Muzyczne Dinozaury Forum Index Muzyczne Dinozaury
i ich następcy
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Supper's Ready, czyli przy muzyce o jedzeniu
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Muzyczne Dinozaury Forum Index -> Pozostałe
View previous topic :: View next topic  
Author Message
B.J.
box


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 7755

PostPosted: 27.08.2009, 20:51    Post subject: Quote selected Reply with quote

Danie typu co można zrobić z tego, co akurat jest.

A było parę plasterków polędwicy, co do której miałem wątpliwości, ale kot zjadł próbkę, więc użyłem i czujemy się dobrze, dziękuję.
Poza tym: 2 marchewki, 4 białe papryki, puszka krojonych pomidorów bez skórki, trochę oliwy z wytłoczyn z oliwek do smażenia, woreczek brązowego ryżu, ser żółty
Przyprawy tu akurat: suszona ostra papryczka, kmin rzymski, kurkuma, bazylia, sól, pieprz

Na początek trochę soli i kurkumy do garnka i woda. Jak się zagotuje, wrzucic ryz i na małym ogniu niech bulgocze z pół godziny (tyle akurat potrzebuje ten brązowy).
Na patelni rozgrzać oliwę. Pokroić w kostkę wędlinę i przesmażyć dla aromatu, po czym zdjąc z patelni. Na nią wrzucić troszkę ostrej papryczki oraz pokrojone wedle uznania (w słupki, paski, ćwierćtalarki) marchewkę i paprykę. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu, aż zmiękną. Dorzucić pomidory, wędlinkę, szczyptę kminu, bazylii i na mocnym ogniu doprowadzić pomidory do postaci sosowej (można za pomocą drewnianej łyżki wspomagać proces). Na koniec wsypać ugotowany ryż, wymieszać wszystko, wedle uznania przykryć plasterkami żołtego sera do roztopienia. Górę dla efektu można posypać np. sproszkowaną papryką i oregano. I już.
Porcja dla dwojga. Smacznego Smile
Back to top
View user's profile Send private message
rockowy
digipack


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 2774

PostPosted: 27.08.2009, 21:08    Post subject: Quote selected Reply with quote

B.J. wrote:
kot zjadł próbkę, więc użyłem i czujemy się dobrze, dziękuję


Tak otwarcie? Na forum? Nie boisz się Mirka ani Roberta? Very Happy

Agnieszka dziękuje za przepis, a ja mam nadzieję, że szybko go wypróbuje Very Happy
_________________
http://gadrecords.pl
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
B.J.
box


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 7755

PostPosted: 27.08.2009, 21:31    Post subject: Quote selected Reply with quote

Pan kot jest na kontrakcie, więc robi co do niego należy. Jest w tym bardzo dobry. Zepsutego nie zje.
Specjalista Smile
_________________
Teraz poznaję po części,
wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany.
Back to top
View user's profile Send private message
B.J.
box


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 7755

PostPosted: 09.10.2009, 20:39    Post subject: Quote selected Reply with quote

Podobno nie da się jej dobrze sfotografować. Tajemnicza, podstępna, nieobliczalna, egzotyczna. Pojawia się, kiedy chce, a znika szybko, sycąc i regenerując. Wątróbka drobiowa z cebulką i kapustą pekińską z dipem kurkumowo-paprykowym na bazie greckiego jogurtu. Karamba Exclamation


po prawej
_________________
Teraz poznaję po części,
wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany.
Back to top
View user's profile Send private message
mir
remaster


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 2304
Location: Krakus

PostPosted: 10.10.2009, 08:54    Post subject: Quote selected Reply with quote

B.J. wrote:
Podobno nie da się jej dobrze sfotografować. Tajemnicza, podstępna, nieobliczalna, egzotyczna. Pojawia się, kiedy chce, a znika szybko, sycąc i regenerując. Wątróbka drobiowa z cebulką i kapustą pekińską z dipem kurkumowo-paprykowym na bazie greckiego jogurtu. Karamba Exclamation


po prawej


B.J.u Laughing Opis potrawy dosc apetyczny Wink , ale to kocurek takes the cake Very Happy

pzdr

mir
Back to top
View user's profile Send private message
B.J.
box


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 7755

PostPosted: 17.09.2010, 22:26    Post subject: Quote selected Reply with quote

Jakuz wrote:
Ja zbieram sobie w lesie borowiki, rydze i inne kozaki (...)

A ja maślaki na trawniku przed domem. Smile


_________________
Teraz poznaję po części,
wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany.
Back to top
View user's profile Send private message
B.J.
box


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 7755

PostPosted: 15.07.2011, 11:26    Post subject: Quote selected Reply with quote

Ostrzeżenie dla wszystkich adeptów patelni!
Przeczytajcie, bo to może uratować Wam życie. Zupełnie poważnie.

