Muzyczne Dinozaury Forum Index Muzyczne Dinozaury
i ich następcy
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Supper's Ready, czyli przy muzyce o jedzeniu
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Muzyczne Dinozaury Forum Index -> Pozostałe
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Jakuz
zremasterowany digipack z bonusami


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 6525
Location: Częstochowa

PostPosted: 01.01.2008, 04:09    Post subject: Quote selected Reply with quote

Agnieszko - ten przepis spóźniony o kilka godzin Wink Zaatakowaliśmy gości bigosem... Cool
Back to top
View user's profile Send private message
Mariusz
kaseta "metalówka"


Joined: 16 Apr 2007
Posts: 272

PostPosted: 28.01.2008, 10:25    Post subject: Quote selected Reply with quote

Ja też! Ja też się dołożę przepisem na niedzielnego kurczaka:
Niedzielny PRZEPIS NA KURCZAKA mmmm palce lizac:

Kurczaka, starannie umytego ukladamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego.
Dodajemy gozdziki, cynamon, a nastepnie skrapiamy cytryną.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy jedną szklanka wina bialego, jedną szklanka wina czerwonego. Dodajemy 100 ml ginu, 100 ml koniaku,
200 ml Smirnoffa i 50 ml bialego rumu. Potrawy nie musimy poddawać obróbce cieplnej, a kurczaka mozliwie szybko wyrzucamy - bo jest do dupy, ..., natomiast sos..., sos? sooosssik! Paluszki lizac!
Aha, kurczaka najpierw nalezy zabic, bo bydlak wychleje co się da...

Życzę smacznego Wink
_________________
Shoutbox jest jak PRL-owski papier toaletowy...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Windmill
japońska edycja z bonusami


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 3048
Location: Świętochłowice

PostPosted: 13.03.2008, 13:11    Post subject: Quote selected Reply with quote

Łosoś z frytkami

1/4 łososia umyć, a nastepnie łuski polać wrzątkiem, aby oddzielić je od mięsa. Mięso kroimy na średnie kawałeczki, które i tak rozdrobnia się na patelni. Rozgrzewamy masło, solimy i pieprzymy według uznania i używając takiego samego kryterium smażymy łososia, często go mieszając łopatka czy co tam mamy pod ręką, a co się nadaje.
Podajemy z frytkami i białym winem odpowiednio schłodzonym w butelce. Nie kupuje nigdy gotowych frytek, zawsze obieram ziemniaki i kroję je na odpowiadające mi pod wzgledem grubości kawałki. Frytki należy troche tylko polac keczupem (nie mieszać!), zaś moja słabością jest jedzenie frytek z majonezem, który powinien znajdować się na brzegu talerza i w którym macza się frytki.
Gwarantuję, że potrawa jest prosta do zrobienia i zawsze jest smaczna Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Indi
epka analogowa


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 944
Location: Sosnowiec

PostPosted: 31.03.2008, 19:45    Post subject: Quote selected Reply with quote

Wiosenna pasta sycylijska

Pomidora (ilość dowolna) sparzyć, zahartować zimną wodą, obrać i pokroić w kosteczkę (im mniejsza tym lepsza). Cebulkę (ilość równie dowolna) pokroić w drobną kosteczkę. Można też wkroić szczypior z cebulki. To wszystko wrzucić do miseczki, doprawić bazylią, solą, pieprzem - według uznania. Do tego dodać ser biały mielony, jeśli będzie zbyt suchy - podlać jogurtem naturalnym. Wymieszać i spróbować. Można dodać oliwki, czosnek - jak kto lubi. Na świeże bułeczki jak znalazł! A pachnący pomidor (tak, tak, pachnący, udało mi się taki znaleźć o tej porze) od razu poprawi humor Wink

PS. Najlepiej smakuje, kiedy w tle grają Włosi (choćby spod Skarżyska Wink )
_________________
GAD Records | Kultowe Nagrania
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Windmill
japońska edycja z bonusami


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 3048
Location: Świętochłowice

PostPosted: 01.04.2008, 13:42    Post subject: Quote selected Reply with quote

Właśnie po raz pierwszy w życiu pichcę rybę po grecku według poniższego przepisu:
http://kuchennymidrzwiami.blox.pl/2006/11/Ryba-po-grecku-wieloletni-przepis.html

Jak na razie jest już rewelacyjny zapach Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
greggery peccary
kaseta "metalówka"


Joined: 15 Apr 2007
Posts: 290

PostPosted: 01.04.2008, 20:49    Post subject: Quote selected Reply with quote

Przesłałem przepis Indi znajomej, która ma znajomych na Sycylii. Podobno jest to zaj*** pasta i faktycznie ... sycylijska Smile Ja zdecydowanie doradzam dodać oliwki i czosnek!

