 - kupiłbym, gdybym nie miał 503
Myslę, że możesz się nim śmiało zainteresować. To mocna konkurencja dla popularnej Yamahy PianoCraft - chyba jednak lepsza jakościowo, zresztą podczas zakupu w salonie porónywałem Marantza własnie z PianoCraftem. Marantz grał przyjemniej, bardziej miękko i ciepło. _________________ Marantz M-CR503 + SMSL sAp-II + AKG K530LTD + Koss Porta Pro + Tannoy M1 |
|
Back to top |
|
 |
esforty epka kompaktowa
|
Posted: 10.02.2019, 14:01 Post subject: |
|
|
W końcu i ja skapitulowałem przed możliwościami odtwarzacza plików. Co nie znaczy,że pozbędę się mojego odtwarzacza CD.
Wśród argumentów min. wystąpiły oba plebiscyty, które uświadomiły, boleśnie, ograniczenia karty płatniczej i pojemności półki .
Zależało, wszak, na dostępie do formatu bezstratnego i możliwości podłączenia, łatwego, do mojego systemu( konsumpcji muzyki via głośniki).
Stało się. Od wczoraj w domu stanął LINN majik ds w srebrnej obudowie.
Chciałem zamieścić zdjęcie swojego egz. ale informatyczny analfabetyzm skutecznie to uniemożliwia .
Dzisiaj, kiedy wybór muzyki był już staranniejszy(podyktowany obecnym plebiscytem) odtworzyłem z pożyczonego dysku twardego King Crimson "Lizard" w gęstej częstotliwości 96 kHz/24 bits. Notabene plik pochodzący z mojego zbioru King Crimson 40 anniversary zapisany w formacie DVD, niedostępnym dla mnie, do preferencyjnego odtworzenia... Dotychczas!
Wniesiona zmiana? Po jednym odsłuchu wskazałbym na nieco istotniejszą(bardziej do przodu) reprodukcję wokali i jest to o włos muzykalniejsze od tego do czego przywykłem przez lata.
W formacie wykupionym u TIDAL-a44kHz/16 bits. jakość płyty CD zachowana, może lekko zaokrąglona. Choć to nie zarzut.
Tym samym spróbuję ograniczyć zakupy CD do muzyki polskiej i tego co najistotniejsze, dla mnie, w muzyce światowej . _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 10.02.2019, 18:42 Post subject: |
|
|
esforty wrote: | W końcu i ja skapitulowałem przed możliwościami odtwarzacza plików. Co nie znaczy,że pozbędę się mojego odtwarzacza CD.
|
Oczywiście jak najbardziej można posiadać oba urządzenia - nie powinny się pogryźć na półce Gratuluję zakupu - Linn to taki Lexus wśród sprzętu stereo. _________________ Marantz M-CR503 + SMSL sAp-II + AKG K530LTD + Koss Porta Pro + Tannoy M1 |
|
Back to top |
|
 |
K o n i u kaseta "żelazówka"

|
Posted: 11.02.2019, 09:00 Post subject: |
|
|
esforty wrote: | (...)
Stało się. Od wczoraj w domu stanął LINN majik ds w srebrnej obudowie. |
Byłem nim mocno zainteresowany dopóki nie dotarła do mojej świadomości cena Mimo to nie odmówiłem sobie możliwości przesłuchania w salonie. Myślę, że wart swojej ceny. _________________ na FD od 23 września 2013 |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 11.02.2019, 12:21 Post subject: |
|
|
K o n i u wrote: | Mimo to nie odmówiłem sobie możliwości przesłuchania w salonie. Myślę, że wart swojej ceny. |
No i czy podczas odsłuchy był znacząco lepszy od Twojego Marantza?
Ja podczas kupowania sprzętu myślałem o urządzeniu all-in-one firmy Rotel, bo mam stary wzmacniacz tej firmy i bardzo go lubię (ten dźwięk) - niestety 3 razy droższy od Marantza. _________________ Marantz M-CR503 + SMSL sAp-II + AKG K530LTD + Koss Porta Pro + Tannoy M1 |
|
Back to top |
|
 |
esforty epka kompaktowa
|
Posted: 11.02.2019, 20:27 Post subject: |
|
|
Dzięki wsparciu technicznemu Ziomka, mogę wkleić zdjęcie mojego egz. , który zajął miejsce magnetofonu.
Dodam, że nabytek pochodzi z drugiej ręki( jest pięciolatkiem) i jego koszt to ok. 50% wartości urządzenia nowego.
Dzisiejsze odsłuchy skłaniają do opinii, że materiał z plików 44 kHz/16 bits zestawiony z płytą CD nagraną w standardzie powszechnym( bez szczególnej staranności realizacyjnej) są porównywalne.
A tam gdzie się przyłożono do rejestracji, CD wygrywa.
To ten topowy Linn Klimax DS ma być potencjalnym pogromcą high-endowych odtwarzaczy CD. _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Back to top |
|
 |
K o n i u kaseta "żelazówka"

|
Posted: 12.02.2019, 09:06 Post subject: |
|
|
Bednaar wrote: | No i czy podczas odsłuchy był znacząco lepszy od Twojego Marantza? |
Nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Odsłuch Linna odbywał się na sprzęcie salonowym, inne kolumny, inny wzmak, a przede wszystkim kilka tygodni przed tym, jak zainteresowałem się Marantzem. Zrobił na mnie wrażenie, ale może to kwestia pomieszczenia do odsłuchu sprzętu czy sugestii, że to sprzęt z górnej półki.
A co do "mojego" Marantza to im dłużej go eksploatuję, to jestem coraz bardziej przekonany do słuszności wyboru. _________________ na FD od 23 września 2013 |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 12.02.2019, 09:39 Post subject: |
|
|
OK, myslałem ze porównywałeś oba w tym samym salonie.
Ja swojego Marantza porównywałem ze sprzętem z tej samej półki, czyli Yamaha Piano Craft. Marantz wydał mi się nieco bardziej przyjemny dźwiękowo. _________________ Marantz M-CR503 + SMSL sAp-II + AKG K530LTD + Koss Porta Pro + Tannoy M1 |
|
Back to top |
|
 |
Adi maxi-singel analogowy

Joined: 07 Sep 2017 Posts: 571 Location: Nowe Miasto nad Wartą
|
Posted: 12.02.2019, 16:31 Post subject: |
|
|
esforty wrote: | Od wczoraj w domu stanął LINN majik ds w srebrnej obudowie. |
Fajny sprzęcik. Swoją drogą ciekawe, kiedy CD podda się całkowicie plikom.
Kiedyś to raczej nastąpi.
PS Ja miałem kończyć budowę systemu audio-video, a z dnia na dzień, mówiąc po poznańsku, zmieniły mi się ,,pyryjorytety'', i ubzdurałem sobie budowę domu  _________________ "Nie jesteśmy wrogami lecz przyjaciółmi. Wrogami być nam nie wolno. Choć targają nami namiętności nie mogą zerwać więzów serdecznych. Tajemny akord pamięci zagra trącony ponownie przez anielskie struny naszej natury" - Martin Luther King |
|
Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|