|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
bananamoon pirat stereo
|
Posted: 26.09.2017, 10:20 Post subject: |
|
|
Sakis Papadimitriou "Piano Oracles"
Sakis Papadimitriou / Lefteris Agouridakis "Plus Minus"
Płyty Sakisa Papadimitriou kupiłem z ciekawości; z ciekawości greckiej muzyki improwizowanej, z ciekawości muzyki fortepianowej.
Przyznam, że pierwsze odsłuchy nie spełniły moich oczekiwań, nie przełożyły się na wyobrażenia o tej muzyce, do tego stopnia, że byłem trochę rozczarowany...
...ale właśnie wróciłem do tego materiału (po kilku latach) - i dobrze, ponieważ ta muzyka dojrzała i urosła w moich oczach, ułożyła się i ożyła.
Na "Piano Oracles" Sakis Papadimitriou zabiera nas w futurystyczną podróż...do przeszłości - preparowanym fortepianem odsłania archeologiczne wykopaliska - zaskakuje "niefortepianowymi" brzmieniami, surowo i ascetycznie balansuje na granicy dźwięku i ciszy, w opowieści wplata współczesną muzykę klasyczną, dżez, muzykę ilustracyjną.
"Plus Minus" jeszcze bardziej idzie w kierunku ilustracyjności i obrazowości, wprowadza delikatne elementy orientalne za sprawą poszerzonego instrumentarium o santur oraz inne perkusjonalia, na których gra Lefteris Agouridakis.
Całość pulsuje i oddycha miarowo irracjonalną tajemnicą i prehistoryczną zagadką.
https://www.discogs.com/Sakis-Papadimitriou-Piano-Oracles/release/1423960
https://www.discogs.com/Sakis-Papadimitriou-Lefteris-Agouridakis-Plus-And-Minus/release/2477788 |
|
Back to top |
|
 |
Bednaar limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 26.09.2017, 10:25 Post subject: |
|
|
Intrygujący opis, plus jeszcze moja fascynacja Grecją - na pewno postaram się dotrzeć do tych płyt i posłuchać. _________________ romantic_warrior |
|
Back to top |
|
 |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Posted: 09.11.2017, 23:02 Post subject: |
|
|
Nie wiem jak Wy, ale ja do dzisiaj nie miałem pojęcia o istnieniu takiej wrzutki. Piękny materiał - kto nie ma cierpliwości, niech zacznie od końca, czyli od Softly as is a morning sunrise - przefantastyczna sprawa!
Jerzy Milian Quintet 22.02.2004. Jazzclub Hipnoza
https://www.youtube.com/watch?v=Xs0Oq_pLCz0&list=PLB0E28D81B0243E2B&index=1 _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Back to top |
|
 |
Monstrualny Talerz maxi-singel analogowy
|
Posted: 09.11.2017, 23:04 Post subject: |
|
|
Ha, ha, też mi to dziś youtube podpowiedział.
Prowadzisz dziś jakąś ofensywę na forum?
 |
|
Back to top |
|
 |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Posted: 09.11.2017, 23:10 Post subject: |
|
|
Monstrualny Talerz wrote: | Ha, ha, też mi to dziś youtube podpowiedział.
Prowadzisz dziś jakąś ofensywę na forum |
I jak Ci się to widzi?
Miałem dziś wolniejszy wieczór i trochę płyt do przesłuchania, ale masz racę - co za dużo... _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Back to top |
|
 |
Koniu epka analogowa

|
Posted: 10.11.2017, 10:18 Post subject: |
|
|
Maciek wrote: | (...)Piękny materiał - kto nie ma cierpliwości, niech zacznie od końca, czyli od Softly as is a morning sunrise - przefantastyczna sprawa! [b] |
Dla mnie to też nowość. Cierpliwości mi wystarczyło i podzielam Twoją opinię. "Weel You Needn't" mnie powaliło. |
|
Back to top |
|
 |
Bednaar limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 10.11.2017, 10:31 Post subject: |
|
|
Maciek wrote: |
I jak Ci się to widzi?
Miałem dziś wolniejszy wieczór i trochę płyt do przesłuchania, ale masz racę - co za dużo... |
Zazdroszczę Tobie wolnego czasu, Maćku - powrzucałeś sporo ciekawych linków i tu, i w wątku o fusion - niestety na razie nie mogę ich sprawdzić, ale co się odwlecze, to nie uciecze  _________________ romantic_warrior |
|
Back to top |
|
 |
I&I longplay

