Muzyczne Dinozaury Forum Index Muzyczne Dinozaury
i ich następcy
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Supper's Ready, czyli przy muzyce o jedzeniu
Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Muzyczne Dinozaury Forum Index -> Pozostałe
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Indi
epka analogowa


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 944
Location: Sosnowiec

PostPosted: 20.11.2007, 01:12    Post subject: Supper's Ready, czyli przy muzyce o jedzeniu Quote selected Reply with quote

Zainspirowana rozmową z Andrzejem i przepysznymi naleśnikami serwowanymi w jednej z warszawskich restauracji zakładam nowy wątek - Supper's Ready, czyli przy muzyce o jedzeniu Wink

Na początek zamieszczam przepis na naleśniki z kurczakiem, podobne do tych wspomnianych wyżej. Ciasto na naleśniki robię "na oko", więc skupię się na samym farszu.

Wystarczy przygotować:
pierś kurczaka
3 pomidory
po 1 żółtej i czerwonej papryce
cebulę
3 łyżki posiekanych zielonych oliwek
1 łyżkę posiekanych rodzynek
1 łyżkę natki pietruszki
1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz

Pierś kurczaka kroimy w kosteczkę i obsmażamy bądź gotujemy (wedle uznania, ja wolę obsmażaną). Pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w kosteczkę. Z papryką robimy to samo (pomijając obieranie ze skórki Wink ). Posiekaną cebulkę trzeba zeszklić na rozgrzanym oleju, następnie dodać do tego paprykę i mieszając dusić na małym ogniu 3-5 minut. Potem wkładamy do tego pomidory, oliwki i rodzynki, po czym dusimy kolejne 7 minut. Na koniec dodajemy mięso i zostawiamy na ogniu jakąś minutę. I to tyle - wystarczy nafaszerować ciasto naleśnikowe (albo tacos - placki z mąki kukurydzianej), nalać czerwone wino - i zabrać się do jedzenia Wink
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Andrzej
digipack


Joined: 10 Apr 2007
Posts: 2965
Location: Warszawa

PostPosted: 20.11.2007, 01:19    Post subject: Quote selected Reply with quote

Wow, wow, wow Very Happy. Yes, yes, yes Very Happy.

Teraz nic z tym nie zrobię, ale jutro wydrukuję i przekażę Szanownej Małżonce. Znowu nie chcę wyjść na chwalipiętę, ale w kuchni potrafię zrobić aż dwie rzeczy: herbatę i kiełbasę na gorąco (z wody). Nawet się komponują.

Dzięki Agnieszko Exclamation

Pzdr.
Back to top
View user's profile Send private message
Morly
singel kompaktowy


Joined: 09 May 2007
Posts: 499

PostPosted: 20.11.2007, 01:34    Post subject: Quote selected Reply with quote

Wreszcie jakiś porządny temat! Smile Gotować lubię bardzo, jeść jeszcze bardziej, na początek wklejam dwa przepisy autorstwa "Przyjaciela rodziny" pana Macieja R. oto i one:

Ciasto samoleczące

Ciasto samoleczące składa się z dwóch bardzo smacznych warstw - zakalca i warstwy spalonej na węgiel. Dolna warstwa (zakalec) szkodzi, a górna (węgiel) - leczy.

Wykonanie:

Takie ciasto najłatwiej wykonać na bazie ciasta "ile ważą jaja...".
Należy bardzo mocno rozgrzać piekarnik, najlepiej używając górnej grzałki. Wstawić ciasto i obserwować jak się od góry piecze, a następnie zwęgla. Kiedy ciasto będzie brązowoczarne, należy otworzyć piekarnik, lekko wystudzić wypiek, a następnie dopiec wierzch aż do uzyskania jednolicie czarnego koloru oraz charakterystycznego zapachu spalenizny. Wyjąć , spróbować, a jeśli niedopalone - przypalać dalej.
Nie ma obawy, już nie opadnie!

Smacznego.


Polskie fondue, czyli zgliwek smażony

Do wykonania polskiego fondue niezbędny jest ser biały, który nie spełnia wyśrubowanych norm Unii Europejskiej. Najlepszy byłby ser typu "od baby", ale coś takiego jest w obecnych czasach trudno osiągalne. Pozostaje więc próbować...

Jeśli się nie posiada sera "od baby", należy kupić biały ser paczkowany, włożyć go do lodówki i o nim zapomnieć. Najlepiej jeśli się przypomni o jego istnieniu ze dwa tygodnie po terminie przydatności do spożycia. Wówczas należy ser wyjąć z opakowania, położyć na talerzu i pokruszyć widelcem. Ser pozostawić bez przykrycia (albo przykryć gazą, by muchy po nim nie łaziły) na mniej więcej dobę, by obsechł. Potem ser przykryć i zostawić w ciepłym miejscu tak długo, by zgliwiał - czyli pokrył się białym (!) nalotem, zaczął śmierdzieć i się rozpływać.
Uwaga: jeśli ser się pokryje szarą, albo co gorsze zieloną, pleśnią - należy go wyrzucić!