Mojego pomysłu sałatka. Prawa autorskie nie są chronione, można rozpowszechniać Smile

Ser pleśniowy (najlepsza jest Gorgonzola, ale może być Lazur) kroimy w kostkę, dodajemy oliwki, czerwoną fasolę, ogórek konserwowy też pokrojony w kostkę, lekko można skropić zalewą z ogórków, ja używam tylko zaprawianych przez żonę, tak, ze nie mam obaw Wink Wszystko lekko mieszamy, aby nie rozbebrać Wink Przyprawiamy do smaku oczywiście. Pieprz, sól, z która ostrożnie, bo ser jest słony. Do lodówki, tak aby się lekko schłodziła.

Do tego przygotowujemy zapiekanki:

Bagietkę kroimy z ukosa, nakładamy ser pleśniowy, na to oliwki (pokrojone), kapary, oregano i do piekarnika ustawionego na grill.

Smacznego Smile
_________________
O(+>
Back to top
View user's profile Send private message
Indi
epka analogowa


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 944
Location: Sosnowiec

PostPosted: 01.04.2008, 22:25    Post subject: Quote selected Reply with quote

greggery peccary wrote:
Przesłałem przepis Indi znajomej, która ma znajomych na Sycylii. Podobno jest to zaj*** pasta i faktycznie ... sycylijska Smile Ja zdecydowanie doradzam dodać oliwki i czosnek!

Hehe, no proszę, nazwałam tę pastę sycylijską, bo składniki skojarzyły mi się z serkiem sycylijskim (nie pamiętam jakiej firmy), ale w sumie to sama ją wymyśliłam. Miałam w lodówce tylko ser biały, kawałek cebulki i dwa pomidory i coś musiałam z tego upichcić Wink Potrzeba matką wynalazków Wink
_________________
GAD Records | Kultowe Nagrania
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Jakuz
zremasterowany digipack z bonusami


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 6525
Location: Częstochowa

PostPosted: 01.04.2008, 23:27    Post subject: Quote selected Reply with quote

Co by nie pozostawać w tyle, podaję dyktowany przez żonkę przepis na Sałatkę z Kurczakiem "Delikates" - nazewnictwo copyright by Basia Wink

Potrzebne są :
2 filety z kurczaka
1 duży (lub 2 małe) zielony ogórek
2/3 szklanki ryżu
majonez
ząbek czosnku
olej roślinny
sól


Filety pokroić w kostkę (raczej drobną), zaprawić startym czosnkiem i solą, oraz 4 łyżkami oleju. Odstawić na 2 godziny, potem udusić pod przykryciem na patelni. "Rozdziabać" sklejone mięsko widelcem Wink
Ryż ugotować "na sypko" w osolonej wodzie. Po wystudzeniu układać warstwami w półmisku : ryż - mięso z kurczaka - majonez - ogórek starty na tarce o grubych "oczkach".
Z tej ilości składników wychodzą 2 warstwy w standardowym półmisku.
Smacznego dzieci! Smile
Back to top
View user's profile Send private message
greggery peccary
kaseta "metalówka"


Joined: 15 Apr 2007
Posts: 290

PostPosted: 05.04.2008, 17:42    Post subject: Quote selected Reply with quote

Jakuz wrote:
Co by nie pozostawać w tyle, podaję dyktowany przez żonkę przepis na Sałatkę z Kurczakiem "Delikates" - nazewnictwo copyright by Basia Wink



Dobrze, że nie "Delicatessen" Wink
_________________
O(+>
Back to top
View user's profile Send private message
Windmill
japońska edycja z bonusami


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 3048
Location: Świętochłowice

PostPosted: 23.05.2008, 12:31    Post subject: Quote selected Reply with quote

A lubicie/znacie coś takiego?