|
Posted: 10.11.2017, 11:31 Post subject: |
|
|
Wrzucam tutaj link do filmu o Michale Urbaniaku, bo nie za bardzo pasował mi do innych wątków na forum.
Bardzo interesująca opowieść głównego bohatera o Nowym Jorku, jego początkach grania w Polsce i jazzie w ogóle.
Mam nadzieję, że nie powielam materiału.
Michal Urbaniak, New Yorker by Choice |
|
Back to top |
|
 |
|
Posted: 10.11.2017, 17:14 Post subject: |
|
|
Bednaar wrote: | Maciek wrote: |
I jak Ci się to widzi?
Miałem dziś wolniejszy wieczór i trochę płyt do przesłuchania, ale masz racę - co za dużo... |
Zazdroszczę Tobie wolnego czasu, Maćku - powrzucałeś sporo ciekawych linków i tu, i w wątku o fusion - niestety na razie nie mogę ich sprawdzić, ale co się odwlecze, to nie uciecze  |
Może z Maćkiem jest jak z Lemem - to po prostu zakamuflowana grupa 20 radzieckich recenzentów muzycznych, którzy dniami i nocami słuchają płyt nowych i starych, i wszelakich
Dzięki Maciek za te wszystkie wczorajsze polecenia: tropów do słuchania na cały przyszły tydzień |
|
Back to top |
|
 |
|
Posted: 18.11.2017, 00:31 Post subject: |
|
|
Czekamy, aż Beednar pożegna gości i rozpoczniemy bohaterską obronę Black Marketu w trakcie strzelanki do Weather Report.
Tymczasem spójrzcie na to, znalazłem dziś nieprawdopodobną stronę o WR, z gigantyczną (można rzec monstrualną) masą informacji, dokładne opisy płyt, nawet wielu utworów, ciekawostki z powstawania poszczególnych albumów - rewelka, wypowiedzi muzyków, bardzo bogata biblografia, wycinki z gazet. Kopalnia informacji! Ale co jest na okładce pierwszej płyty ciągle się nie dowiedziałem
http://www.weatherreportdiscography.org/weather-report-1971/ |
|
Back to top |
|
 |
Białystok japońska edycja z bonusami

|
|
Back to top |
|
 |
jarex digipack
|
Posted: 18.11.2017, 00:43 Post subject: |
|
|
Idę po Passport jak tacy słabi  |
|
Back to top |
|
 |
Białystok japońska edycja z bonusami

|
|
Back to top |
|
 |
esforty maxi-singel kompaktowy
|
Posted: 06.12.2017, 13:36 Post subject: |
|
|
Dwiki Dharmawan -"Pasar klever" 2016
Intrygująca, nader, mikstura muzyczna. Dla kogoś komu dokonania Oregonu są bliskie nie powinien tej płyty przeoczyć...
Ale tu jest więcej inspiracji: etniczna muzyka Indonezji(w porcjach przyswajalnych), wskazałbym też na Mahavishnu Orch.., Jarretta, trafić można na ślad Pata, choć precyzyjniej byłoby wskazać Lyle'a Maysa, pewnie jeszcze kogoś można by dopisać...
Granie bez jakichkolwiek kompleksów, bo jazz w Indozezji jest bardzo popularny, podobno. _________________ Nie ma takiego naleśnika, który nie wyszedłby na dobre. H. Murakami |
|
Back to top |
|
 |
|
Posted: 06.12.2017, 14:52 Post subject: |
|
|
Ja z kolei polecam coś co nazywa się Tribe "Rebirth" z 2009 r. Słuchałem sobie wczoraj audycji Nokturn prowadzonej przez Rafała Księżyka, która dotyczyła "afroamerykańskich stowarzyszeń, które w latach 60. i 70. ubiegłego wieku wyznaczyły nową jakość w muzyce i były pionierami muzycznego undergroundu." Znakomicie się tego słuchało, gdyż jazz porą nocną lepiej wchodzi, a i temat był ciekawy. Wiele porządnej muzyki tam zabrzmiało, lecz ostatni kawałek audycji "Son Of A Tribe" rozwałkował mnie, polecam odsłuchać:
https://www.youtube.com/watch?v=wL-c2luYVO0
Nie wiem z czym to porównać? Big Fun nagrane w 21 wieku? Kojarzy mi się nieco z Go Ahead John, ta perka, generalny klimat.
Odszukałem dziś całości na youtube, cała płyta jest znakomita, aż dziw że tak mało wyświetleń + praktycznie brak jakichś bliższych info w necie. Brzmi jak pełnoprawna płyta z początku lat 70, ale bez jawnych odwołań (jak u Kamasiego), ale nie odrzucająca i tego, że mamy XXI wiek.
Cała płyta:
https://www.youtube.com/watch?v=psj4W62On54
Żebyście się nie zrazili: koło 4 minuty gada jakiś raper, ale to jest tylko na chwilkę i się już nie powtarza. Polecam posłuchać całości płyty. |
|
Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|