Rozpływający się ser należy włożyć na patelnię, dodać do niego około łyżki masła, łyżeczkę kminku i nieco soli (do smaku). Smażyć tak długo, aż się zupełnie rozpłynie. Jeśli na patelni pojawiła się swobodna woda - odparować ją.
Uwaga: osoby o wrażliwym powonieniu należy wypuścić, albo nawet wyrzucić, z kuchni (o ile wcześniej same nie uciekły).

Kiedy ser zacznie gęstnieć, dodać do niego jedno żółtko (białko można wykorzystać do ciasta).

Jeść najlepiej na gorąco, chociaż na zimno to też pycha.


A tu, specjalnie dla Majkela przepis na Wodzionke - http://pl.youtube.com/watch?v=xBTmAT8kL5A Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
Majkel
limitowana edycja z bonusową płytą


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 4204
Location: Stalinogród

PostPosted: 20.11.2007, 20:51    Post subject: Quote selected Reply with quote

Laughing
1. Te koszule chopy chyba z gruby przytargali.
2. Przykro mi, ale nie cierpia wodzionki Wink
Back to top
View user's profile Send private message
Jakuz
zremasterowany digipack z bonusami


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 6558
Location: Częstochowa

PostPosted: 20.11.2007, 22:11    Post subject: Quote selected Reply with quote

Oj ucieszy się Greggery jak zobaczy ten temat - zaraz nadrobi ilość postów Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Windmill
japońska edycja z bonusami


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 3331
Location: Świętochłowice

PostPosted: 25.11.2007, 17:31    Post subject: Quote selected Reply with quote

Dziś przyrządzam pierwszy raz w życiu pizzę. Ciekawe jak mi się uda?...
_________________
http://riversidebluesnr2.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
greggery peccary
kaseta "metalówka"


Joined: 15 Apr 2007
Posts: 290

PostPosted: 25.11.2007, 23:12    Post subject: Quote selected Reply with quote

Chętnie bym popisał, ale brak czasu ...

Ostatnio uczyłem znajomą, przez telefon, jak zrobić sos winegret Smile

Broń Boże nie róbcie z oleju słonecznikowego, jak podają różne źródła, tylko z oliwy z oliwek!!!

Porcja do sałatki dla 2 osób:

4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki cukru
pieprz i sól do smaku

Wymieszać lub najlepiej wszystko do słoika, zakręcić i jak w szejkerze, aż ręce bolą Wink

Do tego sałatka grecka lub własnej produkcji:

sałata lodowa, cebula czerwona, czerwona fasola, pomidor, ogórek i szczypta geniuszu Wink A na koniec smacznego Smile

I pamiętajcie o najważniejszym. proporcje i przepisy to rzecz względna, liczy się własna inwencja, pomysłowość i eksperymenty!
_________________
O(+>
Back to top
View user's profile Send private message
Indi
epka analogowa


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 944
Location: Sosnowiec

PostPosted: 28.11.2007, 20:55    Post subject: Quote selected Reply with quote

Wzięło mnie jakiś czas temu na kuchnię bałkańską, dzisiaj w pracy znalazłam przepis na Musakę bułgarską, ale niestety - potrzebny jest piekarnik, a ja na stancji takich dobrodziejstw nie posiadam Sad Ale jak tylko przyjadę do domu...

Musaka

Składniki:

1/2 kg mielonego mięsa, 600 g ziemniaków, 1/2 szklanki oleju, 3 cebule, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 6 pomidorów (świeże lub z puszki), 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu, 1 szklanka mleka, 1 łyżka mąki, 1 jajko, 2 łyżki startego sera żółtego, sól

Przygotowanie:
W garnku dusimy pokrojoną drobno cebulkę w oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy (rozcieńczony z 3/4 szklanki wody), mięso mielone, trzy pomidory obrane i starte na grubej tarce oraz posiekaną natkę pietruszki. Dusimy w garnku pod przykryciem na słabym ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy przykrywkę i trzymamy garnek na ogniu, aż płyn wyparuje. Dorzucamy paprykę, pieprz i sól. Mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. W posmarowanej masłem blaszce układamy pozostałe pomidory (obrane i pokrojone w plasterki). Na nich nakładamy wcześniej przygotowaną masę. Pieczemy w umiarkowanie podgrzanej kuchence, dopóki danie się nie zarumieni. Potem dodajemy sos przygotowany następująco: do mleka dodajemy jajko, starty ser żółty oraz mąkę, przypieczoną wcześniej na suchej patelni. Pieczemy jeszcze przez 15 minut.
_________________
GAD Records | Kultowe Nagrania
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Jakuz
zremasterowany digipack z bonusami


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 6558
Location: Częstochowa

PostPosted: 28.11.2007, 23:59    Post subject: Quote selected Reply with quote

Indi wrote:
... Mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki...