Na patelni rozgrzewamy 1/4 kostki masła, przyprawiamy sola i pieprzem, a kiedy masło się już rozpuści, wkładamy na patelnię przekrojone na połowę 2 kromki chleba. Masło powinno zostać wchłonięte przez chleb, ale należy pilnowac, aby nie spalić kromek, więc radzę smarzyć na małym ogniu. W zależności od upodobań, można w taki sam sposób potraktować druga stronę chleba, ale nie jest to wymagane. Potrawę przyrządza się błyskawicznie i jest wyśmienita jako dodatek do piwa lub nawet do wina.
Smacznego! Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Majkel
limitowana edycja z bonusową płytą


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 4171
Location: Stalinogród

PostPosted: 23.05.2008, 16:19    Post subject: Quote selected Reply with quote

Zapomniałeś o czosnku Cool
Back to top
View user's profile Send private message
Windmill
japońska edycja z bonusami


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 3048
Location: Świętochłowice

PostPosted: 23.05.2008, 16:22    Post subject: Quote selected Reply with quote

Czosnek oczywiście tez można dodać, to znaczy posmarować nim podpieczona powierzchnię! dzięki Majkel za rozjaśnienie amnezji Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Harold The Barrel
maxi-singel analogowy


Joined: 24 Apr 2008
Posts: 508
Location: Dąbrowa Górnicza

PostPosted: 23.05.2008, 18:31    Post subject: Quote selected Reply with quote

Windmill wrote:
Potrawę przyrządza się błyskawicznie i jest wyśmienita jako dodatek do piwa lub nawet do wina.


Właśnie skorzystałem z przepisu... acz nie posiadam w danej chwili piwa i wina. Wróciłem zmęczony i nie chciało mi się gotować ziemniaków do gołąbków więc patrze i mi się akurat przepis strafił Laughing
Danie faktycznie proste i efektowne Razz
P.S. Następnym razem spróbuje z piwem.
_________________
[...]Na uwagę zasługuje utwór Echoes, który zaczyna się w XIX wieku, a kończy w XXII.
http://www.lastfm.pl/user/fleming08
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Windmill
japońska edycja z bonusami


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 3048
Location: Świętochłowice

PostPosted: 23.05.2008, 21:17    Post subject: Quote selected Reply with quote

Bardzo się cieszę, że smakowało Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
B.J.
zremasterowany digipack z bonusami


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 7468

PostPosted: 20.06.2008, 12:59    Post subject: Quote selected Reply with quote

Szpinak Konlamakarone
Z cyklu: Jak się dobrze, szybko i łatwo nasycić

...kiedy akurat nic nie mamy w lodówce.
Gdy jesteśmy głodni, wypijamy szklankę wody. Pozwoli to oszukać organizm na chwilę, w której pójdziemy do najbliższego sklepu i wyjmiemy tam z zamrażarki szpinak, najlepiej taki:

Ale jak nie będzie powyższego wystarczy zwykły mrożony szpinak, a do tego kawałek byle jakiego żóttego sera i makaron (najlepiej wstążki, ale mogą być też świderki lub kokardki, czy inne makarony "średniowpowierzchniowe"). Zakładam, że macie w domach pieprz i sól.
Po powrocie do kuchni, rozgrzewamy patelnię, wrzucamy do niej cały szpinak i niech się topi (średni/mały ogień). Równocześnie, albo nawet wcześniej gotujemy sobie w osolonej lekko wodzie makaron (tak z 1/3 objętości opakowania), aż zmięknie na tyle, jak nam pasuje (po tylu minutach ile wskazuje jego opakowanie warto go spróbować, czy już doszedł). Rozpuszczony szpinak solimy; mam się za mało solącego, a dosypuję tu (aż) 4 szczypty. Na posolony i przemieszany szpinak wrzucamy pokrojony albo starty ser - tyle, żeby przykryć większą część powierzchni. Ugotowany makaron wrzucamy na to wszystko, gdy ser się rozpuści i wszystko na patelni mieszamy. Gotowe. Teraz, póki ciepłe, trza przyprawić sobie do smaku na talerzach i pałaszować. Powinno wystarczyć dla 2 osób. Danie szukuje się ekspresowo 15-20 min. Smacznego Exclamation
_________________
Teraz poznaję po części,
wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Muzyczne Dinozaury Forum Index -> Pozostałe All times are GMT + 2 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 2 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group