Wczoraj smażyłem sobie spokojnie obiad. Rozgrzewałem olej i musiałem nie zauważyć, że zapalił mi się na patelni, albo właśnie osiągał temp. zapłonu i w momencie kiedy dodałem opłukane kiełki nastąpił wybuch!. Na szczęście względnie niewielki; metrowy słup ognia o średnicy patelni, jak z miotacza ognia. Byłem w szoku, nie wiedziałem co zrobić, zanim spali mi się kuchnia, mieszkanie, dom! Stałem jak wryty, a sekundy trwały pół wieczności. Ostrożnie, uważając by nie spłonąć, wyłączyłem palnik pod kuchenką i płomień zmalał i po chwili zniknął. Miałem olbrzymie szczęście!
Zobaczcie sami film i koniecznie przeczytajcie, co należy robić w takich sytuacjach, bo to się może każdemu przydarzyć.
http://www.ziolaiprzyprawy.info/2011/07/12/blog/jak-ugasic-plonacy-olej-w-kuchni/

Wizualizacja tzw. wyrzutu. To naprawdę tak wygląda!

http://www.edukacja.psp.wlkp.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=129:eksplozja-tuszczu-w-kuchnii&catid=42:bezpieczny-dom&Itemid=102
_________________
Teraz poznaję po części,
wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany.
Back to top
View user's profile Send private message
Tarkus
box z pełną dyskografią i gadżetami


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 10042
Location: Wa-wa

PostPosted: 15.07.2011, 12:23    Post subject: Quote selected Reply with quote

Hi,hi, mnie to nie grozi. Mam kuchenkę indukcyjną, a fale magnetyczne, choćby nie wiem, jak się natężały, nie zapalą niczego.
_________________
If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
THIS IS NOT A LOVE SONG
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Duch 1532
remaster


Joined: 18 May 2008
Posts: 2220
Location: Breslau, Schmiedefeld

PostPosted: 15.07.2011, 12:55    Post subject: Quote selected Reply with quote

Zainteresowanym zdradzę, że efekt przyrządzania nalewki przez wlewanie spirytusu do gotującej się masy smakowej wygląda podobnie Cool
Back to top
View user's profile Send private message
Tarkus
box z pełną dyskografią i gadżetami


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 10042
Location: Wa-wa

PostPosted: 15.07.2011, 16:13    Post subject: Quote selected Reply with quote

Very Happy
Ech, studenckie życie... Wink)
_________________
If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
THIS IS NOT A LOVE SONG
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
WOJTEKK
box z pełną dyskografią i gadżetami


Joined: 12 Apr 2007
Posts: 16915
Location: Lesko

PostPosted: 15.07.2011, 16:41    Post subject: Quote selected Reply with quote

A po cholerę robić nalewkę? Spirytus można wypić i bez tego?
_________________
Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.

http://artrock.pl/
Back to top
View user's profile Send private message
Duch 1532
remaster


Joined: 18 May 2008
Posts: 2220
Location: Breslau, Schmiedefeld

PostPosted: 15.07.2011, 17:50    Post subject: Quote selected Reply with quote

Tarkus wrote:
Very Happy
Ech, studenckie życie... Wink)
To starsze czasy; byłem wtedy w liceum. Mój starszy brat, który wlewał, chyba jeszcze też.
Back to top
View user's profile Send private message
Majkel
limitowana edycja z bonusową płytą


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 4323
Location: Stalinogród

PostPosted: 15.07.2011, 17:51    Post subject: Quote selected Reply with quote

Proponuję założyć nowy wątek, do którego można by przenieść wszystkie dzisiejsze wpisy. Nową dyskusję zatytułowałbym "Połykacze ognia" Wink
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
B.J.
box


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 7755

PostPosted: 23.10.2016, 13:08    Post subject: Quote selected Reply with quote

Co podać do stołu, gdy przyjdą goście, a w domu nic nie ma

Świeżo upieczoną indyczkę pokrajać w plasterki, wyłożyć na półmisek, ubrać kaparami i sałatą z pomidorów. Funt łososia, trzy pudełka sardynek, szczupaka na zimno, pasztet ze zwierzyny i kilka śledzi marynowanych, zimne mięsa – rozłożyć na półmiskach i rozstawić na stole. Kilka butelek wódki i wina, trochę owoców, czarna kawa i likiery – i ta zaimprowizowana naprędce kolacyjka zadowoli najwybredniejsze gusta.

"W oparach absurdu" Antoniego Słonimskiego i Juliana Tuwima, Wydawnictwo Iskry, Biblioteka Stańczyka, 1958 rok
_________________
Teraz poznaję po części,
wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany.
Back to top
View user's profile Send private message
Windmill
japońska edycja z bonusami


Joined: 11 Apr 2007
Posts: 3806
Location: Świętochłowice

PostPosted: 25.04.2017, 10:59    Post subject: Quote selected Reply with quote

Dziś przyrządzam szpinak z makaronem Smile
przepis prosty jak drut, wieczorem mogę podać, gdyby ktoś chciał.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Muzyczne Dinozaury Forum Index -> Pozostałe All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 4 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group