Moja żona pyta czy te ziemniory dodajemy surowe? (chyba będzie musaka w sobotę Wink )
Back to top
View user's profile Send private message
Indi
epka analogowa


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 944
Location: Sosnowiec

PostPosted: 29.11.2007, 08:33    Post subject: Quote selected Reply with quote

Chyba surowe - najpierw się odrobinkę podgotują w tym sosie, a potem podpieką w piekarniku. Tylko wydaje mi się, że muszą być pokrojone w drobną kostkę.

Napisz później, jakie to jest w smaku, bo jestem strasznie ciekawa, a w domu (z piekarnikiem) będę dopiero na Święta...
_________________
GAD Records | Kultowe Nagrania
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
greggery peccary
kaseta "metalówka"


Joined: 15 Apr 2007
Posts: 290

PostPosted: 30.11.2007, 13:39    Post subject: Quote selected Reply with quote

Na pewno surowe! Jak robię zapiekanki z PYRÓW, to też pokrojone, tylko, że w talarki, muszą być surowe. Inaczej się zrobi breja ziemniaczana Sad Podobnie do tortilli, ale tej hiszpańskiej, też podsmarza się na oliwie surowe.

Mam pytanie Indi. Jaja do sosu całe, czy żółtka? Ja znam sos ze śmietany i żółtek, białko może się ścinać ... A mąka do tego sosu pszenna czy kukurydziana? Kukurydzianą można ładnie podsmarzyć, a z pszenną o takim numerze nie słyszałem Smile
_________________
O(+>
Back to top
View user's profile Send private message
Indi
epka analogowa


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 944
Location: Sosnowiec

PostPosted: 30.11.2007, 15:20    Post subject: Quote selected Reply with quote

Ale mi trudne pytania zadajesz... jeszcze nie robiłam tej potrawy. Ale przypuszczam, że do sosu rzeczywiście tylko żółtka. O mące - pierwszy raz słyszę, żeby prażyć na suchej patelni. Jak wypróbuję, to Ci odpowiem Wink
_________________
GAD Records | Kultowe Nagrania
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Indi
epka analogowa


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 944
Location: Sosnowiec

PostPosted: 31.12.2007, 23:30    Post subject: Quote selected Reply with quote

Czekając na przepis B.J. wrzucę coś, co można podciągnąć pod "poświąteczne porządki w lodówce". Przepis to moja modyfikacja (dość poważna) "Sycylijskiego garnka ziemniaków z pieczarkami".

Składniki (ilość zależy od upodobań i zawartości lodówki):
ugotowane ziemniaki (mogą być świeżo ugotowane w mundurkach, tylko na niezbyt miękko, albo z poprzedniego dnia), pieczarki, strąk czerwonej papryki, cebula (duża), puszka pomidorów krojonych, bazylia, natka pietruszki, wędlina (albo kiełbasa bądź jakieś mięsko - ja miałam kawałek krotoszyńskiej i gotowaną pierś kurczaka)

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w rondelku na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojoną w paski (nie za duże) paprykę i mieszając krótko podsmażać. Następnie wrzucić pieczarki pokrojone w półplasterki i pomidory razem z zalewą. Doprawić bazylią, vegetą, ziołami, solą i pieprzem. Wymieszać i niech się gotuje na małym ogniu. W tym czasie pokroić mięsko, oprószyć przyprawą do kurczaka i vegetą (nie za dużo, żeby nie było za słone) - podsmażyć na patelni. Kiedy papryka zrobi się w miarę miękka, dodać do rondelka podsmażone mięso. Ziemniaki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni (oprószyć można przyprawą do ziemniaków, albo czym dusza zapragnie). Na talerzu ułożyć porcję ziemniaczków i "zalać" potrawką z rondelka.

Oczywiście można modyfikować dalej - gdybym miała oliwki, na pewno znalazłyby się w środku. Można też dodać czosnek albo na przykład seler włoski. Moja potrawa wyglądała tak:


_________________
GAD Records | Kultowe Nagrania
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
rockowy
digipack


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 2690

PostPosted: 31.12.2007, 23:32    Post subject: Quote selected Reply with quote

A tak wygląda szczęśliwa Indi po zjedzeniu tych pyszności Smile
_________________
http://gadrecords.pl


Last edited by rockowy on 12.01.2015, 19:02; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Mariusz
kaseta "metalówka"


Joined: 16 Apr 2007
Posts: 272

PostPosted: 01.01.2008, 01:18    Post subject: Quote selected Reply with quote

Smakowicie wyszła ... ta fotka (a co się będę narażał)
_________________
Shoutbox jest jak PRL-owski papier toaletowy...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Muzyczne Dinozaury Forum Index -> Pozostałe All times are GMT + 2 Hours
Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 1 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group